in

Η Adele, τα bantu knots και το περίπλοκο θέμα της πολιτισμικής οικειοποίησης

Μία φωτογραφία της διάσημης τραγουδίστριας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις

Μία φωτογραφία της διάσημης τραγουδίστριας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

118575248 167697584853167 5202808062797910281 n
Η αμφιλεγόμενη φωτογραφία της Adele

Εδώ και χρόνια γενικά και από την στιγμή που το κίνημα ‘Black Lives Matter’ έγινε πασίγνωστο ειδικά, πολύς λόγος γίνεται για την έννοια της πολιτισμικής οικειοποίησης (cultural appropriation) και τις κοινωνικές συνέπειες της χρήσης συμβόλων, αισθητικών προτύπων, τελετουργιών, ρούχων και λέξεων μίας κουλτούρας από μίας άλλη.

Αυτή τη φορά, η συζήτηση πυροδοτήθηκε από την επιλογή της γνωστής τραγουδίστριας Adele να πλέξει τα μαλλιά της σε bantu knots, έναν τύπο κόμμωσης ιστορικά φορτισμένο. Οι κυρίαρχες γνώμες γύρω από το ζήτημα είναι δύο.

 

1135219
Φωτογραφία της Nakeya Brown με στόχο τον προβληματισμό γύρω από τα μαλλιά των μαύρων γυναικών

Από τη μία έχουμε ανθρώπους που δεν βρίσκουν αυτή την επιλογή καθόλου προβληματική, αντιθέτως πιστεύουν ότι με την ευρεία χρήση παραδοσιακά μαύρων κομμώσεων τιμάται η μαύρη κουλτούρα.Από την άλλη, έχουμε ανθρώπους που πιστεύουν πως όταν υπάρχει ακόμη ρατσισμός στο χώρο εργασίας με τις μαύρες γυναίκες ν’αναγκάζονται να ισιώνουν τα μαλλιά τους ή να φορούν περούκες για να φαίνονται επαγγελματίες ενώ ταυτόχρονα το φυσικό μαλλί τους θεωρείται ακατάλληλο σε επαγγελματικούς χώρους, κινήσεις φαινομενικά αθώες όπως αυτή της Adele απλώς υπενθυμίζουν ότι το λευκό προνόμιο είναι υπαρκτό. 

Είναι πάρα πολύ εύκολο να σκεφτεί κανείς ότι γίνεται πολλή κουβέντα για τρίχες και ότι οι αντιδράσεις προέρχονται από ανθρώπους υπερευαίσθητους αλλά η πραγματικότητα είναι άλλη: σύμφωνα με έρευνα του 2019, το 80% των μαύρων γυναικών συμφώνησαν με τη φράση ‘πρέπει ν’αλλάξω τη φυσική κατάσταση των μαλλιών μου για να ταιριάζω στο χώρο εργασίας μου’. Με αυτή την πληροφορία, γίνεται αντιληπτό ότι οι τρίχες είναι ένα θέμα που έχει σοβαρή πολιτική διάσταση και συνδέεται με τα ρατσιστικά αντανακλαστικά που ακόμη δείχνουν πολλές κοινωνίες και τα οποία συζητούνται πολύ σε παγκόσμιο επίπεδο μετά τη δολοφονία του George Floyd στις 25 Μαϊου 2020. 

 

griot mag nakeya brown hair stories the art of sealing ends
Nakeya Brown από το project ‘Hair stories untold’

 

Η μαύρη δημοσιογράφος του Glamour Magazine, Ateh Jewel, αναδεικνύει το πρόβλημα με ακρίβεια:

‘είναι οικειοποίηση όταν μία άφρο κόμμωση φοριέται σαν αστείο και για πλάκα από ένα πρόσωπο που με τίποτα δεν θα το φορούσε σε μια σημαντική συνάντηση ή στο γραφείο τους μια Δευτέρα πρωί. Έχει κάνει ποτέ η Adele bantu knots στο κόκκινο χαλί; Έχει κάνει ποτέ bantu knots σε κάποιο εξώφυλλο άλμπουμ ή σε κάποιο πάρτι που έχει παρακολουθήσει; Κι επίσης, ποιος έπλεξε τα μαλλιά της; Κάποιος μαύρος στυλίστας; Έχει σημασία ή θα’πρεπε να χει σημασία;’  

