in

Αγαπητή «Α, μπα»: Μήπως μεγαλώνω λάθος τα παιδιά μου;

Είναι λάθος που τους βάζω όρια;

Αγαπητή Α,μπα και λοιποί αμπαfun, Είμαι μανούλα κι έχω μια μικρή τσαχπίνα κόρη δυο ετών κι ένα μπομπιρα μόλις εννιά μηνών ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ad9960fb465a5cab36a3282c9d22f554

Αγαπητή Α,μπα και λοιποί αμπαfun, Είμαι μανούλα κι έχω μια μικρή τσαχπίνα κόρη δυο ετών κι ένα μπομπιρα μόλις εννιά μηνών.. εχω την εξής απορία λοιπόν, είναι λάθος να μιλάμε στα μωρά “μπεμπεκιζοντας”; Επίσης, είναι λάθος να αρχίζουμε να βάζουμε όρια από εφτά μηνών λέγοντας “μη”; το πρώτο μου παιδί όταν ήταν μωρό του μίλαγα πολύ, του εξηγούσα ο,τι έβλεπα ότι κινούσε την περιέργεια του. Δεν το περιόρισα καθόλου, ούτε παρκοκρεβατο του είχα, είχα διαμορφώσει έτσι το σαλόνι που μπορούσε να κινείται ελεύθερα, του έλεγα “μη” όταν πήγαινε π.χ. στις πρίζες και τα καλώδια (αν και τα είχα καλυμμένα) και του εξηγούσα γιατί δεν τα πειραζουμε αυτά…για να το βοηθήσω να πει τις πρώτες του κουβέντες ναι μεν του μιλούσα πολύ, όμως χρησιμοποιούσα και τις γνωστές μπεμπέ λεξούλες…μαμ, ατα, νάνι. Το παιδί μια χαρά μεγάλωσε και έχει κατακτήσει τώρα κάποιο λεξιλόγιο για την ηλικία του και επικοινωνούμε σούπερ…οπότε με την ίδια λογική, μεγαλώνω τώρα και το μικρό μου μπομπιρα..ο οποίος μόλις άρχισε να σέρνεται, να κάνει βαρελακια και να μπαμπαλιζει. Δε θα είμαι βέβαια για πολύ κοντά του αφού θεα επιστρέψω στη δουλειά μου (στο πρώτο παιδί δεν δούλευα). Με ακούει μια μέρα μια θεία μου που ήρθε για καφέ σπίτι να του λεω “μη”, και μετά το μεσημέρι να του λέω “μαμ και νάνι τώρα”…Και μόνο που δεν έπαθε τριπλό εγκεφαλικό…μου φώναξε οτι δε μεγαλώνω σωστά το μωρό, ότι στο βρέφος δε λες “μη”, ούτε “χρησιμοποιείς διπλή γλώσσα”..και στο καπάκι μου πετάει “α γι’αυτό η κόρη σου (πρώτο παιδί) είναι συνεσταλμενη; την καταπιέζεις βάζοντας της όρια απο μικρή και της φωνάζεις;..”. Βρε Α, μπα μου..Λένα εσυ που είσαι μανούλα τι κάνεις; ή ακόμη και η Φαινια σαν ψυχολόγος, ας μου πείτε τη γνώμη σας, παω να τρελαθώ απο τις τύψεις, μεγαλώνω τόσο λάθος τα παιδιά μου; παίζω μαζί τους τοσες ώρες, κάνουμε γέλια και πολλές αγκαλιές κι ο μόνος λόγος να φωνάξω ή να πω μη είναι όταν πάνε να κάνουν κάτι επικίνδυνο, και πάλι εξηγώ τον λόγο, ακόμη και με το βρέφος συζητάω σα να είναι μεγάλος…για να επικοινωνήσω όμως μαζί του με αμεσότητα δε πρέπει να ειπωθεί και το μη, το μαμ, το νάνι ή ότι άλλο απο αυτά; Είμαι τόσο λάθος; κι ασε που όντως η μεγάλη μου κόρη είναι συνεσταλμενη, δεν χρειάστηκε να πάει σταθμό έως τώρα, βγαίναμε όμως βόλτα, έχει συναναστροφές με κόσμο, και στο σπίτι δεν την περιορίζω, ούτε την εδειρα ποτέ, ούτε τιμωρία την έχω βάλει..Μόνο αν κάνει καμιά σκανδαλιά την αφήνω δυο λεπτά με το ρολόι να σκεφτεί τι είπε ή τι έκανε και δεν ήταν σωστό, και μετά το συζητάμε.. Είμαι τόσο λάθος; κοντεύω να σκάσω από τύψεις. Ευχαριστώ.

