in

Αγαπητή «Α, μπα»: Γιατί δεν υπάρχουν μαύροι προπονητές στο NBA;

Υπάρχει τόσος βαθύς ρατσισμός; Γιατί δεν έχει σχολιαστεί από παίκτες (τους ίδιους που τους ενδιαφέρει) και δημοσιογράφους;

Υπάρχει τόσος βαθύς ρατσισμός; Γιατί δεν έχει σχολιαστεί από παίκτες (τους ίδιους που τους ενδιαφέρει) και δημοσιογράφους; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Καταγραφή 11

Α,μπα μου και αναγνωστριες καλως σας βρηκα. Ειμαι μπασκετοφιλη . Σκεφτομουν λοιπον προπονητες ομαδων . Εκανα παρατηρησεις ως προς ποιοι ειναι οι προπονητές των ομαδων, ποιοι επιλέγονται . Φυσικά καμια γυναικά. Τον λόγο τον ξέρω και ειναι η πατριαρχια. Ελπιζω πριν πεθανω να προλαβω να δω head coach γυναικα , προς το παρον βλεπω διαιτητριες και τις θαυμαζω για τις αντοχες τους και για τη δυναμη τους. Πόσες σεξιστικές βρισιες και χαρακτηρισμους ακουν ή γραφονται για εκείνες… Παρακάτω , υπάρχει ένα φαινόμενο που παρατήρησα προσφατα και δεν μπορω να το κατανοησω , τοσο ευκολα, γιατι συμβαίνει. Υπάρχουν ελάχιστοι μαύροι προπονητές. Στην Ευρώπη , στις κορυφαίες και μεγάλες ομάδες, κανένας. Πάμε τώρα στο nba…στη φετινή χρονιά είδα περιπου 4-5 μαυρους προπονητές και έναν λατινοαμερικάνο. Συνολικά οι ομάδες είναι 32. Ενώ στους κορυφαιους ( top 10) όλων των εποχων , σε διάφορες λίστες , υπήρξε μόνο ένας. Πως γινεται αυτό; Θα μου πεις ρατσισμός και το κατανοώ μεχρι ενα σημείο. Στο μπάσκετ όμως και πόσο μάλλον στο αμερικάνικο η συντριπτική πλειοψηφία αποτελείται απο αφροαμερικανούς. Στις λίστες των κορυφαίων είναι πάλι η συντριπτική πλειοψηφία. Πως γίνεται αργότερα να μην υπάρχουν προπονητές. Ευκαιρίες για σπουδές έχουν, καθως και πηγαινουν σε κολλέγια όσο ειναι νέοι παίκτες και μετα αποκτούν χρήματα για να κάνουν ο,τι επιθυμούν. Δεν πιστεύω οτι δεν θέλει κανεις τους να προπονήσει σε υψηλά επίπεδα ή οτι δεν ειναι καλοι όλοι τους, γιατι απλώς δεν βγαίνει στα νούμερα. Είναι καλοί για να παίζουν αλλα όχι για να τους εμπιστευτούν τα κλειδιά της ομάδας; Υπάρχει τόσος βαθύς ρατσισμός; Γιατί δεν έχει σχολιαστεί από παίκτες (τους ίδιους που τους ενδιαφέρει) και δημοσιογράφους;

 

Δεν θα τον έλεγα «βαθύ» ρατσισμό, απλός, καθημερινός είναι. Παρομοίως οι γυναίκες φοιτήτριες είναι περισσότερες από τους άντρες, αλλά σε ανώτερες θέσεις καθηγητή, πόσο μάλλον πρύτανη, κυρίως (συντριπτικά) άντρες φτάνουν. Ευκαιρίες έχουν όλοι – στα τυπικά. Αλλά ίδια αντιμετώπιση, δεν έχουν. Ούτε τα ίδια εμπόδια συναντούν.

