in

Αγαπητή «Α, μπα»: Δεν μπορώ να κάνω κοπλιμέντα

Θα ήθελα να είμαι πιο ανοιχτή με ανθρώπους που δε γνωρίζω καλά

Θα ήθελα να είμαι πιο ανοιχτή με ανθρώπους που δε γνωρίζω καλά ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

guilherme caetano Bxk6ch5P2Bw unsplash

Είμαι γενικά μετρημένος άνθρωπος. Αναγνωρίζω ότι αυτό μάλλον το έχω κληρονομήσει από την οικογένειά μου. Μητέρα και γιαγιά ήταν αρκετά συγκρατημένες και συχνά μου έδιναν αντίστοιχες συμβουλές. Αντιλαμβάνομαι ότι σε αυτό συνέβαλαν και λίγο οι δυσκολίες της ζωής τους, λίγο η καταγωγή (βουνίσιες βλέπεις). Οπότε εγώ ως ευγενική και μετρημένη, θα προσπαθήσω ποτέ να μην φέρω τον άλλον σε δύσκολη θέση με δύσκολες ή αδιάκριτες ερωτήσεις και μόνο αν ο άλλος μου ανοιχτεί θα προσπαθήσω να τον καταλάβω χωρίς προκαταλήψεις (κάτι στο οποίο έχει βοηθήσει το Α,μπα :)). Το θέμα ποιο είναι; Ότι βλέπω γύρω μου πόσο διαφορετικά προσεγγίζουν και πόσο κερδίζουν οι άνθρωποι που δείχνουν έναν μεγαλύτερο ενθουσιασμό με τα πράγματα ακόμα κι αν κάποιες φορές κάνουν πιο (κατά τη δική μου ταπεινή γνώμη) προσωπικές ερωτήσεις ή παρατηρήσεις για τους άλλους. Πρόσφατα μάλιστα συνειδητοποίησα, πηγαίνοντας στο σπίτι μιας συγγενούς του άντρα μου που έφτιαξε το μπάνιο και μας το έδειχνε όλο χαρά, ότι δεν έκανα κανένα κομπλιμέντο για το πόσο ωραίο βγήκε, γιατί δεν το πίστευα. Ακόμα κι αν συνολικά δεν μου άρεσε έπρεπε να βρω κάτι θετικό να πω; Πιστεύεις ότι έτσι σταδιακά χάνουμε τους ανθρώπους; Ακόμα και στη δουλειά βλέπω πόσο περισσότερο εκτιμούνται και αναγνωρίζονται όσοι είναι πιο ανοιχτοί και καλοπιάνουν (όχι απαραίτητα με την κακή έννοια) όλους γύρω τους. Γενικά δεν έχω μάθει να κάνω κομπλιμέντα γιατί δεν μπορώ να τα δεχτώ και εύκολα. Πιστεύεις ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξω; Δεν μου δυσκολεύει την καθημερινότητα, αλλά θα ήθελα να είμαι κι εγώ πιο ανοιχτή με ανθρώπους που δεν γνωρίζω καλά. Να σημειώσω ότι έχω γύρω μου φίλους με τους οποίους είμαι πολύ ανοιχτή. Μάλλον ψάχνω μεγαλύτερη αποδοχή στον ευρύτερο κύκλο γνωριμιών μου.
– μετρημένη

Το κλειδί βρίσκεται στο «δεν μπορώ να κάνω κομπλιμέντα γιατί δεν τα δέχομαι εύκολα» και αυτό δεν είναι «βουνίσιο». Είναι κάτι άλλο.
Αν είσαι ανοιχτός άνθρωπος, όπως λες, δεν σημαίνει ότι λες ψέματα για να καλοπιάσεις, και το καλόπιασμα δεν έχει καλή έννοια.

Στο μυαλό σου αυτό έχει κάτι ψεύτικο μέσα του και αυτό είναι που σε κρατάει. Αλλά δεν είναι απαραίτητα έτσι. Μπορεί να θέλεις να κάνεις τον άλλον να νιώσει καλά, κι αυτό συνήθως γίνεται επειδή κι εσύ αισθάνεσαι καλά, και θέλεις να το μεταφέρεις. Μπορείς να κάνεις τον άλλον να νιώσει ωραία χωρίς να του πεις ότι σου αρέσει το μπάνιο του. Μπορείς να πεις πάρα πολλά για να τον ανεβάσεις, όπως τι ωραίο καθαρό που είναι, ότι είναι ωραίο να βλέπεις το αποτέλεσμα των πράξεων σου, ότι τα λεφτά έπιασαν τόπο, ότι βλέπεις πόσο χαρούμενη είναι και χαίρεσαι κι εσύ.