Βιβή

Περισσότερο από όλα μου κάνει εντύπωση που έχεις παιδί εδώ και δυο χρόνια και είναι η πρώτη φορά που σου έκανε κριτική άλλη γυναίκα για τα χίλια λάθη που έχεις κάνει και εξαιτίας σου σε πενήντα χρόνια θα καταλήξει το παιδί σου στο φτωχοκομείο αλλά εσύ δεν θα είσαι εκεί να το σώσεις. Αυτή η θεία, πού ήταν τόσα χρόνια; Και πού είναι οι υπόλοιπες, να διαφωνήσουν και με αυτή, και με σένα, και να κατεβάσουν άλλη μια θεωρία από το κεφάλι τους;

Υπάρχουν διάφορες συστάσεις για την ανατροφή παιδιών, αλλά να πω την αλήθεια, αν και τις διαβάζω όλες από μια περίεργη διαστροφή (όπως χαζεύω διαμερίσματα εκατομμυρίων στη Νέα Υόρκη στο real estate των Τάιμς), ακόμα δεν έχω διαβάσει ότι απαγορεύεται να πεις «μη» σε ένα παιδί που πάει να πηδήξει από τον γκρεμό. Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση; Να καταργήσεις την βαρύτητα για ένα δεκάλεπτο;

Είσαι υπέροχη μαμά και τα κάνεις όλα τέλεια. Σου το λέω εγώ, που ξέρω. Όχι ως μανούλα – δεν χρειάζεται να είναι μανούλα μια γυναίκα για να σου πει αν είσαι υπέροχη μαμά. Όλες ήμασταν κόρες. Αγαπάς τα παιδιά σου και κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς, άρα τα κάνεις όλα τέλεια. Αν ποτέ νιώσεις ότι κάποιο από τα παιδιά σου έχει μια ανάγκη που δεν ξέρεις πώς να αντιμετωπίσεις, πήγαινε αμέσως σε μια καλή παιδοψυχολόγο χωρίς να ρωτήσεις κανέναν, ούτε εμένα, ούτε τους σχολιαστές μας, και κυρίως όχι τη θεία.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

32 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Anna
Anna
4 χρόνια πριν

Στη θεία να πεις να κοιτάει τη δουλειά της.
Aλλά ας μου επιτραπεί να γίνω και ‘γω για ένα λεπτό μια απ’ αυτές και να για να ζητήσω τη γνώμη σας που μου τσινάνε οι όροι όπως τσαχπίνα για το κοριτσάκι, αλλά μπόμπιρας για τον μπέμπη και μανούλες οι μανούλες, αντί για μαμάδες;

AllesGoed
AllesGoed
4 χρόνια πριν

Άσχετο αλλα πρέπει να το πω γιατί ταυτίστηκα

 (όπως χαζεύω διαμερίσματα εκατομμυρίων στη Νέα Υόρκη στο real estate των Τάιμς)

Ναι αλλά έχεις πάει σε open house day σπιτιού 2 εκατομμυρίων, ντυμένη και βαμμενη αναλόγως αλλα με αυτόκινητο 15ετιας;
Λενα σε θαυμάζω αλλά νομιζω ότι σε αυτό το διαγωνισμό διαστροφής έχω πλεονεκτημα, είναι και ο σύζυγος τετοιος.

alpha.
alpha.
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  AllesGoed

Εγώ τα επιπλώνω κιόλας, στη φαντασία μου.
Μου έβαλες ιδέες τώρα με το open house day…

bella ciao
bella ciao
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  AllesGoed

Τι ειναι το open house day?

Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  AllesGoed

σε παρακαλώ μίλας μας για το open house, AllesGoed. Εχω ίδια διαστροφή και λατρεύω το Million Dollar Listing (που το έμαθα πριν χρόνια από τη Λένα)

Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
4 χρόνια πριν

Τι ωραία απάντηση. Και πόσο τη χρειαζόμουν κι εγώ αυτές τις μέρες. Το είχα γράψει και παλιότερα εδώ στα σχόλια. Η μητρότητα είναι μια ιδιότητα για την οποία κανείς δε θα σου πει “μπράβο, το κάνεις καλά”. Μόνο επικρίσεις, τα γνωστα που λέμε. Για την επιβράβευση όμως δε μιλάει κανείς.

Αφαία
Αφαία
4 χρόνια πριν

Αν και δεν είμαι σίγουρη τι εννοείς με τον όρο “μιλάω μπεμπεκίζοντας” (το μαμ και το νάνι;) εγώ απλά να πω ως γλωσσολόγος το εξής: Η “διαφορετική γλώσσα” με την οποία μιλάνε οι γονείς στα μωρά, εννοώντας βέβαα την πιο αργή, καθαρή και σωστά τονισμένη (καμιά φορά και συλλαβιστή) ομιλία στην πραγματικότητα βοηθάει τα μωρά να κατακτήσουν τη γλώσσα τους. Οι παύσεις και ο τονισμός και γενικότερα η προσωδία είναι cues που δίνουμε στα παιδιά (χωρίς να το γνωρίζουμε ούτε εμείς οι ίδιοι) για να μπορέσουν να κάνουν segment τις λέξεις από τον ρέοντα (και χωρίς παύσεις) λόγο, αλλά και… Διαβάστε περισσότερα »

Γβρμ
Γβρμ
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αφαία

Δεν νομίζω ότι εννοεί αυτό, τα μπεμπεκίστικα είναι κυρίως λεξιλογικό φαινόμενο. Το ότι θα μιλάς πιο αργά στο νήπιο είναι αρκετά intuitive και έχεις δίκιο στο γιατί κάνει καλό, το να αλλάζεις όμως τις λέξεις για να τις κανεις «ευκολότερες» (μαμ, νάνι, άτα, να απ) δεν έχει κανένα υπόβαθρο ούτε γλωσσολογικό ούτε παιδαγωγικό. Γενικά η θεια ακούγεται διαβασμένη (γενικώς καλό είναι να μην λέμε ένα αόριστο «μη» στα παιδιά όταν κάνουν κάτι που απλως δεν μας αρέσει αλλά να το φυλάμε για πολύ κατεπείγουσες περιπτώσεις κινδύνου, και σε άλλες περιπτώσεις κινδύνου να προλαβαίνουμε και να εξηγούμε αντί να χρησιμοποιούμε το… Διαβάστε περισσότερα »

Αφαία
Αφαία
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Γβρμ

Συμφωνώ. Μάλλον δεν το ξεκαθάρισα, αλλά δεν εννοούσα το να αλλάζεις τις λέξεις με ευκολότερες (μαμ, νάνι). Εννοούσα τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που ανέφερα παραπάνω και απ’ ότι φαίνεται παίζουν σημαντικά ρόλο στην κατάκτηση της γλώσσας.

bella ciao
bella ciao
4 χρόνια πριν

Έχω κι εγώ μια τέτοια θεία που θεωρεί ότι τα κάνω όλα στραβά. Από μικρή που ήμουν και δεν ντυνομουν “σαν γυναίκα “, 30χρονη που “γυρνούσα στα μπαρ και κανείς δε θα με βλέπει σοβαρά ” , 40χρονη που “Τώρα που το θυμήθηκες να δούμε αν θα σου κάτσει το παιδι”κλπ κλπ… Τώρα λοιπόν με τα δύο παιδιά,ανοίχτηκε πεδίο δράσης λαμπρό για κριτική. Το ενα μου παιδί είναι πολύ ανεξάρτητο “Αλλά πως να μην είναι αφου η μανα του ολη μέρα λείπει, έμαθε να είναι ανεξάρτητο “και το άλλο γενικά είναι πολύ κολλημένο πάνω μου “Αλλά πώς να μην είναι… Διαβάστε περισσότερα »

