in

Αγαπητή «Α, μπα»: Είναι η λέξη Karen σεξιστική;

Μήπως ψάχνω προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν;

Μήπως ψάχνω προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

138256433.jpg

Είναι η όλη φάση με την Karen σεξιστική; Σε μια πρώτη ανάγνωση μου είχε φανεί αστειο. Σε μια δεύτερη μου φάνηκε σεξιστικό το να φτιάχνεις meme αποκλειστικά για προνομιούχες γυναίκες παρουσιάζοντες υστερικές για ασήμαντα πράγματα. Μήπως απλώς μιλάει για μια συγκεκριμένη συμπεριφορά; Σε ατομικό επίπεδο δε θα συμπαθούσα κάποια που φέρεται απαίσια σε εργαζόμενους, διεκδικεί άκυρα δικαιώματα κτλ. Αλλα από την άλλη σκέφτομαι ότι είναι επικίνδυνο να ομαδοποιείς και να χαρακτηρίζεις μια ομάδα γυναικών ξανα(;) υστερικές.
-ψαχνω προβλήματα εκει που δεν υπάρχουν

Είναι ξεκάθαρα σεξισμός και η αναγνώριση του σεξισμού δεν είναι αναζήτηση προβλήματος εκεί που δεν υπάρχει. Ο σεξισμός υποβαθμίζει και καταστρέφει ζωές, κάνει ζωές πολύ δύσκολες ή αόρατες ή ασήμαντες, άνθρωποι που έχουν δυνατότητες χάνονται και άλλες ζωή για αυτούς (αυτές) δεν θα υπάρξει. Ο σεξισμός δεν είναι κάτι ασήμαντο. Έτσι μας έχουν μάθει να σκεφτόμαστε για να αυτολογοκρινόμαστε και να μην αντιδρούμε.

Έχουν ήδη γραφτεί άπειρα για το θέμα και δεν χρειάζεται να συμπληρώσω, αλλά θα πω τα εξής λίγα: η Κάρεν ξεκίνησε ως πλούσια λευκή που παραπονιέται με το παραμικρό, πιστεύοντας μάλιστα ότι διεκδικεί το δίκιο της. Ας πούμε ότι αυτή η κατηγορία λευκών πλούσιων γυναικών υπάρχει. Ο σεξισμός δεν είναι εκεί. Βρίσκεται στο γεγονός ότι τώρα η λέξη “Κάρεν” εφαρμόζεται σει όλες τις γυναίκες, αλλά και σε άντρες, και σε λευκούς και άλλων χρωμάτων – είναι άλλη μια αρνητική λέξη που είναι μια γυναίκα, όπως το “drama queen”, το υστέρω, και πολλές άλλες υποτιμητικές περιγραφές που ενισχύουν την ιδέα ότι ό,τι κακό υπάρχει, έχει θηλυκή ρίζα.
Προτείνω και αυτό εδώ το ποστ από το Ατλάντικ. https://www.theatlantic.com/international/archive/2020/08/karen-meme-coronavirus/615355/

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

28 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
3 χρόνια πριν

Ο αντίστοιχος χαρακτηρισμός δεν υπάρχει σε αντρικό όνομα. Διαχρονικά οι γυναίκες είναι γκρινιάρες, υστερικές, υπερβολικές και αυτό συμβολίζει η Κάρεν με μια λέξη (και ένα κούρεμα).

fantasmataki
fantasmataki
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Φούστα Κλαρωτή

Νομίζω ότι υπάρχει και είναι Ken, αλλά προφανώς δεν έχει το clout της Karen. Πάντως ρε παιδιά αυτοί οι τύποι του στυλ “φώναξέ μου τον manager” είναι τουλάχιστον εκνευριστικοί, ανεξαρτήτως φύλου.

AllesGoed
AllesGoed
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Φούστα Κλαρωτή

Υπάρχει βεβαια ο Chad. Ο υπερφυαλος νεαρός πεφτουλας που νοιάζεται μόνο για τα μουσκουλα και το παίζει “ΚαλοΠαιδι” στο τιντερ.

este
este
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Φούστα Κλαρωτή

Λες και δεν υπάρχουν αρκετές λέξεις, εκφράσεις, όροι για να υποτιμήσουν την γυναίκα έπρεπε να βρεθεί ένας ακόμα.
Φυσικά και είναι σεξιστικός ο χαρακτηρισμός και γι’ αυτό απαράδεκτος.

