Αγαπητή «Α, μπα»: Γιατί όποιος δεν κάνει παιδιά θεωρείται εγωιστής;

Θέλω να συζητήσουμε για αυτά τα κλισέ που λέμε πολλές φορές χωρίς να τα έχουμε καλοσκεφτεί

Φωτο: Maria Frodl

Φίλη μου, δεν έχω ερώτηση, θέλω να αναφερθω σε ένα θέμα που έπεσε στα μάτια μου πριν μπω εδώ στο α,μπα. Διάβασα λοιπόν μια συνέντευξη ενός ηθοποιού που δήλωσε ότι δεν έκανε παιδιά γιατί είναι πολύ εγωιστής για να κάνει. Πρώτα απ’ όλα θέλω να συζητήσουμε για αυτά τα κλισέ που λέμε πολλές φορές χωρίς να τα έχουμε καλοσκεφτεί. Γιατί έχουν πιάσει τόπο τελικά; Αισθάνομαι ότι είναι φτιαγμένα για να μη σκέφτεσαι ουσιαστικά και να έχεις μια εύκολη έτοιμη απάντηση. Αυτό που με απασχολεί περισσότερο όμως είναι η ταύτιση του ανθρώπου χωρίς παιδιά με τον εγωιστή. Αν ρωτήσεις να σου το αναλύσουν συνήθως θα σου πούνε, θέλω ελεύθερο χρόνο και να μην έχω τις έννοιες/άγχη ενός παιδιού. Οκ, και γιατί αυτό σε κάνει αυτομάτως εγωιστή; Θεωρώ προβληματικό αυτόν τον διαχωρισμό και για τους έχοντες και για τους μη έχοντες παιδιά. 1. Δηλαδή όσοι έχουν παιδιά αυτομάτως δεν είναι εγωιστές; Νομίζω πολύ εύκολα μπορει κάποιος να προσάψει εγωιστικα κίνητρα για την απόκτηση παιδιών αν θέλει. 2. Δεν αγιοποιει ενοχλητικά -για τους ίδιους- τους γονείς; Τι σημαίνει δηλαδή, ότι αυτοί δεν έχουν πια ανάγκη για δικό τους χρόνο, για τον εαυτό τους κλπ; 3. Δεν δημιουργεί ένα στερεότυπο για τους ανθρώπους χωρίς παιδιά παρουσιάζοντας τους ως ψυχρούς και εγωκεντρικους; Μήπως τελικά συγχέουμε την έννοια του εγωιστή και δεν έχουμε καταλάβει τι ακριβώς σημαίνει; Προσωπικά, όταν γίνεται σχετική συζητηση προτιμώ να αποφεύγω και αυτό και το “δεν μου αρέσουν τα παιδιά” γιατί κι αυτό μου φαίνεται άλλο ένα κλισέ. Εμένα μια χαρά μου αρέσουν τα παιδιά, δεν σημαίνει ότι θέλω και δικά μου όμως. Μπορεί πάλι να καταφεύγουμε σε τέτοια κλισέ γιατί συνήθως η ερώτηση είναι φτιαγμένη για να σε φέρει σε δυσκολη θέση και πιθανά να καταλήξει στο “είσαι εγωιστής”, οπότε προτιμάς να το πεις από την αρχή, να κόβεις εκεί το θέμα. Τι λέτε εσείς Λένα και κορίτσια (ή αγόρια);

Λέω ότι το πρόβλημα είναι στην κατανόηση κειμένου, και μετά, στην ανάλυση κειμένου, όπως κάναμε στο σχολείο.

