Αγαπητή «Α, μπα»: Για να κάνω παιδιά θα πρέπει να αφήσω την καριέρα μου;

και να βρω ιδανικό σύντροφο;

Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το υπέροχο. Αγαπώ πολύ τα παιδιά και με γεμίζει χαρα η σκέψη της οικογένειας αλλα σε αυτή την φαση θα ήθελα να ασχοληθώ κυρίως με την καριέρα μου. Και πιο μετα ομως που θα ηθελα να κανω παιδιά πάλι δεν θα ήθελα να αφησω την καριέρα μου στην άκρη, και να δημιουργήσω οικογένεια μονο αν βρω εναν ιδανικό σύντροφο για να μοιραζόμαστε τις ευθύνες του παιδιού και ταυτόχρονα να περνάμε και εμείς καλά. Αλλα αμα δεν τον βρω δεν θα κανω ποτε παιδιά; ή θα πρέπει να αφήσω πίσω την καριέρα; ζητάω πολλά;

Too.much.info

Έχεις σκεφτεί πώς κάνουν καριέρα οι γυναίκες που κάνουν καριέρα; Με υποστηρικτικό σύντροφο που μοιράζονται τις δουλειές;

Απάντηση: όχι. Με υποστηρικτικό σύντροφο που στηρίζει τις φιλοδοξίες της γυναίκας του, και όχι τις υποχρεώσεις της «ως μητέρα», μόλις γίνει μητέρα. (Οι άντρες που είναι έτσι συνήθως είχαν μητέρες που ήταν επίσης πετυχημένες στη δουλειά τους και σέβονται τις γυναίκες με φιλοδοξία). Αν η καριέρα σου (σας) δίνει τόσα λεφτά ώστε πχ να έχεις (έχετε) μια νταντά μόνιμα στο σπίτι σου, να πώς γίνεται να έχεις και καριέρα και να περνάς και καλά με το σύντροφο σου.

Αυτό που ζητάς είναι η συνειδητοποίηση – ή η απόφαση, ή η στάση ζωής – ότι τα παιδιά μεγαλώνουν σωστά με τη μητέρα τους αλλά και με πολλούς άλλους παράλληλα, και η μάνα τους δεν είναι ούτε ο μόνος, ούτε υποχρεωτικά πιο καθοριστικός άνθρωπος στην εξέλιξη τους. Μετά ζητάς έναν άνθρωπο που συμφωνεί με αυτό και καταλαβαίνει ότι μια γυναίκα μπορεί να θέλει να ολοκληρωθεί κα μέσα από το έργο που αφήνει στην κοινωνία, και όχι μόνο με τα παιδιά της. Έναν σύντροφο που καταλαβαίνει ότι η ανατροφή παιδιών είναι πολύ δύσκολη και χρονοβόρα δουλειά, και γι’αυτό πληρώνεται. Τελικά ναι, ζητάς πολλά, αλλά δεν είναι δίλημμα το πρόβλημα που έχεις, είναι υπέρβαση πολλαπλών ταμπού.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

38 points
Upvote Downvote

26
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
15 Θέματα σχολίων
11 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
19 Συντάκτες σχολίων
ΙκμάδαTropiquebozonioRebecca de Winter Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Εξαρτάται πως θέλεις να μεγαλώσεις τα παιδιά σου. Επειδή μίλησες για καριέρα και όχι για μια δουλειά 8ώρου, φαντάζομαι πως μάλλον εννοείς ελεύθερο επάγγελμα. Όχι πως αν δουλεύεις 8ωρο είναι εύκολο, να μεγαλώνεις παιδιά, αλλά το ελεύθερο έχει extra δυσκολίες, ως προς το ζήτημα πως διατηρείς την πελατεία σου αν εξαφανισθείς για μερικά χρόνια, όπως πως διατηρείς και το επίπεδο της επιστημονικής σου κατάρτισης αν τα παρατήσεις για ένα διάστημα. Έχω τοποθετηθεί και άλλη φορά στο ζήτημα και πιστεύω, πως με δεδομένη την κατάσταση στην Ελλάδα, που δεν υπάρχει κράτος πρόνοιας και όλοι αυτοσχεδιάζουμε υποχρεωτικά, ότι δε συνδυάζεται επιτυχώς μητρότητα… Διαβάστε περισσότερα »

Marati
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

100% to the point, που λένε και ελληνιστί.
Όσο για τη φράση “ποιοτικος χρόνος” κι αυτο σηκώνει πολύ συζήτηση, ειδικά στην ελληνική συνθήκη, γιατί το “μοίρασμα χρόνου” με απόλυτους όρους δεν ξέρω πόσο αντικειμενικά υφίσταται.

no-no
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Δεν συμφωνώ ότι μόνο με ελεύθερο επάγγελμα κάνει κανείς καριέρα

