in

Αγαπητή «Α, μπα»: Δεν πιστεύω ότι ήταν ρατσιστικό αυτό που είπα

Το είπα για να τον περιγράψω

Αγαπητή Λένα, δώσε μου τα φώτα σου. Ήμουν σήμερα στη δουλειά και λέω σε μια συνάδελφο για ένα θέμα, “θα ρωτήσω τον Κώστα” (συνάδελφος από άλλο τμήμα). Ποιος είναι ο Κώστας, ρωτάει ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Καταγραφή 106

Αγαπητή Λένα, δώσε μου τα φώτα σου. Ήμουν σήμερα στη δουλειά και λέω σε μια συνάδελφο για ένα θέμα, “θα ρωτήσω τον Κώστα” (συνάδελφος από άλλο τμήμα). Ποιος είναι ο Κώστας, ρωτάει. Της λέω επίθετο. “Δεν ξέρω τον Κώστα Τάδε, ποιος είναι, πώς μοιάζει εμφανισιακά;”. Ε, να, της λέω, είναι αυτός που δεν έχει μαλλιά. Αυτή γέλασε και μου είπε ότι ήταν ρατσιστικό αυτό που είπα. Όμως εγώ δεν το είπα κοροϊδευτικά, γιατί πρώτον πώς να το κάνουμε αυτό είναι που με την πρώτη ματιά τον ξεχωρίζει από τους άλλους, δεν μπορείς να το αγνοήσεις και δεύτερον δεν είναι κάτι άσχημο, εγώ τουλάχιστον δεν το βλέπω ως τέτοιο, και μια χαρά είναι ο άνθρωπος. Αν πχ ήταν υπέρβαρος αναγνωρίζω ότι θα ήταν άσχημο να τον περιγράψω έτσι. Αν ήταν μαύρος; Θα ήταν ρατσιστικό να πω ότι ο Κώστας είναι ο μαύρος; Αφού το χρώμα του δέρματος είναι ένα χαρακτηριστικό που αμέσως ξεχωρίζει και δεν είναι καθόλου κακό ό,τι χρώμα και να έχεις. Δηλαδή θα έπρεπε να ξεκινήσω να λέω μετρίου αναστήματος, καστανά μάτια, και παρεμπιπτόντως είναι μαύρος/ δεν έχει μαλλιά;; Πραγματικά ένιωσα λίγο άσχημα.

Lou

Δεν είναι ρατσιστικό αυτό που είπες, η συνάδελφος δεν έχει καταλάβει τι είναι ρατσισμός. Δεν τον απέκλεισες, δεν τον υποτίμησες, δεν τον υποβίβασες χρησιμοποιώντας αυτό το χαρακτηριστικό. Το χρησιμοποίησες για να κάνεις μια ουδέτερη περιγραφή για να καταλάβει ποιος είναι.

Αυτά τα θέματα είναι λεπτά και μερικές φορές υπάρχει μια μικρή υπόνοια (ή μεγάλη υπόνοια) ρατσισμού, από το τι διαλέγεις να εντοπίσεις σε συνάρτηση με την πληροφορία που θέλεις να δώσεις. Αν γράφεις ειδήσεις ας πούμε, άλλο μήνυμα δίνεις όταν λες «ένας μαύρος έκλεψε ένα κατάστημα», «ένας άντρας μέτριου αναστήματος έκλεψε ένα κατάστημα», ή «ο Τάδε Ταδόπουλος έκλεψε ένα κατάστημα». Και τα τρία μπορεί να ισχύουν, αλλά το τι θα διαλέξεις, ακόμα και ασυνείδητα να συμπληρώσεις ως πληροφορία, λέει πολλά για σένα και για τι πιστεύεις ότι θέλουν να διαβάσουν οι άλλοι. Στα εγκλήματα ανελλιπώς αναφέρονται οι εθνικότητες, και αν και θεωρητικά δεν είναι «κακό», στην ουσία προωθεί την ιδέα ότι οι ξένοι είναι κλέφτες, άρα ναι, πρόκειται για ρατσισμό.

Πολύ ωραίο κείμενο σχετικά έχει γραφτεί στο σάιτ, εδώ.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

44 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Γβρμ
Γβρμ
4 χρόνια πριν

Ο Κώστας έχει φαλάκρα (και είναι γαματος), εσυ έχεις καθαρή σκέψη (και είσαι γαματη), η συνάδελφος έχει μύγα (και λέει βλακείες και καρφώνεται).