Δεν μπορώ να σου πω εγώ αν πρέπει να αλλάξεις. Αν θέλεις να αλλάξεις, αυτό γίνεται μόνο με θεραπεία.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

37 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Σοβατεπί
Σοβατεπί
3 χρόνια πριν

Όταν ήμουν φοιτήτρια, είχα κάνει την πρακτική μου στο Κέντρο Εκπαίδευσης και αποκατάστασης τυφλών. Είχαμε πάει σε μια γιορτή με αρκετά από τα εφηβα τυφλά παιδιά. Κάποια στιγμή περνούσαμε με την υπεύθυνη δίπλα από δύο εκ γενετής τυφλά κορίτσια που συζητούσαν. Η μια λέει στην πρώτη “Έβαψες τα μαλλιά σου;”. Η άλλη απαντά “Ναι, τα εβαψα χτες!”. Η πρώτη, ικανοποιημένη, αναφωνεί “Σου πάνε πολύ, μεγεια!” Έμεινα άναυδη. Η υπεύθυνη μου εξήγησε ότι η πρώτη είτε μύρισε την φρέσκια βαφή, είτε ήξερε ότι η άλλη σκόπευε να βάψει τα μαλλιά της, κάτι που η δεύτερη επιβεβαίωσε. “Ναι, αλλά πώς ήξερε ότι… Διαβάστε περισσότερα »

este
este
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Σοβατεπί

Μα τι γλυκο σχολιο!

Σοβατεπί
Σοβατεπί
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  este

Ευχαριστώ! 🧡

Aten
Aten
3 χρόνια πριν

Θα μιλήσω ως ανοιχτός άνθρωπος που η καλή κουβέντα μου βγαίνει εύκολα για να επιβεβαιώσω σε μεγάλο βαθμό αυτό που υποψιάζεσαι. Στους ανθρώπους αρέσει να ακούνε όμορφα πράγματα, τους κάνει να νιώθουν καλά και, ταυτόχρονα, τους κάνει πιο θετικά διακείμμενοι απέναντί σου. Σε όλους αρέσει να μας πούνε ότι μας πάει κάτι που φοράμε σήμερα. Δε χρειάζεται να πεις σε κάποιον ότι του πάει αυτό που φοράει μόνο αν θα το φορούσες και συ. Δε χρειάζεται να βάζεις βασικά το δικό σου κριτήριο στο τι κάνει ο άλλος για να του πεις μια καλή κουβέντα, αρκεί να είναι αυτός χαρούμενος… Διαβάστε περισσότερα »

este
este
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Aten

@Aten, πολύ σε συμπάθησα.

Aten
Aten
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  este

@este Και γω πολύ. Μου αρέσουν πολύ τα διορατικά που γράφεις και η κατανόηση με την οποία αντιμετωπίζεις τους ανθρώπους.

este
este
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Aten

@aten διορατικα εγω, αληθεια; Σ ευχαριστω τοσο πολυ!

Rock Kastoras
Rock Kastoras
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Aten

Αχ πόσο μ αρέσουν τα χαμόγελα! Κ εγώ το έχω στο τσεπάκι κ χαμογελάω παντού κ σε όλους (έχω φάει με το κουτάλι σεξισμό λόγω αυτού ή αν σταματήσω να χαμογελάω άντρες να μου λένε να τους χαμογελάσω #not, τεσπά άλλο θέμα). Το βρίσκω πολύ ενοχλητικό πια με τις μάσκες που δεν μπορούν να με δουν να χαμογελάω κ εγώ αυτούς. Νιώθω ότι έχει χαθεί ένα κομμάτι που μου ομόρφαινε την καθημερινότητα 😒

luckystrike
luckystrike
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Aten

