Αγαπητή «Α, μπα»: Γύρω από τι περιστρέφεται η ζωή όσων δεν έχουν κάνει παιδιά;

Πώς ορίζουν την ζωή τους;

Αγαπητή Α μπα, Είμαι 37 κι εγώ κι ο σύντροφός μου αρχίσαμε να προσπαθούμε για παιδί. Λόγω κοινωνικών καταστάσεων (διδακτορικά, επαγγελματική εξέλιξη, μετακομίσεις στο εξωτερικό, οικονομική ασφάλεια) φυσικά αναγνωρίζουμε ότι το έχουμε καθυστερήσει κι ότι υπάρχει πιθανότητα να μη συμβεί. Αυτο που θέλω να ρωτήσω κι έχει αρχίσει να με αγχώνει είναι τι κάνεις αν δεν μπορείς να κάνεις παιδί? Σίγουρα δεν θέλω να σκέφτομαι ότι κάνεις παιδί για να σου δώσει νόημα ή να σου γεμίσει τη ζωή αλλά από την άλλη σίγουρα συμβαίνει και αυτό. Η ζωή σας περιστρέφεται γύρω από το μεγάλωμα του παιδιού και αποκτά καινούριες χαρές και ενδιαφέροντα και ίσως μια άλλη αίσθηση αξίας και νοηματος. Θα ήθελα πολύ να ακούσω από γυναίκες που είτε επέλεξαν είτε δεν μπορούν να κάνουν παιδί πως ορίζουν την ζωή τους. Σίγουρα μπορώ να ασχοληθώ με την καριέρα μου και να κάνω ταξίδια αλλά… αλλά αρκεί?

-What if?

Περιμένεις να σου πει άλλος τι αρκεί στη ζωή σου, για να νιώθεις ολοκληρωμένη;

Αυτό είναι προσωπική δουλειά, πολύ σκληρή, καθημερινή, για πάντα, είτε κάνεις παιδί, είτε όχι. Μην θεωρήσεις ότι αν κάνεις παιδί βρήκες το νόημα της ζωής σου, έτσι μεγαλώνουν παιδιά με καταπιεστικούς, ανώριμους γονείς. Το παιδί δεν είναι λύση στο υπαρξιακό σου. Είναι ένα μονοπάτι, μια επιλογή. Δεν είναι καλύτερη από κάποια άλλη.

Διάβασε τι γράφεις: δεν θέλω να σκέφτομαι ότι το παιδί δίνει νόημα αλλά σίγουρα συμβαίνει κι αυτό. Δεν θέλεις να το σκέφτεσαι, γιατί ξέρεις πώς ακούγεται όταν το λες. Αλλά φανερά, αυτό πιστεύεις. Το επαναλαμβάνεις και στην επόμενη πρόταση, “μια άλλη αίσθηση νοήματος”. Ευθύνη αποκτάς, και δεν έχεις χρόνο για τον εαυτό σου, οπότε πολλοί νομίζουν ότι αυτό είναι ΝΟΗΜΑ. Όχι, δεν είναι. Δεν είναι κάτι σπουδαίο. Επειδή όλη τη μέρα σκέφτεσαι κάποιον άλλον, δεν σημαίνει ότι εσύ γίνεσαι καλύτερος. Μπορεί να ασχολείσαι όλη μέρα με άλλον και όλη μέρα να του κάνεις κακό, λίγο λίγο, σιγά σιγά. Ή να είσαι αδιάφορος. Ή να βαριέσαι. Απέχει πολύ από το νόημα. Και θα το καταλάβεις όταν το “νόημα” αρχίζει να σε αποφεύγει, ή μεγαλώσει και φύγει, και μείνεις πάλι με τις σκέψεις σου. Τότε, ποιο είναι το νόημα; Ή θα κάνεις τα πάντα για να μην φύγει το νόημα από τη ζωή σου, ώστε να μην μείνεις μόνη σου; Κι αυτό συμβαίνει, πολύ συχνά.

Ναι, αρκεί να κάνεις ταξίδια. Και περισσεύει. Αν έχεις σκάψει αρκετά μέσα σου, θα αρκούσε να κάνεις όλη μέρα διαλογισμό μέσα σε μια σπηλιά.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

156 points
Upvote Downvote

145
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
42 Θέματα σχολίων
102 Απαντήσεις θεμάτων
6 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
64 Συντάκτες σχολίων
Λένα ΦουτσιτζήElpidaJunky ohhh!giorgosg. Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Το να ρωτάς γυναίκες που δεν μπορούν να κάνουν παιδί πώς “ορίζουν τη ζωή τους” χωρίς αυτό που δεν μπορούν να κάνουν, είναι σαν να τους δίνεις μαχαιριά στην καρδιά, μην το κάνεις. Δεν μπορούν να την ορίσουν ακόμα, τους είναι τρομερά δύσκολο, ακριβώς επειδή υπάρχει αυτή η άποψη πως η ζωή χωρίς παιδί δεν έχει νόημα.

Για ποιον ζεις αν δεν έχεις παιδί; Για τον εαυτό σου. Τόσο απλά.

Μπελ Ρεβ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εξαιρετικό σχόλιο!

Θεριό
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Και ρώτα και τις γυναίκες που έχουν χάσει παιδιά ή που αντιμετωπίζουν σοβαρές ασθένειες πώς ορίζουν το νόημα στη ζωή τους, να δεις αυτές τι θα σου πουν.

Mirka Janic
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Παιδιά αυτό ρωτάει η κοπέλα της ερώτησης!αλλά δεν βλέπω να έχει απαντήσει ακόμα καμία με σχετική βιωμενη άποψη επί του θέματος!

Felis
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

No_roots σε αγάπησα να ξέρεις. ❤️
Να προσθέσω ότι η αναζήτηση νοήματος, του εαυτού μας του ίδιου (ποιος είναι και τι θέλει) είναι από μόνη της μια άσκηση ζωής.

Η μπλε ώρα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Για εμάς ζούμε ναι , πρώτα για εμάς και μετά ζούμε με αυτούς που μας κάνουν να νιώθουμε χαρουμενοι και πλήρεις! !!!!!

Gaea
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

και παιδιά να κάνεις, πάλι για τον εαυτό σου πρέπει να ζεις (όχι εγωϊστικά, απλά να βάζεις τον εαυτό σου ψηλά στην λίστα των προτεραιοτήτων κ όχι τελευταίο κ καταϊδρωμένο).

