Αγαπητή «Α, μπα»: Πρέπει να αποκτήσω συγκεκριμένη θέση απέναντι στο ζήτημα της θρησκείας;

Νιώθω πως χρειάζεται έρευνα πάνω στο κομμάτι αυτό κι όχι αποσπασματική γνώση αλλά δεν ξέρω πως να ξεκινήσω ώστε να φτάσω σε ένα συμπέρασμα

Αγαπημένη μου Α,μπα, θα ήθελα να θίξω έναν προβληματισμό θρησκευτικού περιεχομένου. Σε γενικές γραμμές δεν ταυτίζομαι καθόλου με την έννοια της θρησκείας, όπως την έχω κατανοήσει, και η εκκλησία με απωθεί. Βρίσκω όμως τον εαυτό μου αδιάβαστο. Σε συζητήσεις με ανθρώπους που ασπάζονται τον χριστιανισμό, στην προσπάθειά μου να υποστηρίξω αυτό που νιώθω/βλέπω/κρίνω, χάνω τα επιχειρήματά μου και η σκέψη μου έρχεται σε αδιέξοδο. Παράδειγμα: μπορεί εγώ να πω πως «λόγω του ότι η εκκλησία είναι σαν μια επιχείρηση που νοιάζεται μόνο για το χρήμα, εγώ γιατί να πιστέψω σε κάτι που συντηρεί όλο αυτό;» και να πάρω σαν απάντηση πως η εκκλησία δεν έχει καμία σχέση με την πίστη. Εκεί, το χάνω. Να σημειώσω πως θα συζητήσω με ανθρώπους που εκτιμώ πολύ, είναι μορφωμένοι και ο τρόπος ζωής τους και οι στάσεις τους δεν διαφέρουν από τις δικές μου αλλά αντίθετα συμπορευόμαστε και αλληλοσυμπληρωνομαστε. Ο προβληματισμός μου έγκειται στο αν είναι σημαντικό να έχεις συγκεκριμένη θέση απέναντι στο ζήτημα «θρησκεία». Εγώ νιώθω πως δεν με επηρεάζει κάπου ούτε με αφορά όμως θα έπρεπε(?). Νιώθω πως χρειάζεται έρευνα πάνω στο κομμάτι αυτό κι όχι αποσπασματική γνώση αλλά δεν ξέρω πως να ξεκινήσω ώστε να φτάσω σε ένα συμπέρασμα. Σαν να είναι τόσο ασήμαντο θέμα αλλά τόσο τεράστιο που δεν μπορώ να το προσεγγίσω. Και η μπόνους ερώτηση για όποιον θα ήθελε να μοιραστεί μαζί μου μια γνώμη: σε περίπτωση που ένα ζευγάρι αποφασίσει να μην βαπτίσει το παιδί του, πώς διαχειρίζεται την ύπαρξη όλων αυτών των «εθίμων» και των «συμβολισμών» που θα έρθει το παιδί σε επαφή όπως είναι ο αγιασμός στο σχολείο, η προσευχή, το Πάσχα, οι ονομαστικές εορτές κλπ; Σας ευχαριστώ πολύ και ελπίζω σε μια γόνιμη συζήτηση!

Religiousτ

Το επιχείρημα ότι η εκκλησία (η οργανωμένη εκκλησία) δεν έχει σχέση με την πίστη προϋποθέτει ότι οι συνομιλητές πιστεύουν στην ύπαρξη του Θεού. Αν δεχτούμε ότι υπάρχει Θεός, τότε θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι ο Θεός υπάρχει ανεξαρτήτως από την διαχείριση και εκμετάλλευση της ανθρώπινης πίστης στη γη. Για κάποιον που δεν πιστεύει στο Θεό, αυτό το επιχείρημα δεν λειτουργεί. Η εκκλησία ΕΙΝΑΙ η πίστη που ΕΙΝΑΙ ο Θεός, ο Θεός είναι μια ανθρώπινη επινόηση που λειτουργεί ως ανταλλακτικό νόμισμα της εκκλησίας, και μεταφορικά, και κυριολεκτικά.

Θα τολμήσω να υποθέσω ότι νιώθεις έτσι επειδή δεν τολμάς να παραδεχτείς τι είναι αυτό που πιστεύεις μέχρι τέλους. Η λέξη «αθεΐα» είναι βαριά όταν είσαι στην αρχή της επεξεργασίας. Μετά από χρόνια, γίνεται απλή δήλωση, για να μην γίνονται άχρηστες συζητήσεις. Φοβάσαι τα αντίποινα, γι’αυτό ρωτάς τι γίνεται αν ένα ζευγάρι αποφασίσει να μην βαφτίσει το παιδί του.