 

Aπ’την άλλη πλευρά, στα σχόλια που έχουν γίνε στο instagram της, πολλοί είναι οι μαύροι γενικώς και οι Τζαμαϊκανοί ειδικώς που την ευχαριστούν για την έμπρακτη στήριξή της προς τη Τζαμάικα και την κουλτούρα της, που επισημαίνουν ότι υπάρχουν πολύ σημαντικότερα απ’τα μαλλιά στον αγώνα ενάντια στο ρατσισμό. 

Ενώ είναι οι πολλές οι θέσεις που εκφράζονται στα 119.000 σχόλια που έχουν γίνει κάτω απ’τη φωτογραφία, εν τέλει η γνώμη που εκφέρει κανείς φαίνεται να σχετίζεται πρωτίστως με τη θέση που έχει η ιστορία στη ζωή του ατόμου που γράφει. 

b702b56eb3a8faf8cd93fe60c6d11c80
Project της Nakeya Brown σχετικά με τα αισθήματα των μαύρων γυναικών απέναντι στα μαλλιά τους

Όσοι μιλούν για πολιτισμική οικειοποίηση φαίνεται να στηρίζουν τη θέση τους με επιχειρήματα αντλημένα από την περίοδο της δουλείας και την εμφανή σχέση της με τον πανταχού παρόντα ρατσισμό που δέχονται οι μαύροι στις ΗΠΑ ενώ όσοι πιστεύουν ότι το πώς θα κάνει κάθε άνθρωπος τα μαλλιά του είναι δικό του θέμα και σχετίζεται με την αυτοδιάθεση, φαίνεται να πιστεύουν περισσότερο σε μια πιο παροντική κοσμοθεωρία μέσα στην οποία η δουλεία συνέβη, τελείωσε και τώρα έχουμε πάει παρακάτω. 

Σε κάθε περίπτωση, η Adele δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί και είναι άγνωστο το αν φαντάστηκε τη διαδικτυακή διαμάχη που θα προκαλούσε η φωτογραφία της. 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

33 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Alice in wonder
Alice in wonder
3 χρόνια πριν

Χωρίς να θέλω καθόλου να υποτιμήσω τα βιώματα των μαύρων γυναικών (ως λευκή δεν έχω κανένα τέτοιο άλλωστε) νομίζω ότι το θέμα με την εμφάνιση ισχύει λίγο πολύ συνολικά στο χώρο εργασίας, ειδικά αν μιλάμε για τις “σοβαρές” δουλειές. Ασφαλώς οι γυναίκες υφίστανται περισσότερη πίεση από τους άνδρες και σε αυτόν τον τομέα (ο άντρας με ένα υφασμάτινο παντελόνι και ένα πουκάμισο έχει ξεμπερδέψει, οι γυναίκες πρέπει να φροντίσουν για ρούχα, μαλλί, μακιγιάζ, νύχια, αποτρίχωση κι ένα σωρό άλλα) και ίσως οι μαύρες γυναίκες να υφίστανται ακόμα μεγαλύτερη πίεση και στο κομμάτι της επαγγελματικής τους εμφάνισης, αλλά ομολογώ ότι ποτέ… Διαβάστε περισσότερα »

Παπαρουνα
Παπαρουνα
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Alice in wonder

Σχετικα με την σημαια μαγιο.. Ενημερωτικα, και η Μενουνος, ειχε φωτογραφηθει με μαγιο-σημαια Ελλαδας στο στηθος πριν 2 χρονια νομιζω, και τα περιοδικα κρατησαν θετικη σταση. Και δεν ειδα κανεναν να την κατακρινει

Μαύρος Γάτος
Μαύρος Γάτος
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Alice in wonder