Όταν κάποιος λέει «δεν κάνω παιδιά γιατί είμαι πολύ εγωιστής», μιλάει για τον εαυτό του. Για τον εαυτό του μπορεί να είναι (και είναι) ένας λόγος, ένας μια χαρά λόγος. Μπορεί να είναι εγωιστής σε σημείο που δεν μπορεί να αφιερωθεί, ή να παραχωρήσει συναισθηματικό χώρο σε ένα παιδί. Αν ρωτήσεις και σου το αναλύσει, δεν είναι σίγουρο ότι θα πει αυτό που νομίζεις ότι θα πει. Δεν σε κάνει αυτομάτως εγωιστή αυτή η απόφαση αλλά ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ λέει ότι ο εγωισμός του δεν το επιτρέπει = δεν θα ήταν καλός γονιός = άρα για τον ΣΥΓΚΕΡΙΜΕΝΟ, ισχύει.

Πιο απλά, όταν κάποιος λέει «εμένα δεν μου αρέσουν οι μπάμιες», δεν προκύπτει από κάπου ότι είπε «όποιος τρώει μπάμιες είναι μεγάλο κορόιδο».

Ανάλογες είναι οι απαντήσεις για τις υπόλοιπες προεκτάσεις που κάνεις, που θυμίζουν το ανέκδοτο με το γρύλο. Άσε τους άλλους ανθρώπους να νιώθουν ό,τι νιώθουν για το τόσο προσωπικό θέμα, χωρίς να κάνεις όλες τις προβολές της οικουμένης σε κάτι που ούτε σε αφορά, ούτε έχει σχέση με σένα. Δεν έχουν όλοι τον ίδιο λόγο για να κάνουν ή να μη κάνουν παιδιά. Αν οι άλλοι σε πουν εγωίστρια επειδή εσύ δεν θέλεις να κάνεις παιδιά, αυτό έχει να κάνει με το πώς είναι δομημένη οι κοινωνία, δεν σημαίνει ότι δεν είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους μπορεί να μην θέλεις. Σημασία έχει να ξέρεις εσύ τι νιώθεις και γιατί, οι άλλοι πάντα θα βρουν τρόπο να σε κριτικάρουν, ό,τι και να κάνεις, γενικότερα.

Και τελικά, δεν είναι κακό να σε κρατάει ο εγωισμός σου από το να κάνεις διάφορα πράγματα. Υπάρχει υγιής εγωισμός, και όταν επιστρατεύεται για να προστατέψει ανηλίκους, υγιής μου φαίνεται. Δεν είναι τυχαίο που το είπε άντρας, σε έναν άντρα φαίνεται και κουλ. Μια γυναίκα δεν τολμάει να δηλώσει εγωίστρια σε σημείο να μην θέλει να γίνει μάνα. Σκέψου το κι αυτό.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

62 points
Upvote Downvote

37
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
13 Θέματα σχολίων
24 Απαντήσεις θεμάτων
4 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
25 Συντάκτες σχολίων
ΗλιανθοςμιμόζαPerilioPo the Pandaidril Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Εγώ πάντως είμαι σχεδόν όλα τα στερεότυπα που κυκλοφορούν για τους κατ’ επιλογήν άτεκνους. Και εγωίστρια είμαι, και τεμπέλα, και μοναχική και μονόχνοτη και “δεν μου αρέσουν τα παιδιά” καθόλου. (Απαπα έτσι όλο μαζί μοιάζω σαν χαρακτήρας κακιάς από βιβλίο του Roald Dahl! Αλλά ισχύει. Έχω και πολύ αξιαγάπητες πλευρές αλλά είμαι και μεγάλη στρίτζω, ψέματα να πω;) Αυτό προφανέστατα δεν σημαίνει ότι είναι έτσι όλοι ή οι περισσότεροι, εγώ πάντως είμαι. Το λέω έτσι χωρίς να ντρέπομαι επειδή γενικώς στη ζωή μου δεν επιβαρύνω κανέναν, ως αντικοινωνικό control freak ελάχιστοι επηρεάζονται από τον καταπιεστικό μου χαρακτήρα, μόνο άνθρωποι που… Διαβάστε περισσότερα »

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Όπως τα λες είναι, γιατί το λάθος της Miss Trunchbull ήταν απλώς η επιλογή καριέρας. (τα perks της αυτογνωσίας)

Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Πραγματικά, γιατί κάνουν τέτοιες επιλογές μερικοί άνθρωποι; Όσοι ασχολούνται με παιδιά ενώ δεν τα πάνε με βγάζουν απ’ τα ρούχα μου. Εξάλλου μπορεί εγώ με τα μικρά να είμαι του “μακριά κι αγαπημένοι”, αλλά η γνώση ότι υπάρχουν παιδιά που υφίστανται κακομεταχείριση από άτομα που έχουν αναλάβει την ευθύνη τους που προξενεί θλίψη μάλλον περισσότερο από οτιδήποτε στον κόσμο.