Wolfcry
Wolfcry
4 χρόνια πριν

Τις ίδιες σκέψεις σχετικά με το “ΜΗ” τις έχω κι εγώ κατά διαστήματα. Το αναφέρω γιατί κι εγώ το λέω ορισμένες φορές και, μάλιστα, ο γιος μου πολλές φορές το λέει μόνος του στον εαυτό του ‘μην κάνω αυτό, μην κάνω εκείνο. Οπότε σκέφτομαι μήπως κάνω λάθος κι εγώ. Επίσης, είναι πολύ συνεσταλμένος όπως το δικό σου παιδάκι. Όσον αφορά το… “μπεμπέκιασμα”, πιστεύω λίγο πολύ όλοι το κάνουμε. Είχα άλλη έννοια όμως. Χρησιμοποιούσα κατά καιρούς δύσκολες (για τα παιδάκια) λέξεις και σκεφτόμουν “τι του λέω τώρα, ελπίζω να μην τον μπερδεύω”. Σε πληροφορώ ότι μετά από καιρό τις θυμάται όλες… Διαβάστε περισσότερα »

doritos
doritos
4 χρόνια πριν

Εγώ θα σταθώ στη περιγραφή της κόρης ως “μια μικρή τσαχπίνα κόρη 2 ετών” . Δεν μου αρέσει καθόλου ως χαρακτηρισμός για κορίτσι ή γυναίκα και επιπλέον βρίσκω ότι δεν είχε καμία απολύτως σημασία για την υπόλοιπη ερώτηση.

Μάνα Κουράγιο
Μάνα Κουράγιο
4 χρόνια πριν

Νόμος: Κανένας δεν σου κάνει κριτική για τον τρόπο που μεγαλώνεις τα παιδιά σου έχοντας καλή πρόθεση, παρά μόνο αν είναι επαγγελματίας που πληρώνεται για τις συμβουλές του (και στην περίπτωση αυτή, οι υποδείξεις που θα σου κάνει δεν θα γίνουν με προσβλητικό τρόπο).

Xthesini
Xthesini
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μάνα Κουράγιο

Λάθος κάνεις, δεν ισχύει αυτό. Φυσικά και κάποιες φορές υπάρχει καλή πρόθεση, μην γίνεστε απόλυτοι με νόμους και τέτοια. Άνθρωποι που έχουμε γύρω μας παιδιά και βλέπουμε πράγματα τραγικά στην ανατροφή τους πραγματικά πονάμε πολλές φορές με αυτά που βλέπουμε. Ίσως κι επειδή έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά στην ενήλικη ζωή μας αντίστοιχα λάθη των γονιών μας (άραγε εκείνοι δεν μας αγαπούσαν αρκετά, γι’αυτό δεν τα έκανα όλα τέλεια?). Προσωπικά κρατώ τις σκέψεις μου για τον εαυτό μου γενικά αλλά έχω επέμβει σε δύο περιπτώσεις, στο ίδιο ζευγάρι. Την μία όταν είδα τον πατέρα να δίνει αλκοόλ στον τρίχρονο γιο του… Διαβάστε περισσότερα »

Paper Cut
Paper Cut
4 χρόνια πριν

Να πεις θεία πως αυτή η μπεμπεκίστικη διάλεκτος είναι διαδεδομένη παγκοσμίως, γιατί εξυπηρετεί πολύ όμορφα την εισαγωγή του παιδιού στον ανθρώπινο λόγο, με την ομαλή μετάβαση από τα απλά στα σύνθετα. Είχα και εγώ μια γνωστή στον περίγυρο που ήταν της ίδιας φιλοσοφίας. Δε λέω ότι είναι μόνο αυτή η αιτία, αλλά τα παιδιά της μίλησαν πολύ αργά, μετά τα τρία τους χρόνια. Μπορείς βέβαια να μην πεις και τίποτα απολύτως. Αυτές οι γνώμες δεν έχουν καμία αξία.

Lady Chatterley
Lady Chatterley
4 χρόνια πριν

Τι όμορφη απάντηση! Εν τω μεταξυ, βρε Φιλη, εσύ γιατί προβληματίστηκες τόσο από κάτι που σου είπε *ένα* άτομο σε *μία* κουβέντα; Αρκεί η γνώμη ενός μη ειδικού για να σε κάνει να αμφιβάλλεις τόσο για τον ευατό σου; Και γενικα τώρα, οι θείες ας σταματήσουν να λένε τη γνώμη τους εάν δεν ερωτηθούν.