μία δυνατή, ολοκληρωμένη προσωπικότητα είναι το καλύτερο πρότυπο που μπορούν να έχουν τα μπομπιράκια.

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Πολύ εύστοχη απάντηση ακόμα μια φορά.

Πέμπτη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δυστυχώς, αυτή τη μαχαιριά τη γνωρίζουν σε όλο της το μέγεθος μόνο όσοι το έχουν περάσει. Είναι από αυτά που “αν δεν το πάθεις δεν το καταλαβαίνεις”, μόνο το υποψιάζεσαι

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Κάνεις ζωάρα, ταξίδια, χόμπυ, ορίζεις τη ζωή σου όπως γουστάρεις. Κάποτε είχα δει μια θεία της μαμάς μου (δε ζει πλέον) που στα 75 της ήταν μια κούκλα, αψεγάδιαστο πρόσωπο, γεμάτη ενέργεια και είχα ρωτήσει τη μαμά μου: – Μαμά πώς διατηρείται τόσο όμορφη η θεία Πόπη; -Δεν έκανε παιδιά γι αυτό, ήταν η απάντηση της μαμάς μου και διαπιστώνω μετά από χρόνια πόσο δίκιο είχε. 😂😂

Μαύρο Γατί
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ήρωας

Δεσμεύομαι να γίνω η θεία Πόπη. 😁😁

βλαχάκι(το)
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Συνεργάτης

“Κάνεις ζωάρα, ταξίδια, χόμπυ, ορίζεις τη ζωή σου όπως γουστάρεις.”

Εντάξει, πάντως και αυτό είναι στερεότυπο. Άνθρωποι άνευ παιδιών μπορεί να φέρουν βάρη και δεσμεύσεις προς τρίτους, ανεξάρτητες απ’ την ύπαρξη παιδιών, που *καθόλου* μπορεί να μην τους επιτρέπουν “ζωάρα”.

trapezokathismata
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Σίγουρα, έχεις απόλυτο δίκιο. Όμως η ελευθερία που έχω να πω ότι αυτή τη στιγμή ψήνομαι να πεταχτώ στη διπλανή παμπ να πιω μια μπυρίτσα, είναι φοβερή. Ή το ότι αποφασίζω να δω 5 επεισόδια big bang theory χωρίς να πρέπει να ταΐσω/πλύνω/κοιμήσω/ξυπνήσω/κλπ, είναι επίσης φοβερή. Για μένα αυτά τα παραδείγματα είναι αρκετά για να περιγράψω τη ζωή μου ως ζωάρα – όσο καθημερινά κι αν ακούγονται.

αγριοκέρασο
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

Βλαχάκι, συμφωνώ, αλλά πραγματικά δεν ξέρει τι να απαντήσει κανείς σε αυτή την ερώτηση. Η ερώτηση για το πώς “γεμίζουν” το χρόνο τους όσοι δεν έχουν παιδιά είναι σαν να σε ρωτάει κάποιος για τον σκοπό σου πάνω σε αυτή τη Γη. Δεν μπορεί, δυστυχώς, μια τέτοια ερώτηση να απαντηθεί με τίποτα λιγότερο ή περισσότερο σαφές από το ότι ο καθένας κάνει ή προσπαθεί να κάνει αυτό που τον ολοκληρώνει ως προσωπικότητα παράλληλα με τις όποιες υποχρεώσεις του. Δεν γίνεται να απαντήσουμε με απτά παραδείγματα χωρίς να πέσουμε στην παγίδα των στερεοτύπων. Οι απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση είναι όσες… Διαβάστε περισσότερα »

βλαχάκι(το)
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Συνεργάτης

Οk 🙂 αν τίθεται χιουμοριστικά ή σαν προσωπικό βίωμα κάποιων ανθρώπων, εννοείται πως το δέχομαι. Επιμένω, όμως, να μην το δέχομαι σαν αντιπροσωπευτική περιγραφή ενός ολόκληρου group, γιατί εκτός του ότι δεν ισχύει για πολλούς (τι ωραία που θα ήταν να είμαστε πραγματικά ελεύθεροι και άνευ dunnage να ορίζουμε τη ζωάρα μας), κάποιοι άλλοι “καλοπροαίρετοι” βρίσκουν ευκαιρία να κάνουν κήρυγμα περί “εγωϊσμού και καλοπέρασης εις βάρος του κοινωνικού καλου(!)” των μη εχόντων παιδιά. Το τι νοείται καλή ζωή, επίσης, είναι σχετικό. Αν “ζωάρα” είναι να μπορείς να δεις πέντε εικοσάλεπτα big bang theory, “ζωάρα” μπορεί να είναι, επίσης, να έχεις… Διαβάστε περισσότερα »

trapezokathismata
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

«Το τι νοείται καλή ζωή, επίσης, είναι σχετικό. Αν “ζωάρα” είναι να μπορείς να δεις πέντε εικοσάλεπτα big bang theory, “ζωάρα” μπορεί να είναι, επίσης, να έχεις τη δυνατότητα για βοήθεια ή τη μαμά και πεθερά να σε διευκολύνει να έχεις τον χρόνο και για τον εαυτό σου και να απολαύσεις το παιδί σου σε ποιοτικό χρόνο (χωρίς να το “τρως” στη μάπα 24/7). “Ζωάρα” μπορεί αισθάνεται ο άλλος που πάει σε συναυλίες με το παιδί του, ξερω γω, και χορεύουν στα γρασίδια και τρέχουν πάνω κάτω κάνοντας αεροπλανάκια.»

Σαφως!

AllesGoed
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Γιατί υπάρχει διάχυτη η βεβαιότητα ότι όταν έχεις παιδιά δεν κάνεις ταξίδια και χομπι; έχεις λιγότερη ώρα για χόμπι οκ αλλα τα σκασμενα κοιμούνται νωρίς όποτε συνήθως 0830-2230 είσαι κυρία του εαυτού σου. Επίσης τα ταξίδια με παιδιά έχουν απειρως περισσότερη πλάκα νομίζω (βέβαια όταν είχα βρέφος δεν ήμουν τόσο κουλ όσο ακούγομαι τώρα,αλλά τα σκασμενα μεγαλωνουν).