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Εκτός από την σκέψη αυτών που κακομεταχειρίζονται ηλικιωμένους…

Δεν ξέρω γιατί κάνουν την επιλογή, ξέρω ότι έχουμε μεγάλο περιθώριο βελτίωσης όσον αφορά την προστασία τους.

Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Έχεις δίκιο, είναι κι αυτό εφιαλτικό.
Και προφανώς είναι συλλογική η ευθύνη να μην αφήνουμε, κατά το δυνατόν, ανεξέλεγκτους ανθρώπους που φέρουν την ευθύνη ανυπεράσπιστων ατόμων.

Chublis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Πρώτη φορά συμπαθώ τόσο μια στρίτζω να ξες…

Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός
lioness
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Πρώτον, για στριτζω έχεις πολύ φανατικό κοινό, να ξέρεις 😊 Δεύτερον, αγαπώ Roald Dalh, μόλις σ αγάπησα λίγο παραπάνω. 💜Τρίτον, το κείμενό σου τότε με είχε αγγίξει απεριόριστα, ακόμη ανατρεχω εκεί γιατι περιγράφει με τόσο οργανωμενο και μεστο λόγο και τις δικές μου σκέψεις στο γιατί δε θέλω παιδιά. Θεωρώ ότι εάν έκανα παιδί μαλλον δε θα ήμουν κακή μάνα, θα το φροντιζα και θα το αγαπούσα και θα ήμουν εκεί γι αυτό, γτ απλά έτσι είμαι σαν άνθρωπος, ψυχαναγκαστική, δεν μπορώ να αμελω τις υποχρεώσεις μου, και θα πεθαινα αν έβλεπα πόνο στα μάτια του, πόνο που προκαλεσα εγώ,… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Σ’ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια lioness, και δράττομαι της ευκαιρίας -χωρίς να υπάρχει άμεση σύνδεση με αυτά που σχολιάζουμε τώρα- να σου πω πόσο άγγιξαν εμένα τα δικά σου κείμενα για τις δύσκολες εμπειρίες σου. Τα δικά σου, μαζί και με ένα επίσης φοβερό κείμενο της Po the Panda, περιέγραφαν παρόμοιες καταστάσεις που είχα βιώσει σε μικρότερη σχετικά διάρκεια και ένταση, ωστόσο αρκετά σκληρά ώστε να κλονιστεί βαθύτατα η πίστη στον εαυτό μου τον οποίο, πρώτ’απ’όλους, δυσκολευόμουν να συγχωρήσω (και ακόμη το δουλεύω και το βελτιώνω αυτό). Και γι’αυτά τα κείμενα θέλω να πω κι εγώ ένα… Διαβάστε περισσότερα »

Po the Panda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Iris ταυτίζομαι απόλυτα με το σχόλιό σου, θα μπορούσε να περιγράφει εμένα σε οτι αφορά τα παιδιά, εκτός απο το κομμάτι της τεμπελιάς, γιατί σε μια προσπάθεια να καταπολεμησω την ανία της καθημερινότητας επιλέγω να αναλάβω ευθύνες που επηρεάζουν μόνο εμένα, άντε και λίγο το σύντροφό μου στη χειρότερη των περιπτώσεων. Εγώ σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια για το κείμενό μου. Το έγραψα σε μία μέρα που πραγματικά είχα σκάσει απο τις πολλές σκέψεις και απο τότε έχω ευχηθεί πολλές φορές να ήταν έτσι τα πράγματα ώστε να μην ταυτίζονταν τόσες γυναίκες με αυτό το κείμενο. Πριν αρχίσω… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Εγώ σε όποιον μου λέει ότι είμαι πολύ εγωίστρια που δε θέλω παιδιά, λέω ότι προσωπικά πιστεύω ότι χρειάζεται αρκετή αυτογνωσία για να είσαι σε θέση να ξέρεις ότι δε μπορείς, ως άνθρωπος να γίνεις ο γονιός που θα ήθελες, χωρίς να γίνεις πολύ, πολύ δυστυχισμένη (και φυσικά, κατά προέκταση, να κάνεις και το παιδάκι δυστυχισμένο).