Θεριό
Θεριό
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Γβρμ

Καλά, μην εκπλαγούμε όμως αν η συνάδελφος διαβάζει τη σελίδα και στείλει “έγινα δυσάρεστη”. 🙂

no-no
no-no
4 χρόνια πριν

Έτσι ακριβώς ένιωσα όταν προσπαθούσα να δώσω στον άντρα μου να καταλάβει ποιος είναι ο τάδε φίλος του γιου μας, που τον κάλεσε στο παρτι του. Έλεγα ένα ψηλό παιδάκι με μαλλιά σαν ράστα. Τότε πετάγεται ο 6χρονος γιος μας (που μεγαλώνει σε πολυ-πολιτισμικό περιβάλλον από μωρό) και λεει: μαμά, γιατί δεν λες ότι είναι μαύρος;

δε σου λέω!
δε σου λέω!
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  no-no

Καλά είπε το παιδί. Μου φαίνεται πολύ παράξενο έως και αστείο να προσπαθούμε να περιγράψουμε κάποιον αποφεύγοντας να πούμε κάτι τόσο χαρακτηριστικό της εμφάνισης (είναι εκείνος ο ξανθός, μελαχρινός, με μακριά μαλλιά, με κοντά μαλλιά, χωρίς μαλλιά, κοντός, ψηλός, λευκός, μελαψός, μαύρος). Όπως λέει και η Α,μπα, εξαρτάται από το πλαίσιο που τοποθετείται η λέξη.

no-no
no-no
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  δε σου λέω!

Ακριβώς, πολύ καλά είπε το παιδί. Χωρίς λόγο προσπαθούσα να αποφύγω τη λέξη μαύρος, μην ακουστεί ρατσιστικό. Που δεν ήταν, σε καμία περίπτωση.

Karlee
Karlee
4 χρόνια πριν

Λοιπον, βλεπαμε με μια φιλη μου μια αστυνομικη σειρα. Η παρατηρηση της (ενω εγω δεν πηρα πρεφα), ηταν οτι για να περιγραψουν εναν ψηλο, υπερβαρο μαυρο ειπαν: “να, αυτος εκει απεναντι, με την πρασινη μπλουζα” !!!

mm
mm
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Karlee

Ενδιαφέρον, αλλά από την άλλη αν ήταν στο Μπρονξ ή στο Ναϊρόμπι η περιγραφή «ένας μαύρος» δεν θα είχε καμία χρησιμότητα.

Karlee
Karlee
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mm

Προφανώς και υπήρχαν και λευκοί στη σκηνή, αλλιώς δε θα είχε κανένα νόημα η παρατήρηση.

lalala
lalala
4 χρόνια πριν

Υπάρχει ο “καράφλας” και ο “φαλακρός’ ή “αυτός που δεν έχει μαλλιά”. Υπάρχει ο “αράπης” και ο “μαύρος” – δεν χαρακτηρίζουμε ένα κινέζο “κίτρινο” γιατί κανένας κινέζος δεν έχει διεκδικήσει να λέγεται “κίτρινος” σε αντίθεση με τους “μαύρους” που έχουν διεκδικήσει να λέγονται “μαύροι” και όχι “niggers”. Black panthers, black power, black lives matter…. Έναν χοντρό, για να τον περιγράψεις ευγενικά θα τον πεις εύσωμο, γεματούλη, πληθωρικό… υπάρχουν ένα σωρό άλλα επίθετα που δεν είναι προσβλητικά. Προσβλητικό είναι να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε τις διαφορές ή να επικρίνουμε τις διαφορές.

Θεριό
Θεριό
4 χρόνια πριν

Και για το χοντρός το ίδιο δεν θα έπρεπε να ισχύει; Γιατί είναι Ο.Κ. το κοντός, ψηλός, ξανθός, μελαχροινός, αδύνατος, και στο χοντρός αρχίζουν τα περί ρατσισμού; Θα μου πεις, σε ποιον αρέσει να το ακούει, αλλά ξέρω ‘γω; Αν το δούμε ψυχρά, είναι κι αυτό απλώς μια εξωτερική περιγραφή.

Ederra
Ederra
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Θεριό

Εννοείται. Αυτό που είναι προφανές είναι προφανές και δηλωτικό. Βλέπεις έναν μελαχροινό χοντρό και θα πεις ο μελαχροινός; Ο χοντρός θα πεις αναγκαστικά γιατί λογικά θα έχει κι άλλους μελαχροινούς τριγύρω, ενώ χοντρούς μάλλον λιγότερους.