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

AllesGoed το εννοούσα ως προς το ότι τα σχέδιά σου είναι πλέον πολύ πιο εύκολο να αλλάξουν / μετατραπούν χωρίς τη θέλησή σου. Έχω φίλους που ακύρωσαν διακοπές, γύρισαν άρον άρον από συναυλίες κτλ επειδή πχ το παιδί τους ανέβασε πυρετό, έκλαιγε κτλ. Χαίρομαι πάντως με αυτά που λες γιατί κι εγώ θα ήθελα στο μέλλον να αποκτήσω παιδιά, φαίνεσαι πολύ αισιόδοξος άνθρωπος!

AllesGoed
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Ευχαριστω για τα καλά σου λόγια αλλα πραγματικά δεν το αξίζω. Ειμαι άνθρωπος που έχει plan A, B και C και κρυφά ένα D αν πάμε σκατα τα προηγούμενα. Δεν με λες και ζεν. Αλλά πραγματικά έχει πλάκα να έχεις τα μικρά μαζί στα ταξίδια γιατί όλα τους κάνουν τόση πολύ εντύπωση.

trapezokathismata
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Εμενα πχ αυτο μου ακουγεται εφιαλτικο σεναριο γιατι οταν ταξιδευω εχω ηδη οχτακοσια μπακαπ πλανς στο μυαλο μου και οχτακοσια αγχη γιατι ειμαι υπερβολικα αγχωδης , απαισιοδοξη και καταστροφολογος. Αν ειχα και παιδι δεν ξερω τι θα παθαινα, και τι θα παθαινε κι εκεινο μεγαλωνοντας μαζι μου.

fantasmataki
Επισκέπτης
Συμμετέχων
fantasmataki

Ναι μωρέ, πολύ το καθυστερήσατε. Θα φταίνε τα διδακτορικά και οι καριέρες. Και τι τα θέλατε τα εξωτερικά; Άντε τώρα να δούμε πώς θα τα καταφέρεις με μια εγκυμοσύνη ψηλού κινδύνου. Μην ανησυχείς όμως, με το που θα κρατήσεις το μικρούλι στην αγκαλιά σου θα τα ξεχάσεις όλα. Γιατί θα έχεις βρει το νόημα. (ΝΟΤ)

Μπελ Ρεβ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Καταλαβαίνω ότι υπάρχει μια ειρωνεία στο σχόλιο, δεν καταλαβαίνω καθόλου ως προς τι.

fantasmataki
Επισκέπτης
Συμμετέχων
fantasmataki

Ως προς το ότι ψάχνει να βρει νόημα σε μία ζωή χωρίς παιδί.

Lulucat
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πόσο κακεντρεχες σχόλιο. Πλέον και λόγω κοινωνικό-οικονομικων καταστάσεων -βλέπε ελλαδα κρισης- αλλά και επειδή μια γυναίκα δυστυχώς για να έχει μια επαγγελματική πορεία συχνά πρέπει να επιλέξει, είναι πολύ πιο σύνηθες μια γυναίκα να μπορεί να κάνει παιδί μετά τα 30, 35. Της λες ότι θα έχει μια εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου χαιρέκακα? Πόσο θλιβερ@…

fantasmataki
Επισκέπτης
Συμμετέχων
fantasmataki

Κάθε εγκυμοσύνη μετά την ηλικία των 35-36 αντιμετωπίζεται σαν εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου. Google it. Προσωπικά δε συμφωνώ και τραβάω τα μαλλιά μου όταν μία νεότατη γυναίκα που δεν αναφέρει σχετικά προβλήματα υγείας θεωρεί ότι παίζει και να “έχασε το τρένο” στα 37. Το σχόλιο είναι τίγκα ειρωνικό (όχι κακεντρεχές, κούλαρε λίγο) σε 3 επίπεδα:
1. Είμαι γριά και παίζει να μην κάνω παιδιά
2. Τι νόημα θα βρω στη ζωή μου αν δεν κάνω παιδιά
3. Το γενικότερο κοινωνικό πλαίσιο που ωθεί μια γυναίκα με διδακτορικό να σκέφτεται έτσι

Zouzouna Goutsouna
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Zouzouna Goutsouna

Φαντασματακι, κι εμενα με ενοχλησε πολυ που η ερωτωσα θεωρει οτι στα 37 σου εχεις ξοφλησει απο αποψη αναπαραγωγης.

Chachacha
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Νομίζω ότι φοβάται και ο φόβος δεν μας βοηθάει να εκφραζόμαστε λογικά

Mirka Janic
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Αυτό που θεωρείτε ότι μια γυναίκα 37 χρονών δεν πρέπει να έχει προβλατισμους σχετικα με τη ζωή της και γενικά ότι το διδακτορικό ξαφνικά σε κάνει μάστερ του ζεν των υπαρξιακών ερωτημάτων, προσωπικά με ξεπερνάει. Ή που ξαφνικά τα ταξίδια έγιναν Η απάντηση των υπαρξιακων αδιεξόδων.
Και ενοχλειστε κιόλας λες και έθιξε τον σκληρό πυρήνα του φεμινισμού μια γυναίκα που θέτει το πιο κλασικό ερώτημα που μπορεί να θέσει μια γυναίκα στην κοινωνία που ζούμε.

Chachacha
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Όλα τα σχόλιά σου σε αυτό το θέμα με βρίσκουν απολύτως σύμφωνη.

fantasmataki
Επισκέπτης
Συμμετέχων
fantasmataki

Ναι, προσωπικά λίγο με ενοχλεί να είναι κλασικό ζήτημα ο προσδιορισμός της ύπαρξης μιας γυναίκας αποκλειστικά μέσω της “ικανότητας” της να τεκνοποιεί. Όσον αφορά αυτό με το διδακτορικό δίκιο έχεις, αλλά εμένα δεν παύει ποτέ να με εκπλήσσει (κόλλημα που λογικά θα ξεπεράσω με την αναπόφευκτη επανάληψη).