Ευχαρίστως να σε διαφωτίσω, γίνεται το εξής: απολύτως τίποτα. Δεν υπάρχουν αντίποινα. Υπάρχει η απειλή που για χρόνια είχε κάποιο πάτημα, αυτό όμως μειώνεται και εξατμίζεται όλο και περισσότερο. Κανείς δεν ξέρει αν βαφτίστηκες ή όχι, και για τα έθιμα θα κάνεις ό,τι σου καπνίσει, ακριβώς ό,τι κάνουν και αυτοί που έχουν βαφτιστεί, και τα ακολουθούν κατά βούληση και κατά όρεξη. Τα έθιμα είναι κοινωνικές εκδηλώσεις, οι περισσότερες πάρα πολύ παλιές, αρχαίες, που έχει προσαρτήσει και προσαρμόσει η χριστιανική θρησκεία στο δικό της τελετουργικό και τα διεκδικεί ως δική της εφεύρεση. Δεν είναι.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

60 points
Upvote Downvote

51
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
31 Θέματα σχολίων
20 Απαντήσεις θεμάτων
4 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
36 Συντάκτες σχολίων
XaviosTERΔιάφανο ΣελοφάνKellyδε σου λέω! Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
εξωγήινη
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

Όσο πιο φεμινιστριες γινόμαστε τόσο πιο αθεες καταλήγουμε πιστεύω. Στη χριστιανική θρησκεία δύο είναι οι θέσεις μας :παναγιες ή πορνες, το γνωστό πατριαρχικο madonna/whore syndrom. Οι γυναίκες είναι μονίμως οι υπηρετριες, αυτές που καθαρίζουν το ναό αλλά δεν ψαλλουν, αυτές που στολίζουν τον επιτάφιο αλλά δεν κουβαλάνε τα εξαπτερυγα. Οι γυναίκες κρυμμένες στον γυναικωνίτη, οι άντρες πρώτο τραπέζι πίστα μπροστά στον παπά. Η γυναίκα δεν κοινωναει αν έχει περίοδο γιατί είναι βρώμικη. Ο Χριστός είχε 12 φίλους, όλοι άντρες, η γυναίκα ήταν για να του πλένει τα πόδια. Όλη η χριστιανική θεώρηση πάει αγκαζέ με την πατριαρχια και μας θίγει… Διαβάστε περισσότερα »

mm
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Όλα αυτά που περιγράφεις είναι η θέση της γυναίκας στην Χριστιανική θρησκεία, αλλά δεν ισχύουν σε όλες τις θρησκείες. Ίσα ίσα νομίζω ότι στις παλιότερες θρησκείες ήταν Θηλυκού γένους η κεντρική μεγάλη θεότητα.

Nota Bene
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Σε όσες μπορώ να σκεφτώ mainstream σύγχρονες θρησκείες, ισχύουν λίγο πολύ αυτά που λέει η εξωγήινη. Μm, μάλλον αναφέρεσαι σε προϊστορικές κοινωνίες και θρησκείες, που και εκεί πάλι, ενδείξεις υπάρχουν όχι αποδείξεις. Αν κάποιος ξέρει κάτι άλλο, ας με διορθώσει-συμπληρώσει.

Valda
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Όλα αυτά που γράφεις, εξωγήινη, είναι οι παραποιήσει που έχουν δεχτεί οι Γραφές με τα χρόνια, για στηριχθεί ο μισογυνισμός και η πατριαρχία. Μην ξεχνάμε ότι παλιά δεν υπήρχε τυπογραφία, η αντιγραφή των βιβλίων γινόταν με το χέρι, οπότε ο καθένας έβαζε κι έβγαζε ό,τι ήθελε. Η περίοδος αποτελεί αγκαθάκι και για εμένα, νομίζω ότι ίσως έχει περισσότερο να κάνει με την ενέργεια μας που αλλάζει. Μάλλον, όμως, αυτή η βιολογική διαφορά μας από τους άντρες, χρησιμοποιήθηκε από τους μισογύνηδες σαν στοιχείο υπέρ της πατριαρχίας. Στην Αγία Γραφή, πάντως, υπάρχει χωρίο που λέει ότι ο Χριστός άφησε αιμορροούσα γυναίκα να… Διαβάστε περισσότερα »

