in

Αγαπητή «Α, μπα»: Πάνε ο καπιταλισμός με τον φεμινισμό μαζί;

Διεξάγεται μια ηθική πάλη μέσα μου

Διεξάγεται μια ηθική πάλη μέσα μου ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

1548441045101

Αγαπητή α,μπα, Πάνε ο καπιταλισμός με τον φεμινισμό μαζί;; Γνώρισα τύπο μέσω τίντερ, όλα ωραία, όλα καλά, ήξερε και την ιστορία του φεμινισμού, κάναμε ωραία ονλάιν συζήτηση και λέω εδώ είμαστε, ας συναντηθούμε. Βρισκόμαστε λοιπόν και μέσα στα πρώτα 10 λεπτά της γνωριμίας μου λέει ότι είναι ισχυρός καπιταλιστής, και μένω εγώ παγωτό να τον κοιτάω. Δε λέω κάτι η ηλίθια γιατί η συζήτηση γίνεται στα αγγλικά και δεν έχω επιχειρηματολογισεί ποτέ εναντίον του καπιταλισμού σε άλλη γλώσσα . Έλα όμως που εκτός του καπιταλισμού τσεκάρει όλα τα άλλα κουτάκια…έχω πάθει κάτι τώρα που από τη μία τον γουστάρω και από την άλλη θέλω να τον φτύσω, διεξάγεται μια ηθική πάλη μέσα μου…Άσε που σκέφτομαι συνεχώς πως δεν είπα κάτι την ώρα που μου λεγε τις απόψεις του. Και επανέρχομαι στην αρχική μου ερώτηση, πως γίνεται άνθρωπος να αυτοχαρακτιρίζεται φεμινιστής και καπιταλιστής; Λές να χρησιμοποιήσει τον φεμινισμό απλά για να με ‘ρίξει’; Ελπίζω να μου χει περάσει μέχρι να απαντήσεις Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

-Φεμινισμός vs Καπιταλισμός Σημειώσατε τι;

Γίνεται να είσαι φεμινιστής και καπιταλιστής. Κι εσύ καπιταλίστρια είσαι, ας πούμε, υποθέτω. Είναι το πιο πιθανό, μιας και δεν έχεις και άλλη επιλογή, ή μάλλον, ζεις στον καπιταλισμό και υπηρετείς το σύστημα, θέλεις δεν θέλεις. Εκτός αν έχεις βρει έναν τρόπο να μην καταναλώνεις το ρεύμα που σου παρέχεται, ή αν φτιάχνεις ρούχα από ίνες που κλώθεις μόνη σου από τα χωράφια σου, αλλά αν είναι τα χωράφια “σου”, τότε πάλι καπιταλίστρια είσαι.

Υπάρχει μια αλλεργία στη λέξη, στην Ελλάδα περισσότερο από άλλες, και ο καπιταλισμός στο μυαλό πολλών ταυτίζεται με την καταπίεση και τα αφεντικά, γενικώς. Όχι ότι δεν είναι μέρος του συστήματος τα αφεντικά και η καταπίεση, αλλά υπερισχύει μια μπερδεψούρα και ένα απολιτίκ πασάλειμμα γιατί ο καπιταλισμός είναι ένα φριχτό σύστημα, ωστόσο είναι το καλύτερο που υπάρχει, γιατί οι εναλλακτικές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη γη (όχι οι θεωρητικές) είναι ακόμα χειρότερες, και τη φεουδαρχία την δοκιμάσαμε, και είναι επίσης χειρότερη. Επίσης, υπάρχουν πάρα πολλές μορφές του, και υπάρχουν χώρες που τον εφαρμόζουν πολύ διαφορετικά, και τέλος πάντων, μεγάλη κουβέντα. Το αν χωράει ο φεμινισμός μέσα στον καπιταλισμό είναι μια συζήτηση που έχει επιχειρήματα και από τις δυο πλευρές, και δεν θα ήθελα να απαντήσω κάτι πρόχειρα τώρα εδώ για κάτι που χρειάζεται πάρα πολύ κόπο μόνο για να σιγουρευτούμε ότι όταν λέμε μερικές λέξεις κλειδιά εννοούμε το ίδιο πράγμα.