Έτσι είμαι κι εγώ. Πήρα να γράψω αλλά κάπως με κάλυψες. Δεν είναι καλόπιασμα να πεις στον συνάδελφό σου πόσο ωραία μυρίζει η κολώνια του π.χ. Η απάντησή μου πάντα σε οποιονδήποτε μου μιλήσει για καλόπιασμα είναι, πρώτον δεν έχω τίποτα να κερδίσω, δεύτερον είναι ωραιο και πιο δύσκολο να κάνεις τους άλλους χαρούμενους. Και δε λέω ποτέ ψέμματα. Όταν μ’αρέσει όντως κάτι θα το πω. Κι όταν δεν μ’αρέσει θα το πω μόνο αν με ρωτήσουν και πάντα με όσο το δυνατό πιο κόσμιο τρόπο.

Το_κοτσύφι
Το_κοτσύφι
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  luckystrike

Lucky γράφω μόνο για να πω ότι το σχόλιο σου είναι να να το έγραψα εγώ, επί λέξη όμως! Είναι βασική μου αρχή και μένα το να λέω τα θετικά και τα ευχάριστα στους ανθρώπους. Όχι γιατί επιδιώκω κάτι, ούτε καν το κάνω επί τούτου, πιο πολύ ασυναίσθητα θα έλεγα. Η καθημερινότητα γίνεται τόσο μα τόσο πιο όμορφη όταν μιλάμε, είτε στους κοντινούς μας ανθρώπους, είτε και στους πιο μακρινούς καλοπροαίρετα. Ένα χαμόγελο, ένα κοπλιμέντο, μια ευγενική φράση δεν κοστίζουν τίποτα όταν γίνονται από καρδιάς και έχουν συχνά μεγάλο αντίκτυπο. Για μένα ισχύει το “αν έχεις κάτι καλό να πεις,… Διαβάστε περισσότερα »

luckystrike
luckystrike
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Το_κοτσύφι

❤ κάτι παρόμοιο μας έμαθε η μαμά μου. Όπου μπορείς να κάνεις καλό κι αν δεν μπορείς προσπάθησε να μην κάνεις κακό.

Chachacha
Chachacha
3 χρόνια πριν

Η δασκάλα στο νηπιαγωγείο έβαζε τα παιδάκια να λένε από μία καλή κουβέντα το ένα στο άλλο (ώρα για φιλοφρονήσεις) κάθε μέρα. Μάθανε να βρίσκουν κάτι όμορφο να πουν, όχι ψέμα και επίσης να δέχονται φιλοφρονήσεις τα ίδια. Εξάσκηση χρειάζεται και φυσικά όχι ψέμματα. Δεν είναι ανάγκη να πεις στη συγγενή σου “πόσο εκπληκτικό το μπάνιο σας! Δεν έχω ματαδεί τέτοιο παράδεισο!”. Πες “φαίνεται ότι έγινε με το γούστο σας, δένει με το σπίτι, να ‘στε καλά να το χαιρόσαστε!” με ένα πλατύ χαμόγελο. Κανένα ψέμα και ο αποδέκτης χαρούμενος κι εσύ χωρίς να νιώθεις ότι κοροϊδεύεις.

Chachacha
Chachacha
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Chachacha

Να συμπληρώσω ότι από το πρωί παιδεύομαι να γράψω δυο καλά λόγια για μία συνάδελφο με την οποία αναγκαστικά συνεργάζομαι και σιχαίνομαι ότι πρέπει να βρω τα καλά της στοιχεία. Στην πραγματικότητα θέλω να γράψω ότι είναι κουτοπόνηρη, ευθυνόφοβη, πρήχτρω και δεν υπάρχει άνθρωπος που να έχει συνεργαστεί μαζί της και να μην το ξέρει. Αλλά δεν μπορώ γιατί ούσα τα παραπάνω, επέλεξε να φαίνεται ποιος της στέλνει την κριτική, ενώ μας έχουν πει να είναι ανώνυμα για να έχει ουσία. Σιχτίρ!

