in

Αγαπητή «Α, μπα»: Πώς να διαλέξω νταντά;

Δεν είμαι σίγουρη ότι τα μωρά θα νιώθουν άνετα μαζί της

Δεν είμαι σίγουρη ότι τα μωρά θα νιώθουν άνετα μαζί της ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

avi waxman rB BuK7mVs unsplash

Καλημέρα σε όλους. Με τον άντρα μου χρειαζόμαστε μια νταντά για τα παιδιά (δίδυμα 6 μηνων). Ουσιαστικά τη χρειαζόμαστε για τις έκτακτες περιπτώσεις, πχ αν είναι άρρωστα και δεν μπορούν να πάνε στον παιδικό ή αν χρειαστεί να λειψουμε κάποιο απόγευμα. Ζούμε στο εξωτερικό όποτε δεν υπάρχει καμία βοήθεια από συγγενείς, γονείς κλπ. Αφενός σκέφτομαι ότι η γυναίκα αυτή δεν θα είναι σε καθημερινή βάση με τα μωρά και δεν είμαι σίγουρη αν αυτά θα νιώθουν άνετα μαζί της ή θα κλαίνε γιατί θα τους είναι σχεδόν άγνωστη. Αφετέρου, θέλω να κάνουμε ένα “casting” για να διαλέξουμε την κατάλληλη και θα ήθελα να μου πείτε ιδέες για το τι να ρωτήσω σε αυτήν την πρώτη συνάντηση ώστε να καταλάβουμε αν όντως είναι κατάλληλη. Σας ευχαριστώ και σας φιλώ!

-Ναταλία

Το «θέλουμε μια νταντά σε τυχαίες ώρες και μέρες» δεν είναι ελκυστική επαγγελματική πρόταση, και είναι πολύ αμφίβολο να βρείτε έτσι κάποια που θα είναι συνεπής και διαθέσιμη και θα σας αρέσει κι όλας. Πρέπει να έχετε πολλές που έχουν συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο, γιατί είναι απίθανο να μπορεί η μια και μοναδική την ώρα που θα την θέλετε, γιατί προφανώς δεν θα κάθεται σπίτι να περιμένει τηλέφωνο από σας, θα πρέπει να βιοπορίζεται κάπως. Επίσης, αν είναι άρρωστα, θα τα αφήσετε με κάποιον άλλον; Ή νομίζετε ότι θα βρείτε εύκολα νταντά που αναλαμβάνει άρρωστα δίδυμα; Καλή τύχη, γενικώς.

Στο κάστινγκ το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να της δείξετε τα μωρά και θα δείτε αμέσως αν το’χει ή όχι. Φαίνεται. Τώρα με τον covid όμως δεν γίνεται τίποτα από όλα αυτά, οπότε δεν ξέρω τι εννοείτε, γενικότερα.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

24 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
the_duck
the_duck
3 χρόνια πριν

I’ve been there, και θα σου πω το εξης:να πάρετε νταντα τουλάχιστον για 3 φορές την εβδομάδα για 1 χρόνο αφού τα παιδια ξεκινήσουν τον παιδικο. Να ξέρεις ότι εκτός τους πολυ ζεστούς μηνες, όλον τον άλλο καιρό θα είναι αρρωστα! Έτσι την πάτησα και εγω, νομιζα οτι θα πάει παιδικο φουλ ταιμ και τέλος, θα χρειάζομαι νταντα μόνο σε έκτακτα. ΛΑΘΟΣ! Τον πρώτο χρόνο μαλλον το αντίθετο συμβαινει: μένει σπιτι και θελει νταντα τον περισσότερο καιρό, και οταν δεν βήχει παει παιδικο. Ειδικα τωρα με τον ιο, ακομα και αν τρέχει λίγο η μυτη τους πρέπει να μένουν σπιτι.… Διαβάστε περισσότερα »

Εντελβάις
Εντελβάις
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  the_duck