Velay
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Να προσθέσω ότι θα έπρεπε να υπάρχει και αντίστοιχη άδεια πατρότητας, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες. Είναι πολύ δίκαιο, γιατί πάνε οι καριέρες/σταδιοδρομίες και των λίγο πίσω.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Υπάρχει άδεια πατρότητα πια και στην Ελλάδα, αλλά μόνο στο Δημόσιο νομίζω. Πάντως με ολιγόμηνες άδειες μετ αποδοχών, δε στήνεις σωστή οικογένεια … πάντα κατά τη γνώμη μου. Πρέπει να λειτουργήσουν άλλοι θεσμοί, να αλλάξει η νοοτροπία, να δοθούν σοβαρά χρήματα για όσους το αποφασίζουν και να σταματήσουμε να επικαλούμαστε ένστικτα και άλλα παγανιστικά γιατί τα πράγματα δεν είναι αστεία. Για μένα. μετά από τόση γνώση, δεν δικαιολογούμαστε πια να παριστάνουμε τους μοντέρνους εις βάρος αθώων ανθρώπων, των παιδιών, που μεγαλώνουν μέσα σε υστερικές οικογένειες, από τα πολλά προβλήματα , σκοτωμένες, από την κούραση μανάδες και πατεράδες και με τους… Διαβάστε περισσότερα »

Διαλεχτή Κιούση
Μέλος
Δημιουργός Εικόνων
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Δεν υπάρχει επιλογή που δεν έχει κάποιο κόστος.
Διάλεξε το κόστος που αντεχεις.

Rebecca de Winter
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Συνεργάτης

Μμμ εγώ σκέφτομαι πως σαν μανα θα ήθελα εγώ να ειμαι ο καθοριστικός άνθρωπος στο μεγάλωμα των παιδιών μου. Δεν συμφωνώ. Επίσης έχω παρατηρήσει πως πολλά παιδιά μεγαλώνουν στον αυτόματο (όχι απαραιτήτως εργαζομένων μανάδων βεβαια). Βεβαια αν κάνεις παιδί είναι τεράστιο λάθος να μείνεις σπιτι, είσαι πολύ καλύτερη μάνα αν είσαι ισορροπημένη. Μπορεί να έχεις κάποιες τύψεις για τις ώρες των παιδιών σου που χάνεις αλλά κερδίζεις πολλά περισσότερα σε ψυχική ισορροπία. Γενικως έχει σημασία ο ποιοτικός χρόνος που δίνεις στα παιδιά σου. Επειδή έχω δουλέψει και το full time mom και το εργαζόμενη είναι καλύτερο τις 2 ώρες που… Διαβάστε περισσότερα »

Velay
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Rebecca, νομίζω ότι εξαρτάται και απο τη δουλειά που κάνεις, και από το πόσα παίρνεις. Αν έχεις μια δουλειά που δεν σε γεμίζει, αλλά αντιθέτως σε σκοτώνει, και δουλεύεις μόνο για να πληρώνεις τη νταντά, μόνο ψυχική ισορροπία δεν είναι.

Rebecca de Winter
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Συνεργάτης

Είναι και αυτοι οι παράγοντες, είναι και στον άνθρωπο. Εγώ πχ δεν λειτουργω καθόλου καλα μέσα στο σπίτι, δεν μπορώ να διαχειριστώ καλά τον χρόνο μου, μισώ κιόλας τις δουλειές του σπιτιού πλην του μαγειρέματος….λατρεύω τη δουλεια μου αλλά είναι κακοπληρωμένη και ειναι freelancer όποτε έχω πολύ διάβασμα που γίνεται μετά τις 12:00 το βράδυ…

Είναι τι σου αρέσει, με τι λειτουργείς καλύτερα, πρέπει να βρει η κοπέλα τις ισορροπίες της, σίγουρα πάντως απ τη στιγμή που είναι συνειδητοποιημένη πως θέλει παιδιά να μην το αναβάλλει επ αόριστον για λόγους καριέρας.

bozonio
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Δε συμφωνώ. Υπάρχουν καριέρες που δεν πληρώνουν απαραίτητα τόσα πολλά ώστε να υπάρχει νταντά συνέχεια. Δεν είναι όλες οι καριέρες ceo, υπάρχουν οι ακαδημαϊκοί, οι καλλιτέχνες ή απλά αυτοί που τους αρέσει η δουλειά τους και τη στηρίζουν άλλα δεν έχουν κάνει λεφτά. Το ερώτημα είναι, υπάρχει συνεννόηση από τους 2 συντρόφους για καίρια ερωτήματα όπως: ποσό καιρό θα μείνει ο καθένας σπίτι με τα παιδιά; Με ποιον θα μένουν τα παιδιά όταν και οι 2 δουλεύουν και τι ώρες θα περνά ο κάθε γονιός μαζί τους; Πως θα μοιράζονται οι έκτακτες περιπτώσεις; Επιτρέπει αυτό το προγράμμα και στους 2… Διαβάστε περισσότερα »