Κιμ Απίθανη
Κιμ Απίθανη
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Φούστα Κλαρωτή

bye Felicia!

Μαύρος Γάτος
Μαύρος Γάτος
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Φούστα Κλαρωτή

Ευτυχώς, στην Ελλάδα έχουμε το Ελληνάρας/Ελληναρού (αν και πιάνει κυρίως λιγότερο υψηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα, συνήθως μικροαστικά), οπότε μπορούμε να κράζουμε τους μαλάκες δίχως να διαπράττουμε σεξιστικά ολισθήματα.

Aktinidio
Aktinidio
3 χρόνια πριν

Φαντάσου εν τω μεταξύ να είναι το όνομα σου Karen και να χεις να ακούς όλα αυτά και όλες τις «πλακιτσες» του το συνοδεύουν. Το οποίο Karen είναι κ ωραιότατο όνομα δηλαδή, εμένα μ αρέσει.

TER
TER
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Aktinidio

Και εδώ μια άλλη “οπτική” από αληθινές Karen https://www.cnn.com/2020/05/30/us/karen-meme-trnd/index.html

Big Chungus
Big Chungus
3 χρόνια πριν

Μήπως είναι απλώς στερεοτυπική και όχι απαραίτητα σεξιστική? Τουλάχιστον σε βασικό επίπεδο. Ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός στοχεύει να ομαδοποιήσει άτομα με βάση ορισμένες συμπεριφορές, όχι με βάση το φύλο. Τώρα αν για κάθε φορά που μία γυναίκα αντιδρά για το οτιδήποτε χρησιμοποιήσουμε τη λέξη Κάρεν, τότε ναι, φτάνει να έχει σεξιστικό χαρακτήρα

aeromango
aeromango
3 χρόνια πριν

Μια ζωη γυναικεια ονοματα για καρικατουρες και κοροϊδία. Η καρεν, το μαρακι, η σουλα.
Νισαφι πια.

Elytissa
Elytissa
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  aeromango

Ελα τωρα!! Υπαρχει στα αντρικα το Μητσος, το Μπαμπης, το Παντελης

Mariannation
Mariannation
3 χρόνια πριν

Υπάρχει αντίστοιχο αντρικό και είναι το Ken, αλλά προφανώς δεν χρησιμοποιείται τόσο.

Elytissa
Elytissa
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Mariannation

Ακριβως Κεν ειναι το αντιστοιχο αντρικο..απορω που κανεις αλλος δεν το εγραψε και θεωρουν οτι το Καρεν ειναι σεξιστικο

the_duck
the_duck
3 χρόνια πριν

Όταν διάβασα για τον ορο μου φάνηκε και σεξιστικος αλλα και βλακώδης. Πες τα πραγματα όπως έχουν: Νομιζω το πλούσιοι λευκοί προνομιουχοι με αλλοπροσαλλες απαιτήσεις είναι αρκετό. Γιατί να βρούμε ορο για αυτο,και μάλιστα γυναικείο ονομα? Γενικά αυτή η τάση με τον χαρακτηρισμό ομάδων με καινούργιους όρους που επιβάλλουν τσουβάλιασμα με εκνευρίζει απίστευτα.

aiyo
aiyo
3 χρόνια πριν

Υπάρχει κάποιος unisex όρος για το Karen? Αν ναι θα ήθελα να τον χρησιμοποιώ.

ακρίδα
ακρίδα
3 χρόνια πριν

Nαι είναι ξεκάθαρα σεξιστική και ενοχλητική και όλοι αυτοί που πιστεύουν ότι έτσι γελοιοποιούν και σατιρίζουν το λευκό προνόμοιο περιμένω να αρχίσουν να βγάζουν memes και άρθρα για κάποιον “Bob”

ντισκολάτα
ντισκολάτα
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ακρίδα

Κάπου πήρε το μάτι μου και τον Bob, πέραν των Ken και Chad, αλλά δεν περιμένω memes σύντομα. Έχουμε βολευτεί τώρα με το Karen, που να τρέχουμε.

mardi
mardi
3 χρόνια πριν

συμπάσχω με την γράφουσα.
προσπαθώ κι εγώ να μην παρασυρθώ από την τάση «του άλλου άκρου», ως λύση για να φτάσω κάποια στιγμή στην επιθυμητή ισορροπία.
αλλά ακόμα και το ότι βαφτίζω κάτι που αντιτίθεται σε κάτι παγιωμένο ως «άλλο άκρο», και αυτό μέρος του προβλήματος είναι. μάλλον.