Captain Mauser
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Καλημέρα. Κατά τη γνώμη μου είναι επιτακτικό να έχεις συγκεκριμένη θέση απέναντι στη θρησκεία, διότι (υποθέτοντας ότι ζεις στην Ελλάδα) η κυρίαρχη οργανωμένη θρησκεία έχει άμεσο αντίκτυπο στη ζωή σου, ούσα ενωμένη με το κράτος, είτε είσαι πιστή είτε όχι. Πληρώνεις τους ορθόδοξους ιερείς είτε άμεσα μέσω του εκκαθαριστικού σου στο Taxis είτε έμμεσα μέσω του ΦΠΑ από οτιδήποτε έχεις αγοράσει στη ζωή σου. Η ελληνική εκκλησία έχει λόγο, γνώμη και άποψη για το τί γράφεται στα σχολικά βιβλία (Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων) και τα τελευταία 50 χρόνια στη χώρα μας έχει προβάλλει σθεναρή αντίσταση, είτε έμπρακτα είτε λεκτικά, σε… Διαβάστε περισσότερα »

under my skin
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πραγματικά αναρωτιέμαι σιωπηρά (λόγω political correctness) κάθε φορά πως όλοι οι άνθρωποι κατανοούν ότι γεννιόμαστε από οργανικά και ανόργανα στοιχεία αλλά οι περισσότεροι αδυνατούν να διανοηθούν ότι μετά το θάνατο γινόμαστε ξανά οργανικά και ανόργανα στοιχεία και πρέπει να πηγαίνουμε σε κάποια τριτη διάσταση μετά από την κρίση από κάποιον αόρατο νομοθέτη. I mean, το καταλαβαίνω για τότε που επινοήθηκαν όλες οι θρησκείες πριν από χιλιάδες χρόνια που δεν ξέρανε από που τους έρχονταν οι ασθένειες, αλλά στην εποχή μας, μετά από τόσες ανακαλύψεις; Έχω πανέξυπνες συναδέλφους που τώρα με το ραμαντάν δουλεύουν όλη τη μέρα χωρίς να πιουν σταγόνα… Διαβάστε περισσότερα »

Marialadelbarrio
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Advocate

Μια χαρά κατανοούν όλοι ότι το σώμα μετατρέπεται σε οργανικά και ανόργανα στοιχεία από ομηρικής εποχής τουλάχιστον – δε λέω αιγυπτιακής γιατί δεν γνωρίζω σε τι βαθμό πίστευαν ότι μπορεί να διατηρηθεί. Επιπλέον όμως υπάρχει η πίστη ότι ο άνθρωπος δεν είναι μόνο υλικό σώμα, με το άυλο να μπορεί να πάει σε άλλη διάσταση και μάλιστα όχι μόνο μετά θάνατον αλλά και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η πίστη δε στηρίζεται σε επιστημονικές αποδείξεις.

under my skin
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αυτή η έννοια της ‘’πίστης’’ χωρίς επιστημονικές αποδείξεις έχει πάρει μπόλικο «άυλο σώμα» (ψυχούλες) στο λαιμό της. Είναι σαν τις κάρτες ταρω, τα ζώδια, ότι η γη είναι επίπεδη, ότι θα μας βάλουν τσιπάκια κτλ. Όλα αυτά πίστη σε κάτι μη τεκμηριωμένο είναι. Όσο για το άυλο που αναφέρεις, δλδ την ψυχή, ασχολείται ειδικός ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ κλάδος που έχει θεραπείες με ΥΛΙΚΑ φάρμακα. Είναι δεδομένο ότι αν βάλω συγκεκριμένα φάρμακα μέσα στο σώμα μου θα αλλάξει και η ‘’ψυχουλα’’ μου. Ναρκωτικά όπως η κοκαΐνη πχ κάνουν ψυχική εξάρτηση που πρακτικά σημαίνει ότι σε κάνουν τόσο ευτυχισμενο και ενεργητικό που δεν μπορείς… Διαβάστε περισσότερα »