Τώρα, για ποιο λόγο αισθάνεται κάποιος να δηλώσει “καπιταλιστής” στο πρώτο δεκάλεπτο (λες και θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο) και μάλιστα “ισχυρός καπιταλιστής”, ίσως η διαφορά γλώσσας να εξηγεί κάτι, αλλά θα έλεγα ότι είνα κάπως περίεργο που μάλλον χρειάζεται λίγη εξερεύνηση ακόμα. Εννοεί ότι έχει εργοστάσιο όπλων και απολύει όποιον ζητάει αναρρωτική; Ή ότι είναι μέλος του Amazon prime; Δεν ξέρω, χρειάζεται κουβέντα.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

85 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Elenalda
Elenalda
4 χρόνια πριν

Λένα μου, το “δηλώνω καπιταλιστής” και το “ζω στον καπιταλισμό” είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα.
Αυτό που είπε ο τύπος μου ακούγεται ως “θεωρώ ότι ο καπιταλισμός είναι το καλύτερο οικονομικό σύστημα”.

mongrel
mongrel
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Elenalda

Δηλώνω καπιταλιστης δεν είναι μόνο ότι το θεωρώ το καλύτερο σύστημα, σημαίνει ότι δραστηριοποιουμαι ενεργά μέσα σ’αυτο (κατέχω και παράγω κεφάλαιο).

I_am_the_law
I_am_the_law
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mongrel

Μπορεί να δραστηριοποιείσαι ενεργά αλλά να δηλώνεις κάτι άλλο.

Π.χ. Αναρχικός τραπεζίτης.

Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  I_am_the_law

μην το γελάς, είχα φίλο τραπεζίτη που δήλωνε αναρχικός. Έμενε και Εξάρχεια και μια φορά είδε από κάτω να έχει πάρει φωτιά το αμάξι του σε κάτι επεισόδια. Βγήκε στα μπαλκόνια και άρχισε να φωνάζει “εεε παιδιά , δικός σας είμαι , μη με καίτε”

Demolition kiwi
Demolition kiwi
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Φούστα Κλαρωτή

αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα, κλαίω, τον έχω κάνει εικόνα με ριγέ σωβρακάκι για κάποιο λόγο

Χριστίνα
Χριστίνα
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Demolition kiwi

πωπω demolition kiwi έχεις πέσει μέσα!

Andromeda
Andromeda
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αμπα

Εμένα αυτό το “όλοι μαζί τα φάγαμε” μου θύμισε. Παίρνουμε την ευθύνη από τους μεγάλους κεφαλαιοκράτες και την μοιράζουμε μέχρι και στον τελευταίο τροχό της αμάξης μόνο και μόνο επειδή αναπνέει μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα ώστε να είναι συνένοχος και να μην μπορεί να εκφράζει τη δυσαρέσκεια του για το σύστημα. Ε όχι, δεν είμαι καπιταλίστρια επειδή μου έγραψε ο παππούς μου ένα χωράφι στο κουτσοχώρι μου. Τέτοιες ταμπέλες να βάζετε στον εαυτό σας αν το επιθυμείτε.

larvatus prodeo
larvatus prodeo
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αμπα

Ο Max Weber ήταν ιδιοκτήτης πολλών ακινήτων (από κληρονομιά) και ελάμβανε ενοίκια, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε από το να μελετήσει τον καπιταλισμό και να τον καταδικάσει ως σύστημα όχι μόνο κοινωνικό-οικονομικό αλλά και ηθικό (“αυτό το τίποτα που αυτοπαρουσιάζεται ως το μεγαλύτερο επίτευγμα της ανθρωπότητας”). Τη χειρότερη καταδίκη την κράτησε δε για το τελευταίο πεδίο. Και δεν μοίραζε τον Οδηγητή στα νιάτα του, ούτε ήταν μέλος Κομμουνιστικού κόμματος, απλά ήταν βαθύς στοχαστής. Όσο για τη συνήθη σύγκριση μεταξύ φεουδαρχισμού και καπιταλισμού με σκοπό να αποδείξει πόσο καλύτερο  σύστημα είναι ο τελευταίος, είναι μάλλον προς ανακούφιση του στρεσσαρισμένου υποκειμένου  παρά βήμα… Διαβάστε περισσότερα »