Μῆτις / Mêtis
Μῆτις / Mêtis
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Chachacha

@Chachacha Έχω μια τέτοια συνάδελφο και (για την δική μου περίπτωση) πραγματικά θαυμάζω πόσο πολύ έχει καταφέρει να μην την νοιάζει να κάνει καλή δουλειά. Πρέπει να είναι πολύ απελευθερωτικό. Φαντάζομαι ότι γυρίζει σπίτι και ασχολείται με τα κατοικίδια ή τα χόμπι της και η σκέψη ότι έχει καταστρέψει κόσμο με την συμπεριφορά της δεν της περνάει καν από το μυαλό. Γιατί το άγχος των άλλων και το άγχος της δουλειάς δεν την αγγίζει. Αρκεί να είναι αυτή καλά. Αρκεί να έχει δουλειά. Θα επιβιώσει η σιχασμένη και εγώ θα μείνω με αγχώδη διαταραχή τρώγοντας την ηθική μου. Κατά κάποιο… Διαβάστε περισσότερα »

Chachacha
Chachacha
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Chachacha

Πολύ ωραίο και αυτό! Είχα διαβάσει κάποτε ότι τις βασικές γνώσεις για τη ζωή τις παίρνεις στο νηπειαγωγείο (ή κάπως έτσι).
Για τη συνάδερφο τελικά έγραψα τα καλά, ίσως και παραπάνω από όσο της άξιζε (κανείς δεν είναι τελείως απαράδεκτος). Έγραψα όμως και ότι είναι έτοιμη να πάρει πρωτοβουλίες και να δείξει και στους άλλους ότι έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό της (μπας και φιλοτιμηθεί να μην με παίρνει τηλέφωνο για δικά της πράγματα ή να καταλάβει ο προϊστάμενός της τι παίζει). Ίσως και να μην κατάλαβε τίποτα. Ενθουσιάστηκε, τουλάχιστον δεν την έκανα εχθρό, πιστεύω ότι είναι επικίνδυνη.

bella ciao
bella ciao
3 χρόνια πριν

Ότι οι βουνισιοι είναι διακριτικοι, μετρημένοι, δεν έχουν προκαταλήψεις και κοιτούν να μη φέρουν τον άλλο σε δύσκολη θέση είναι το πιο άστοχο πράγμα που έχω ακούσει την τελευταία δεκαετία!! Μετά το “λεφτά υπάρχουν”.(Βουνισια εδώ!)

Anna Xe
Anna Xe
3 χρόνια πριν

Μπορείς απλώς να πεις με γεια σας! Να το χαίρεστε! Δώσε μια ευχή και ας μη σου αρέσει. Είναι στοιχειώδης ευγένεια

Anna
Anna
3 χρόνια πριν

Έχεις λίγο μπερδεμένες τις έννοιες. Ναι, ένας ευγενικός, μετρημένος άνθρωπος μπορεί να μην αγαπηθεί αυτόματα σε μια καινούρια παρέα, αυτό άλλωστε είναι χάρισμα, όχι κάτι απλό. Αλλά το να σου δείχνουν το καινούριο μπάνιο, για το οποίο ξόδεψαν λεφτά και χάρηκαν και να μην λες κάτι θετικό είναι κακοί τρόποι. Πες ένα “μεγια, άλλη χάρη το ανακαινισμένο μπάνιο, καλά αφρόλουτρα!”

Αν δεν μπορείς να δεχτείς κοπλιμέντα, είσαι γενικά μετρημένη στις κοινωνικές σου συναναστροφές και ζητάς περισσότερη αποδεχή, έχεις θέμα αυτοπεποίθησης, δεν είναι δύσκολο το παζλ. Αλλάζει φυσικά, με χρόνο και δουλειά.

Φτωχιά (πλην τίμια)
Φτωχιά (πλην τίμια)
3 χρόνια πριν

Τελευταια δουλεύω πολυ την “ανοιχτοσύνη” μου κάνοντας κοπλιμέντα σε αγνώστους, ακόμα και αν ντρέπομαι. Αν δω μια κοπέλα με όμορφο χαμόγελο ή ωραία μπλούζα ή που ακούει ωραία μουσική στο μετρό, γιατί να μην της το πω;;;; Αφου το σκέφτηκα από μέσα μου, γιατί να μην το μάθει και αυτή; Μπορεί αυτό το μικρό να της φτιάξει τη μέρα!