Δεν είναι μόνον οι χώροι εργασίας όπου (υποτίθεται) ότι θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά ορισμένοι κώδικες (και όπου το φυσικό -και συχνά ωραιότατο- κατσαρό μαλλί μιας Μαύρης θεωρείται κάκιστα ως ένδειξη “πρωτογονισμού”, “αγριάδας”, “φτώχειας”, “ασχήμιας”, κλπ). Πολύ συχνά στις ΗΠΑ, αλλά και μερικές φορές στην Ευρώπη, ζητείται επιτακτικά, επί ποινή αποβολής, από Μαύρες μαθήτριες να ισιώσουν το μαλλί τους.
Οπότε, μάλλον συμφωνώ με πολλούς Τζαμαϊκανούς και λοιπούς Μαύρους που είδαν αυτήν την χειρονομία ως θετική και υποστηρικτική, καθώς από πουθενά δεν φαίνεται να προκύπτει ότι το έκανε για διακωμώδηση.

Barbie ζωντοχήρα😘
Barbie ζωντοχήρα😘
3 χρόνια πριν

Αρκετα περιπλοκο θεμα αλλα απο τη στιγμη που ατομα της συγκεκριμενης εθνικοτητας δεν το εκλαμβανουν ως προσβολη για την κουλτουρα τους, ισα ισα, την ευχαριστουν που τους στηριζει με αυτον τον τροπο, δεν καταλαβαινω γιατι θηγονται οι υπολοιποι

Paper Cut
Paper Cut
3 χρόνια πριν

Παρότι συμφώνω με τη βάση του προβληματισμού, αυτό που μου χτυπάει σε αντίστοιχα περιστατικά είναι το ότι συχνά η μαύρη κουλτούρα αντιμετωπίζεται μονολιθικά. Εν προκειμένω, το κόντεξτ της εμφάνισης ήταν ένας αγγλικός καρναβαλικός εορτασμός που συνδέεται φουλ με την μαύρη κουλτούρα της κοινότητας της Καραϊβικής, της οποίας τα μέλη υποστήριξαν θερμά την Adele, τουλάχιστον απ’ όσα σχόλια διάβασα. Από την άλλη η κριτική έρχεται ως επί το πλείστον από μαύρους της Αμερικής και κουβαλάει διαφορετικό πολιτικό και πολιτιστικό υπόβαθρο, καθώς και τελείως άλλο λέβελ καταπίεσης. Ναι μεν είναι δεδομένο ότι ο κοινός παρονομαστής των διακρίσεων λόγω χρώματος υπάρχει παντού, αλλά… Διαβάστε περισσότερα »

Σιτζούνε Μιτζίρο
Σιτζούνε Μιτζίρο
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Paper Cut

Με συγχωρείς αλλά μια χαρά καιροί είναι πάντα για συζητήσεις και δεν είναι καθόλου απαραίτητο να ανήκεις σε μια μειονότητα για να μιλήσεις για αυτήν. Γενικά ας μιλάμε για ό,τι θέλουμε ανεξάρτητα από το αν ανήκουμε κάπου ή όχι.

Paper Cut
Paper Cut
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Σιτζούνε Μιτζίρο

Το λέω περισσότερο με αφορμή την παρούσα κατάσταση ειδικά στις ΗΠΑ. Σε αυτό το κλίμα νομίζω ότι δεν είναι πολύ πρέπον να γίνεται ολόκληρο θέμα με την υπεράσπιση μιας διασημότητας που στο κάτω κάτω δε θα επηρεαστεί και ιδιαίτερα από λίγο ιντερνετικό σαματά. Από την άλλη, εννοείται ότι μπορούμε να μιλάμε σε εγκυκλοπαιδικό επίπεδο για τα πράγματα που μας ενδιαφέρουν, αλλά πολιτικός / κοινωνικός διάλογος δεν μπορεί να γίνει μέσα σε κοινότητα που δεν πλήττεται από το πρόβλημα. Δηλαδή έστω ότι τρεις Έλληνες από την Καρδίτσα κάθονται μια μέρα για καφέ και με κάποιο τρόπο διαμορφώνουν μια άρτια θεωρητική προσέγγιση… Διαβάστε περισσότερα »