Mirka Janic
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Ωμως η κοπέλα δεν είπε πουθενά ότι προσδιορίζει την ύπαρξη της μονο μεσω της τεκνοποίησης. Ρωτάει κάτι πολύ απλό. Και οι απαντήσεις που έχει πάρει μέχρι στιγμής είναι κριτική πώς τολμάει και έχει άγχος για τη ζωή της χωρίς παιδί λες και όσες θέτουν αυτό το ερώτημα είναι πασέ (και μάλιστα σε αυτή την ηλικία, να πεις ότι ρωτούσε καμία 20χρονη να πεις, ζήσε κορίτσι μου τη ζωή σου. Στην 37χρονη που τρώει την κοινωνική πίεση στο φουλ βρηκαμε να κουνήσουμε το δάχτυλο;!). Νομίζουμε ότι το να μένεις έξω από το μαντρί είναι εύκολο και ότι ο κόσμος εκτός μαντριου,έχει… Διαβάστε περισσότερα »

fantasmataki
Επισκέπτης
Συμμετέχων
fantasmataki

Το κακό Μirka είναι ότι υπάρχουν πρόβατα και μέσα και έξω από το μαντρί. Αυτοί που κάνουν ζωάρα είναι αυτοί που συνειδητά υποστηρίζουν τις επιλογές τους. Η γυναίκα ρωτάει τι νόημα υπάρχει σε μία ζωή χωρίς παιδιά. Πόσο πιο στερεοτυπικό; Μετά που θα κάνει παιδί και θα της λένε ένα ίσον κανένα τι θα γίνει;

Mirka Janic
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Η κοπέλα ρωτάει κάτι πολύ απλό,που όλοι όσοι έχουν αποφασίσει να μην κάνουν παιδιά ή για κάποιο λόγο δεν μπόρεσαν ή δεν ήθελαν να κάνουν παιδιά, επίσης αναρωτήθηκαν.
Ουδεις ξεφεύγει από το ερώτημα αυτό. Και είναι πολύ πιο δύσκολο να απαντηθεί με ειλικρίνεια,ακριβώς λόγω και της τραγικής πίεσης που υπάρχει.
Και δεν θα της πει κανείς ένα ίσον κανένα γιατί θα είναι 40 χρονών τότε. Θα ακούσει χειρότερα πράγματα. Άμα στείλει ερώτηση σε τρία χρόνια πώς να αντιμετωπίσω τις τύψεις μου που δεν έχει αδερφό το παιδί μου,τι θα της πούμε; Η ερώτηση σου κρύβει μισογυνισμό και είσαι συντηρητική;!

Μπελ Ρεβ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Με εκνεύρισε λίγο η ερώτηση. Θεωρώ ότι στον πυρήνα της είναι μισογύνικη. Ορμώμενη από την δική της εμπειρία ή προβληματισμό λίγο “λυπάται” τις γυναίκες που δεν έχουν παιδί γιατί δεν έχει νόημα η ζωή τους γιατί οι γυναίκες είναι προδιαγεγραμμένες για παιδιά είναι το νόημα της ζωής που τους χαρίζει η φύση. Και εκφράζει τον φόβο ότι αν κι αυτή δεν αποκτήσει δεν θα έχει νόημα η δική της και θα είναι αξιολύπητη. Για να ξεμπερδεύουμε σιγά σιγά τα πράγματα: νόημα στη ζωή σου μπορεί να έχεις ή να μην έχεις με ή χωρίς παιδί. Υπάρχουν γυναίκες με παιδιά που… Διαβάστε περισσότερα »

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Ναι κι εμένα με εκνεύρισε.

η Domus
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Εμένα με αγχωσε.

Cloud on Toast
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Εγώ νομίζω πως μπέρδεψε το νόημα της ζωής με την διαχείριση της προσωπικής της ματαίωσης. Δεν είναι εύκολο πράγμα να τα διαχωρίσεις όταν προσπαθείς για παιδί και δεν γίνεται

tsikampoum
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Συμφωνώ μπελ ρεβ! Ίσως γι αυτό αναφέρει σπουδές, μετανάστευση, καριέρα ως δικαιολογία για την καθυστέρηση. Καλύτερα να το αναλύσεις μέσα σου είτε μόνη ή με τη βοήθεια ψυχολόγου πριν κάνεις παιδί!

MND1
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Κρίμα τα διδακτορικά και τα εξωτερικά. Ακόμα τα μυαλά σας είναι γεμάτα ταμπού και στερεότυπα. Λυπάμαι που το λέω αλλά η τυπική ελληνική κοινωνία και οι τυπικοί Έλληνες συγγενείς έχουν συμβάλει περισσότερο στο μυαλό σου από ότι συνέβαλε το διδακτορικό και οι παραστάσεις σου από το εξωτερικό και τη ζωή. Ότι στα 37 αναρωτιέσαι πως θα γεμίσεις τη ζωή σου είναι πραγματικά αξιοπερίεργο. Αν θες να κανεις παιδί και να γεμίζεις το χρόνο σου, καταπιέζοντας το και να είσαι εξαρτημένη από το παιδί, άστο καλύτερα. Θα υποφέρει το παιδί μετά. Άνοιξε λίγο το μυαλό σου. Δεν υπάρχει μόνο σα ζωή… Διαβάστε περισσότερα »

Το_κοτσύφι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Ακριβώς αυτό. Μου κάνει τρομερή εντύπωση κι εμένα να το αναρωτιέται αυτό περί νοήματος(εμμέσως πλην σαφώς) μια γυναίκα που αν μη τι άλλο είχε τόσες παραστάσεις και ερεθίσματα στη ζωή της. Ασχέτως της προσωπικής επιθυμίας για παιδι δηλαδή, που είναι απολύτως σεβαστή.
Αναρωτιέμαι, πως βλέπει την μέχρι τωρα ζωή της, ανευ νοήματος; Άλλες γυναίκες και άντρες που έχει συναναστραφεί χωρίς παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία, τους θεωρει “λειψούς” ;

Chachacha
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Άμα τους θεωρούσε “λειψούς” θα ρωτούσε ειδικά από αυτή την ομάδα τι θεωρούν νόημα της ζωής; Θα ρωτούσες ποτέ εσύ κάποιον που δεν εκτιμάς; Και στην τελική γιατί την κράζετε που έστειλε ερώτημα; Αν τα είχε όλα λυμμένα δεν θα έστελνε

MND1
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Chachacha δεν την έκραξε κανεις που έστειλε ερώτημα. Απαντάμε στο ερώτημα. Μακάρι η κοπέλα να θέλει όντως παιδί(και όχι επειδή είναι κοινωνική επιταγή) και μακάρι να το αποκτήσει κιόλας. Αλλά είναι μια νέα γυναίκα που η ζωή της είναι γεμάτη εμπειρίες. Μεταπτυχιακά, διδακτορικά, ανεξάρτητη ζωή, ζωή στο εξωτερικό κλπ. Είναι λίγο περιεργο τουλάχιστον για μένα, ένας τόσο μορφωμένος άνθρωπος να αναρωτιέται αν έχει νόημα η ζωή χωρίς παιδί.
Τέτοιο ερώτημα μπορεί να προσβάλλει και ανθρώπους που δεν έχουν παιδιά. (Σαν να) τους λέει ότι η ζωή τους είναι αδιάφορη καο χωρίς νόημα.