Marialadelbarrio
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Advocate

Η πίστη δεν οφείλει να τεκμηριώνεται μέσω πειραμάτων σε ελεγχόμενες συνθήκες τα οποία θα πρέπει να είναι επαναλήψιμα από οποιονδήποτε επιστημονικά ικανό και είναι δικαίωμα του καθενός να πιστεύει όπου θέλει αρκεί να μην πράττει παράνομα εναντίον άλλων. Αν για παράδειγμα κάποιος λέει ότι είδε σε όραμα το Χριστό και έγινε χριστιανός/-ή, δεν χρειάζεται να μπορεί να σχεδιάσει ένα επιστημονικό πείραμα με το οποίο θα τον βλέπουν και άλλοι σε όραμα για να πιστεύει ότι όντως τον είδε. Επίσης, θεμελιώδης αρχή της επιστημονικής μεθοδολογίας είναι το ξυράφι του Όκαμ, το οποίο δεν δεσμεύει τη θρησκεία. Έτσι για παράδειγμα για μια… Διαβάστε περισσότερα »

Lou
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Αξίωμα: Με τους θρήσκους δεν συζητάμε ποτέ το θέμα της θρησκείας, γιατί δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο αυτή η συζήτηση να οδηγήσει κάπου. Θρησκεία ίσον δόγμα, όπου δόγμα ίσον αποδέχομαι κάτι χωρίς να το εξετάζω και να το διερευνώ. Όλα καταλήγουν στο δόγμα. Βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας. Δοκίμασε να πεις σε έναν πιστό ότι είναι επικίνδυνο να κοινωνήσει και ότι η συμπεριφορά του δείχνει έλλειψη κοινωνικής ευθύνης. Αποκλείεται. Είναι σώμα και αίμα Χριστού. Πώς θα μεταδοθούν ιοί και μικρόβια από το σώμα και αίμα Χριστού;;; Όχι απλά δεν θα τον/την πείσεις, αλλά θα σε αντιμετωπίσει σαν να είσαι… Διαβάστε περισσότερα »

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Δε χρειάζεται ούτε να έχεις αποκρυσταλλωμενη αποψη, ούτε επιχειρήματα. Δεν χρειάζεται καν να κάνεις συζητήσεις θεολογικού περιεχομένου. Μπορείς πάντα να λες εγώ δεν πιστεύω και να κλείνεις την κουβέντα. Ή να λες απλά ότι δε σε ενδιαφέρει το θέμα.

Kelly
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Θα φάει αστείο τώρα, γιατί πέσανε οι ερωτήσεις απανωτά. Αλλά απόφοιτη Θεολογίας εδώ! Δεν το εξασκώ (κινηματογραφίστρια είμαι) αλλά το πτυχίο μου, το έχω. Αγαπητή φίλη. Αν και αγνωστικίστρια θα μιλήσω με όρους θεολογικούς. Το κυνήγι της Πίστης είναι μια συνεχής αναζήτηση. Σπανίως εξετάζουμε και αμφισβητούμε τις ιδέες και αρχές με τις οποίες μας μεγάλωσαν. Αυτό σείει τα θεμέλια της ύπαρξης μας, αλλά μας κάνει πιο ολοκληρωμένους ανθρώπους. Αυτή η πρόκληση, φέρνει μεγάλη κρίση στους ανθρώπους. Ίσως οι συνομιλιτες σου να μην είναι έτοιμοι για αυτή τη πρόκληση. Πέρα από τα ζητήματα θρησκείας και δόγματος, η πίστη είναι κάτι ξεχωριστό… Διαβάστε περισσότερα »

Διάφανο Σελοφάν
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Μία ερώτηση θα ήθελα να κανω. Θα την έκανα έτσι και αλλιώς αλλα μιας και εντόπισα το σχόλιό σου θα την κάνω εδώ. Κάποια στιγμή σε καθηγητή μου ανέφερα ότι δεν πιστεύω ότι η θεολογία είναι επιστήμη. Και ο ίδιος και κάποιοι συμφοιτητές μου άρχισαν τα επιχειρήματα για να με πείσουν ότι “Φυσικά και είναι επιστήμη”. Δεν συνέχισα την κουβέντα, γιατί δεν με ρώτησαν καν τι εννοώ, να αναπτύξω λίγο παραπάνω την άποψή μου. Θα ρωτήσω εδω λοιπόν. Είναι επιστήμη; Αναρωτιέμαι γιατι δεν γνωρίζω το πρόγραμμα σπουδών αλλά προσωπικά οι ελάχιστοι θεολόγοι που γνωρίζω δεν πιστεύουν απλά στην υπάρξει Θεού.… Διαβάστε περισσότερα »

Lou
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Είναι ανθρωπιστική επιστήμη, ασχολείται με την καταγραφή της ιστορίας της θρησκείας και με θεωρητικά ερωτήματα για το δόγμα. Αν και δεν θρησκεύω, οφείλω να αναγνωρίσω ότι στο σχολείο ένα από τα πιο δυνατά μαθήματα ήταν τα θρησκευτικά, είχαμε πολύ καλούς θεολόγους. Μπορούσες άνετα να πεις ότι δεν πιστεύεις, υπήρχε ελευθερία με τους συγκεκριμένους.