Σιτζούνε Μιτζίρο
Σιτζούνε Μιτζίρο
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Paper Cut

Σε ευχαριστώ που απάντησες. Η αλήθεια είναι ότι καταλαβαίνω το σκεπτικό και αναγνωρίζω πως το κλίμα στις ΗΠΑ αυτήν την στιγμή είναι ιδιαίτερο – και πολύ δικαιολογημένα. Το γεγονός βέβαια δεν συνέβη εκεί. Εν πάσει περιπτώσει, δεν είμαι σίγουρος ότι μία θεωρητική προσέγγιση δεν μπορεί να μεταφερθεί σε άλλη ομάδα και να αλλάξει με οποιονδήποτε τρόπο την κατάσταση. Ίσως o Μαρξ να είχε εκπλαγεί αν κάποιος του έλεγε ότι οι θεωρητικές του προσεγγίσεις θα άλλαζαν άρδην από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, ποιά; την Ρωσία. Η σκέψη συχνά έχει απρόβλεπτους τρόπους να κινείται και να επηρεάζει, όταν αφήνεται ελεύθερη.

Paper Cut
Paper Cut
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Σιτζούνε Μιτζίρο

Δε διαφωνώ καθόλου με αυτό. Σίγουρα τα θεωρητικά εργαλεία και σε μεγαλύτερο επίπεδο οι ιδέες μπορούν να επηρεάσουν κόσμο στην άλλη άκρη της γης. Όμως εκ των πραγμάτων θα πρέπει να ζυμωθούν με την εκάστοτε κοινωνία ή ομάδα και ίσως εν τέλει να εφαρμοστούν παραλλαγμένες, αναλόγως με το background που θα βρουν από πίσω (άλλος ο Μαρξ της Κορέας, άλλος του ισπανικού εμφυλίου). Είναι μια διαδικασία με πολλά στάδια και πισωγυρίσματα όλο αυτό και δεν μπορεί να γίνει για λογαριασμό κάποιου άλλου, όπως δε γίνεται ψυχοθεραπεία για λογαριασμό κάποιου άλλου – για λόγους μου κόλλησε αυτή η παρομοίωση.

Σιτζούνε Μιτζίρο
Σιτζούνε Μιτζίρο
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Paper Cut

Μα συμφωνούμε. Άλλη είναι η ένστασή μου. Για να πάμε στο παράδειγμα της ψυχοθεραπείας: όπως λες, δεν μπορεί κάποιος να κάνει ψυχοθεραπεία για λογαριασμό άλλου. Σωστά. Αλλά οπωσδήποτε δεν θα εμποδίσουμε κάποιον να κάνει μια μελέτη για την ψυχολογία των θυμάτων κακοποίησης αν και ο ίδιος δεν έχει υποστεί κακοποίηση (μου φαίνεται πως αυτή είναι η αναλογία με το δεν μπορείς να μιλάς για θέματα που αφορούν μία ομάδα που δέχεται ρατσισμό αν δεν ανήκεις στην ομάδα). Εν τέλει, μπορεί τα θύματα κακοποίησης να επωφεληθούν από μια τέτοια μελέτη. Καταλαβαίνω πως η πλειοψηφία που θα θελήσει να πει κάτι θα… Διαβάστε περισσότερα »

