Αγαπητή «Α, μπα»: Όταν γίνεις μάνα θα καταλάβεις

Τώρα που έγινες μάνα το είπες;

Είπες “Τώρα που έγινα μάνα κατάλαβα το “Όταν γίνεις μανα θα καταλάβεις””;

-Άννα

Όχι. Ό,τι μου είχαν πει ως θέσφατο ήταν σκέτες προσωπικές εμπειρίες (ή κολλήματα, ή προβολές). Δεν έχω αλλάξει γνώμη για τίποτα από όσα πίστευα πριν για το θέμα. Πίστευα ότι δεν πρέπει να πιέζεις τα παιδιά να φάνε, για κανένα λόγο, ακόμα και αν τρώνε τα ίδια και τα ίδια, εξακολουθώ να το πιστεύω, και το τηρώ. Πίστευα ότι το θέμα του ύπνου είναι αδιαπραγμάτευτο, δεν ήξερα ότι είναι τρομερά δύσκολο να το εφαρμόσει κανείς, αλλά εξακολουθώ να το πιστεύω, και το τηρώ. Πίστευα ότι τα παιδιά πρέπει να έχουν πρόγραμμα, ακόμα το πιστεύω, και το τηρώ. Ακόμα και αυτά που δεν τηρώ, συνεχίζω να τα πιστεύω, δεν τα τηρώ επειδή δεν αντέχω (αλλά δεν έχω αλλάξει γνώμη για το τι είναι σωστό, ξέρω ότι είναι δική μου αδυναμία η μη εφαρμογή, αν πραγματικά το έβαζα στόχο, θα γινόταν).

Αυτό που έμαθα ως επιπλέον πληροφορία είναι ότι τα παιδιά έρχονται στον κόσμο με προεγκατεστημένο λογισμικό σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ όσο φανταζόμουν.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

103 points
Upvote Downvote

34
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
15 Θέματα σχολίων
19 Απαντήσεις θεμάτων
4 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
24 Συντάκτες σχολίων
EvilWolfcryΜετά την καταιγίδαΟ ήλιος λάμπει για όλουςεξωγήινη Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Cloud on Toast
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Εγώ πάντως όταν έγινα μάνα κατάλαβα το βαθμό επιρροής που έχει ένας γονιός στο παιδί του και τρόμαξα. Επίσης κατάλαβα πόσο μεγάλη αξία αντλούν πολλοί άνθρωποι από το ρόλο τους ως μάνες και πάλι τρόμαξα.

Origami Lover
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Origami Lover

Εγώ κατάλαβα μερικά πράγματα όταν έγινα μάνα. Δεν αφορά τα θέσφατα όμως. Κατάλαβα τη μητέρα μου που όταν αρρωσταίναμε έλεγε: “Βήχετε και νιώθω σαν να μου κόβουν κομμάτια από πάνω μου” Κατάλαβα την αγωνία να μην τους μεταδώσουμε τα κολλήματα, προβλήματα και λάθη μας (αυτό το κατάφερα και τα παιδιά μου δεν έχουν πρόβλημα με το φαγητό και με την εικόνα τους). Κατάλαβα την αγωνία να τα προστατέψουμε από τις λαλακιες που κάναμε εμείς την στιγμή που ξέρουμε πως δεν πρόκειται να το πετύχουμε και θα κάνουν και αυτά λαλακίες ίσως και μεγαλύτερες από τις δικές μας. Κατάλαβα γιατί η… Διαβάστε περισσότερα »

demonoula
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Καταπληκτική απάντηση. Τα ίδια σκεφτόμουν κι εγώ…
Δεν έχει να κάνει τόσο με τις κοσμοθεωρίες αυτή η φράση, άσχετο που κάποιοι τη χρησιμοποιούν έτσι για να δικαιολογήσουν τα κολλήματα τους. Έχει να κάνει με πράγματα που στην κυριολεξία δεν μπορείς να καταλάβεις, αν δε συμμετέχεις ενεργά και από πολύ κοντά στο μεγάλωμα ενός παιδιού.