Ωραία τα λες, πολύ κατατοπιστική απάντηση, σχετικά με το τελευταίο όμως ας είμαστε ειλικρινείς. Θα έπαιρνες ποτέ άντρα για τα παιδιά σου;; Εγώ ΠΟΤΕ ΤΩΝ ΠΟΤΩΝ, ούτε με άντρα συγγενή μόνα τους δε θα τα άφηνα (μόνο για τον πατέρα μου θα έκοβα το κεφάλι μου και μαζί πόδια και χέρια – αλλά δυστυχώς δε τον έχω πια).

the_duck
the_duck
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Εντελβάις

Πολυ θα ήθελα να σου πω ότι θα έπαιρνα, αλλα δεν ξερω τι να σου πω. Θα σου πω ότι δεν πήρα.

Αιλουροειδέστατο
Αιλουροειδέστατο
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Εντελβάις

Εντελβάις, είναι καιρός να αλλάξει αυτή η προκατάληψη πιστεύω. Στη χώρα που μένω, το ένα τρίτο των babysitters, νηπιαγωγών και βρεφονηπιοκόμων είναι άντρες. Έχουν σπουδές, επαγγελματική κατάρτιση, εμπειρία και μέθοδο. Γιατί να τους αποκλείσω, μόνο και μόνο επειδή είναι άντρες; Μα τότε θα πρέπει να δεχτώ και ότι μια γυναίκα δεν μπορεί να γίνει καλή μηχανικός, μόνο και μόνο γιατί είναι γυναίκα! Δεν γίνεται αυτό να λειτουργεί μονόπλευρα. Αλλά και από μη επαγγελματίες, έχω αφήσει το παιδί μου και στον αδελφό μου και σε άντρες φίλους και μια χαρά τα πήγαν. Ίσως έχεις την ατυχία να μην υπάρχουν στο περιβάλλον… Διαβάστε περισσότερα »

the_duck
the_duck
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αιλουροειδέστατο

Αυτό θέλω και εγώ, να αποτινάξω την προκατάληψη. Δεν εξρω αν είμαι ακόμα εκεί γιατι ο νεαρός που εμφανίστηκε ως υποψηφιος, που ήταν βρεφονηπιοκομος, δεν πληρουσε διαφορα αλλα κριτηρια άσχετα με το φύλο του. Θελω να ελπίζω ότι αν ήταν ΟΚ για την θέση, δεν θα είχα δώσει σημασία στο φύλο

Εντελβάις
Εντελβάις
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αιλουροειδέστατο

Αιλουροριδεστατο το ότι οι γυναίκες δεν είναι καλοί μηχανικοί δεν έχει αποδειχθεί κάπου, το ότι οι παιδεραστές ειναι στη συντριπτική πλειοψηφία τους άντρες είναι υπαρκτό φαινόμενο. Εγώ δεν είχα ατυχία, το αντίθετο θα έλεγα, αλλά αφελής δεν έχω υπάρξει ποτέ. (Έχω κολλητή που παρενοχληθηκε από τον παππού της σκέψου). Στο παιδί μου θα ήμουν κάθετη, προτιμω να είμαι “υπερβολική” και να διαιωνισω τα στερεότυπα, δε θα παίξω στη ρουλέτα.

Tartine
Tartine
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Εντελβάις

Εντελβαις, θεωρώ τον συλλογισμό σου όχι μόνο άτοπο μα και επικίνδυνο. Λες ότι δεν έχει αποδειχτεί ότι οι γυναίκες δεν ειναι καλοι μηχανικοί. Η αντιστοιχία που θα κάλυπτε τον συλλογισμό θα ήταν ότι έχει αποδειχτεί ότι οι άντρες είναι παιδεραστές. Όχι ότι (πολλοί από τους) παιδεραστές είναι άντρες. Μου θυμίζει αυτό που λέει το τρομπόνι είναι όργανο, ο αστυνομικός είναι όργανο, άρα ο αστυνομικός είναι τρομπόνι. Δυστυχώς μπορεί εξίσου μια γυναικα να είναι παιδοφιλη ή να κουβαλήσει σπίτι σου άτομο παιδόφιλο όταν λείπεις. Το βασικό είναι να έχεις πιστοποιημένο άτομο στη δούλεψη σου, ώστε να έχεις τόσο συστάσεις όσο και… Διαβάστε περισσότερα »