Marie
Marie
3 χρόνια πριν

Επειδή το θέμα το έχω αναλύσει με άπειρους μαύρους συμφοιτητές μου στ παρελθόν,είναι επιεικώς απαράδεκτο το blackfishing σε όλες τις μορφές του. Κ θα αρχίσω με το απαράδεκτο bikini,δεν φοραμε σημαία χώρας πάνω στο στήθος, στα οπίσθια κ γενικά σε κάποιο “ευαισθητο” σημείο του σώματος μας.προσβάλλεται η χώρα,οι άνθρωποι της κ ο πολιτισμός της. Δευτερον:τα μαλλιά. Ας αρχίσουμε με το εξής γεγονός,ότι τα cornrows, πρωτοεμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της σκλαβιάς των μαύρων και ήταν ένας τρόπος διαφυγής τους απ αυτές τις τρισαθλιες συνθήκες. Τ εννοω?χαραζανε πάνω στα κεφάλια τους-με κοτσιδακια-το τρόπο διαφυγής απ τα χωράφια που δούλευαν ως σκλάβοι.τα περίπλοκα… Διαβάστε περισσότερα »

Louk Ritia
Louk Ritia
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Marie

Wow αυτό με τους δρόμους διαφυγής δεν το γνώριζα. Ευχαριστώ για την πληροφορία!

angus
angus
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Marie

Καταρχάς αυτό με τους δρόμους μέσα στα καλαμποκια και τα cornrows δεν ισχύει. Και μια που λέμε για την ιστορία τους, υπήρχαν και στην αρχαιότητα (αρχαία Ελλάδα, αρχαία Ρώμη), φαντάζομαι θα τα εχετε δει σε αρχαιοελληνικά αγάλματα. Το θέμα μας δεν είναι βέβαια ποιος πρωτοφόρεσε τα κοτσίδια. Αλλά δεν καταλαβαίνω την πατέντα και τα copyrights. Επειδή οι σκλάβοι είχαν κοτσιδάκια τότε κάθε άτομο που χαρακτηρίζεται “λευκο” δεν εχει δικαίωμα να εχει κοτσιδάκια ενώ κάθε άτομο που χαρακτηρίζεται ¨μαυρο” εχει ; Κάθε μαύρο άτομο με κοτσιδάκια αποτίει φόρο τιμής σε θύματα σκλαβιάς ενώ κάθε λευκό άτομο με κοτσιδάκια κοροϊδεύει τη σκλαβιά… Διαβάστε περισσότερα »

Barbie ζωντοχήρα😘
Barbie ζωντοχήρα😘
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  angus

Θα συμφωνισω με τον /την angus…

angus
angus
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  angus

(Παραβλέποντας τον binary διαχωρισμό “λευκός” / “μαύρος”), από ποιους ζητείται να ακούσουμε, όπως γράφεις ; Κάποια άτομα αποφαίνονται ότι τα κοτσιδάκια πρέπει να φοριούνται από άτομα με συγκεκριμένο μόνο φαινότυπο, δεν βλέπω την αναγκαιότητα/ ηθική υποχρέωση υπακοής. Αντίθετα, αυτό που βλέπω είναι να υιοθετούμε κάτι επειδή ειναι “ηθικό trend” (όχι καθολικό αλλά από ορισμένες ομάδες), χωρίς ιδαιτερη σκέψη. Τη συσχετιση με τον μύθο του κρυφού σχολείου δεν την έπιασα.

Σιτζούνε Μιτζίρο
Σιτζούνε Μιτζίρο
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  angus

Ενδεχομένως να μην κατάλαβα τι θες να πεις και ποιό θεωρείς ότι είναι το πρόβλημα του/της angus. Εξήγησέ μας αν μπορείς, είναι ενδιαφέρον. Φαίνεται να λες ότι το πρόβλημά του είναι ότι τόλμησε να μιλήσει χωρίς να ανήκει σε κάποια συγκεκριμένη φυλή (αλήθεια, πώς ξέρεις αν είναι λευκός ή όχι; επίσης, πόσο πρέπει να ανήκει, αν έκανε τεστ DNA και έχει 10% από ομάδα Αφρικής είναι αρκετό ή να το αφήσουμε στο 15%?). Επίσης το να ακούσουμε δεν είναι το ίδιο με το να αυτολογοκρίνουμε την οποιαδήποτε γνώμη μας, με φόβο ότι θα υποστούμε τη χλεύη κάποιου που αισθάνεται ότι… Διαβάστε περισσότερα »