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Αυτά τα κλισέ ή και το small talk (να κανονίσουμε για κανένα καφέ, δεν έχω χρόνο για σταθερή σχέση αυτό τον καιρό, ο καιρός/κίνηση χάλια σήμερα), εμένα τουλάχιστον με σώζουν από το να επιτίθομαι λεκτικά σε κόσμο σε καθημερινή βάση. Αν κάτσει καμιά γιαγιάκα στο λεωφορείο δίπλα μου και με πιάσει απροετοίμαστη (aka χωρίς ακουστικά) και αρχίσει να ρωτάει για παιδιά προτιμώ να απαντήσω δεν έτυχε από το να της αναλύσω την κοσμοθεωρία μου 7 το πρωί, ξέρω ‘γω. Φαντάζεστε ένα παράλληλο σύμπαν χωρίς αυτά; (Τόσοι διάλογοι στο μυαλό μου, τόσο πρωί για να τους γράψω…)

Perilio
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Από την κάθε γιαγιάκα μπορείς να γλυτώσεις…από την οικογένεια και τον περίγυρό σου γενικά;Έχω φάει αρκετό κράξιμο και ειρωνείες από κόσμο που τους έλεγα ότι ήμουν για 10 χρόνια παντρεμένη αλλά δεν προέκυψε παιδάκι και μου λένε”μα καλά τι έκανες 10 χρόνια;”Αν δεν είχαν καν παντρευτεί,δεν ξέρω τι θα άκουγα ακόμα.Φαίνεται ότι με τον γάμο ανεβαίνεις πίστα!Είναι ανίατη η μακακία που δέρνει τους ανθρώπους!

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Ευτυχώς με την οικογένεια δεν έχω τέτοιο θέμα και στον περιγυρό μετά από πολύ Α,μπα πλέον δε φοβάμαι να απαντήσω απότομα κι ας δυσαρεστηθούν και λήγει το θέμα.

Νομίζω απλά πίσω απ την πλάτη μου δε λένε πια”καημένη Αnna που δεν έχει οικογένεια”, αλλά “μ’ αυτό το χαρακτήρα ποιός να την πάρει”.
Win, win.

Dotti Kali Linnea
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

”μα καλά τι έκανες 10 χρόνια;”

Αυνανισμό μόνο. Αυτό.

Perilio
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Στην επόμενη ανάλογη ερώτηση,έτσι θα απαντήσω…να δω πόσα εγκεφαλικά θα μετρήσω…χαχαχα

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Να κάπως έτσι είχα πει μια φορά ότι δε φοράω ποτέ καφέ γιατί μου φαίνεται πολύ άχαρο χρώμα, και μιλούσα μόνο για μένα, και μια φίλη που φορούσε συνέχεια καφέ χρώματα, και μάλιστα φορούσε και εκείνη τη μέρα παρεξηγήθηκε. Ο κάθε άνθρωπος μιλάει για τον εαυτό του, δεν χρειάζονται γενικεύσεις.

Stalkerou
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Advocate

Εν τω μεταξύ το καφέ δεν ταιριάζει κ με κανένα άλλο χρώμα. Άσχετο.