Το ίδιο ισχύει και για τους άντρες που ανήκουν σε μειονότητες. Φαντάζομαι ότι δεν έψαξες πόσοι άντρες προπονητές μπάσκετ είναι ανοιχτά γκέι (γιατί κρυφά θα υπάρχουν σίγουρα). Ή μαύροι γκέι. Ή μαύροι τρανς. Όμως οι γυναίκες, όλες οι γυναίκες, είναι ιεραρχικά πιο κάτω από τους άντρες, όλους τους άντρες, οπότε μια λευκή γυναίκα είναι πιο κάτω από έναν μαύρο άντρα, μια μαύρη γυναίκα ακόμη πιο κάτω, μια γκέι μαύρη γυναίκα που δεν ακολουθεί τις οδηγίες θηλυκότητας ακόμη πιο κάτω, και τα λοιπά. Όσο πιο κάτω στην ιεραρχία, άντρας ή γυναίκα, τόσο περισσότερες ικανότητες πρέπει να έχεις για να καταφέρεις να έχεις όντως τις ίδιες πιθανότητες με έναν λευκό, φαινομενικά στρέιτ και χριστιανό άντρα (από τώρα διαβάζω από μέσα μου τα πικραμένα σχόλια που θα σβήσω για να σας απαλλάξω).

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

21 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Etern1ty_ GR
Etern1ty_ GR
3 χρόνια πριν

Θες να πεις ότι ο οικοδόμος μαύρος άνδρας έχει από κάτω του την λευκή γυναίκα CEO; Γιατί αν αυτό θες να πεις, είναι σόφισμα και εξυπηρετεί κάτι άλλο. Η ολοκληρωμένη σωστή ανάλυση της ιεραρχίας λέει πως μια γυναίκα μπορεί να βρει περισσότερα κοινά διεκδίκησης με έναν άνδρα παρά με μια άλλη γυναίκα σε πολλές καθημερινές ταξικές διεκδικήσεις. Είναι πιθανό να συμβαίνει αυτό, ΚΑΙ συμβαίνει κάποιες φορές. Δεν αρκεί το άνδρας vs γυναίκα για να αναλυθεί όλο το σύστημα ιεραρχίας, ούτε αποτελεί τη κορωνίδα των ιεραρχιών. Είναι σα να θεωρείς ότι πίσω από όλες τις ιεραρχίες υπάρχει στο background το φυλετικό… Διαβάστε περισσότερα »

dex_
dex_
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Etern1ty_ GR

Δε διαφωνώ απαραίτητα μαζί σου, ωστόσο ας το δούμε και αλλιώς. Όταν η ceo πάει στο λαντς μπρέικ της και ο οικοδόμος της φωνάξει: «τόσα χρόνια βαρελάς, τέτοιο πάτο δεν ξανάδα» ποιός ασκεί την εξουσία; Ποιός, ή καλύτερα ποιά θα σκέφτεται αν το ταγέρ της ήταν πολύ στενό, ποία είναι από κάτω; Φυσικά και η ιεραρχία αυτή δεν ισχύει πάντα, αλλά ισχύει σχεδόν πάντα, Ακόμα και αν αγοράσει την οικοδομή και τον απολύσει. 🤷‍♂️

angus
angus
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  dex_

Πρέπει να σκεφτεί ότι το ταγέρ της ήταν στενό; Πρέπει να φοράει ταγερ βασικά; Στο παράδειγμα που θέτεις υποθέτεις μια συγκεκριμένη συμπεριφορά και για τα δύο φύλα και βάσει αυτής της συμπεριφοράς βγάζεις ένα συμπέρασμα για μια θεσμική ιεραρχία. Αλλά η άλλη έγινε κοτζαμ ceo και δεν μπορεί να απαντήσει στον υποθετικό Βαρελά ; Επειδή λες ότι η ιεραρχία ισχύει σχεδόν πάντα.

Etern1ty_ GR
Etern1ty_ GR
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  dex_

Για την έμφυλη ιεραρχία λέει η Λένα μόνο, το ξαναδιάβασα, έκανα λάθος άλλο νόμιζα οτι λέει.
Εσύ λες άλλο πράμα βέβαια, στο παράδειγμα σου το ταξικό κάνει overlap το έμφυλο και το προσπερνά χιλιόμερα, διότι η γυναίκα ceo εξουσιάζει στο παράδειγμα σου, γιατί ελέγχει όλη τη παραγωγική διαδικασία που σου δίνει (ως μισθωτός) τροφή και στέγη και αυτές είναι οι πρωταρχικές ανάγκες του ανθρώπου.

cyora
cyora
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Etern1ty_ GR

Η Λένα εννοεί ότι αν σε μια εταιρεία υπάρχουν 2 manager, ενας μαύρος άνδρας και μια λευκή γυναίκα ειναι πιο πιθανό να προαχθεί ο άνδρας. Αυτο που περιγραφεις ειναι οικονομικη-ταξική διαφορά.