Andromeda
Andromeda
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  larvatus prodeo

Εντωμεταξύ η σύγκριση που αναφέρεις μεταξύ φεουδαρχισμού και καπιταλισμού είναι τόσο αφελής (ή και κουτοπόνηρη θα έλεγα) όσο και η προσπάθεια κάποιων να πείσουν ότι δεν χρειαζόμαστε πια φεμινισμό γιατί οι γυναίκες ψηφίζουν και δουλεύουν πλέον. Όλα είναι καλύτερα από ότι πριν 100 χρόνια σε όλους τους τομείς άρα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες.

Andromeda
Andromeda
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αμπα

Ο “θυμός” που βλέπεις (τουλάχιστον από τη δική μου πλευρά) δεν προκύπτει καθόλου από την προσωπική σου άποψη για τον καπιταλισμό. Προκύπτει όμως από την απάντηση που δίνεις η οποία εκβιάζει ένα συναίσθημα συνενοχής και εξισώνει έναν άνθρωπο που δηλώνει σκληροπυρηνικός καπιταλιστής με έναν άνθρωπο που απλά ζει στο υπάρχον σύστημα και θέτει μια πολύ ενδιαφέρουσα σκέψη. Αν μια γυναίκα έλεγε ότι γνώρισε έναν άντρα που δηλώνει φανατικός χριστιανός δεν θα απαντούσες με την ίδια απάθεια ότι κι αυτή είναι χριστιανή επειδή είναι βαπτισμένη και άρα τι έγινε. Η απάντηση που θα περίμενα ανεξάρτητα από την άποψη σου για τον… Διαβάστε περισσότερα »

Etern1ty_ GR
Etern1ty_ GR
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αμπα

Θυμό γιατί ανεβάζεις ένα άρθρο και σχολιάζεις τον καπιταλισμό που αυτή τη στιγμή πανευρωπαϊκά βρίσκεται στη πιο ακροδεξιά φάση του, έχεις 15 χιλιάδες στον Έβρο, που οι Βαλτικές χώρες (αυτές που άφησαν να χτιστούν τα εργοστάσια του Αδόλφου) κλείσανε σύνορα από πέρυσι, που η Ελλάδα πληρώνει όλες τις καπιταλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, που ετοιμάζονται νέες κλειστές δομές στα πρότυπα του “προοδευτικού” αυστραλιανού μοντέλου. Ο Ευρωπαίος φιλελεύθερος γιατί να έχει θυμό; Θυμό γιατί να έχει το 70% των Γάλλων που ήταν υπέρ της επέμβασης της Λιβύης που το ίδιο βράδυ που ρίχνανε βόμβες στο παλάτι του Καντάφι,… Διαβάστε περισσότερα »

Πρίγκιπας για μια βδομάδα
Πρίγκιπας για μια βδομάδα
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Elenalda

Τι ωραία που τα έχετε φτιάξει στο μυαλό σας. Μου θυμίζει την ατάκα για διάφορα θέματα ‘”άλλο εγώ” . Δηλαδή όποιος επιλέγει πχ να κάνει παρέα με παράνομους δεν τον κάνει παράνομο επειδή μπορεί να μην έχει συμμετάσχει σε ληστεία; Αν ψάξετε λίγο τις συνήθειες σας, πολλοί έχετε κινητά και ρούχα φτιαγμένα από δεκάχρονα. Καλή η επανάσταση απ’ το πληκτρολόγιο, σε κάνει να νιώθεις σημαντικός (φαντάζομαι) αλλά κούρασε.