Αμαρέττο πορτοκάλι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Με πράσινο και μουσταρδί μια χαρά πάει, απλώς να είναι το καφέ πάνω, γιατί αλλιώς μοιάζεις με δέντρο 😛

μιμόζα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Εγώ δυσκολεύομαι πολύ να το συνδυάσω με άλλα χρώματα. Και με πράσινο κλπ, τις περισσότερες φορές δεν μου κάθονται καλά οι αποχρώσεις. Τα καφέ παπούτισα ωστόσο με έχουν βολέψει πολύ, για κάποιο λόγο ταιριάζουν με σχεδόν τα πάντα. Χρώμα με χαρακτήρα αυτό το καφέ. Όχι, προτιμώ μαύρο, εύκολο και αναλόγως τη φάση μοιραίο.

Mirka Janic
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Μα και για όσους κάνουν παιδιά λένε ότι το κάνουν από εγωισμό γιατί θέλουν να διαιωνίσουν τα γονίδια τους. Γενικά αυτές οι καθολικές αληθειες που δεν έχουν καθολικά χαρακτηριστικά είναι μια μάστιγα.
(Πάντως μια και το έφερε η κουβέντα,έχω να πω ότι τις μπάμιες τις έχουμε υποτιμήσει. Έφαγα προχθές για πρώτη φορά στη ζωή μου και τις βρήκα εξαιρετικές!)

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Λευτεριά στις μπάμιες ρε παιδιά! Να κάνουμε ένα σύλλογο μπαμιοφαγων;

μιμόζα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Ναιιιιιι!!!!! Μπάμιες και ξερό ψωμί. Παιδιά, επειδή το έχω ψάξει, η καλύτερη συνταγή είναι του Καρούζου. Με το μπαλσάμικο και χωρίς σκόρδο.

διχασμενοςκορμος
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Οι μπάμιες δεν είναι βρώσιμες.

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Δεν είναι μόνο η κατανόηση και η ανάλυση κειμένου, είναι και το χαλασμένο τηλέφωνο. Ο συγκεκριμένος δεν είχε πει σκέτο αυτό, αλλά για κάποιο λόγο μόνο αυτό συγκράτησες. Είχε πει και ότι διαβάζει πολύ για τη δουλειά του, ξενυχτά διαβάζοντας και γενικά αφιερώνει πάρα πολύ χρόνο στο να βελτιώνεται όσο αφορά σε αυτό που κάνει. Είχε πει κι αλλά που δεν θυμάμαι ούτε εγώ τώρα. Όλα αυτά δεν θα ήταν διατεθειμένος να τα σταματήσει για να μεγαλώσει ένα παιδί οπότε πολύ καλά κάνει και δεν κάνει παιδιά. Επίσης, μίλησε μόνο για τον εαυτό του και όχι εξ ονόματος όλων όσων… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

ολοι απο εγωιστικα κινητρα κανουμε οτι κανουμε, ειτε θελουμε παιδια, ειτε δεν θελουμε.
ειτε αμεσα εγωιστικα, ειτε εμμεσα.
τωρα, αν θελει καποιος, μπορει να το βαζει σαν εισαγωγη για οποιαδηποτε αποφαση του

Μαύρος Γάτος
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Ο μεγαλύτερος εγωισμός που έχω συναντήσει είναι ο εγωισμός ορισμένων γονέων που θέλουν να κουμαντάρουν κάθε πτυχή της ζωής των παιδιών τους

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Γενικά το να δηλώνει ένας άντρας: “είμαι εγωιστής” θεωρείται κουλ. Γιατί ουσιαστικά αυτό που εννοεί είναι ότι αγαπάει πολύ τον εαυτό του. Ε, και αφού είναι άντρας, δικαίως αγαπάει τον εαυτό του: αφού οι άντρες είναι ανώτεροι! Ενώ μία γυναίκα δεν έχει το δικαίωμα να αγαπάει πολύ τον εαυτό της, αφού είχε την ατυχία να γεννηθεί γυναίκα, άρα κατώτερη!