Σιτζούνε Μιτζίρο
Σιτζούνε Μιτζίρο
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Σιτζούνε Μιτζίρο

Μα συμφωνούμε απόλυτα στο ότι υπάρχει ρατσισμός στην κοινωνία. Επίσης στην εμπειρία των μαύρων γυναικών – πράγματι, πώς μπορεί κανείς να διαφωνήσει; Η ένστασή μου είναι στην λογοκρισία της έκφρασης γνώμης κάποιου που δεν ανήκει στενά στην ομάδα. Αυτό δεν μπορώ να καταλάβω και νομίζω ότι αυτή ήταν η κριτική που δέχθηκε ο/η angus.

Σιτζούνε Μιτζίρο
Σιτζούνε Μιτζίρο
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Σιτζούνε Μιτζίρο

Ασ συμωνήσουμε πως δεν θα συμφωνήσουμε. Πάντως ο χαρακτηρισμός αυτού που είπε ο angus σαν ρατσιστικό μου φαίνεται άτοπος, δεν φαντάζομαι καν τι ορισμό μπορεί να χρησιμοποιείς για το ρατσισμό. Η ιδέα ότι η φυλή είναι κοινωνικό κατασκεύασμα είναι μάλλον κυρίαρχη σε όσους μελετούν αυτό το ζήτημα.

Marie
Marie
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Marie

Δεν είναι θέμα διακρίσεων, είναι θέμα σεβασμού σε μια φυλή που έχει περάσει τα πάνδεινα.το σίγουρο είναι ότι γ ν θεωρούν όλοι οι μαύροι,απαράδεκτο οι λευκοί ν οικειοποιούνται κ ν μιμούνται τη κουλτούρα τους,έχουν δίκιο.οχι δε μπορούμε ν κάνουμε κοτσιδακια οι λευκοί,όπως δεν μπορούμε ν αποκαλούμε κανένα μαυρο-ni***. Δεν δεχετε συζητηση ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Ήταν τρόπος διαφυγης από βασανιστήρια τα κοτσιδακια τους.αυτοι οι άνθρωποι δεν γνώριζαν ούτε γραφή,ούτε ανάγνωση ούτε τίποτα.ετσι εφηύραν ένα πιο καλλιτεχνικό τρόπο γ ν ανακτήσουν την ελευθερία τους.κ το καταφέρανε.πολλοι γλίτωσαν από τη δουλεία εξαιτίας των μαλλιών τους.μην αφήνετε το white privilege να σας τυφλώνει.… Διαβάστε περισσότερα »

Marie
Marie
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Marie

Δε νομίζω ότι χρειάζεται ν επισυναψω όλο το google γ ν αποδείξω ιστορικές αλήθειες.αλλα μια που τίθεται το θέμα κ μόνο που αμφισβητούμε το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν βρει ένα τρόπο ν ξεφεύγουν απ τα καθεστώτα δουλείας,αυτό από μόνο του δείχνει καθαρόαιμο ρατσισμό. Η ιστορία ενός λαού δεν αμφισβητείται. Το λευκό προνόμιο μας δυστυχώς δε μας επιτρέπει ν καταλάβουμε ότι τα,braids,cornrows, dreadlocks κα ανήκουν αποκλειστικά σε αυτούς.ναι είναι πολιτιστική τους κληρονομιά,είναι η κουλτούρα κ η ιστορία τους σαν έθνος.να φανταστώ το γεγονός ότι διατειρουνται μέχρι σήμερα κ έχουν περαστεί κ ως fashionable στοιχείο ίσως μας ξενίζει. Αλλά αν… Διαβάστε περισσότερα »

Queen of spades
Queen of spades
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Marie