βλαχάκι(το)
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Συνεργάτης

“Τέλος κατάλαβα γιατί οι γονείς πρέπει να φεύγουμε πριν από τα παιδιά μας”.

Γιατί; Υπάρχει κάποιος σώφρων άνθρωπος, άνευ παιδιών, που να πιστεύει το αντίθετο; Είναι απ’ τα πράγματα της “φυσικής τάξης πραγμάτων” που νομίζω πως δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.

Σύχναζα στο νεκροταφείο για κάποια χρόνια και, ενδεχομένως, εκεί δεν υπάρχει θλιβερότερο θέαμα απ’ τους βαρυφορτωμένους με γλάστρες, φυτά και άνθη, με παιχνίδια και με μαρμάρινα στολίδια και φιγούρες κάθε λογής, τάφους παιδιών (και πολύ νέων ανθρώπων).

Origami Lover
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Origami Lover

Απλώς δεν το συνειδητοποιούμε ως παιδιά. Πόσο οδυνηρό είναι για τους γονείς μας η σκέψη και μονο ότι θα πεθάνουμε. Έπρεπε να γίνω γονιός για να το καταλάβω. Επίσης για να καταλάβω πως ισχύει για όλες τις ηλικίες. Δηλαδη η ενενηντάχρονη που φωνάζει “παιδάκι μου” πάνω από τον τάφο του εβδομηντάχρονου παιδιού της βιωνει την ίδια ένταση πόνου ασχέτως αν στον εξωτερικό παρατηρητη δεν έφυγε το παιδί της αλλά ένας άνθρωπος μιας ηλικίας που δεν τον λες και νέο.

Evil
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Evil

Ναι. Δεν υπάρχει πιο πικρό ποτήρι στη ζωή.

bella ciao
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Λένα, απ’όσα έγραψες δε θα άλλαζα ούτε κόμμα! Εγώ το μόνο που έλεγα ότι δε θα κάνω και το κάνω και λυπάμαι πάρα πολύ που το κάνω, είναι πως όταν πια ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΩ να με βασανίζουν τα παιδιά μου, λέω τη μ@λακία: “Καν το (ή μην κάνεις αυτό) και θα σου αγοράσω μία κούκλα-μπάλα-παιχνίδι” Είναι λάθος, το μετανιώνω κάθε φορά, αλλά πραγματικά υπάρχουν στιγμές που αν δεν κάνω αυτό, η εναλλακτική είναι να φουντάρω απ το μπαλκόνι!! Και να εξομολογηθώ και κάτι. Πριν κάνω παιδιά, αν έβλεπα μία γυναίκα εντελώς απεριποίητη, μέσα μου την κατέκρινα αφού “για-όλα-υπάρχει-χρόνος-αν-βάλεις-πρόγραμμα” και κατέληξα η… Διαβάστε περισσότερα »

namaste
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αγαπητή bella ciao πιστεύω ότι το μεγαλύτερο ποσοστό μανάδων έχουμε περάσει από την φάση που περιγράφεις!
Εγώ έλεγα ότι θα ιδρύσω Σύλλογο Κακοποιημένων Γονέων όταν κατάλαβα πόση δύναμη έχουν τα παιδιά πάνω μας (πάνω μου τουλάχιστον)….χμ…ίσως έπρεπε να το είχα κάνει τελικά 🙂

Origami Lover
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Origami Lover

O πατέρας μου το έλεγε “Η δικτατορία του αδυνάτου” . Θυμάμαι μια γελοιογραφία του Μητρόπουλου με ένα αγοράκι να είναι καβάλα στον μπαμπά του, να κρατά τη γραβατα του με το ενα χέρι σαν χαλινάρι και με το άλλο ενα μαστίγιο και ο μπαμπάς να φωνάζει “Το μαστίγιο, πάρτου τουλάχιστον το μαστίγιο”

