in

Αξίζει να πάω σε ψυχολόγο, για το ευερέθιστο έντερο;

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο Φαίνια Ξανθοπουλίδου.

Αξίζει να ξοδέψω τα- λιγοστά – χρήματα μου σε ψυχολόγο για να μάθω να ζω με το ευερεθιστο έντερο? Ο ψυχολόγος δημοσίου φορέα που επισκέφτηκα από το πρώτο κιόλας ραντεβού μου πρότεινε αγχολυτικα τα οποία ακόμα έχω κλειστά στο ντουλάπι. Έχω επισκεφτει πολλούς γαστρεντερολογους, είμαι ήδη εθισμένη στα σπασμολυτικά αλλά χάνω τόσα μα τόσα πράγματα […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

IBS Treatment Options and Prevention Strategies

Αξίζει να ξοδέψω τα- λιγοστά – χρήματα μου σε ψυχολόγο για να μάθω να ζω με το ευερεθιστο έντερο? Ο ψυχολόγος δημοσίου φορέα που επισκέφτηκα από το πρώτο κιόλας ραντεβού μου πρότεινε αγχολυτικα τα οποία ακόμα έχω κλειστά στο ντουλάπι. Έχω επισκεφτει πολλούς γαστρεντερολογους, είμαι ήδη εθισμένη στα σπασμολυτικά αλλά χάνω τόσα μα τόσα πράγματα στη ζωή μου! Πόσα πρωινά πηγαίνοντας στην δουλειά σκέφτομαι να παραιτηθώ κ να μείνω κλεισμένη στο σπίτι με τους πόνους κ τα όσα αυτή η ασθένεια συνεπάγεται! Πόσα ταξίδια έχω αρνηθεί, πόσα γεύματα έχω χάσει, πόσα δεν μπορώ να προσφέρω στον άντρα μου κ στα παιδιά μου εξαιτίας του! 15 χρόνια τώρα ζω μισή ζωή, υπάρχει τελικα λύση σε όλο αυτό? Μήπως κάποιος έχει τρόπο να με βγάλει από τον φαύλο κύκλο που έχω μπει – άγχος – σπασμοί – πόνος – συμπτώματα – άγχος – σπασμοί κτλ κτλ κτλ??

Ο ψυχολόγος ( μήπως ψυχίατρος; περίεργο να σας πρότεινε ο ψυχολόγος αγχολυτικά) σας σύστησε αγχολυτικά ή αντικαταθλιπτικά; Οι περισσότερες έρευνες έχουν δείξει ότι τα αντικαταθλιπτικά λειτουργούν ιδιαιτέρως ευεργετικά στα ψυχολογικά συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου, αλλά και στο ίδιο το έντερο, απλά συνήθως συνταγογραφούνται σε μικρότερη δόση. Αντίθετα τα αγχολυτικά έδειξαν ότι προσφέρουν μικρότερη ή και καθόλου βελτίωση στο ΣΕΕ. Κάνετε μία έρευνα στο διαδίκτυο με το λήμμα «σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και αντικαταθλιπτικά». Τα άρθρα είναι πολλά και όλα συνηγορούν υπέρ τους.

Στη θέση σας θα επισκεπτόμουν κάποιον ψυχίατρο αρχικά, που να εμπιστεύομαι και σίγουρα θα δοκίμαζα την ψυχοθεραπεία, απλά θεωρώ πως η προσπάθεια πρέπει να είναι συνδυαστική.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

9 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
bluesea
bluesea
4 χρόνια πριν

Έχοντας ακριβώς το ίδιο πρόβλημα, η ψυχοθεραπεία με τη μέθοδο της ψυχανάλυσης, σε συνδυασμό στην αρχή της θεραπείας με ήπια αντικαταθλιπτικά, με απάλλαξαν από όλα τα συμπτώματα του συνδρόμου. Είμαι χωρίς αντικαθλιπτικα για πάνω από ένα χρόνο, το έντερο έχει τύχει να με ενοχλήσει αλλά πλέον τα συμπτώματα είναι και πιο ήπια και διαρκούν πολύ λιγότερο. Συνεχίζω τη ψυχανάλυση με τον ψυχίατρό μου και ειλικρινά πιστεύω πως είναι το καλύτερο δώρο που έχω κάνει στον εαυτό μου.

no_roots
no_roots
4 χρόνια πριν

Έχω ΣΕΕ από 15 χρονών και είμαι 41. Εμένα μου είχε προτείνει Xanax ο ίδιος ο γαστρεντερολόγος, δεν τα πήρα ποτέ. Δοκίμασα βαλεριάνες, ήμουν σαν κοτόπουλο, τις έκοψα και αυτές. Αυτό που μπορώ με σιγουριά να σου πω είναι πως πρέπει να μάθεις να ζεις με την πάθηση που έχεις και σε αυτό ο βασικός που μπορεί να σε βοηθήσει είσαι εσύ η ίδια. Καταρχάς διάβασε για τη λειτουργία του εντέρου και το ΣΕΕ και κατανόησε την πάθησή σου. Ναι, οκ, το έντερο σου είναι παραπάνω ευαίσθητο στο άγχος, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι ένας σωλήνας μέσα από τον… Διαβάστε περισσότερα »

