Αγαπητή «Α, μπα»: Πώς θα επιστρέψω στον παλιό καλό εαυτό μου;

Φοβάμαι γενικότερα: φοβάμαι να δω ποια έχω γίνει

Αγαπητή Λένα, Σου στέλνω γιατί έχεις παίξει μεγάλο ρόλο στο πως βλέπω τα πράγματα και εκτιμώ πολύ το site σου. Φοβάμαι πως πάω από το κακό στο χειρότερο και δεν μπορώ να σταματήσω, πως πέφτω, πως μπήκα σε μια κακοποιητική σχέση, επειδή ακριβώς ήμουν πολύ δυστυχισμένη. Ήμουν σε μια μακροχρόνια και αγαπημένη σχέση η οποία τελείωσε πριν 2 χρόνια. Αυτή σχέση τελείωσε γιατί κάποια πράγματα δεν μου πήγαιναν καλά τα τελευταία χρόνια και αναζήτησα ψυχολόγο, έτσι κατάλαβα πως δεν είχα πρόβλημα με την οικογένειά του, αλλά με εκείνον, όπως λες κι εσύ συχνά. Μετά από αυτήν την σχέση, γνώρισα τον τωρινό μου σύντροφο ο οποίος φαινόταν πολύ δυναμικός, σε αντίθεση με τον προηγούμενο σύντροφο ο οποίος ήταν πιο παθητικός, σε κάθε απόφαση της ζωής μας. Με το πέρασμα του καιρού όμως, ξεκίνησε μια συμπεριφορά ελέγχου, για το κινητό μου, τον η/υ, για τα ρούχα μου και το make up μου. Θυμώνει σχεδόν κάθε μέρα μαζί μου, πως το σπίτι είναι χάλια, δεν έχω μαγειρέψει, πως τον απατάω. Μου φωνάζει πολύ και έχω αρχίσει να φοβάμαι πως βλέπω μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Ωστόσο φοβάμαι γενικότερα: φοβάμαι να δω ποια έχω γίνει, πως γίνεται να χώρισα με κάποιον που αγαπούσα τόσο, πως γίνεται να προσπαθώ να καλοπιάσω κάποιον που θυμώνει και μου μιλάει τόσο άσχημα. Έκανα θεραπεία τρία χρόνια και σταμάτησα γιατί δεν άντεχα άλλο, ήταν εξαντλητικό και ένιωθα όλο και πιο δυστυχισμένη και μόνη. Νιώθω πως πρέπει να χωρίσω, αλλά φοβάμαι να το κάνω, δεν μπορώ να σηκωθώ το πρωί από το κρεβάτι, και όταν ο σύντροφός μου έρχεται σπίτι είμαι χαρούμενη που δεν θα κοιμηθώ μόνη. Σχεδόν μένουμε μαζί πια, φέρνει πράγματα σπίτι μου, χωρίς να το έχουμε συζητήσει. Όταν συζητάμε αναστατώνεται πως δεν τον θέλω. Χάνω τον έλεγχο και δεν έχω την δύναμη να παλέψω πίσω. Είναι σαφές γιατί βρέθηκα σε μια τέτοια σχέση, γιατί ήμουν πολύ δυστυχισμένη για να μείνω μόνη και ήθελα κάποιος φαινομενικά δυνατός να πάρει την ζωή μου στα χέρια του. Οπότε η ερώτηση ίσως είναι αυτή: Πως θα επιστρέψω στον παλιό καλό εαυτό μου, λαμβάνοντας υπόψη πως και αυτός ο εαυτός μου ένα ψέμα ζούσε τότε;

 

Μέσω της θεραπείας. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Δεν ξέρω γιατί πιστεύεις ότι η θεραπεία ευθύνεται που αισθάνεσαι δυστυχισμένη και μόνη. Ίσως ήταν κακό ταίριασμα εκείνος ο θεραπευτής, αλλά πρέπει να επιστρέψεις το γρηγορότερο, γιατί αυτό που κάνεις τώρα είναι πάρα μα πάρα πολύ επικίνδυνο. Αυτό που θα έπρεπε να φοβάσαι πλέον είναι η σωματική σου ακεραιότητα, και δεν βλέπω να το κατανοείς πλήρως. Ζήτα βοήθεια, είτε από τους γονείς, είτε από τους φίλους σου, είτε από γραμμή βοήθειας για κακοποιημένες γυναίκες. Σε θερμοπαρακαλώ, μην γίνεις αριθμός σε θλιβερή στατιστική.

