in

«Α, μπα» classics: Εγώ και ο σύζυγος μου θέλουμε διαφορετικά πράγματα

Ποια είναι η σωστή απόφαση;

Αγαπητή Α, μπα, ζητώ προκαταβολικά συγνώμη για το σεντόνι που θα διαβάσεις. Είμαι 32 χρονών, παντρεμένη με έναν υπέροχο άνθρωπο που με αγαπάει, με στηρίζει και με τον οποίο προ τετραμήνου αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε την δική μας οικογένεια ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

1443fa72e8e3914b49c27559105284b4

Αγαπητή Α, μπα, ζητώ προκαταβολικά συγνώμη για το σεντόνι που θα διαβάσεις. Είμαι 32 χρονών, παντρεμένη με έναν υπέροχο άνθρωπο που με αγαπάει, με στηρίζει κτλπ και με τον οποίο προ τετραμήνου αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε την δική μας οικογένεια. Εγώ δυστυχώς, έχω ένα πρόβλημα υγείας το οποίο είναι κληρονομικό. Μετά από 37 χειρουργεία που έχω κάνει στην ζωή μου, (άλλα μικρά, άλλα μεγάλα, άλλα άκρως επώδυνα, άλλα όχι και τόσο) αποφασίσαμε να μην αφήσουμε την μαμά φύση να αποφασίσει αν το παιδί μας θα το κληρονομήσει ή οχι, αλλά να απευθυνθούμε σε γενετιστή. Η λύση που μας πρότεινε ήταν εξωσωματική γονιμοποίηση με προγενετικό εμφυτευτικό έλεγχο, ο οποίος θα εξασφαλίσει ότι το έμβρυο δεν θα έχει το δικό μου κακό γονίδιο. Όλα τέλεια! Ξεκινήσαμε αφού περάσαμε τον κυκεώνα της γραφειοκρατίας του ΕΟΠΠΥ. Μετά την 3η ένεση όμως άρχισα να μην αισθάνομαι καθόλου καλά. Τα νεύρα μου ήταν σε άθλια κατάσταση, ίδρωνα ξεϊδρωνα, δεν μπορούσα να αναπνεύσω. Μην στα πολυλογώ, πήγαμε στο νοσοκομείο όπου διαγνώστηκα με σύνδρομο υπερδιέργεσης ωοθηκών. Πρώτο σοκ. Αν και δεν είχα ιδέα τι ακριβώς είναι αυτό τρόμαξα. Και δικαιολογημένα. Μέχρι την επόμενη μέρα τα πνευμόνια μου είχανε γεμίσει υγρό και εγώ ήμουν στην εντατική διασωληνομένη με απίστευτους πόνους. Εκεί παρέμεινα για 8 μέρες και στο νοσοκομείο συνολικά για 19. Οι γιατροί μου είπαν να αφήσω να περάσουν 1-2 κύκλοι και να ξαναπροσπαθήσουμε μετά. Μετά από αυτό το σεντόνι, έρχεται και η ερώτηση. Φοβήθηκα πολύ, ακόμα φοβάμαι. Δεν νομίζω ότι θέλω να ξανα υποβάλλω τον εαυτό μου σε τέτοια διαδικασία. Όχι ότι μου εγγυάται κάποιος ότι πάλι θα πάθω υπερδιέργεση, αλλά καλώς ή κακώς η πιθανότητα υπάρχει. Απο την άλλη όμως ο άντρας μου θέλει οικογένεια, παιδιά. (Η υιοθεσία για μας για διάφορους γραφειοκρατικούς λόγους δεν αποτελεί προς το παρών τουλάχιστον λύση). Έχω βαρεθεί, έχω κουραστεί να ταλαιπωρούμαι, να πονάω, να μπαινωβγαίνω στα νοσοκομεία συνέχεια. Ποιά είναι η σωστή απόφαση όταν τα θέλω δυο συζύγων είναι τοσο εκ διαμέτρου αντίθετα; Εξαντλημένη.

Αν δεν θέλεις να υποβληθείς ξανά στην διαδικασία, και αν συμφωνείτε στο ότι δεν θέλετε να ξεκινήσετε διαδικασίες για υιοθεσία, αυτό σημαίνει ότι είσαι εντάξει με την ιδέα να μην αποκτήσεις παιδί;

Γιατί λες ότι φοβάσαι την εξωσωματική, αλλά δεν κατάλαβα ποιο είναι το «θέλω» σου, που λες κι εσύ. Την φοβάσαι, άρα θέλεις χρόνο ή εγγυήσεις, ή την έχεις απορρίψει οριστικά ως διαδικασία, γνωρίζοντας ότι αυτό σημαίνει ότι δεν θα κάνεις δικό σου παιδί;

Αυτή είναι η ερώτηση.

Οι απαντήσεις για τα υπόλοιπα θέματα είναι ιατρικές. Έπαθες υπερδιέγερση ωοθηκών, άρα σου έδωσαν δόσεις που δεν είναι για σένα, άρα πρέπει να τροποποιήσουν τις ορμόνες που θα πάρεις την επόμενη φορά, άρα θα ξανακάνουν προσπάθεια με διαφορετικό κοκτέιλ. Δεν μου αρέσει που δεν ήξερες από πριν τι είναι η υπερδιέγερση ωοθηκών, έπρεπε να είσαι ενημερωμένη για όλες τις πιθανές επιπλοκές. Δεν σου είπαν; Δεν ρώτησες; Δεν είναι καλό σημάδι. Θα εμπιστευτείς τους ίδιους γιατρούς; Χρειάζεσαι πολλές πληροφορίες, χρειάζεσαι ενημέρωση, χρειάζεται διάβασμα, χρειάζεται να μιλήσεις σε πολλούς γιατρούς μέχρι να βρεις τον κατάλληλο.