Andromeda
Andromeda
4 χρόνια πριν

Δεν είναι θεμα επανάστασης αγαπητέ. Το να μην κατάκρίνουμε ένα σύστημα μόνο και μόνο επειδή δεν έχουμε τα μέσα να ζήσουμε έξω από αυτό είναι αξιολύπητο σαν ιδέα. Ισχύει ότι το κινητό μου μπορεί να είναι φτιαγμένο από ένα 10χρονο όμως το κινητό σήμερα είναι προέκταση του χεριού μας και είναι πολύ δυσκολο να γνωρίζεις από που έχει προέλθει ακόμα κι αν ξέρεις ότι η μάρκα είναι ελληνική ας πούμε. Και ξαναλέω, τι πρέπει να κάνω για να μπορώ να έχω άποψη; Να παω να ζήσω στο βουνό χωρίς κινητό για να είμαι ο επαναστάτης που σου ταιριάζει; Η λογική… Διαβάστε περισσότερα »

Τσιτσίγκειος Πένα
Τσιτσίγκειος Πένα
4 χρόνια πριν

Σε αυτό το σημείο προσωπικά θα ήθελα να πω ότι το να ζεις σε μία καπιταλιστική κοινωνία ΔΕΝ σε κάνει καπιταλιστή. Ούτε το ότι εργάζεσαι μέσα σε αυτήν, ούτε ότι καταναλώνεις αγαθά που εσύ ο ΙΔΙΟΣ και η συντριπτική πλειοψηφία παράγετε. Καπιταλιστής θεωρείται αυτός που έχει στα χέρια του μέσα παραγωγής, αυτός που μαζί με άλλους καπιταλιστές σε σχέση με όλους εμάς τους υπόλοιπους αποτελεί συντριπτικότατη μειοψηφία.

Τσιτσίγκειος Πένα
Τσιτσίγκειος Πένα
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αμπα

Με όλο το σεβασμό, αλλά όχι δεν είσαι καπιταλιστής αν για παράδειγμα έχεις μια μικρομεσαία επιχείρηση. Σαφώς δεν ανήκεις στην εργατική τάξη, είσαι αυτοαπασχολούμενος αλλά καπιταλιστής δεν είσαι. Προφανώς και υπάρχουν ποικίλες γνώμες για το πώς βιώνει και τι πιστεύει ιδεολογικοπολιτικά ο καθένας για την κοινωνία στην οποία ζει, αλλά οι σχέσεις παραγωγής σε ένα οικονομικό σύστημα είναι κάτι αντικειμενικό.

Andromeda
Andromeda
4 χρόνια πριν

Να κλάψω ή να γελάσω;! Άρα όποιος έζησε χούντα ήταν χουντικός, όποιος ζει στην Κίνα είναι κομμουνιστης και όλοι μας είμαστε πατριάρχες γιατί ζούμε σε ένα πατριαρχικο σύστημα και δεν έχουμε άλλη επιλογή. Ενδιαφέρουσα άποψη. Αυτός που δεν φτιάχνει μόνος του ρούχα και δε ζει σαν αγρίμι στο βουνο δεν μπορεί να δηλώνει κάτι διαφορετικό από καπιταλιστης, γιατί συντηρεί και συντηρείται από αυτό το σύστημα άρα και μια γυναίκα που δεν σηκώνει μπαϊράκι και έχει αναλάβει όλες τις δουλειές του σπιτιού συντηρεί το σύστημα της πατριαρχιας και δεν μπορεί να δηλώνει φεμινιστρια να υποθέσω! Επειτα, από κι ως πού είναι… Διαβάστε περισσότερα »

fantasmataki
fantasmataki
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Andromeda

Αυτό.