tsoupra
tsoupra
3 χρόνια πριν

ανοιχτός άνθρωπος εδώ. από την εμπειρία που έχω τόσα χρόνια συναναστροφής με ανθρώπους ανοιχτούς και κλειστούς έχω να πω κάποια πράγματα που έχω καταλάβει. α) οι κλειστοί άνθρωποι, καλώς ή κακώς, δεν ενδιαφέρονται τόσο για τους άλλους, ούτε η αλληλεπίδραση με άλλους, πολλές φορές θα γυρίσει κάποιος να μου πεις καλά όντως ασχολήθηκες τώρα με αυτό/αυτόν. απορρίπτουν δηλαδή πολύ το τι μπορούν να πάρουν από τους άλλους β) περιμένουν πάντα από τους άλλους προσέγγιση, τηλέφωνο κτλ που είναι τέρμα κουραστικό και έτσι ναι δεν κρατάς ανθρώπους δίπλα σου. γ) δεν είναι εκφραστικοί ούτε στα καλά ούτε στα άσχημα, τα κρατάνε… Διαβάστε περισσότερα »

Sailor Earth
Sailor Earth
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  tsoupra

Εγώ που είμαι κάπου στο ενδιάμεσο δηλαδή ούτε πολύ ανοιχτή ούτε πολύ κλειστή, και εξαρτάται και ποιοι άνθρωποι θα μου κάνουν το κλικ για να ανοιχτώ περισσότερο, συμφωνώ και επαυξάνω! Είναι άνθρωποι που όντως σου βγάζουν την παναγία μέχρι να καταλάβεις, αν ποτέ καταλάβεις, τί θέλουν, τί νιώθουν κτλ. Τώρα την κοπέλα που γράφει την ερώτηση δεν τη ξέρω. Ξέρω άτομα που είναι καλοί άνθρωποι όμως το ότι είναι τόσο κλειστοί, ψυχροί συναισθηματικά κτλ δεν αντέχεται και κάποια στιγμή αποζητάς αλλού μια πιο ζεστή φιλία, σχέση κτλ. Από την άλλη την καταλαβαίνω γιατί κι εγώ στην εφηβεία μου και λίγο… Διαβάστε περισσότερα »

tsoupra
tsoupra
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Sailor Earth

Φυσικά και γιατί να μην είναι καλοί άνθρωποι; Ο άντρας μου είναι πολύ κλειστός άνθρωπος, δεν δημιουργεί καινούργιες φιλίες, και δύσκολα κάποιος καταλαβαίνει αν είναι χαρούμενος η λυπημένος,ωστόσο ο άτιμος απολαμβάνει την κοινωνικότητα μέσω εμού! Την ευχαριστιεται πολλές φορές αλλά δεν την επιδιώκει! 🤪 Μπορώ άνετα να τρελαθώ…

Αποδημητικό Πτηνό
Αποδημητικό Πτηνό
3 χρόνια πριν

Πολύ σωστή η τελευταία παρατήρηση, μου το είχε αναφέρει και μια ψυχολόγος που πήγαινα παλιότερα γιατί της είχα πει ότι νιώθω άβολα όταν κάποιος μου κάνει κάποιο δώρο ή κάποιο κοπλιμέντο.

Δεν μπορείς να πιστέψεις ότι ο άλλος το εννοεί γιατί πρώτα απ’ όλα δεν το πιστεύεις η ίδια! (Ίσως κάτι τέτοιο να συμβαίνει και στην γράφουσα).

este
este
3 χρόνια πριν

Δεν ξέρω αν αυτό σου το χαρακτηριστικό αλλάζει για να είμαι ειλικρινής. Νομίζω οτι οι άνθρωποι που δεν λένε εύκολα καλή κουβέντα θεωρούν -οι ίδιοι- τους εαυτούς τους ειλικρινείς. Συμφωνώ όμως πως για να πεις κάτι καλό στον άλλον δεν ισοδυναμεί με ψευτιά. Στο παράδειγμα που έφερες για παράδειγμα θα μπορούσες να πεις κάτι του στύλ: “μπράβο ρε παιδιά τι ωραίες οι ανακαινίσεις, ανανέωση σε κάθε περίπτωση”. Αν δεν σου αρέσει η καινούρια τσάντα της φίλης σου δεν χρειάζεται να πεις “τέλεια Μαράκι μου, η πιο ωραία τσάντα του κόσμου”. Μπορείς ωραιότατα να πεις ” Α τι ωραίο χρώμα /… Διαβάστε περισσότερα »