Το_κοτσύφι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Μπορεί να μην το ρωτάει ευθέως αλλά αυτό αναρωτιεται. Με τι γεμίζουν τις ζωές τους αυτοί που δε γίνονται γονείς. Ε wtf. Σορυ αν ακούγομαι κυνική, αλλά όπως πολύ σωστά λέει ο/η MND1 μια γυναίκα σε αυτή την ηλικία με σπουδές και ζωή σε διαφορετικές χωρες και αναπόφευκτα κάποιον διευρυμένο κοινωνικό κύκλο να το αναρωτιέται αυτό, μου φαίνεται πολύ κριμα. Δεν θα απαντούσα με τον ίδιο τρόπο αν μας έστελνε μια πιο νέα κοπέλα που ζει σε χωριό για παράδειγμα και όλες τις οι συνομήλικες έχουν παιδια. Και ξαναλέω δεν κρίνω την προσωπική της επιθυμία για παιδί. Μπορεί να θεωρεί… Διαβάστε περισσότερα »

MND1
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Φυσικά τους θεωρεί λειψούς. Τι νομιζεις ότι τους θεωρεί;;; Όπως, άλλωστε, και το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Βέβαια, αυτοί οι «λειψοί» μπορεί να κάνουν απείρως καλύτερη ζωή από από αυτούς που τους θεωρούν λειψους, αλλά άντε τώρα να εξηγήσεις στο μέσο συντηρητικό μυαλό που έχει φάει πλύση εγκεφάλου από νεαρή ηλικία ότι γυρω στα 30 ξεκιναμε να αραδιάζουμε παιδιά γιατί έτσι είναι το σωστό…

Chachacha
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Συμφωνώ μαζί σου για τα στερεότυπα και τις κοινωνικές επιταγές ότι επηρεάζουν πολύ κόσμο. Και έστω ότι είναι επηρεασμένη από όλα αυτά. Δεν σας κάνει όμως εντύπωση ότι ζητάει τη γνώμη από τους ανθρώπους που εσείς λέτε ότι θεωρεί λειψούς; Γιατί να το κάνει αυτό;
Αποψή μου όμως ότι θα μπορούσαν οι απαντήσεις να μην είναι τόσο επιθετικές, τουλάχιστον να κινηθούν στο στιλ γραφής της κοπέλας. Στην ουσία ελάχιστοι απαντήσανε στο ερώτημα, οι περισσότεροι κριτικάρανε τι την ώθησε να στείλει το ερώτημα.

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Απάντησε η Λένα Chachacha. Η γράφουσα ρώτησε αν αρκούν τα ταξίδια και η Λένα απάντησε ναι αρκούν. Και; Τώρα πείστηκε η γράφουσα; Αφού για εκείνη δεν αρκούν. Κανένας δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση, γιατί είναι κάτι που ο καθένας πρέπει να απαντήσει για τον εαυτό του.

Συμφωνώ με την/τον MND1 το ερώτημα, όπως τέθηκε, ήταν προσβλητικό.

daria
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Μα τυπικό στερεότυπο της Ελληνικής κοινωνίας είναι και οι “κάλες σπουδές”, όπως είναι ένα διδακτόρικό. Και φυσικά του να πρέπει να τελειώσεις με όλα αυτά πριν αποφασήσεις να δημιουργήσεις οικογένεια. Στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού οι άνθρωποι τα κάνουν όλα αυτά παράλληλα και δεν περιμένουν να “πετύχουν” για να πάνε παραπέρα τη ζωή τους (όπως το θεωρεί κανείς το παραπέρα). Στην Ελλάδα απλά πρέπει να έχουμε κάνει τσεκ στο ένα κουτάκι για να προχωρήσουμε στο άλλο.

η Domus
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Επίσης,στην Ελλάδα ισχύει και το άλλο:
“Άντε φτανει με τα πτυχία, ο,τι έκανες έκανες, ώρα να κάνεις και κανένα παιδί, μετά το έχασες το τρένο. “

trapezokathismata
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Μου το είπαν ΑΜΕΣΩΣ με το που κατέθεσα το διδακτορικό μου ψιλοανυπόμονα: “οκ και άντε τώρα ε φτάνει με τις σπουδές, σπούδασες, φτάνει” – λες και εγώ είχα πει ΩΡΑΙΑ ΠΑΜΕ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΤΥΧΙΟ ξέρω γω.

AllesGoed
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Τώρα που το λες,όντως έχεις δικαιο.

Εγώ που τα έκανα όλα ανάποδα πάντως,κουράστηκα πολύ. Μεταπτυχιακό και βρέφος και δουλειά φουλ τάιμ και νέα ξένη γλώσσα, είχε λίγο πλάκα για το ένιωθα λίγο σουπεργουμαν αλλα η κούραση που νιώθω τώρα που τελειωσα είναι στα όρια burn out (whatever that means). Μήπως έχουν δικαιο οι Έλληνες τελικα;

Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Εγώ δεν θα συμφωνήσω με τον περισσότερο κόσμο. Αν σεβόμαστε την άποψη κάποιου που νιώθει ότι η ζωή του αποκτά νόημα μέσα από τα ταξίδια, νομίζω μπορούμε να σεβαστούμε και την άποψη κάποιου που νιώθει ότι αποκτά νόημα μέσα από τα παιδιά. Το μόνο λάθος είναι να θέλουμε να επιβάλουμε στους υπόλοιπους τον τρόπο εύρεσης νοήματος που ταιριάζει σ’εμάς. Ή αυτόν που μας δίδαξαν ως «τον μόνο σωστό». (Απευθύνομαι σ’εσένα neuroburned. Αλήθεια, να σου πω: Σε ζευγάρι με 9 παιδιά θα έλεγες ότι «στηρίζονται στο ότι οι διπλανοί τους δεν θα κάνουν όλοι από 9 παιδιά ώστε να μην ψοφήσουμε… Διαβάστε περισσότερα »