Eva
Eva
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Θεριό

Ακριβώς αυτό! Με ενόχλησε το «αν ήταν υπέρβαρος το καταλαβαίνω ότι θα ήταν άσχημο να το αναφέρω, το φαλακρός/ μαυρος όμως όχι γιατί δεν είναι κακό να είσαι φαλακρός/μαύρος» δηλαδή αν ήταν υπέρβαρος θα ήταν κακό, όχι απλά ένα ουδέτερο χαρακτηριστικό. Μακάρι να αλλάξει αυτός ο τρόπος σκέψης κάποια στιγμή!

Nenaki_007
Nenaki_007
4 χρόνια πριν

Εχουν μπερδέψει την περιγραφή με την κριτική αρκετοί και αν δεν ξεμπερδεύουν θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα! Ήδη έχουμε αρκετά θεματάκια….

The scientist_91
The scientist_91
4 χρόνια πριν

Θα συμφωνήσω με την Λενα..Απο την άλλη,σκέφτομαι: Αν έψαχνε η συνάδελφος της Lou μια κοπέλα με μεγάλο στήθος και απαντούσε αντίστοιχα,θα υπήρχε η ίδια απάντηση άραγε;

Lazy cat
Lazy cat
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  The scientist_91

Είναι εντελώς διαφορετικό. Λες και δεν θα είχε άλλα χαρακτηριστικά η κοπέλα, (μαλλιά,μάτια,ύψος,συμπεριφορά)μόνο το μεγάλο στήθος και γι’αυτό έπρεπε να την χαρακτηρίζει.

mm
mm
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  The scientist_91

Η περιγραφή «μια κοπέλα με μεγάλο στήθος» σίγουρα δεν είναι ρατσιστική. Μπορεί να είναι σεξιστική ή προσβλητική ή ουδέτερη ανάλογα με το ύφος αυτού που το λέει. Γενικά, ακόμα και το «η Μαρία» μπορεί να είναι προσβλητικό ανάλογα το ύφος αυτού που το λέει. Αλλά αν είμαστε σε εργασιακό χώρο και η «κοπέλα με το μεγάλο στήθος» είναι η μοναδική κοπέλα που δουλεύει στο γραφείο 4, είναι κοκκινομάλλα και είναι η μόνη καινούργια στην επιχείρηση, έχει δηλαδή άλλα 3 τρανταχτά χαρακτηριστικά για να περιγραφεί, αλλά εσύ επιλέγεις ένα χαρακτηριστικό «δυνητικά σεξουαλικά ευαίσθητο» μπορεί να λέει κάτι για εσένα (πχ ότι… Διαβάστε περισσότερα »

Maggie
Maggie
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  The scientist_91

μάλλον θα έλεγε εκείνη η μελαχρινή/ξανθιά/κοκκινομάλλα

Eleanor Oliphant
Eleanor Oliphant
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  The scientist_91

Ε αυτό είναι και λίγο υποκειμενικό βέβαια. Εκτός αν σε όλο το γραφείο είναι η μόνη που έχει βυζί. Το δεν έχει μαλλιά είναι γεγονός. Αντίστοιχα, αν δούλευε σε ενα γραφείο γεμάτο καραφλούς δε θα έπιανε.

Μαρή Κοντό
Μαρή Κοντό
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Eleanor Oliphant

Προσωπικά ξέρω από όταν ήμουν φοιτήτρια ότι οι φίλοι μου με περιγράφουν σε άλλους ως “η κοντή ή κοντούλα με το μεγάλο στήθος ή χαλαρά το λένε με τα μεγάλα βυζιά ή μπορεί και να αναφέρουν, και με παραπάνω κιλά, αλλά δε με πειράζει καθόλου. Το θεωρώ απόλυτα λογικό να περιγράψεις κάποιον από τα πράγματα που τον ξεχωρίζουν. Αν οι φίλοι μου ξεκινούσαν να λένε, να η Μαρή, με τα καστανά μαλλιά και καστανά μάτια δε θα έβγαζαν άκρη ποτέ. Ωστόσο, ξέρω ότι δεν το λένε με προσβλητικό ή σεξιστικό τρόπο και αυτό είναι που κάνει όλη τη διαφορά.