Πρέπει να χωρίσεις και να αλλάξεις κλειδαριά. Αν φοβάσαι να κοιμάσαι μόνη, πες σε μια φίλη σου να έρθει προσωρινά ή γύρνα στους γονείς σου μέχρι να νιώσεις καλύτερα. Σε καμία περίπτωση μην βασίζεσαι σε αυτόν για να καλυφθούν οι συναισθηματικές σου ανάγκες. Βρίσκεσαι σε κίνδυνο. Αν μπορείς, γράψε μας πάλι.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

67 points
Upvote Downvote

14
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
11 Θέματα σχολίων
3 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
12 Συντάκτες σχολίων
misimeridaPo the PandaΑποδημητικό ΠτηνόΤσιτσίγκειος ΠέναΑ. Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
luckystrike
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Έγραψες στη Λένα γιατί ξέρεις τι θα σου πει. Μπορεί να ήθελες να δεις γραμμένο αυτό που κι εσύ βλέπεις. Άσε την παλιά σου σχέση. Έφυγες γιατί δεν ησουν καλά κι ο μόνος λόγος που την αναπολείς είναι γιατί είναι τέρας ο τωρινός. Καλά έκανες κι έγραψες. Άντε ένα κουράγιο τώρα να κάνεις το πρώτο βήμα. Βήμα το βήμα θα βγεις στο ξέφωτο.

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Θα πρέπει να λήξεις αυτή την πολύ επικίνδυνη σχέση. Επειγόντως. Δεν μπορεί να μην βλέπεις πόσο χρειάζεσαι τη θεραπεία, για να καταλάβεις ότι δεν μπορείς να ψάχνεις σύντροφο να σε προστατέψει, ότι έχεις την ευθύνη του εαυτού σου, ότι είσαι ενήλικας, ότι πάνω από όλα μπορείς να το κάνεις. Ότι μόνο συναισθηματικά ανώριμοι και ανεπαρκείς άνθρωποι κάνουν σχέσεις με ανθρώπους που χρειάζονται τόσο πολύ στήριγμα για να καλύψουν τα δικά τους κενά. Ότι δεν μπορείς να γυρίσεις πίσω σ΄αυτό που ήσουν όταν είχες λιγότερες εμπειρίες και ότι ο παιδικός, ανέμελος, βαθύς ύπνος στην ενήλικη ζωή κερδίζεται με κόπο. Αλλά πρώτα… Διαβάστε περισσότερα »

Ένα Μπλούμπερι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

‘ότι ο παιδικός, ανέμελος, βαθύς ύπνος στην ενήλικη ζωή κερδίζεται με κόπο’ – εξαιρετικό και βαθιά αληθινό.

@
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Νομίζω ότι οι απαντήσεις και οι σχολιασμοί σε τέτοιου είδους καταστάσεις δεν θα έπρεπε να περιέχουν χαρακτηρισμούς για αυτούς που τις υφίστανται. Συναισθηματικά ανώριμοι και ανεπαρκείς λίγο ή πολύ είμαστε όλοι, τουλάχιστον σε κάποια φάση της ζωής μας, και οι εξηγήσεις γιατί κάποιος είναι σε μια κακοποιητική σχέση δεν είναι τόσο απλές.

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Δεν είναι εξήγηση για τις κακοποιητικές σχέσεις, η πρώτη της σχέση δεν φαίνεται κακοποιητική.

Πώς θα εκφραστούμε χωρίς χαρακτηρισμούς; Οι οποίοι χαρακτηρισμοί παρεπιπτόντως αναφέρονται σε πιθανό υποψήφιο και όχι στην κοπέλα.
Έστω, ακόμα και αν ήταν όπως τα κατάλαβες, ναι, όλοι περνάμε τέτοιες φάσεις. Η γνώμη μου είναι ότι όταν είμαστε σε μία τέτοια φάση, κάνουμε ως επί το πλείστον κακές επιλογές συντρόφων.

Διαλεχτή Κιούση
Μέλος
Δημιουργός Εικόνων
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

Θυμάσαι μια κομεντί με την Τζούλια Ρόμπερτς όπου η πρωταγωνίστρια προτιμούσε τα αυγά της στο πρωινό μεγειρεμένα όπως τα θελε ο εκάστοτε γκόμενος? Έχουμε παρορμήσεις, επηρεαζόμαστε, δεν θέλουμε να κουραστούμε και αφηνόμαστε σε λάθος ιστορίες .Μετά, όπως έχω παρατηρήσει, και στον εαυτό μου , επιλέγουμε με την εις άτοπον. Διαλέγουμε το επόμενο προσπαθώντας να αποφύγουμε το κακό προηγούμενο κ.ο.κ. Νομίζω ότι αυτό το κάνουμε γιατί δεν έχουμε στέρεη εικόνα για το τι θέλουμε. Κι εκεί χωρά νομίζω η θεραπεία , να μας βοηθήσει να βρούμε ποιες είμαστε και τι θέλουμε. Και να το βρούμε. Μια αγκαλιά κι από μένα φίλη,… Διαβάστε περισσότερα »

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Ουφ πολύ στεναχωρήθηκα με αυτά που διάβασα. Φίλη φύγε τώρα από αυτή τη σχέση και αναζήτησε άμεσα θεραπεία. Σε παρακαλώ, κινδυνεύεις με αυτόν τον άνθρωπο.