Chachacha
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Iris κάθε φορά ψάχνω για τα σχόλιά σου, απόλαυση.

trapezokathismata
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

“Εγώ δεν θα συμφωνήσω με τον περισσότερο κόσμο. Αν σεβόμαστε την άποψη κάποιου που νιώθει ότι η ζωή του αποκτά νόημα μέσα από τα ταξίδια, νομίζω μπορούμε να σεβαστούμε και την άποψη κάποιου που νιώθει ότι αποκτά νόημα μέσα από τα παιδιά. Το μόνο λάθος είναι να θέλουμε να επιβάλουμε στους υπόλοιπους τον τρόπο εύρεσης νοήματος που ταιριάζει σ’εμάς.” Το προσεγγίζεις πολύ ανοιχτόμυαλα και ευαίσθητα και ίσως λίγο ουτοπικά. Άλλο τα ταξίδια, άλλο τα παιδιά. Όταν κάνουμε ταξίδια για να δώσουμε νόημα στη ζωή μας, δεν ενοχλούμε ούτε πληγώνουμε κανέναν. Όταν όμως κάνουμε παιδιά είτε συνειδητά για να δώσουμε νόημα… Διαβάστε περισσότερα »

trapezokathismata
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Να συμπληρωσω εδω οτι ολο το σχολιο της ΙριςΠρισματικα ηταν επος οπως συνηθως (ειμαι φαν)

βλαχάκι(το)
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Συνεργάτης

“Στην γράφουσα το μόνο που έχω να πω είναι: Ρώτα *μόνο* γυναίκες που όντως ήθελαν πολύ παιδί αλλά βρήκαν ευτυχία στη ζωή και χωρίς αυτό. Υπάρχουν και θα μπορούν να σε κατανοήσουν. Εμείς που δεν θελήσαμε ποτέ τι να σου πούμε; Είναι σα να με ρωτάει κάποιος που κάνει δίαιτα πώς κρατιέμαι και δεν τρώω αρνάκι. Είναι απλό, το σιχαίνομαι.”

με την διαφορά ότι το αρνάκι γκιούλμπασι στην λαδόκολλα (αλλά και λεμονάτο με πατάτα φούρνου) μ’ αρέσει αρκετά, συμφωνώ απολύτως!

Κοντράριος
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Κοντράριος

Νομίζω όταν λέμε “δεν πρέπει η ζωή σου να περιστρέφεται γύρω/ να αποκτά νόημα μέσα από τα παιδιά”, ότι δεν πάει στο “Α, χαχα, τι χαζός που είσαι, από τα παιδιά περίμενες να πάρει νόημα η ζωή σου”, αλλά α)”Αν στηρίζεσαι πολύ στα παιδιά σου, δεν τους δίνεις το χώρο που χρειάζονται να αναπτυχθούν” και β) “Αν η ζωή σου έχει νόημα μόνο μέσα από τα παιδιά σου, τι θα κάνεις όταν μεγαλώσουν και φύγουν; Δεν θα έχει πια νόημα η ζωή σου; Ή θα συνεχίσεις να τα πρήζεις για πάντα;”

Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Έχεις δίκιο σ’αυτό που λες, όπως και η trapezokathismata. Προφανώς όποιος κρεμιέται στανικά πάνω στα παιδιά του και εξαρτά πλήρως την αυτοπραγμάτωσή του από αυτά δεν είναι μόνο εμμονικός ως άνθρωπος, αλλά μεγαλώνει και καταπιεσμένα/ευνουχισμένα παιδιά. Η διαφορά είναι απλώς ότι εγώ δεν ταυτίζω τον άνθρωπο που θα χρησιμοποιήσει τα παιδιά του για την προσωπική του επιβεβαίωση με τον άνθρωπο που, για να το πούμε απλά, θέλει *πάρα πολύ* να κάνει παιδιά. Ξέρω ανθρώπους που με τις απαιτήσεις/την καταπίεση/τον έλεγχο που ασκούν στα παιδιά τους τα πνίγουν, χωρίς να μοιάζουν να είναι οι άνθρωποι που “υπάρχουν μόνο για τα παιδιά… Διαβάστε περισσότερα »

Zouzouna Goutsouna
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Zouzouna Goutsouna

“Αν σεβόμαστε την άποψη κάποιου που νιώθει ότι η ζωή του αποκτά νόημα μέσα από τα ταξίδια, νομίζω μπορούμε να σεβαστούμε και την άποψη κάποιου που νιώθει ότι αποκτά νόημα μέσα από τα παιδιά.” Μονο που κανεις λαθος στο συλλογισμο σου. Τα παιδια ειναι ανθρωποι με ολη την περιπλοκοτητα και τη μοναδικοτητα τους. Κανενας δεν χρωστα να ερχεται στη ζωη για να γεμιζει τη ζωη καποιου αλλου. Οι ευσεβεις ποθοι ενος ανθρωπου ειναι σεβαστοι οταν δεν επηρεαζουν τη ζωη ενος αλλου ανθρωπου. Λυπαμαι που η αποκτηση ενος παιδιου για ορισμενους αποτελει ενα ακομη project για προσωπικη ικανοποιηση . Πολυ λυπαμαι.

@Σχολιάστρια
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πόσο υπέροχο σχόλιο,να σαι πάντα καλά.

Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Μου είχε πει κάποτε μια πελάτισσα όταν μιλούσαμε για το θέμα “Είμαστε εγώ και ο άντρας μου, όταν ήρθε το παιδι, προστέθηκε ακόμα ένα μέλος. Αυτό.”
Το ότι βρήκες τον άνθρωπό σου το προσπερνάς και μιλάς για ταξίδια και καριέρες ως τρόπο να γεμίσεις τη ζωή σου.
Μετά υπάρχουν και αυτές που ανεβάζουν ποστ “Ο ΑΝΤΡΑΣ ΜΟΥΟΥΟΥ!” με παιδικά πατουσάκια του γιου τους.