Marie, μια συντομη ερευνα στο google με ενημερωνει οτι τα cornrows προυπηρχαν της εποχης σκλαβιας, οτι χρησιμοποιουνταν τοτε ως πιο ευπαρουσιαστο κουρεμα, και οτι υπαρχουν ισχυρισμοι οτι το στυλ χτενισματος χρησιμοποιηθηκε για να αποτυπωθουν escape roots (οχι ομως οτι δημιουργηθηκε γι αυτον το σκοπο). Δεν εχω καταληξει που βρισκομαι σ αυτο το debate. Ακουω τις ενστασεις της μαυρης κοινοτητας. Παραλληλα σκεφτομαι οτι οι ζυμωσεις μεταξυ πολιτισμων μου φαινονται καλη ιδεα, αν γινονται με σεβασμο και οχι υποτιμητικα η κοροιδευτικα. Εχουμε οικιοποιηθει ως δυτικη κουλτουρα πολλα (digested) στοιχεια απο Ασιατικες και αλλες: απ τα κιμονο μεχρι τα (wannabe-)ινδιανικα διακοσμητικα, τα feng… Διαβάστε περισσότερα »

Μαύρος Γάτος
Μαύρος Γάτος
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Queen of spades

Ευτυχώς, όλοι ανεξαιρέτως οι πολιτισμοί -και όχι μόνο ο Δυτικός- έχουν ανταλλάξει και αφομοιώσει, και συνεχίζουν να το κάνουν, διατροφικά και γαστρονομικά (κυρίως), μουσικά, ενδυματολογικά, αισθητικά, καλλιτεχνικά στοιχεία, κλπ, που προέρχονται από τους πολιτισμούς με τους οποίους έρχονται σε επαφή. Το αποτέλεσμα είναι να εμπλουτίζεται σημαντικά ένας πολιτισμός. Θεωρώ ότι, όταν μια Λευκή χρησιμοποιεί μια κόμμωση αφρικανικής προέλευσης και είναι υπερήφανη γιατί αυτό την ομορφαίνει, τότε η χειρονομία της, εκτός του ότι της προσφέρει ευχαρίστηση, βοηθάει και τις Μαύρες γυναίκες να αποφύγουν και να ακυρώσουν τις ταπεινωτικές συμπεριφορές που οφείλονται στα ρατσιστικά στερεότυπα που εξακολουθούν δυστυχώς να διατηρούνται στο κεφάλι… Διαβάστε περισσότερα »

Marie
Marie
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Queen of spades

Κάτι τελευταίο κ τ κλείνω εδω:ψάξε τον όρο blackfishing. Ένας γνωστός celebrity που έχει πέσει πολλές φορές στο ατόπημα είναι φυσικά η Kim Kardashian. Σε συζητήσεις που είχα νε μαύρους συμφοιτητές μου στην Αγγλία,ένιωθαν ότι ο μόνος τρόπος ν αντιμετωπιστούν ως άνθρωποι,είναι κάποιος ν θαυμάζει τη κουλτούρα τους:τη μουσική,τα ρούχα, τα μαλλιά τους,τα νύχια,τα πάντα!Ε,δεν θέλουν αυτό.δεν θέλουν να εκτιμηθούν επειδή κάποιος λευκός τους “διαφημιζει”.γιαυτο δεν θέλουν λευκοί να υιοθετούν στοιχεία της κουλτούρας τους.θελουν να τους εκτιμαμαι κ ν τους αντιμετωπίζουμε σαν ανθρωπους, όχι επειδή υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος.αλλα επειδή είναι ακριβώς αυτο:άνθρωποι. Κ δυστυχώς ακόμα δεν αντιμετωπίζονται σαν αυτο-δε… Διαβάστε περισσότερα »

angus
angus
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Marie

Τι εννοείς το σίγουρο είναι ότι “για να θεωρούν όλοι οι μαύροι” ; Από που προκύπτει αυτό ; Προφανώς δεν υπαρχει κάποιο poll που να εχει γίνει σε κάθε “μαυρο” ατομο ώστε να βγάλουμε συμπέρασμα για την πλειοψηφία των μαύρων ατόμων. Είναι σαν να λες “όλοι οι λευκοί θεωρούν ότι…” ή σαν να λες “όλες οι γυναίκες θεωρούν ότι” Τελοσπάντων, με την παραπάνω λογική δεν πρέπει να φοράμε ινδικού στιλ ρούχα γιατί οι Ινδοί βίωσαν στο πετσί τους την αποικιοκρατία και δεν είμαστε entitled να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Να μην φοράμε μπικίνι γιατί αυτό ηταν μία παραδοσιακή φορεσιά σε νησιά… Διαβάστε περισσότερα »