Kelly
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Γεια σου και σε ευχαριστώ για την ερώτηση! ἐπ-ίσταμαι, 1. με απαρ., ξέρω πως να κάνω κάτι, μπορώ να κάνω, είμαι ικανός να πράξω, σε Όμηρ., Αττ. 2. είμαι βέβαιος ή πιστεύω ότι κάτι είναι έτσι, σε Ηρόδ. II. 1. με αιτ., καταλαβαίνω ένα ζήτημα, γνωρίζω, είμαι έμπειρος σε κάτι ή το γνωρίζω καλά, σε Όμηρ. κ.λπ.· μετά τον Όμηρ., γνωρίζω κάτι ως γεγονός, γνωρίζω με βεβαιότητα, γνωρίζω καλά, σε Ηρόδ., Αττ. 2. σπάνια, γνωρίζω κάποιον, σε Ευρ. III. με μτχ., γνωρίζω ότι κάποιος είναι, έχει κ.λπ., σε Ηρόδ., Αττ. IV.μτχ. ενεστ. ἐπιστάμενος, -η, -ον, χρησιμ. επίσης, συχνά, ως επίθ.,… Διαβάστε περισσότερα »

Διάφανο Σελοφάν
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Ευχαριστώ πολυ για τις απαντήσεις! Όντως έχω μια αρνητική εικόνα για τους θεολόγους και για το αντικείμενο της θεολογίας γενικότερα. Όπως και τότε που έθεσα την ερώτηση στον καθηγητή μου, έτσι και τωρα, η μόνη ένσταση που κάνω είναι για το πως μπορείς να μελετήσεις κάτι αντικειμενικά (όσο γίνεται από τη στιγμή που τη δράση εκτελεί το υποκείμενο) όταν θεωρείς κάτι δεδομένο. Ξεκινάνε οι φοιτητές από τα βασικά; Τίθεται το ερώτημα από το 1ο έτος αν υπάρχει Θεός; Η απάντηση υπάρχει από πριν; Για μένα αυτό είναι το αγκάθι. Δεν μπορεί να θεωρείται τίποτα δεδομένο σε μια επιστήμη. Η μελέτη… Διαβάστε περισσότερα »

Kelly
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Τα μαθήματα πανεπιστημίου είναι διαφορετικά ανά διδάσκοντα. Ξανατονιζω πως δεν κάνουμε “θρησκευτικά” αλλά κοινωνιολογία, φιλοσοφια, ιστορία, λειτουργική, διδακτική κλπ. Ένας καθηγητής θα το θεωρεί δεδομένο, άλλος θα το εξετάζει αναλυτικά. Οπότε ανάλογα την επιστημονική προσέγγιση υπάρχει και διαφορετική απάντηση.

Διάβασε την Ιστορία της Αθεΐας του Georges Minois. Σίγουρα θα βοηθήσει αν έχεις ιστορικό και φιλοσοφικό υπόβαθρο. Το έχουμε διδαχθεί στο μάθημα της Δογματικής. Στη βιβλιογραφία του βιβλιου θα μπορέσεις να βρεις περισσότερα χρήσιμα βιβλία.

Διάφανο Σελοφάν
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Σ’ ευχαριστώ για τις απαντήσεις σου.
Να είσαι καλά!
Θα ψάξω το βιβλίο.