Πρέπει να είσαι υπεύθυνη ασθενής, δεν γίνεται να βασίζεσαι αποκλειστικά στην ιατρική κοινότητα, πρέπει να φτάσεις σε σημείο να μπορείς να κρίνεις αυτά που σου λένε. Νομίζω ότι ο φόβος σου, που είναι δικαιολογημένος, δεν σε έχει σπρώξει ακόμα να πληροφορηθείς σε βάθος για το ιατρικό μέρος της περίπτωσης σου. Σε αυτό το θέμα, πρέπει να είσαστε μαζί με τον άντρα σου. Μπορεί να θέλει παιδιά και οικογένεια, αλλά είναι και δική του ευθύνη η ασφάλεια σου.

Αυτό που αντιμετωπίζετε θα σας φέρει αντιμέτωπους με τη σχέση σας. Εξερευνήστε και βεβαιωθείτε αν τα θέλω σας είναι όντως διαφορετικά. Μιλήστε με προσοχή και αγάπη για το θέμα. Ο καθένας για τον εαυτό του, αλλά και οι δύο για την ομάδα. Σας εύχομαι καλή δύναμη.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

7 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
no_roots
no_roots
5 χρόνια πριν

Η γράφουσα έπαθε την πιο σοβαρή μορφή του ΣΥΩ, η οποία είναι δυνητικά θανατηφόρα. Μου φαίνεται δύσκολο να ήταν ενημερωμένη από πριν για το ότι θα μπορούσε να της συμβεί κάτι τέτοιο. Ακόμα και να είχε ρωτήσει, θα της είχαν πει πως ναι μπορεί να συμβεί (σίγουρα όχι σε αυτή τη μορφή), αλλά θα το αντιμετωπίσουν και να μη φοβάται. Δυστυχώς οι γιατροί δεν σε ενημερώνουν για τα χειρότερα, με τον ίδιο τρόπο που σε μία εγχείρηση δεν σου λένε τη χειρότερη επιπλοκή της νάρκωσης (θάνατος), ίσως επειδή οι πιθανότητες είναι αμελητέες. Από μια τέτοια αμελητέα πιθανότητα (0,03%) έχασα εγώ… Διαβάστε περισσότερα »

MadHatter
MadHatter
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  no_roots

no_roots thumbs up! Τα είπες όλα σε μια φράση
“Είναι κομβικό σημείο για τη ζωή ενός ζευγαριού κατά το οποίο πρέπει να δουν αν θέλουν ένα παιδί γενικά, ή ένα παιδί μαζί.”

Rubia
Rubia
5 χρόνια πριν

Μπορείτε να συλλέξετε ωάρια και σε φυσικούς κύκλους χωρίς φάρμακα και υπερδιέγερση. Πρέπει να βρείτε τον κατάλληλο γιατρό. Γενικά θέλει πολύ διάβασμα αλλά υπάρχουν λύσεις. Καλή επιτυχία.

Ικμάδα
Ικμάδα
5 χρόνια πριν

Μιλήστε ξανά με το γενετιστή, αν χρειάζεστε διευκρινίσεις, αν γίνεται να σας διαβεβαιώσουν ότι επαρκεί ο προγεννητικός έλεγχος για να αποφύγετε ότι θέλετε να αποφύγετε. Από αυτή την προσπάθεια έχουν μείνει έμβρυα που έχουν ελεγχθεί και καταψυχθεί, αφού δεν μπορούσε να γίνει μεταφορά λόγω υπερδιέγερσης; Σκεφτείτε ο καθένας μόνος του τις επιλογές σας. Φυσικό κύκλο ή τροποποιημένο φυσικό, ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο υπερδιέγερσης, όμως με δεδομένη την ανάγκη για προγεννητικό, ίσως χρειαστεί να γίνει περισσότερες φορές η διαδικασία για να υπάρχουν 2-3 έμβρυα για μεταφορά. Ωάριο από δότρια = βιολογικά στοιχεία του άντρα σου και της δότριας, άρα δεν μπαίνεις σε… Διαβάστε περισσότερα »

Curly Princess
Curly Princess
5 χρόνια πριν

μεσω παρένθετης μητέρας;

Melissa
Melissa
5 χρόνια πριν

Συμφωνώ με την Λένα για όλες τις πτυχές του προβληματος.Απο παρόμοιο πρόβλημα συγγενούς με άλλη ασθένεια που οδήγησε όμως σε αντίστοιχο “αδιέξοδο?” στο ζευγάρι, θα ήθελα να υπογραμμίσω τα εξής. 1.είναι πολύ τραυατικό το γεγονός για την γυναίκα που ναί την φοβίζει οπως είναι λογικό να προχωρήσει σε όποια λύση οποτε πρεπει να ξερει αν θέλει παιδιά με όποιο κόστος (ταλαιπωρία,κίνδυνοι κλπ) ή όχι.2)πρέπει και ο σύντροφος να έχει τοποθετηθεί αν θέλει να ζησει τη ζωή του χωρίς παιδιά σε περίπτωση που αυτό συμβεί 3) όντως και εγω αισθάνομαι οτι η γραφουσα λίγο περιορισμένα αν όχι επιφανειακά αντιμετωπίζει το ιατρικό… Διαβάστε περισσότερα »

Μουσίτσα
Μουσίτσα
5 χρόνια πριν

Ποια ειναι αυτή η ασθένεια;