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Είναι οι ίδιες που την επόμενη του γάμου τους αλλάζουν επίθετο στο facebook. Συγχύζομαι μόνο που το βλέπω.

mongrel
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Σοβαρά συμβαίνει αυτό;

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Είναι μάστιγα. Καταργήθηκε από τις ταυτότητες με χίλια βάσανα για να επανέλθει μέσω της Μαρίτσας που δηλώνει περήφανη κυρία του κυρίου στα social media. Σκέφτομαι να δώσω δρόμο σε όλες αυτές τις Μαρίτσες.

Origami Lover
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Origami Lover

Το χειρότερο είναι τα κοινά προφίλ Θρασύβουλος Αφροξυλάνθη Κοκοβίκος Κατσημιτσούλια και να μην ξέρεις και με ποιον μιλάς.

trapezokathismata
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Θρασύβουλος Αφροξυλάνθη Κοκοβίκος Κατσημιτσούλια

ΚΛΑΙΩ

Origami Lover
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Origami Lover

Ε ναι η αφροξυλανθη ονειρευόταν να γίνει κυρία κοκοβικου με δόξα και τιμή

Cloud on Toast
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Που να σου τύχει σε γκρουπ θηλασμού να μιλάει ο Θρασύβουλος Κοκοβικος (σκέτος) για τις εμπειρίες του στο θέμα και εγώ να ρωτάω από κάτω αν είναι τρανς άντρας που έκανε παιδιά και να πέφτουν να με φάνε που δεν καταλαβαίνω ότι είναι απλά η κυρία του Θρασύβουλα που χρησιμοποιεί το προφίλ του γιατί δεν θέλει να κάνει δικό της

μιμόζα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

ΙΟΥ!!!!! Υπάρχουν κοινά προφίλ ζευγαριών;;; ιουιουιου
Στη δουλειά μου οι ασθενείς συχνά δηλώνουν ως διεύθυνση email την κοινή διέυθυνση του ζευγαριού. μαριτσακαισακης@gmail.com. Και ό,τι μειλ στέλνω δηλαδή στον/στην ασθενή μου σχετικά με το πρόβλημα υγείας του/της, τα ραντεβού κλπ τα βλέπουν και οι δυο. Κάπου αυτό το έχουμε γίνει ένα και δεν μπορούμε ραντεβού με τον οδοντίατρο να κλείσουμε χωρίς να το ξέρει ο άλλος με τρομάζει. Αλλά μπορεί να μιλάει και η φοβία δέσμευσής μου.

Elpida!
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Eγώ συν τοις άλλοις συγχύζομαι και με αυτές που ανοίγουν facebook όταν πλέον τους το επιτρέψει ο υπέρτατος σύζυγος (το παλιό το έσβησαν γιατι προς Θεού το είχαν τόσοι πρώην εραστές). Κρατάνε βέβαια το πατρικό επώνυμο και το θεωρούν σπουδαίο επίτευγμα αλλά φροντίζουν στο status να δηλώσουν παντρεμένες.

Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Elpida το κάνουν και άντρες. Ελεύθεροι είχαν κατι τύπου Pit Pat και παντρεμένοι πλέον, Πέτρος Πατάτας.

Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Έχω πετύχει ζευγάρι με κοινό λογαριασμό ο άντρας να ποστάρει μια άποψη και σε δεύτερο ποστ να βγαίνει η σύζυγος να τον κράζει. Στο timeline φαινόταν ότι έκραζε τον εαυτό του το προφίλ. Υπέροχο.

trapezokathismata
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

ΑΧΧΑΧΑΧΧΧΧΑΑΧΧΧΑ ΤΕΛΕΙΟ 😂😂😂😂

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Χαχαχαχα αυτοτρολαρονται

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Και στο ινσταγκραμ προσθέτουν το επίθετο του συζύγου. Όποτε το βλέπω θέλω απλώς να κάνω εμετό. Επίσης σκέφτομαι πόσο γελοίο θα φαινόταν αν έβαζα το επίθετο του άντρα μου δίπλα απ’το δικό μου, 5 συλλαβές το δικό μου, 6 συλλαβές το δικό του…φαντάζεσαι σιδηρόδρομο.

αγριοκέρασο
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

Πόσο στενάχωρο να βλέπω ανθρώπους να βάζουν πιο πάνω από τους συντρόφους τους, τα παιδιά τους γιατί “τα παιδιά μας είναι πάνω από όλα”.

AllesGoed
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Γιατί είναι στενάχωρο;
αυτό έλειπε να έβαζα τις ανάγκες του άντρα μου πάνω από αυτές του παιδιού μου (άσε ότι έχω δει πολλά διαζύγια επειδή ο σύζυγος έπεσε από τον θρόνο μετά τον ερχομό του παιδιου). Ή φαντάσου να χώριζα και να ξαναπαντευομουν και να έβαζα τις ανάγκες του νέου συζύγου πάνω από του παιδιού μου. Ειλικρινά μήπως εννοείς κάτι διαφορετικό,γιατί δεν το χωράει ο νους μου πως αυτό είναι στενάχωρο.

αγριοκέρασο
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

Μισό λεπτό. Εννοώ ότι ο σύντροφος δεν ακυρώνεται, επειδή ξαφνικά έγινα γονέας. Δεν παύει να υφίσταται η σχέση με το σύντροφο επειδή φέραμε στον κόσμο ένα παιδί. Έτσι όπως θέλω να αφιερώσω χρόνο στο παιδί μου, έτσι θέλω να αφιερώσω χρόνο και για να μείνω μόνη με το σύντροφό μου. Δεν είναι αρένα για να ανταγωνίζονται ποιανού οι ανάγκες μετράνε περισσότερο. Μετράνε και των δύο, όπως μετράνε και οι δικές μου ανάγκες. Ένα ζευγάρι επενδύει τόσο στη σχέση με το παιδί του, όσο και στη σχέση μεταξύ των μελών του. Ναι, πολλοί θα παραπονεθούν ότι ξε-βολεύτηκαν επειδή πλέον ο άλλος… Διαβάστε περισσότερα »

trapezokathismata
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Υποθετω οτι εννοει οτι η σχεση μεταξυ των συντροφων ειναι φοβερα σημαντικη και οτι αν την βαλεις εντελως στην ακρη για χαρη του παιδιου, τοτε την αφηνεις να ψιλοπεθανει σιγα σιγα. Δεν ξερω πώς να το εξηγησω καλα, αλλωστε δεν ειναι καν δικο μου το ποστ, αλλά το φανταζομαι λιγο οπως λενε στα αεροπλανα ΚΟΥΦΙΑ Η ΩΡΑ να βαλεις πρωτα εσυ τη μασκα οξυγονου και μετα να τη βαλεις στα παιδια που συνοδευεις. Σε φαση οτι για να βοηθησεις το παιδι, πρεπει πρωτα να βεβαιωθεις οτι *εσυ* αναπνεεις σωστα. Παρομοια, για να μεγαλωσει σωστα το παιδι και να ζει ομορφα… Διαβάστε περισσότερα »