mm
mm
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μαρή Κοντό

Συμφωνώ, και εγώ ως γυναίκα με μεγάλο στήθος δεν έχω πρόβλημα να με περιγράφουν έτσι σε ένα χαλαρό περιβάλλον. Αλλά θα αισθανόμουνα άσχημα αν στο σχολείο ο Φυσικός και ο Χημικός με περιγράφανε μεταξύ τους έτσι, ενώ θα μπορούσαν απλά να πούνε “αυτή που καθόταν 1η σειρά αριστερά”. Επίσης νομίζω ότι το μεγάλο στήθος φαίνεται, θέλεις δεν θέλεις, αντίθετα το μικρό στήθος πρέπει να κοιτάξει καλά να δεις το μέγεθος, οπότε πιο σωστό μου φαίνεται να το πει σαν πρώτο χαρακτηριστικό κάποιος για μια κοπέλα με μεγάλο στήθος και σαν 3ο-4ο χαρακτηριστικό για μια κοπέλα με μικρό. (βγαίνει νόημα σε… Διαβάστε περισσότερα »

Μίλτος Παπάρας
Μίλτος Παπάρας
4 χρόνια πριν

Το ψηλός θεωρείται θετικό χαρακτηριστικό, εγώ προσωπικά δεν θα ήθελα να πούνε για μένα “να μωρέ η Μίλτος, μια χοντρή.” Είναι πολύ διαφορετικό

Ederra
Ederra
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μίλτος Παπάρας

Μίλτο αν το λένε όχι μπροστά σου (που είναι χοντραδα) δεν καταλαβαίνω γιατί σε πειράζει. Εκτός κ αν δεν είσαι χοντρή -αν είσαι είναι φακτ είναι μετρήσιμο, είναι ζυγισιμο και χαρακτηριστικό σου.

trapezokathismata
trapezokathismata
4 χρόνια πριν

Σοβαρα τωρα καποιοι στα σχολια δεν καταλαβαινετε γιατι ειναι κακο να πειτε «ο μαυρος»; Δεν καταλαβαινετε οτι ο λογος που «ο μαυρος» ξεχωριζει (οπως λεει η γραφουσα) και τον εντοπιζετε ευκολα ειναι επειδη μετα απο χρονια δουλείας, κοινωνικης ανισοτητας, αποκλεισμου, ρατσισμου, ειναι λιγοτεροι απο τους «ασπρους» σε διαφορες θεσεις εργασιας; Πχ αντιστροφα, υπηρχε ποτε περιπτωση να πειτε «ποιος τακης καλε; Ααα ε πες ο ασπρος να συνεννοηθουμε». Εχει φαει κοσμος και κοσμακης bullying, αδικια, ξυλο, φυλακισεις, εξαιτιας του χρωματος του. Εμεις θα το κανουμε εν ετει 2019 δεικτη ευκολου ξεχωρισματος; Επιπλεον το «ο μαυρος» διαιωνιζει τη λογικη του εμεις κι… Διαβάστε περισσότερα »

mm
mm
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  trapezokathismata

Συγνώμη, αλλά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα με το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων να είναι λευκοί μελαχρινοί προφανώς και ξεχωρίζει ένας μαύρος όπου και να είναι από διευθυντής ως μπασκεμπολίστας. Και ναι θα πεις και ο Τάκης ο ξανθός. Θα πεις και ο Τάκης που είναι σαν Σουηδός αν έχει πολύ λευκό δέρμα. Γιατί και οι άνθρωποι που έχουν πολύ λευκό δέρμα ξεχωρίζουν στην Ελλάδα. Δηλαδή αν στην Αθήνα δεις έναν μαύρο άντρα με ύψος 1,55 είναι καλύτερα να τον περιγράψεις ως κοντό αντί για μαύρο;

Ederra
Ederra
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mm

Ε, μα

Η βάφλα
Η βάφλα
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  trapezokathismata

Ναι αλλά αν είσαι η μόνη Ελληνίδα σε μια εταιρία και δε χρησιμοποιείται η καταγωγή σου με σκοπό να σε μειώσουν/κοροϊδέψουν αλλά για να σε περιγράψουν, γιατί είναι dehumanizing; Ποιος ο λόγος να παρεξηγηθείς;

Souko
Souko
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  trapezokathismata

Εαν παω εγώ σε μια εταιρία στην Νιγηρία να δουλέψω, θα είμαι η λευκή ή η Ελληνίδα. Κανείς δεν θα με περιγράψει εως η ψηλή, ή αυτή με τα καστανα μαλλία. Δεν είναι dehumanizing αυτό, είναι αυτό που με κάνει να ξεχωρίζω.

