in

Αγαπητή «Α, μπα»: Οι φίλοι μου θεωρούν την ψυχολογία, ψευδοεπιστήμη

Υπάρχει κάτι πιο αποστομωτικό να τους πω για να σταματήσουν να αμφισβητούν το χώρο αυτό και να το παίζουν έξυπνοι;

Αγαπητή Αμπα και αμπόφιλοι καλησπέρα! Όπως κι εσύ προτρέπεις πολλές φορές εδώ μέσα την επίσκεψη σε ψυχολόγο,έτσι κι εγώ με τη σειρά μου,ξεκίνησα ψυχοθεραπεία πριν λίγα χρόνια, κάτι που με βοήθησε καθοριστικά στο να ξεπεράσω ένα τεράστιο ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Καταγραφή 139

Αγαπητή Αμπα και αμπόφιλοι καλησπέρα! Όπως κι εσύ προτρέπεις πολλές φορές εδώ μέσα την επίσκεψη σε ψυχολόγο,έτσι κι εγώ με τη σειρά μου,ξεκίνησα ψυχοθεραπεία πριν λίγα χρόνια, κάτι που με βοήθησε καθοριστικά στο να ξεπεράσω ένα τεράστιο πρόβλημα που με πήγαινε πίσω, μαζί με άλλα μικροθέματα που έχω αρχίσει να βλέπω υπό άλλη οπτική γωνία. Δεν θεωρώ ότι οι ψυχολόγοι έχουν το μαγικό ραβδάκι, αλλά σίγουρα εκτιμώ την διαδικασία της ψυχοθεραπείας, σέβομαι την επιστήμη της ψυχολογίας και θεωρώ ότι έχει πολλά να προσφέρει. Το θέμα μου είναι οι κολλητοί μου φίλοι, ο οποίοι θεωρούν την ψυχολογία ψευδοεπιστήμη. Πρόκειται για άτομα με πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο οποίοι δεν χάνουν ευκαιρία να λένε ότι δεν πρόκειται για επιστήμη που αποδεικνύει όσα λέει και ότι οι επαγγελματίες του χώρου βολεύουν και βολεύονται. Είναι άτομα επίσης τα οποία έχουν και αυτά τα θεματάκια τους. Το τραγικότερο όλων, η μία φίλη που τα λέει αυτά επισκέπτεται κατα τ’άλλα μία αστρολόγο που εμπιστεύεται τυφλά και με την οποία έχουν γίνει και φίλες. Στο δια ταύτα τώρα: νιώθω ότι έμμεσα κατακρίνουν την επιλογή μου. Εκτός αυτού με νευριάζουν απίστευτα όταν προσπαθώ να τους πω ότι η ψυχολογία βασίζεται σε έρευνες και παρατηρήσεις χρόνων και ότι οι ψυχικές ασθένειες έχουν και αυτές μια τυπολογία και κάποιος πρέπει να τις αναλύσει, να τις κατατάξει και να τις κουράρει, γιατί συνεχίζουν το ποιηματάκι. Υπάρχει λοιπόν κάτι άλλο πιο αποστομοτικό να τους πω για να σταματήσουν να αμφισβητούν το χώρο αυτό και να το παίζουν έξυπνοι,δεδομένου ότι με τη συμπεριφορά τους με προσβάλλουν;
-absurde

Δεν υπάρχει κάτι αποστομωτικό για να σταματήσουν να αμφισβητούν τον χώρο. Υπάρχει κάτι αποστομωτικό που μπορεί να σου πει αυτή που εμπιστεύεται την αστρολόγο και να σε κάνει να αλλάξεις γνώμη για την αστρολογία; Το μόνο που γίνεται είναι να σταματήσουν να τα λένε σε σένα, χωρίς να αλλάξουν γνώμη. Και αυτό θα ήταν πιο εύκολο αν σταματούσες να νιώθεις ότι προσβάλλουν εσένα. Τον εαυτό τους προσβάλλουν με αυτά που λένε. Ό,τι και να πιστεύουν, η ψυχοθεραπεία δεν κινδυνεύει, εξακολουθεί να σώζει κόσμο (που θέλει και μπορεί να σωθεί).
Δεν χρειάζεται να πείσει κανένας κανέναν, αλλά χρειάζεται να νιώθεις ότι σε καταλαβαίνουν οι άνθρωποι που αποκαλείς κολλητούς φίλους. Εσύ ξέρεις καλύτερα γιατί είναι οι κολλητοί σου, ενώ έχουν τα θεματάκια τους, όπως λες, και η μια από αυτή έκανε κολλητή την αστρολόγο της. είναι κολλητοί, ή ήταν κολλητοί, και με τα χρόνια έχετε αρχίσει να απομακρύνεστε;
Αφού κάνεις ψυχοθεραπεία, ίσως να τα συζητάς κι αυτά, αν όχι, ίσως να έφτασε η ώρα.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

29 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Anna
Anna
4 χρόνια πριν

Να τους πεις να τα πούνε στο αστρικό σου ομοίωμα, ενώ εσύ θα πίνεις καφέ σε άλλη περιοχή με τους καινούριους σου φίλους, παίζει;

(Φτάνει με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, έχει πάψει προ πολλού να είναι επιχείρημα. Αν ήταν έτσι με τα ποσοστά πτυχιούχων που έχουμε στην Ελλάδα, δεν θα είχαμε παράλληλα ρατσισμό, ξενοφοφία, ξενομανία, σεξισμό, έλλειψη αξιοκρατίας, δε θα αφήναμε τα κοκκαλάκια μας στους δρόμους, θα είχαμε καταφέρει διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους και ένα σωρό άλλα.)