Andromeda
Andromeda
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Andromeda

Δεν θα έλεγα ότι είναι προσωπικά μου ερωτήματα. Είναι ερωτήματα που αφορούν το διαθεματικο φεμινισμο και είναι πολύ ενδιαφέρον να προσπαθούμε να διαμορφώνουμε άποψη χωρίς να γινόμαστε αφοριστικοι. Νομίζω η ουσία βρίσκεται στην επίγνωση όπως λες. Δεν είμαι βιγκαν αλλά έχω επίγνωση της κατάστασης και ότι συμβάλλω σε μια μορφή καταπίεσης. Ομως για παράδειγμα θεωρώ ότι δεν μπορείς να είσαι φεμινιστρια και ομοφοβική ή τρανσφοβικη. Βρίσκω ότι το κίνημα του φεμινισμού και των LGBT έχουν πολύ πιο κοινές βάσεις σε σχέση με το κίνημα του βιγκανισμου. Παρόλαυτα είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν άτομα που τα τοποθετούν όλα με ίδια προτεραιότητα και… Διαβάστε περισσότερα »

Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
4 χρόνια πριν

Κάτι δεν πιάνω!Γιατί αυτός ένιωσε την ανάγκη να δηλώσει καπιταλιστής (και μάλιστα ισχυρός; πώς λέγεται αυτό στα αγγλικά;). Μήπως συζητούσατε αν θα πάτε ραντεβού στα starbucks ή στο συνεργατικό καφενείο “Ο γρύλος” ; Κι εσύ γιατί αυτομάτως ένιωσες την αναγκη να φέρεις επιχειρήματα κατά του καπιταλισμού αντί να ρωτήσεις τι εννοεί ο ποιητης; Μήπως στην εφηβεία σου μοίραζες τον Οδηγητή και σου έχει γίνει δεύτερη φύση;

Anna
Anna
4 χρόνια πριν

Ψάχνω να βρω τρόπο να μην ακούγεται γελοίος σαν αυτοπροσδιορισμός το “ισχυρός” καπιταλιστής , forceful capitalist; strong capitalist; mighty capitalist; sturdy capitalist;
Και γενικά αν δεν είναι ο Τζέφρης ο Μπέζος η μόνη απάντηση που μου ΄ρχεται στο μυαλό είναι, χαλάρωσε λίγο ρε sturdy stud…

alpha.
alpha.
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Anna

Μπορεί να είπε hard capitalist, κατά το hard Marxist, το οποίο εδώ μάλλον σημαίνει σκληροπυρηνικός.

Χριστίνα
Χριστίνα
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Anna

χαχαχχααχχα ως ‘strong capitalist’ αυτοπροσδιορίστηκε

Anna
Anna
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Χριστίνα

Λίγο σαν προσπάθεια εντυπωσιασμού μου ακούγεται πάντως με εσάνς ανασφάλειας, να του πεις να χρησιμοποιεί πολυσύλλαβες λέξεις για να επιτευχθεί ο στόχος, προτείνω το assertive capitalist.

Χριστίνα
Χριστίνα
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Anna

αχαχαχααχα θα το μεταφέρω (το assertive)
εκ των υστέρων είναι εμφανές ότι ήθελε να δημιουργήσει εντυπώσεις, και όπως όλες και όλοι βλέπουμε τα κατάφερε

larvatus prodeo
larvatus prodeo
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Anna

‘I’m a hard core capitalist’. Αν άκουγα κάποιον τόσο υπερήφανα να διατυμπανίζει αυτό ως αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας του στα πρώτα 10 λεπτά θα έφευγα με χίλια.

Το_κοτσύφι
Το_κοτσύφι
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  larvatus prodeo

Larvatus κι εγώ μια από τα ίδια. Αλλά ας μην κρίνουμε εξ ιδίων, άλλοι/ες θα αδιαφορούσαν και σε άλλους/ες θα λειτουργούσε αφροδισιακά γιατί συμφωνούν.
Αβύσσος γενικά η ψυχή του ανθρώπου.