Cloud on Toast
Cloud on Toast
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Εντελβάις

Νταντα μέχρι στιγμής δεν έχω, ουτε άντρα ούτε γυναίκα, αλλά στον παιδικό σταθμό του παιδιού μου έχει στο γκρουπ του τρεις αντρες παιδαγωγούς, που και τη δουλεια σωστά κανουν, και συνεπείς είναι και πάνες αλλάζουν, και απ όλα.

Mr Monopoly
Mr Monopoly
3 χρόνια πριν

Αχ, μόνο μην παίρνετε τηλέφωνο σαν το αφεντικό μου ό,τι ώρα να ναι και να είστε σε φάση “εννοείται τσακίσου να έρθεις”.
Η Λένα έχει δίκιο. Κανένας καλός επαγγελματίας στον κλάδο δε δουλεύει με εκτακτα μεροκάματα (όχι μόνο νταντάδες, αλλά και άτομα που δουλεύουν με παιδιά, όπως δάσκαλοι, καθηγητές κλπ). Πολύ πιθανό στην αρχή να ρισκάρετε. Θα μπορούσατε να φτιάξετε έναν κύκλο με άλλους γονείς και να αλληλοστηρίζεστε στις έκτακτες περιπτώσεις; Επίσης, πάρτε συστάσεις για νταντάδες από γνωστούς. Μπορείτε να κάνετε μια προσέγγιση, τονίζοντας όμως την περίπτωσή σας και να ρωτήσετε αν μπορείτε να καλείτε εκτάκτως.

the_duck
the_duck
3 χρόνια πριν

Δεν μπορείς να κάνεις home office με παιδια κατω των 4 περιπου και ποσο μαλλον με δίδυμα. Θα κανεις home, δηλαδη, αλλα office σε καμια περίπτωση.

Αιλουροειδέστατο
Αιλουροειδέστατο
3 χρόνια πριν

Πρώτα απ’ όλα, να απευθυνθείτε σε σάιτ πιστοποιημένων babysitters, αν υπάρχει στη χώρα που ζείτε. Αυτοί θα ξέρουν και πώς να αυτοσυστηθούν και τι να σας ρωτήσουν, και γενικά να σας κατευθύνουν. Υπάρχουν ορισμέν@ που εξειδικεύονται στα έκτακτα και δουλεύουν με ραντεβού, αλλά πρέπει να συνεργάζεστε με δύο τρεις, όχι μόνο με έναν/ μία, αλλιώς το ρίσκο μη διαθεσιμότητας είναι μεγάλο. Δεν ξέρω πού μένετε πάντως, αλλά εγώ εδώ που είμαι (εντός ΕΕ), δεν ξέρω κανέναν που να προσλαμβάνει μπέιμπι σίτερ για άρρωστα παιδιά. Οι γονείς παίρνουν άδεια ασθενείας τέκνου – δείτε τι ακριβώς ισχύει για τις άδειες αυτές εκεί… Διαβάστε περισσότερα »

Vasilis
Vasilis
3 χρόνια πριν

Θα τη βάλετε κιόλας να σας απαγγείλει τις “σκύλες της λύσσας” και το “ω τάφε μου”; Πάντως δε μου φαίνεται ιδιαίτερα καλή ιδέα να αφήσετε δύο άρρωστα παιδιά με τη νταντά, εκτός του ότι δε θα δεχτεί κανένας να αναλάβει δύο άρρωστα παιδιά, καθώς αν χρειαστεί κάτι άμεσο, όπως η διακομιδή σε κάποιο ιατρικό κέντρο θα πρέπει να κάθεται να σας ψάχνει στα τηλέφωνα;

Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
3 χρόνια πριν

Ενα πρώτο βήμα είναι να ρωτήσετε στον κύκλο σας και να πάρετε συστάσεις και ενδεχομένως και στο σχολείο των παιδιών (ίσως κάποια από τις παιδαγωγούς κάνει έξτρα δουλειά απογευματινή ή έχει κάποια συνάδελφο που ενδιαφέρεται). Για μένα, ετσι όπως περιγράφεις την κατάσταση, θα ήταν καλύτερο να συζητήσετε/συμφωνήσετε από την αρχή να έρχεται κάποιο άτομο σε σταθερές ώρες την εβδομάδα. Εστω και ένα απόγευμα την εβδομάδα ας πούμε. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά θα εξοικιωθούν αλλά και εσείς θα έχετε μια πιο σταθερή επαγγελματική σχέση η οποία θα είναι πιο εύκολο να επεκταθεί αν προκύψει κάτι έκτακτο. Αυτό βλέπω τουλάχιστον… Διαβάστε περισσότερα »

Anna Xe
Anna Xe
3 χρόνια πριν

Θα πρότεινα να ξεχάσετε τον παιδικό σαν λύση κ να προσλάβετε απευθείας νταντά φουλ ταιμ. Όταν είναι τόσο μωρά είναι μονίμως άρρωστα όταν πηγαίνουν παιδικό κ για αυτό θα βγεί περισσότερο οικονομική η νταντά. Καλή επιτυχία στην ανεύρεση της!

Choko of the Hood
Choko of the Hood
3 χρόνια πριν

Θα μπορούσατε να συμφωνήσετε σε μια τιμή το μήνα η οποία θα είναι σταθερή ασχέτως αν έχετε χρειαστεί υπηρεσίες φύλαξης 2 ή 10 φορές αυτό το μήνα. Άμα δεν πληρώνεται κάποιος για να είναι stand by, δεν νομίζω ότι θα είναι με τη πιθανότητα να τον χρειαστείτε. Ειδάλλως να έχετε μια πληθώρα επιλογών, γιατί το μήνυμα που θα στείλετε στις 2 το πρωί ότι τα παιδιά έχουν πυρετό, μπορεί να μην το δει κάποιος στις 7 ή να μην μπορεί ακόμα και αν το είδε στις 2.

namai
namai
3 χρόνια πριν

Στην Ελλάδα υπάρχουν sites που μπορούμε να βρούμε νταντά με την ώρα!!! Μπορείς να κάνεις casting σε 2, 3 ανθρώπους και να αποφασίζεις ανάλογα με την διαθεσιμότητα τους.

Η άλλη περίπτωση που παίζει στην Ελλάδα είναι οι άνθρωποι που μένουμε στην ίδια πολυκατοικία ή τέλος πάντων στην ίδια περιοχή ή πάνε τα παιδιά στο ίδιο σχολείο και τους έχεις εμπιστοσύνη. Θα μπορούσες να θέσεις τον προβληματισμό σου και να δεις αν υπάρχουν διαθέσιμοι, επ ΄αμοιβής, άνθρωποι.

Θα της ζητούσα να ταΐσει τα δίδυμα!!! αυτό τα λέει όλα!!!

Cycling in the rain
Cycling in the rain
3 χρόνια πριν

Γενικά πάντως νταντά για έκτακτες περιπτώσεις σε δίδυμα πολύ δύσκολο…..ακόμα και αν βρειτε τον τέλειο άνθρωπο δε θα έχετε καμία εγγύηση για τη διαθεσιμότητα του/της οποτε θα έχετε ανάγκη.
Εμεις που έχουμε και πιο μεγάλα παιδιά έχουμε βρει 3 ανθρώπους για να τα προσέχουν σε εξόδους κτλ. Συνεπώς στο casting, καλό είναι να μην καταλήξετε σε μια επιλογή.