θα θέλατε κάποια στιγμή, οι περισσότερο μυημένες, να μας προτείνετε σχετική βιβλιογραφία, που θα μπορούσε να βοηθήσει να ξεκαθαρίσει λίγο το τοπίο;

επίσης, αναφορικά με την ερώτηση της γραφουσας, ένας χαρακτηρισμός, όπως το «κυρ-Παντελής», που περιγράφει κατεξοχήν αντρική κοινωνική συμπεριφορά, είναι σεξιστικος;

Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mardi

Η ταπεινη μου άποψη είναι ότι ο όρος κυρ Παντελής είναι σεξιστικός αλλά και πάλι θύματα/αποδέκτες ειναι οι γυναίκες. Ο όρος αυτός περιγράφει λίγο πολύ κάποιον άντρα ο οποίος είναι η κεφαλή της οικογένειας, ο λόγος του μετράει, αλλά είναι συντηρητικός και χωρίς καμία διάθεση οίκτου. Όπως είναι πάνω κάτω η κοινωνία μας δηλαδή, δε μιλάμε για κάποιο πρόσωπο στη σφαίρα της φαντασίας. Η γυναίκα του κυρ Παντελή βρίσκεται στη σκια του αντρός της. Δεν έχει έτσι κι αλλιώς περιουσία δική της για να την προστατεύσει ή να την επεκτείνει. Δεν έχει γνώμη, ακούει πάντα τον κυρ Παντελή και γι’… Διαβάστε περισσότερα »

mardi
mardi
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Φούστα Κλαρωτή

όντως περιγράφει πατριαρχία, πολύ εύστοχη η θέση σου. παρολαυτά δεν παύει να είναι τσουβάλιασμα (όπως αναφέρει η duck για το καρεν) και δεν ξέρω κατά πόσο βοηθάει να χρησιμοποιούμε έναν γενικευμένο στερεοτυπικό χαρακτηρισμό, για να περιγράψουμε αυτούς που χρησιμοποιούν άλλους γενικευμένους στερεοτυπικούς χαρακτηρισμούς. δεν είναι όπως πχ το «είναι φασίστας» ή «είναι μισογύνης», που καλά κάνει και είναι ταμπέλα, γιατί δηλώνει ξεκάθαρα μια ειδεχθή και πολύ συγκεκριμένη συμπεριφορά. και στο ’κυρΠαντελης’, οπως και στο ‘Καρεν’, υπονοούνται στοιχεία πολλών διαφορετικών συμπεριφορών, δεν είναι προσδιορισμένα με σαφήνεια, και γι αυτό φοβάμαι ότι είναι σαν να χρησιμοποιούμε το ίδιο βέλος που μας πλήγωσε,… Διαβάστε περισσότερα »

Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mardi

Η διαφορα – τουλάχιστον στο δικο μου κεφάλι – είναι ότι ένας άντρας μπορεί να έχει πολλές ιδιότητες. Ο κυρ Παντελής ειναι ένας μονάχα από τους ρόλους του άντρα στην ιστορία και στην παράδοση. Η γυναίκα έχει περιορισμένη γκάμα ακόμα και στα στερεότυπα και ελάχιστα από αυτά ειναι θετικά. Η Κάρεν τονίζει ακόμα περισσότερο κάτι που λέγαμε ήδη για τις γυναίκες.

Lillien
Lillien
3 χρόνια πριν

Δεν είναι μόνο πρόβλημα ότι η λέξη Κάρεν αναφέρεται σε γυναίκα, είναι πρόβλημα και ότι αναφέρεται σε γκρινιάρα γυναίκα. Δηλαδή γιατί είναι πρόβλημα κάποια να απαιτεί το δίκιο της, ακόμα και να γκρινιάζει; Γιατί είναι πρόβλημα να θέλει να δει τη μάνατζερ; Ναι, καποι@ που θέλουν να δουν τους μάνατζερ είναι εκνευριστικ@. Δεν είναι όλοι εκνευριστικ@ και κάποιες από μας θέλουμε να τακτοποιήσουμε τα ζητήματα που μας αφορούν με τρόπο που να μας ικανοποιεί. Ας μην επιβραβεύουμε εμμέσως τα στερεότυπα του καλού κοριτσιού, λευκού ή μαύρου, πλούσιου ή φτωχού. Και by the way, εξαιρετική η Helen Lewis, τη διαβάζω συστηματικά!