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Κι εγώ για όσες δεν εργάζονταν έλεγα σιγά μωρέ, τι κάνουν; κάθονται σπίτι και μεγαλώνουν τα παιδιά τους, σιγά τη δουλειά. Το παίρνω πίσω 100 φορές τη μέρα. Είναι κανονική δουλειά, δίχως ωράριο, μισθό ή ασφάλιση, με άπειρες όμορφες στιγμές, αλλά και πολλή εξάντληση

namaste
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αυτό που κατάλαβα ως μάνα είναι ότι το μεγάλωμα ενός παιδιού είναι ένα δύσκολο επίπονο συναρπαστικό και γεμάτο προκλήσεις και εκπλήξεις ταξίδι που με έκανε να θέλω να γίνω καλύτερος άνθρωπος μετριάζοντας τα ελαττώματά μου.

Και όχι δεν κατάλαβα την μάνα μου….αντιθέτως κατάλαβα σε βάθος τα λάθη της μάνας μου….

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Αυτό ακριβώς.

Μάνα Κουράγιο
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Αλίμονο αν κάθε φορά που συμβαίνει ένα τόσο τεράστιο και καθοριστικό γεγονός στη ζωή μας, όπως το να γίνουμε γονείς πχ, δεν μας έκανε να επανεξετάσουμε, να αναθεωρήσουμε ή και να αποδεχτούμε κάποια πράγματα. Θα μας έβαζαν σε μουσείο με καρτελάκι “τυπικό δείγμα μονολιθικού ανθρώπου”

Κολλητήρι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πάντως προσωπικά το “όταν γίνεις μάνα θα καταλάβεις” το κατάλαβα με αυτήν ακριβώς την έννοια. Ότι δηλαδή δεν αντέχω να κάνω πράγματα που πίστευα ότι θα έκανα, παρόλο που κι εγω συνεχίζω να πιστεύω ότι είναι σωστά.

Muse
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Αυτό που κατάλαβα όταν έκανα παιδί (αν και το είχα καταλάβει πριν το κάνω) είναι ότι το παιδί είναι μια οντότητα που αξίζει σεβασμό σε οποιαδήποτε ηλικια, ότι έχει βούληση, χαρακτήρα και προσωπικότητα ακόμη κι αν είναι μωρό και ότι δεν είναι “εγώ” ή ο άντρας μου, είναι αυτό που είναι. Νομίζω ότι αν αποδεχτούμε πρώτα αυτό, θα μπορέσουμε να βρούμε με πιο τρόπο θα το βοηθήσουμε στα βήματα του στην ζωή.

The black Moomin
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εγώ πάντως, όταν διαβάζω μηνύματα από μαμάδες σαν κι αυτό της Λένας αλλά και κάποιων σχολιαστών, δηλαδή χωρίς μελοδράματα και λυρισμούς της κακιάς ώρας, η πρώτη μου σκέψη είναι “Χαρούμενα και υγιή παιδιά!”.

αστροπελέκι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

πιστεύω ότι η φράση αφορά εύκολη κριτική ή κριτική εκ του ασφαλούς, που συχνά γίνεται σε άτομα, για ενέργειές τους απέναντι στα παιδιά τους. Όταν κάποιος δε μπορεί να επιχειρηματολογήσει γιατί σκέφτεται έτσι ή αλλιώς ή γιατί κάνει συγκεκριμένα πράγματα που αφορούν τα παιδιά του, πετά αυτό το τσιτάτο. Από μόνο του δε λέει τίποτα. Τι εννοεί ο σεβάσμιος γέροντας; Ότι θα καταλάβεις τα φαρμάκια που σε ποτίζουν τα παιδιά σου ή πόσο δύσκολο είναι το μεγάλωμά τους; Θα επανεκτιμήσεις το ρόλο της μάνας (σου); Θα αντιληφθείς ότι εισήλθες στον κόσμο των ενηλίκων ή ανέβηκες λέβελ; Για μένα έχει να… Διαβάστε περισσότερα »

Teacher
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Κι όμως εγώ καταλαβα…