Rainbow
Rainbow
4 χρόνια πριν

Ως άνθρωπος που με το παραμικρό άγχος στουμπωνω ή ακομη αν πάω διακοπές είμαι σαν την έγκυο στο 5ο μήνα από κοιλιά θα σε συμβούλευα να πας . Υπάρχουν πολλοί καλοί ψυχολόγοι εκεί έξω . Απλώς να ξέρεις πως οι πρώτες συνεδρίες μπορεί να είναι οι πιο δύσκολες διότι ξύνεις πληγες ή πράγματα που τα κλείνεις μέσα σου κ δεν μιλάς για αυτά

Now or never
Now or never
4 χρόνια πριν

Αγαπητή φίλη τα δεκαπέντε χρόνια είναι πολλά πάρα πολλά, πρέπει να μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου και να ξεκινήσεις από εκεί. Η θεραπεία όντως μπορεί να είναι ήπια αντικαταθλιπτικά μαζί με ψυχοθεραπεία για να καταλάβεις τι είναι αυτό που σου προκαλεί το άγχος. Αν θες να κάνεις ένα δώρο στον εαυτό σου κάνε αυτό και πιστεύω ότι θα αλλάξει όλη σου η ζωή.
Υ.Γ για τα λιγοστά χρήματα που λες στην αρχή το καταλαβαίνω απόλυτα σε πολύ κόσμο δεν περισσεύουν, αλλά όταν δεις το καλό που θα έχεις εισπράξει δεν θα το ξανασκεφτείς ποτέ..

και βαχ
και βαχ
4 χρόνια πριν

Πριν 3 χρονια η γυναικα μου επαθε συνδρομο του ευερεθιστου εντερου, με τρομερες κρισεις σχεδον καθημερινα και οι πιο πολλες στη μεση της νυκτας(την πρωτη φορα καλεσαμε ασθενοφορο).Πηγαμε σε 5 τουλαχιστον γαστρεντερολογους και σε 2 ψυχολογους οι οποιοι την φορτωσαν απο καθαρτικα ως ηπια αντικαταθλιπτικα. Τα συμπτωματα μειωθηκαν αλλα δεν σταματησαν εντελως και η γυναικα μου ηταν σαν ζο μπι.Ωσπου ενας γιατρος μας ειπε οτι το ευερεθιστο εντερο και οι κρισεις ηταν το αποτελεσμα και οχι η αιτια (ειναι σαν να κοπανας το κεφαλι σου στον τοιχο και να παιρνεις depon για τον πονο). Μας ειπε να ρυθμισουμε το βιολογικο… Διαβάστε περισσότερα »

I need my medicine
I need my medicine
4 χρόνια πριν

Είμαι 21 με Crohn και πηγαίνω σε ψυχίατρο εδώ και 3 μήνες. Παράλληλα κάνω και ψυχοθεραπεία.Το πιο βασικό είναι ότι έμαθα ότι πάσχω και από αντιδραστική κατάθλιψη και προσπαθώ να την καταπολεμησω και αυτή.Ακόμα δεν έχω δει καμιά μεγάλη διαφορά αλλά σίγουρα με βοήθησε στο να διαχειριστώ το γεγονός ότι λογικά θα χρειαστεί σύντομα να κάνω χειρουργείο για να αφαιρέσω ένα κομμάτι του εντέρου μου.

Evil
Evil
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  I need my medicine

Ειλικρινής απορία. Ποια η διαφορα αναμεσα στο παω σε ψυχιατρο και κανω ψυχοθεραπεία?

μιμόζα
μιμόζα
4 χρόνια πριν

Σε οποιασδήποτε μορφής χρόνιου πόνου η φροντίδα της ψυχολογίας μας είναι εντελώς απαραίτητη. Δες και αυτό το σάιτ: https://www.retrainpain.org/greek
Έχει μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες, δες το και στα αγγλικά γιατί έχει περισσότερες πληροφορίες.

Ratatouille
Ratatouille
3 χρόνια πριν

Πάσχω από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου 13 χρόνια. Τα πρώτα 7 χρόνια ήταν πολύ δύσκολα για μένα ,μέχρι που άρχισα να βρίσκω τη Χρυσή τομή . Άρχισα να αντιλαμβάνομαι ποιες τροφές με ενοχλούν και ξεκίνησα να διαχειρίζομαι το άγχος μου,ώστε να μην προκαλώ κακό στον εαυτό μου. Τα τελευταία 3 χρόνια κάνω ψυχοθεραπεία σε ομάδα με έχει βοηθήσει αρκετά ,δεν παίρνω χάπια,απλά προσπαθώ να αλλάξω τον τρόπο με τον οποίο λειτουργώ . Προσπαθώ να ζω προστατεύοντας τον εαυτό μου.