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Θεωρείται κουλ από κάποιους, οτιδήποτε λέει ένας άντρας και δείχνει ότι έχει επίγνωση των αδυναμιών ή/και αρνητικών χαρακτηριστικών του, γιατί εκλαμβάνεται ως αυτογνωσία και η αυτογνωσία είναι προσόν. Γι’αυτό και κάποιοι μιλάνε αρνητικά για τον εαυτό τους και το κάνουν με περισσή περηφάνια, επειδή κρατάνε μόνο ότι είναι προσόν να έχεις αυτογνωσία. Αφήνουν απ’έξω όμως ότι η αυτογνωσία είναι απαραίτητη για να βοηθήσει στην αυτοβελτίωση. Από μόνη της, δε λέει απολύτως τίποτα περισσότερο απ’το να πει κανείς “Ξύπνησα.”. Ξύπνησες. Το βράδυ θα δούμε πώς αξιοποίησες την ημέρα σου. Βέβαια στη συγκεκριμένη περίπτωση του ηθοποιού, θετικά βλέπω τη δήλωση του γιατί… Διαβάστε περισσότερα »

Bishō no Teresa
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

Ευτυχώς που μας το πε, γιατί είχα μεγάλη αγωνία για το πώς θα το έθετε το transcended being, chublis. Ουφ!

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Κοίτα να δεις όμως, μέχρι στιγμής, 10 άτομα κατάλαβαν ποια διαφορετική οπτική έθεσε και συμφώνησαν κιόλας. Γενικά μ’αρέσουν οι γρίφοι και αμφιβάλλω ήδη για το μυαλό μου γιατί δεν κατάλαβα τι θέλει να πει, αλλά τα “προορισμένη για” “χρήση” & “δεν επιτρέπει”, με κάνουν να σκέφτομαι ότι και να καταλάβαινα, δε θα τον έβρισκα έξυπνο. έντιτ: το έκανα γρίφο: “Για ποια χρήση είναι προορισμένη η γυναίκα, που δεν της επιτρέπει να είναι εγωίστρια;” και θα απαντήσω με έναν άλλον, για να κρύψω την αδυναμία μου να απαντήσω τον πρώτο: “Για ποια χρήση είναι προορισμένος ο άντρας, που του επιτρέπει να… Διαβάστε περισσότερα »

Bishō no Teresa
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

Πόντια, σαφώς συμφωνώ και, όπως πολλές εδώ στο καφενέ μας, αγαπώ όλα όσα γράφεις. Πολύ τρυφερή η συγγνώμη σου στη Φωτεινή τις προάλλες. Καρδούλωμα <3.

Wolfcry
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Αν κατάλαβα καλά, ο εν λόγω ηθοποιός δεν είπε ότι είναι εγωιστής επειδή δεν κάνει ή δε θέλει να κάνει παιδιά. Είπε ότι είναι εν γένει εγωιστής και, γι’ αυτό το λόγο δε θέλει να κάνει παιδιά.

Κατά τα άλλα, εγωιστής μπορεί να είναι κάποιος ανεξαρτήτως αν έχει παιδιά.

Louise B.
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Πολύ ωραία η απάντηση της Λένας. Κάθεται άνθρωπος έχει τους λόγους του και τις δικαιολογίες του. Επειδή είμαστε τμήμα της κοινωνίας τείνουμε να τα βλέπουμε όλα μέσα από το πρίσμα της συνολικής εικόνας και αντίληψης. Η απόκτηση παιδιών θεωρείται κοινωνικά επιθυμητή, διότι έτσι εξασφαλίζεται η διαιώνιση του είδους η οποία ως ανάγκη είναι αποτυπωμένη στο γονιδιακό μας κώδικα. Όσοι άνθρωποι δεν θέλουν να κάνουν, έχουν κάθε δικαίωμα να μην αποκτήσουν απογόνους και οι λόγοι τους είναι σεβαστοί, δεν χρειάζεται να τους περάσουμε από κόσκινο πολιτικής ορθότητας. Μπαίνουμε έτσι στην διαδικασία να υπερασπιστούμε την επιλογή μας η οποία για να χρήζει… Διαβάστε περισσότερα »