Anna
Anna
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Το_κοτσύφι

Περί ορέξεως, της κοπέλας της αρέσει, αλλωστε ποσο να κρίνεις απο μια φράση (αν και ομολογουμένως ντεκαβλε)

Louise B.
Louise B.
4 χρόνια πριν

Εδω πάει το πουά με το ριγέ, δεν θα πηγαίνει ο φεμινισμός με τον καπιταλισμό; Πέρα από την πλάκα, ζούμε σε ένα καπιταλιστικό σύστημα, ακόμα και το κινητό και η εφαρμογή που χρησιμοποίησες για να βγεις με τον feminist but strong believer on capitalism, προϊόντα του καπιταλιστικού συστήματος είναι. Ας μην γινόμαστε γραφικοί. Τώρα αν θεωρείς ότι αυτή η δήλωση στα πρώτα λεπτά γνωριμίας υποδηλώνει ένα άτομο που σε μια άλλη ζωή θα καμτσίκωνε δούλους σε βαμβακοφυτείες τότε δεν χρειάζεται να μπεις καν σε δίλημμα.

Εντελβάις
Εντελβάις
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Louise B.

Άσχετο αλλά αυτό πάλι με το πουά – ριγέ πώς προέκυψε ξαφνικά ως τάση δεν έχω καταλάβει. Και είχα φρίξει μια φορά με ένα πρώην μου που είχε βάλει καρό πουκάμισο με ριγέ παντελόνι.. Μάλλον ήταν πολύ μπροστά για την εποχή του. 😂

Louise B.
Louise B.
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Εντελβάις

Ε τι άλλο να σκεφτούν είπαν ας κάνουμε τάση να φοράμε όλα τα άσχετα πριντ μαζί. Καλά ο πρώην ήταν πρε πρε πρε τα πορτε.

larvatus prodeo
larvatus prodeo
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Louise B.

Γραφικότητα είναι να αναπτύξεις (και θέλει κόπο και πνευματική εργασία) κριτική συνείδηση; Γραφικότητα  είναι η κριτική  (που είναι και αυτομάτως αυτό-κριτική καθώς η καθεμία  αναπαράγει  το σύστημα στο οποίο ασκεί κριτική από το γεγονός και μόνο ότι ζει στον κόσμο) ενός συστήματος που αναπαράγει με απίστευτη επιτυχία την τερατωδία του;  Είναι απολύτως υγιές να έχεις συνείδηση του ‘πλέγματος της ενοχής’ (‘nexus of guilt’, Adorno), στο οποίο ζεις και στο οποίο είμαστε σχεδόν απόλυτα εγκλωβισμένες (εκτός από το στοχασμό πάνω στην εμπειρία μας , που ίσως οδηγήσει σε συλλογική δράση ίσως όχι), συνείδηση ότι η δική σου καταναλωτική ευτυχία στηρίζεται σε… Διαβάστε περισσότερα »

Louise B.
Louise B.
4 χρόνια πριν

Ντα γκασπαζά.

Χριστίνα
Χριστίνα
4 χρόνια πριν

Είμαι η ερωτώσα. Με τον τύπο συνεχίζω και βρίσκομαι οπότε κάπως έχουν ‘διευκρινιστεί’ αυτές οι πρώτες δηλώσεις. Η Elenalda έχει δίκιο, θεωρεί τον καπιταλισμό ως το καλύτερο υπάρχον σύστημα και ότι μέσω αυτού μπορεί να επιτύχει τους στόχους του (μεγάλωσε στη Γιουγκοσλαβία με ότι αυτό συνεπάγεται), και αν αυτό τον κάνει ‘ισχυρο’ καπιταλιστή… οι απόψεις του περί των φύλων (sex & gender) τον κάνουν μάλλον ‘ασθενή’ φεμινιστή… Ως προς την χρονική στιγμή που ειπώθηκαν τα παραπάνω, νομίζω ήταν προσπάθεια εντυπωσιασμού, κάτι που συνεχίζεται με ακραίες δηλώσεις ακόμη και σήμερα. Στα θετικά αυτής της ‘σχέσης’, έχω πλέον εκπαιδευτεί στην επιχειρηματολογία στα… Διαβάστε περισσότερα »