Valda
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Ξεκίνησα να γράφω, αλλά το σχόλιό βγήκε τόσο τεράστιο, που δεν ξέρω τι να βγάλω και τι να αφήσω… Ήμουν κι εγώ άθεη μέχρι τα 30 περίπου. Μέχρι που διάβασα ένα κείμενο ενός νέου Αγίου που μιλούσε για τη θέση της γυναίκας και η πρώτη μου σκέψη ήταν “Α, δεν είναι μισογύνης τελικά!”. Και σιγά σιγά, διαβάζοντας κι άλλο, αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις μου με τη θρησκεία. Διάβαζα, όμως, νεότερα κείμενα, γιατί τα περίσσοτερα από τα παλιά έχουν παραποιηθεί από θρησκόληπτους μισογύνηδες, για να γίνονται αναφορές στις γυναίκες με αρνητικό τρόπο. Με κάποιο τρόπο προβάλλονται τα αρνητικά της εκκλησίας, τα οποία… Διαβάστε περισσότερα »

δε σου λέω!
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Διαφωνώ πολύ ως προς το πρώτο σκέλος. Πολύ συχνά οι άνθρωποι μπορούν να πιστεύουν χωρίς να έχουν καμία σχέση με την εκκλησία. Η πίστη ή μη-πίστη στην ύπαρξη Θεού, όπως το αντιλαμβάνομαι, είναι κάτι που ο κάθε άνθρωπος βρίσκει μέσα του όταν ψαχτεί, και δεν είναι απαραίτητα συνδεδεμένη με τα διδάγματα της θρησκείας. Η ερώτηση που λέει λίγο-πολύ “δε χωνεύω τους παπάδες, οπότε ποιος ο λόγος να πιστέψω”, είναι μια επιφανειακή αντίδραση δωδεκάχρονου στο μάθημα των θρησκευτικών, αλλά η αθεϊα είναι κάτι πολύ πιο βαθύ.

TER
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Κάποια στιγμή όμως θα σου ζητηθεί, από τη μία ή την άλλη πλευρά η υποστήριξή σου, κάποια ομολογία πίστεως ή η αντίθεσή σου. Τότε πως θα διαχωρίσεις αυτό που πιστεύεις από την εκκλησιαστική πρακτική;

δε σου λέω!
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Γιατί να σου ζητήσει η μία ή η άλλη πλευρά την υποστήριξη σου; θα σε γράψουν στο κατηχητικό με το ζόρι ή στο σύλλογο αθεων;

Αν χρειαστεί, τα διαχωριζεις ως εξής: πιστεύω στο Θεο, δε συμφωνώ με την εκκλησιαστικη πρακτικη. Είναι πολύ απλό.

Προσωπικά δεν πιστεύω στο Θεο, αλλα ο διαχωρισμός είναι πολύ συνηθισμένος και μου φαίνεται πολυ λογικός.

luckystrike
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Δεν υπάρχει επιχείρημα, σαθρότατο θεωρώ, που να με εκνευρίζει περισσότερο απ’αυτό. Απαντώ πάντα, η θρησκεία σου η πιο ανοιχτή τώρα είναι η εκκλησία του αύριο. Η εκκλησία απλά αργεί να ακολουθήσει τις κοινωνικές αλλαγές. Άρα και η εκκλησία του τώρα είναι η θρησκεία του χτες. Επειδή δε σας αρέσει που η εκκλησία είναι οπισθοδρομική μη μας πρήζετε με μαλ@@ίες. Εγώ πάντα ήμουν κάπου ανάμεσα αυτό που έκανε το νόμισμα να πέσει από την πλευρά της αθεΐας ήταν η μελέτη της ιστορίας. Λόγω σπουδών μελέτησα την ιστορία της λατινικής αμερικής και είναι συγκλονιστικό να βλέπεις τι έπαθαν οι ιθαγενείς που πίστευαν… Διαβάστε περισσότερα »

alpha.
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αγαπητή φίλη, η χριστιανική θρησκεία υποστηρίζει ότι όχι μόνο υπάρχει θεός, ο οποίος δημιούργησε τον κόσμο και όλους εμάς, αλλά και ότι ασχολείται με τα ανθρώπινα και ότι προστατεύει και τιμωρεί, και ότι από αυτόν απορρέουν μια σειρά από κανόνες για το πώς να ζήσεις τη ζωή σου και που η τήρηση τους θα καθορίσει το ποιοι θα έχουν θέση στο βασίλειο τον ουρανών. Αναρωτιέσαι λοιπόν «αν είναι σημαντικό να έχεις συγκεκριμένη θέση απέναντι στο ζήτημα «θρησκεία»». Ας μην πιάσουμε ακόμα το θέμα της ύπαρξης ή όχι του θεού. Σκέψου αν έχεις θέση στο θέμα των δικαιωμάτων των γυναικών, της… Διαβάστε περισσότερα »