BabyDoll
BabyDoll
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  trapezokathismata

trapezokathismata κι εγώ θα διαφωνήσω μαζί σου. Αν δεν χρησιμοποιούμε την λέξη μαύρος το κάνουμε να φαίνεται σαν κάτι κακό. Δεν είναι η λέξη αλλά ο τρόπο που το λέμε. Δηλαδή για να περιγράψεις την μαύρη φυλή εφ όσον η λέξη είναι τόσο τζιζ τι θα πεις; Κι εμένα στην δουλειά με έχουν πει η Ελληνίδα, τιμή μου και καμάρι μου, δεν το είπαν για να με μειώσουν αλλά γιατί είμαι η μόνη Ελληνίδα στην εταιρεία. Το παράδειγμά σου είναι λάθος. Σε μια χώρα λευκών το να πεις ο λευκός δεν τον ξεχωρίζει. Συνήθως επιλέγουμε ένα χαρακτηριστικό που δεν έχει… Διαβάστε περισσότερα »

trapezokathismata
trapezokathismata
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  BabyDoll

Δε συνεννοουμαστε ομως. Καλη καρδια.

Να πω απλα οτι τα ιδια ακριβως ελεγα κι εγω με οοοολους εσας, και πιο επιμονα, μεχρι που διαβασα, ακουσα, και καταλαβα.

trapezokathismata
trapezokathismata
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  trapezokathismata

προλαβαίνω το tl;dr μου και σας στέλνω σε απόσπασμα από το βιβλίο Why I’m no longer talking to white people about race: https://www.theguardian.com/world/2017/may/30/why-im-no-longer-talking-to-white-people-about-race Οκ δεν απαντάω σε όλα τα σχόλια αλλά θα κάνω reply στο δικό μου για να το πάω πιο γενικά. Δεν το λέω άσχημα ούτε κακοπροαίρετα – απλά δεν καταλαβαίνετε καθόλου πώς λειτουργεί και πώς έχει λειτουργήσει ο ρατσισμός εις βάρος των ανθρώπων με χρώμα δέρματος διαφορετικό του άσπρου. Αν λέτε τη λέξη “ξεχωρίζει” και τη λέτε ουδέτερα, σαν κάτι απλό και αδιάφορο, τότε πραγματικά δεν καταλαβαίνετε. Το ότι δεν καταλαβαίνετε δεν είναι κακό, απλά πρέπει να… Διαβάστε περισσότερα »

mm
mm
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  trapezokathismata

Άρα να μην λέμε και τις γυναίκες γυναίκες γιατί υπάρχει πατριαρχεία. Μην μπερδεύει το μαύρος με το νέγρος. Το νέγρος είναι βρισιά, το μαύρος είναι ότι βλέπουν τα μάτια μας. Μήπως να ξαναδιάβαζες το απόσπασμα που μας παράθεσες; «Colour-blindness does not accept the existence of structural racism or a history of white racial dominance.» Το λέει, τι να κάνουμε το να μην λέμε τους μαύρους μαύρους είναι σαν να στρουθοκαμηλίζουμε. Και ναι ο Γκάλης μέσα στο γήπεδο ήταν κοντός και στην πλατεία Συντάγματος θα τον πεις ψηλό, και εμένα στην Ελλάδα θα με πεις κανονική, στην Αφρική λευκή και στην… Διαβάστε περισσότερα »

trapezokathismata
trapezokathismata
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mm

Ενταξει, αφου το αποσπασμα λεει κολορ μπλαηντνες με τσακωσες, δεν το διαβασα, και φυσικα εσυ ξερεις καλυτερα – πηγαινε στη Σουηδια, πιασε καπου δουλεια, και πες ααα ο Τακης ο μαυρος. Πες επισης ο μακης ο γκει. Οοολα αυτα ειναι οκ στο μυαλο σου επειδη τους κανουν να ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ ΑΠ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ (το πληθος των λευκων και στρειτ). Και δε βλεπεις οτι ακριβως αυτη η εκφραση, αυτος ο τροπος σκεψης ειναι το προβλημα. Το να εισαι μαυρος ή γκει δεν ειναι σημαδουρα για να ξεχωριζεις απ το συνηθισμενο. Στη Σουηδια βεβαια αν πεις ο τακης ο μαυρος ή ο μακης… Διαβάστε περισσότερα »

trapezokathismata
trapezokathismata
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mm