AllesGoed
AllesGoed
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Χριστίνα

Όσους ανατολικοευρωπαιους έχω γνωρίσει (ηλικίας 30-40) σιχαίνονται με παθος τον κομμουνισμό. Οι γονείς τους πάλι όχι. Ειναι πιστευω ενδεικτικό των εμπειριών τους καθώς και των εφοδίων που απέκτησαν (ή οχι) και της ζωής που θέλουν να ζήσουν.
Στην Ελλάδα έχουμε εξισώσει την αριστερά με την απόλυτη ελευθερία, τις τέχνες, την πρόοδο και δεν συμμαζεύεται. Οπότε η λέξη καπιταλισμός είναι φτου κακα.
Μη μου πείτε ότι δεν έχετε γνωρίσει γκομενάκι εγχώριο που σας είπε με το καλημέρα σας ότι είναι αντισυστημικός αναρχικός για να εντυπωσιάσει. Αν είχε μεγαλώσει στον υπαρκτό σοσιαλισμό θα έλεγε αλλα. Το επιδιωκόμενο εφε είναι το ίδιο!

Χριστίνα
Χριστίνα
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  AllesGoed

Ναι, θα συμφωνήσω, με αφορμή τις συζητήσεις που ακολούθησαν συνειδητοποίησα και εγώ τον αυθόρμητο συνειρμό μου, αριστερά= ελευθερία, πρόοδος κτλ. Μάλλον αυτό που με ‘σόκαρε’ είναι ότι λόγω κύκλου δεν έχω ακούσει ποτέ άνθρωπο να αυτοχαρακτηρίζεται ως καπιταλιστής, προφανώς και ξέρω πολλούς που αν τους ρωτούσες θα λέγανε ‘ναι είμαι καπιταλιστής’ αλλά ποτέ κάποιος δεν μου το ‘πέταξε στα μούτρα’. Ο συνδυασμός φεμινισμός-καπιταλισμός ήταν που με έκανε να στείλω αυτήν την ερώτηση. Σίγουρα ήταν κίνηση εντυπωσιασμού-‘κόβω αντιδράσεις’ (το εφέ που λες και εσύ), μιας και από την, μέχρι εκείνη τη στιγμή, συζήτηση μας φαινόταν ότι εγώ κινούμαι μάλλον προς τα… Διαβάστε περισσότερα »

fantasmataki
fantasmataki
4 χρόνια πριν

“… γιατί ο καπιταλισμός είναι ένα φριχτό σύστημα, ωστόσο είναι το καλύτερο που υπάρχει, γιατί οι εναλλακτικές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη γη (όχι οι θεωρητικές) είναι ακόμα χειρότερες”. Και η πατριαρχία ήταν (και είναι) ένα φριχτό σύστημα και για κανένα λόγο δεν είναι το καλύτερο που υπάρχει. Γιατί καταφέραμε με αίμα και κόπο να κάνουμε κάποια βήματα προς την ισότητα και είδαμε ότι είναι καλύτερα. Και κοίτα να δεις το παράξενο, οι γυναίκες είναι περίπου το 50% του πληθυσμού ενώ τα μη “κακά” αφεντικά είναι πολύ παραπάνω.

Vanilla
Vanilla
4 χρόνια πριν

Τι επιχείρημα ήταν αυτό βρε Λένα;
Με την ίδια λογική το ότι μιας και δεν έχω άλλη επιλογή, ή μάλλον ζω σε πατριαρχική κοινωνία και υπηρετώ αναγκαστικά το σύστημα θέλω δε θέλω ( ως ύπαρξη, εφόσον αναγκάζομαι να επιβιώνω μέσα σε αυτή, φαντάζομαι εννοείς στο παράδειγμά σου ) με κάνει πατριάρχη;
Ό,τι μας συμφέρει λέμε δηλαδή..
Κι εγώ λέω ότι η πατριαρχία γέννησε τον καπιταλισμό ας πούμε.