Eva
Eva
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Etern1ty_ GR

Όντως η δυναμική είναι πιο πολύπλοκη, όπως λες κι εσύ, καθώς το ίδιο άτομο μπορεί να αντιμετωπίσει διακρίσεις για πολλούς λόγους και επίσης να έχει προνόμια που πηγάζουν από άλλους. Οπότε όντως δεν ισχύει αυτόματα ότι η λευκή γυναίκα είναι ιεραρχικά κατώτερη από έναν μαύρο άντρα. Η λευκή γυναίκα έχει το προνόμιο ουσα λευκή σε έναν ρατσιστικό κόσμο αλλά αντιμετωπίζει διακριση λόγω φύλου, και ο μαύρος άντρας έχει male privilege αλλά αντιμετωπίζει ρατσισμό. Στην εξίσωση μπαίνουν και διακρίσεις λόγο κοινωνικής τάξης, οικονομικής ευχέρειας, υγειας, σεξουαλικότητας κλπ. Αυτό τουλάχιστον λέει ο intersectional φεμινισμός. Νομίζω αυτό λεει και η Λένα αλλά με… Διαβάστε περισσότερα »

Λουλουδι
Λουλουδι
3 χρόνια πριν

Ενώ γενικά συμφωνώ στο κλίμα της απάντησης, διαφωνώ στο ότι η λευκή στρέιτ γυναίκα είναι σε κατώτερη θέση ιεραρχικά από εναν μαύρο άντρα ή από έναν γκέι άντρα. Υπάρχουν εξαιρέσεις σαφώς αλλά αφορούν σχετικά λίγους ανθρώπους που είναι πολύ πλούσιοι. Οι διακρίσεις με βάσει το χρώμα του δέρματος και τον σεξουαλικό προσανατολισμό είναι πολύ πιο έντονες απο τις διακρίσεις λόγω φύλου, τουλάχιστον στις δυτικές κοινωνίες. Και για να μην γενικεύω, σαν λευκή στρέιτ γυναίκα που είναι κάτοικος Ελλάδας, παρόλο που η Ελλάδα είναι πολύ πίσω σε θέματα ισότητας φύλων δεν θα έλεγα ποτέ ότι είμαι σε κατώτερη μοίρα ή οτι… Διαβάστε περισσότερα »

dex_
dex_
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Λουλουδι

Βεβαίως και πρέπει να το δούμε ανα χώρα ή πολιτεία.
Από την προσωπική μου εμπειρία, ίσως ακουστεί παράξενο, η ανοιχτή ομοφυλοφιλία κοντεύει να μετατραπεί σε προνόμιο των λευκών αντρών. Κανείς δεν νοιάζεται πια τόσο αν είσαι γκει λευκός άντρας στις περισσότερες δυτικές κοινωνίες. Δεν ισχύει το ίδιο μέσα σε μειονότητες. Δεν είναι το ίδιο να είσαι γκει και μουσουλμάνος (και για τις δυό σου κοινότητες).

Eva
Eva
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Λουλουδι

Υπάρχουν διαφορετικών ειδών προνόμια και το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Δηλαδή ο μαύρος γκει άντρας προφανώς αντιμετωπίζει κοινωνικές διακρίσεις και προβλήματα λόγω των ιδιοτήτων του ως γκει και μαύρος, αλλά έχει επίσης προνόμιο λόγω της ιδιότητας του ως άντρας. Θα αντιμετωπιστεί πχ καλύτερα από μια μαύρη γκει γυναίκα.

luckystrike
luckystrike
3 χρόνια πριν

Κοίτα εγω τώρα που είμαι στην κοσμάρα μου ξαφνιάστηκα από το γεγονός πως θα χρειαστεί να σβηστούν τόσα πικραμένα σχόλια. Θεωρούσα πως επειδή ο χώρος είναι σηματοδοτημένος τα σχόλια πάνω κάτω έχουν μία σύμπνοια. Και πως είναι κυρίως τα προσβλητικά αυτά που κόβονται. Χμμμμμ….