Επισης ναι να μη λεμε τις γυναικες γυναικες, γιατι να τις πουμε γυναικες; Διαβαζω κατα καιρους «η γυναικα πιλοτος» σε φορουμ αντιστοιχου ενδιαφεροντος και αναρωτιεμαι γιατι να το πεις αυτο; Γιατι να μην πεις απλα the captain αλλα να νιωσεις την αναγκη να πεις the female captain? Υποθετω επειδη κι αυτη ξεχωριζει ευκολα, ε; Εχεις διαβασει ποτε αντιστοιχα the male captain? Εγω διαβαζω συνεχως τετοια φορουμ και δεν το χω δει ποτε. Το φημεηλ τσουπ. Ξεχωριζε φαινεται.

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  trapezokathismata

Ψυχραιμία, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει μία και μοναδική απάντηση ή στάση που να καλύπτει τους πάντες και τα πάντα, βλ. παρακάτω. Στην πραγματικότητα υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που θα ενοχληθούν -ακριβώς- αν πας να το παίξεις ότι “δεν βλέπεις το χρώμα” τους για το οποίο είναι ή προσπαθούν να είναι περήφανοι (που είναι πολλά περισσότερα από το χρώμα, βέβαια). Έχω δε την αίσθηση ότι τα πράγματα πρέπει να τα θέτουμε και σε μία κάποια αναλογική βάση (αντικτύπου). “Dear White People, Please Stop Saying You Don’t See Color. That’s A Lie.” https://writesomeshit.com/2019/02/18/dear-white-people-please-stop-saying-you-dont-see-color-thats-a-lie/ + “Why is it racist to call a black person… Διαβάστε περισσότερα »

trapezokathismata
trapezokathismata
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  βλαχάκι(το)

Βλαχάκι ενδιαφέροντα όσα παρέθεσες, ειδικά το πρώτο (άπτεται του colour blindness που αναφέρθηκε παραπάνω). Επειδή ίσως δεν έγινα ξεκάθαρη, δεν είπα ότι είναι ρατιστική η λέξη “μαύρος”. Αν ο συνάδελφός μου χάσει το στυλό του και μου ζητήσει να του συμπληρώσω μια αίτηση η οποία ρωτάει το ethnicity του, θα τικάρω το “μαύρος”. Δε θα κοκκινίσω, ούτε θα σοκαριστώ, ούτε θα πω “αχ πώς τα λένε έτσι απότομα”. Ρατσιστικό είναι το “ποιος παράγγειλε το τοστ; Α, ο Μάκης ο μαύρος”. Για λόγους που εξηγεί καθαρά το πρώτο σου λινκ.

Souko
Souko
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  trapezokathismata

Τον Μάκη τον ξέρεις. Είναι συνάδελφος σου. Δεν γνωρίζει όμως τον καθένα που προσπαθείς να περιγράψεις.

toso oso
toso oso
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  trapezokathismata

Trapezokathismata ενώ συμφωνούσα εν μέρει με τους άλλους σχολιαστές, διαβάζοντας σε κατάλαβα ότι εχεις δίκιο. Θυμήθηκα στο μαγαζί που δουλεύω ( καφέ) κάποια συνάδελφος για να θυμάται τους πελάτες, έγραφε σε ένα χαρτί: ο φαλακρός, ο γιαλακιας, ο χοντρός, ο κοντός, ο μαύρος. Οι πελάτες δεν το έβλεπαν αλλα εγώ θυμωνα πάρα πολύ. Της έλεγα ή θα μάθεις ονόματα ή θα αριθμησεις κάπως τα τραπέζια. Δεν ξέρω αν είναι ρατσιστικό όμως μου φαινόταν αρκετά αγενές.

Ασκαρδαμυκτί!
Ασκαρδαμυκτί!
4 χρόνια πριν

Το ύφος, το πλαίσιο και… οι αποχρώσες προθέσεις είναι που χαρακτηρίζουν τα λόγια μας. Καθόλου προσβλητικό-ρατσιστικό δεν βρήκα αυτό που είπες, όπως μας το περιγράφεις.
Αμάν πια με αυτό το politcal correct στυλάκι ορισμένων που, συν τοις άλλοις, απεκδύει από την ουσιαστική σημασία της την έννοια της ορθότητας!