Ζαβαρακατρανέμια
Ζαβαρακατρανέμια
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Anna

Εξαιρετικό το σχόλιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, Anna. Έπρεπε κάποιος επιτέλους να το επισημάνει!

Louk Ritia
Louk Ritia
4 χρόνια πριν

Χαχαχαχαχαχαχχχαχχαχαχαχχαχχχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχααχχχαχααχαχα δεν μπορώ να σταματήσω να γελάω με τη φίλη που θεωρεί την αστρολογία πιο σοβαρή επιστήμη από την ψυχολογία

Tawn Tawn
Tawn Tawn
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Louk Ritia

Αλλά σαφώς κατώτερη του διαβάσματος στραγγιστού γιαουρτιού!

sktpsx
sktpsx
4 χρόνια πριν

ομιτζι και τρια λολ. Θες να μας πεις οτι η φιλη σου εβαλε το χερι στην τσεπη βρηκε δυο πενηνταρικα και τα δωσε στην αστρολογα;;; Δεν ξερω ισως φταιει η σεληνη μου στον Αιγοκερω αλλα το βρηκα πολυ αστειο και φυσικα ποτε δεν θα αφηνα μια τετοια φιλη.

Anna
Anna
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  sktpsx

😂😂😂

κουκουρούκου
κουκουρούκου
4 χρόνια πριν

Αυτα ρωτάμε και σύντομα θα σταλεί το ερώτημα: “Γιατί δεν με αφήνετε να μην πιστεύω σε ψυχολογους;” 😄

Penthesilea
Penthesilea
4 χρόνια πριν

«Δεν δέχομαι τέτοιου είδους σχόλια από άτομα που πιστεύουν σοβαρά στην αστρολογία.»
ή
«Μιλάς κι εσύ, Μαράκι, που πιστεύεις σοβαρά ότι η θέση των πλανητών ευθύνεται που δεν σου κάθισε ο Μήτσος;»
Ιδού η αποστομωτική απάντηση που ψάχνεις.

Chanandler Bong
Chanandler Bong
4 χρόνια πριν

Εγώ πιστεύω ότι αν γνωρίζουν όλοι ότι επισκέπτεσαι ψυχολόγο και εξακολουθούν να απαξιώνουν μπροστά σου και τους ίδιους τους επιστήμονες κι όσους καταφεύγουν σε αυτούς, πρόκειται για έμμεση επίθεση προς εσένα.

πόντια ιντερνάσιοναλ
πόντια ιντερνάσιοναλ
4 χρόνια πριν

Αυτό που λέει η Α, μπα περίπου είχα απαντήσει σε μια φίλη που μου είχε απαντήσει με πολύ σοβαρό ύφος “δε νομίζω ότι ισχύει αυτό”, όταν της ανέφερα κάτι που δε θυμάμαι ακριβώς, αλλά ήταν ένα δεδομένο στην ψυχολογία. Της είπα “ναι κατανοητό, δε θα πάψει βέβαια να ισχύει επειδή δεν το νομίζεις εσύ” και συνέχισα αυτό που έλεγα. Μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι κι εκείνοι νιώθουν έμμεσα ότι κατακρίνεις τη δική τους επιλογή να μην κάνουν ψυχοθεραπεία. Μαθαίνουμε αλήθειες με την ψυχοθεραπεία και νιώθουμε την ανάγκη να τις πούμε, για διάφορους λόγους. Η αλήθεια που για εμάς είναι φως… Διαβάστε περισσότερα »

Parisios
Parisios
4 χρόνια πριν

Συγγνώμη, αλλά μπερδεύτηκα. Βάζουμε στο ίδιο καλάθι την αστρολογία με την ψυχολογία; Με την αστρολογία δεν υπάρχει κάτι να πει η φίλη της γιατί όντως δεν υπάρχει κανένα λογικό επιχείρημα υπέρ της αστρολογίας.

Τσιτσίγκειος Πένα
Τσιτσίγκειος Πένα
4 χρόνια πριν

Καλά άσε, γιατί έχω σπουδάσει ψυχολογία και το τι έχω ακούσει κατά καιρούς δεν περιγράφεται. Πες της άσε μας κουκλίτσα μου, πήγαινε στη μαντάμ Ζαΐρα να σου ρίξει το γιαούρτι (το πρόβειο, γιατί το λάιτ δε δείχνει) και το τι είναι επιστήμη και τι όχι άσε να το κρίνουν άλλοι. Τον εαυτό τους προσβάλλουν, όχι εσένα. Ίσως θα ήταν καλό να βρεις φίλους που να σου ταιριάζουν περισσότερο. Και πες και στη φίλη αυτή ότι την ώρα που γεννιότανε σχολάγανε οι μοίρες.

Cloud on Toast
Cloud on Toast
4 χρόνια πριν

Οι φιλοι σου λένε ότι η ψυχολογια δεν είναι επιστήμη που αποδεικνύει όσα λέει . Αυτό το λενε γιατί απο τη μία δεν ξέρουν τη δομή αυτής της επιστήμης (που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα σε θέματα επιστημονικής ποιότητας) και απο την άλλη δεν θέλουν να μάθουν. Ότι και να τους πεις ή τους δείξεις για να τους πείσεις δεν θα το δεχτούν ή θα το χρησιμοποιήσουν για να σου αποδείξουν οτι τελικά είσαι ελέφαντας.