I_am_the_law
I_am_the_law
3 χρόνια πριν

White Men can’t jump, οπότε κάθονται και δίνουν οδηγίες απ’ έξω. Πέρα από τον ρατσισμό, πολλοί που δεν τα καταφέρνουν ως μπάσκετμπολίστες, απασχολούνται ως τεχνικοί, έχοντας κάνει ανάλογες σπουδές και μπορεί να φτάσουν να γίνουν και head coach. Μάντεψε ποιοι. Όμως αυτό αλλάζει, αναγκαστικά. Υπάρχουν 9 μαύροι προπονητές αυτή τη στιγμή, σε σύνολο 30 (που σημαίνει ότι κι εσύ ή ίδια είχες μια προκατάληψη). Ο ρατσισμός υποχωρεί και σημασία έχει το αποτέλεσμα.

https://www.google.com/amp/s/basnnewsroom.com/2019/11/10/nba-black-head-coaches-a-2019-20-perspective/amp/

Sourikata
Sourikata
3 χρόνια πριν

Αφού είσαι μπασκετικιά θα ξέρεις ότι καλός παίχτης δε σημαίνει καλός προπονητής και καλός προπονητής δε σημαίνει καλός παίχτης. Βασικά αυτό ισχύει σε όλα τα αθλήματα.
Άρα στο NBA αφου όλοι ο μαύροι είναι παιχταράδες, τι μένει στους λευκούς να κάνουν; Να γίνουν προπονητές. Ιδού! 😁

Γογγύλι
Γογγύλι
3 χρόνια πριν

Αν παρατηρήσεις οι περισσότεροι προπονητές είναι κάποιας ηλικίας άρα το coaching το εξασκούν εδώ και χρόνια. Πόσες γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, τις προηγούμενες δεκαετίες θα παροτρύνονταν να ασχοληθούν με αυτό τόσο ώστε να φτάσουν στο σημείο να γίνουν coaches? Είμαι σίγουρη ότι θα ήταν ελάχιστες και σίγουρα δε θα τους δίνονταν ευκαιρίες. Επίσης αρκετοί νομίζω πως είναι πρώην παίκτες του ΝΒΑ. Πάντως οι Spurs έχουν γυναίκα βοηθό προπονητή, και 3-4 άλλες μεγάλες ομάδες αν δεν κάνω λάθος. Mε τα χρόνια πιστεύω θα δούμε και γυναίκες προπονήτριες!

Anna
Anna
3 χρόνια πριν

Αν θες να διαπιστώσεις πόσο βαθύς και ευρύς είναι ο ρατσισμός, απλά συζήτησε με διάφορες παρέες αυτό που έγραψες. Μια μικρή προειδοποίηση, θα απογοητευτείς με πολύ κόσμο.
Σε επόμενη φάση, μπορείς να συζητήσεις αν είναι σωστό να ενθαρύνονται γυναίκες και μειονότητεςνα κάνουν αιτήσεις σε δουλειές σε εταιρίες ή οργανισμούς ή ομάδες ή να απαιτείται συγκεκριμένο ποσοστό προσλήψεων και συμμετοχών. Εκεί να δεις πάρτυ.

Maggie
Maggie
3 χρόνια πριν

Και πώς θα μπαίνει η γυναίκα προπονήτρια στα αποδυτήρια των ανδρών; 😁 οκ έχω δει πολλές ταινίες που τους λένε διαφορά και τους χτυπάνε στο τέλος στον κ😜λο.

Μαρή Κοντό
Μαρή Κοντό
3 χρόνια πριν

Να σημειώσω εδώ, πως στην ιστορία του ΝΒΑ υπήρχαν 6 γυναίκες διαιτητές (ποιο είναι το θηλυκό του διαιτητή τέλος πάντων) και αυτή την στιγμή είναι ενεργές 4 από αυτές. Δεν το λες και καλό ποσοστό, αλλά σίγουρα γίνονται βήματα. Γυναίκες υπάρχουν μόνο ως assistant coaches στο NBA 13 συνολικά, και 11 εν ενεργεία.

Frost
Frost
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μαρή Κοντό

Το θηλυκό του διαιτητή είναι ‘η διαιτητής’

Μαρή Κοντό
Μαρή Κοντό
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Frost

Eυχαριστώ 🙂

MadHatter
MadHatter
3 χρόνια πριν

Η απάντηση της Λένας μου θύμισε την ταινία platform.