Pirlipippo
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Pirlipippo

Υπογείως η ερώτηση θεωρει δεδομενο πως η καριέρα μιας γυναικας ειναι ανταγωνιστική προς την οικογένεια ενώ – κι εδω ειναι το κλου – των αντρων δεν ειναι. Εγω θα το θεσω αλλιώς: κάθε υπερβολή ειναι κακή. Αν καριερα ειναι να μη σε βλεπει η οικογένεια και να μεγαλώνουν άλλοι τα παιδιά σου, ναι υπάρχει προβλημα. Το ιδιο προβλημα ειτε εισαι γυναικα είτε είσαι άντρας. Το ιδιο είναι προβληματικό αν πέφτεις με τα μούτρα στα παιδιά και ξεχνας τον εαυτό σου, τη δουλειά σου κλπ. Το προβλημα γίνεται “γυναικείο” οταν θεωρείται δεδομένο οτι ο αντρας ειναι “δικαιολογημενως απών”. Αν θέλεις παιδιά,… Διαβάστε περισσότερα »

Lifoworm
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ποσο μεγάλο και δύσκολο θέμα. Να πω κι εγώ την εμπειρία μου που είχα χτίσει αρκετά την καριέρα μου πριν κάνω παιδιά. Πρώτον, η απουσία λόγω άδειας μητρότητας, ένα 8μηνο κάθε φορά στην περίπτωση μου δεν είχε συνέπειες, δεν κάνω όμως ελεύθερο επάγγελμα. Είμαι εξειδικευμένη μηχανικός με «όνομα» στο πεδίο μου. Αυτό που για μένα ήταν με το πρώτο παιδί σοκαριστικό ήταν το αίσθημα ανεπάρκειας που ακολούθησε την επιστροφή στη δουλειά. Ανεπαρκής ως μητέρα γιατί ένιωθα ότι το παιδί μου χρειαζόταν περισσότερο χρόνο από αυτόν που αφιέρωνα αλλά και ανεπαρκής επαγγελματίας γιατί πλέον δεν μπορούσα να αναλάβω κάτι έκτακτο, να… Διαβάστε περισσότερα »

Rubia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

Αχχ αυτό το ψευτοδίλημμα ότι είμαστε ή μάνες ή επαγγελματίες κάθε φορά με βγάζει από τα ρούχα μου. Με το σωστό σύντροφο είμαστε και τα δύο. Αν έχεις υποστήριξη και λεφτά μπορούμε να αναλάβουμε και 2 και 3 ρόλους και όσους αντέχουμε. Όλα είναι θέμα συνθηκών. Το θέμα σου είναι πως εσύ αντιλαμβάνεσαι τη μητρότητα και την επαγγελματική σου ζωή. Π.χ. θεωρείς οτι θα είσαι μια μανούλα που αν δεν τα κάνεις όλα εσύ δεν γίνονται σωστά ή θεωρείς ότι αν λείψεις από τη δουλειά σου όλα καταρρέουν; Ο εχθρός σου κατά τη γνώμη μου είναι απόψεις με τέτοια στεγανά.… Διαβάστε περισσότερα »

Vasilis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Αυτό ποιος σου το είπε; Εγώ ξέρω γυναίκες με οικογένεια και επιτυχημένες καριέρες.

Mia idea
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Έτσι είναι θεωρητικά, αλλά στην πράξη δεν είναι μόνο τα ταμπού που πρεπει να ξεπεραδτούν, είναι και το εσωτερικό άγχος αν είσαι καλή μητέρα, αν το παιδί παίρνει όλα όσα χρειάζεται, αν έχεις καλύψει κάθε ανάγκη του και φυσικά ο κατάλληλος άνθρωπος- νταντά, εύκολο να το λες αλλά στην πράξη δεν πατάς ένα κουμπί, είναι πολύ πιθανό να βρεις καξ να μη σου κλανει, να βρεις και να σου φύγει, να βρεις αλλά να μην έχει τη διαθεσιμότητα που θρλρις και χίλια 2. Μπότομ λάιν ναι τα πρώτα χρόνια θα πλαει λίγο πίσω η καριέρα σου γιατί αν μη τι… Διαβάστε περισσότερα »

Consciousness
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Λένα εχεις γίνει τάση ! 👍😉 Σε ακολουθούμε! 😃Κυκλοφορεις και σε βιβλιο? 😉Ξερεις αυτά όλα , αν τα εκδώσεις με εναν τιτλο πετυχημένο, όπως “καθημερινός οδηγός σχέσεων, do and donts” (λέμε τωρα) , το ξερεις, θα γίνει ανάρπαστο! 😉 Λοιπον στο ερώτημα, θα έλεγα να μην αγχωνεσαι τόσο πολύ και να μην τα κλεινεις τόσο, όλα αυτά που σε απασχολούν σε κουτάκια. Τωρα έχουμε το “κουτάκι” καριέρα, δε γίνεται να χωρεσουμε και το κουτάκι “παιδιά”, γιατί ο σύντροφος πρεπει να τα υποστηριζει και τα δυο. Ξεκινας πρωτα απο το συντροφο. Αυτο που λεει και η Λένα. Βρίσκεις εναν που ταιριάζεις… Διαβάστε περισσότερα »