@
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Από όμοια εμπειρία στο στενό μου περιβάλλον μόνο τρία πράγματα έχω να σου πω: α) θα γίνεται συνέχεια όλο και πιο κακοποιητικός και θα σε απομονώσει από τους δικούς σου ανθρώπους. Είναι απολύτως σίγουρο. β) αν δεν ζητήσεις επαγγελματική βοήθεια (ψυχολόγο ή κοινωνικό λειτουργό) πάρα πολύ δύσκολα θα βγεις από την κατάσταση. Πρέπει να καταλάβεις ότι δεν φταις και ότι δεν δικαιολογείται με τίποτα η συμπεριφορά του γ) πήγαινε στους γονείς σου, σε φίλη σου και μην σηκώνεις τηλέφωνα, μην αφήνεις καμία χαραμάδα επικοινωνίας και διαλλακτικότητας. Μίλα αναλυτικότερα σε όποιον δικό σου άνθρωπο εμπιστεύεσαι, βρες τουλάχιστον ένα και ας μην… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Και, συμφωνώντας απόλυτα με τις προηγούμενες σχολιάστριες για το ότι πρέπει να φύγεις άμεσα από αυτή τη σχέση και να επισκεφθείς ειδικό, θα πω επίσης πως η προσδοκία να γίνεις ο παλιός καλός σου εαυτός δε σε βοηθάει γιατί δεν είναι ρεαλιστική. Δε μπορούμε να γυρίσουμε πίσω στον ανυποψίαστο εαυτό μας όταν ζούμε δύσκολες καταστάσεις, διότι αυτές μας διαμορφώνουν. Μπορείς σίγουρα να γίνεις μια εξαιρετική εκδοχή του έμπειρού σου εαυτού και τα λέω γιατί και γω πίστευα ότι είμαι καταδικασμένη στο σκοτάδι πριν 1,5 χρόνο αλλά με την κατάλληλη βοήθεια από ειδικό τώρα πια βλέπω φως κάθε μέρα στη ζωή… Διαβάστε περισσότερα »

Α.
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πρώτα από όλα, αποθήκευσε την απάντηση της Λένας και διάβαζε την κάθε μέρα όσο πιο πολλές φορές μπορείς. Δεν ξέρω, ίσως έτσι πειστείς ότι αντιμετωπίζεις αληθινό, τρομακτικά αληθινό θα έλεγα, κίνδυνο. Συμφωνώ και με τα σχόλια, δεν έχω πολλά να προσθέσω.
Νιώθεις ευάλωτη αλλά είσαι δυνατή και μπορείς να φύγεις μακριά να σωθείς. Μην φοβάσαι να είσαι μόνη σου, μην τα παρατάς, είμαστε και μεις εδώ, δεν είσαι μόνη σου λοιπόν. Κορίτσι μου, κάνε μεταβολή και τρέξε σε παρακαλώ πρώτα από όλα από αυτόν τον άνθρωπο.
Και ζητα βοήθεια από όπου μπορείς, γονείς, φίλοι, τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης. Ζήτα βοήθεια.

Τσιτσίγκειος Πένα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Φίλη φύγε από αυτόν τον εφιάλτη και ζήτα βοήθεια και από ειδικό και από το υποστηρικτικό σου περιβάλλον. Κάνε ένα κουράγιο και όλα θα γίνουν. Αλλά προέχει να απομακρυνθείς από αυτόν τον επικίνδυνο τύπο.

Αποδημητικό Πτηνό
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Καταρχάς είναι πολύ σημαντικό ότι έχεις καταλάβει πως βρίσκεσαι σε μια κακοποιητική σχέση, ότι είναι ανάγκη να χωρίσεις αλλά και την αιτία που σε οδήγησε να κάνεις μια τέτοια σχέση. Πράγματι, όταν νιώθουμε αδύναμοι και πως όλα έχουν πέσει να μας πλακώσουν είμαστε επιρρεπείς στη δημιουργία μη ισοδύναμων σχέσεων ακριβώς γιατί η αντίληψή μας εκείνη τη στιγμή είναι θολωμένη, παραμορφωμένη και ζητάμε μια σανίδα σωτηρίας. Σε όλο το κείμενο είναι διάχυτη η αίσθηση του φόβου και του δισταγμού σου. Αυτόν ακριβώς ομως πρέπει να αντιμετωπίσεις. Να πάρεις μια βαθιά ανάσα και να τολμήσεις αυτό που τώρα σου φαίνεται αδιανόητο ξεκινώντας… Διαβάστε περισσότερα »

misimerida
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Συμφωνώ φυσικά στο οτι πρεπει να φύγεις ομως κατα την γνωμη μου παρε λιγο χρόνο για να προετοιμαστεις.Δες αν μπορείς να μείνεις λίγο καιρό στους γονείς σου η να μείνει κάποιο διάστημα μια φίλη σε εσένα.Φροντισε η καθημερινότητα σου να γεμιζει με πραγματα που σου αρέσουν ωστε να σου φανει η απουσια του μικρη.Φυσικα επεστρεψε στην θεραπεία με αλλο/η ψυχολόγο αν θεωρείς πως ο προηγούμενος δεν σου ταιριάζει. Γενικά πριν του ανακοινώσεις τον χωρισμό φρόντισε για το μετά και ενημέρωσε κάποια φίλη σου για ότι πρόκειται να κανεις διότι δεν ξερουμε ποια θα είναι η αντιδραση του και προφανώς νορμάλ… Διαβάστε περισσότερα »