AllesGoed
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Θενκς αγριοκερασο και τραπεζοκαθίσματα για τις επεξηγήσεις. Δεν διαφωνώ ότι η σχέση του ζευγαριού είναι ο πυρήνας της οικογένειας. Αλλά η διατήρηση ισορροπιών των αναγκών όλων των μελών της οικογένειας είναι απίστευτα δύσκολο παζλ εν μέσω της καθημερινότητας του 21ου αιώνα που -μα τη Παναγία- νιωθωω πραγματικα ότι 24 ώρες δεν φτάνουν. Όταν λοιπόν ενώ στη θεωρία όλοι έχουμε όσοποσες ανάγκες,στην πράξη οι ανάγκες του παιδιού παίρνουν προτεραιότητα. Έχω ανάγκη να διαβάσω ένα βιβλίο και να χαλαρώσω μετά τη δουλειά και ο άντρας μου να παιξει assassin’s creed και ο μικρός έχει ανάγκη να κάνει ποδήλατο στο παρκο. Μάντεψε τι… Διαβάστε περισσότερα »

Cloud on Toast
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Ανάγκη vs. Επιθυμία. Πρέπει να τα διαχωρίσετε για να μην αποτρελαθειτε. Η σειρά πάει: 1 ανάγκη παιδιού 2 ανάγκη ενήλικα 3 επιθυμία παιδιού 4 επιθυμία ενήλικα.

Neverlander
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Αγαπητή φίλη, μια που ζήτησες να σου απαντήσουν άτομα που δεν θέλουν παιδιά, είπα να μοιραστώ την εντελώς προσωπική αποψάρα μου, ευχόμενη να μην προσβάλω καμία μαμά ή μπαμπά ή όσους προσπαθούν. Ζητάω προκαταβολικά συγγνώμη. Στο δια ταύτα: εμένα τέλεια και συναρπαστική μου φαίνεται η προοπτική ζωής ζωρίς παιδιά, θέλω να ζω ανέμελα και να αφήνω τη ζωή να με πηγαίνει, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς άγκυρα, χωρίς ασφάλεια (δεν επιζητώ την ασφάλεια μιας οικογένειας ούτε εξασφάλιση για τα γεράματα). Επιπλέον, τρέφω απέραντο σεβασμό για τα παιδιά και δεν θα έριχνα σε κάποιο, ούτε καν το δικό μου, το βάρος της αυτοπραγμάτωσης… Διαβάστε περισσότερα »

trapezokathismata
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

<3 <3 <3

Σοκοφρέτα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Ως μαμά δύο παιδιών, πράγμα που το ήθελα, το θέλω και δεν το μετανιώνω, συμφωνώ ότι η ζωή χωρίς παιδιά μου φαίνεται τέλεια και συναρπαστική και ότι σε καμία περίπτωση δε στερείται νοήματος . Όσο συναρπαστικό μπορεί να είναι το “ταξίδι” με τα παιδιά, τόσο και περισσότερο μπορεί να είναι χωρίς να έχεις κάποιον να σου υπαγορεύει πώς θα ταξιδέψεις.

Πέμπτη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Το σχόλιο σου είναι πολύ ωραίο και δείχνει άνθρωπο που κάνει αυτό που πραγματικά θέλει και το υποστηρίζει. Από τα χειρότερα σχόλια που άκουσα για τη νεογέννητη κόρη μου ήταν αυτό: “Κορίτσι είναι, α ωραία, θα σου φέρνει και ένα ποτήρι νερό”. Τα παιδιά δεν είναι εξασφάλιση ακόμα κι αν το θέλουν οι γονείς (ευτυχώς)

Aquamarine
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Neverlander είμαι όρθια και χειροκροτώ! Αγαπώ τα σχόλιά σου, θα μπορούσες να είσαι φίλη μου. 🙂

Neverlander
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

😍😍😍

jollyJo
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Λένα σε διαβάζω πολλά χρόνια και η απάντηση σου αυτή με έκανε να φτιάξω λογαριασμό για να σχολιάσω. Μπράβο για την απάντηση! Ειδικά το κλείσιμο με έκανε να πω “Πες τα βρε Λένα!”
Η νοηματοδότηση της ύπαρξης είναι το πιο δυσκολοεύκολο έργο του μετανεωτερικού ανθρώπου.Το γεγονός ότι Ελληνίδες, κάτοχοι διδακτορικών που ζουν εκτός Βαλκανίων, διατυπώνουν τέτοιου είδους ερωτήματα είναι τόσο γλαφυρά ενδεικτικό για το που βρίσκεται η χειραφέτηση στην χώρα το 2019. Πολύ, πολύ, πολύ δουλειά έχουμε μπροστά μας

Mirka Janic
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Εγώ πάντως έμεινα έγκυος στα 39 μου. Και ταξίδεψα στη ζωή μου και έχω και διδακτορικό. Ε εκεί στα 37 ,όπως έχω γράψει και σε άλλο σχόλιο παλαιότερα, με έπιασε και εμένα το υπαρξιακό μου. Ακριβώς αυτήν την ερώτηση είχα και γω. Πάντως όσοι ξέρω με παιδια ή χωρίς παιδιά, ούτε κλαίνε,ούτε γελάνε. Γενικά ο εντοπισμός του νόηματος είναι μια διαδικασία που δε σταματά και το περιεχόμενο του νόηματος μεταβάλλεται διαρκώς ανάλογα με τις ανάγκες και τις συγκυρίες της ζωης μας. Από αυτήν την άποψη,ο,τι και να γίνει στο τέλος, το νόημα της ζωής δε θα σταματήσει να σε απασχολεί.