Σιτζούνε Μιτζίρο
Σιτζούνε Μιτζίρο
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Marie

Το να φτιάχνει ένας λευκός το μαλλιά του έτσι είναι σαν να κάνεις φωτογράφιση μόδας στο Άουσβιτς; Εεεεεεμ, από μένα είναι όχι. Μάλλον αν κάνεις φωτογράφιση μόδας στο Άουσβιτς δεν θα βρεθεί κάποιος Εβραίος να πει αχ τέλεια, στηρίζεις την Εβραϊκή παράδοση, ενώ με την Αντέλ βρέθηκαν απ’ό,τι φαίνεται αρκετά μέλη της κοινότητας που αφορά που να την υποστηρίξουν. Ας μην γινόμαστε βασιλικότεροι του βασιλέως και ας μην επιβάλουμε τη λογοκρισία σε όλους. Επίσης επειδή κάτι το λέει κάποιος μαύρος δεν σημαίνει ότι κατέχει και την απόλυτη αλήθεια για τον ρατσισμό και την μαύρη φυλή. Εγώ ας πούμε μπορεί να… Διαβάστε περισσότερα »

Ponemenosspourgitis
Ponemenosspourgitis
3 χρόνια πριν

Εγώ έχω την εξής απορία…αν στην χώρα μου τα αεροδρόμια είναι γερμανικά, οι σιδηρόδρομοι ιταλικοί, ο ορυκτός πλούτος καναδέζικος, οι μαρίνες τουρκικές, η κεντρική μου τράπεζα αμερικανική, τα κέντρα λήψεως αποφάσεων εκτός χώρας…..τι στάμπα να βάλω στο μπικίνι μου??? Άσχετα από την πλάκα, είναι τρομερό το πως τα ΜΜΕ πετάνε κάθε φορά την μπάλα στην εξέδρα. Όταν σούταραν λόγο του BLm το άγαλμα του Λεοπόλδου είπα επιτέλους κάποιος θυμήθηκε έστω και πολύ μα παρά πολύ αργά τα εκατομμύρια θύματα του Κογκό. Τώρα γύρισε η παγκόσμια προσοχή στις τρίχες της Aντελ. Η μαζική αισθητική ήταν το κύριο όπλο για να δημιουργηθεί… Διαβάστε περισσότερα »

angus
angus
3 χρόνια πριν

Εγω πάλι βρίσκω προβληματικό τον binary διαχωρισμό “λευκός” “μαύρος” : α) ποιες αποχρώσεις του δέρματος ορίζονται ως μαυροι και ποιες ως λευκοί ; β) γιατί μου αφαιρεί το δικαίωμα να αποφανθώ για την πολιτισμική οικειοποίηση το χρώμα του δέρματός μου;

angus
angus
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  angus

Γράφεις: “αποψη πρέπει να εκφράζουν μόνο οι POC (*) και οι λευκοί θα πρέπει να στηρίζουμε” . Πράγμα που προϋποθέτει : α) Ότι οι άνθρωποι πρέπει να ανήκουν σε μία από τις 2 κατηγορίες (λευκοι/ POC) αλλιώς υπάρχει πρόβλημα ταξινόμησης (τι γίνεται με τους ανθρώπους of mixed race πχ;) β) στην κατηγορία “POC” πρέπει να υπάρχει ομοφωνία – γιατί αν δεν υπάρχει ομοφωνία τότε δεν θα εκφράζουν 1 αποψη αλλα 500 και θα πρέπει οι λευκοί να στηρίζουν και τις 500. Άρα τα άτομα POC είναι μία ομοιόμορφη μάζα με μία ομοιόμορφη γνώμη και τα άτομα λευκά επίσης μία ομοίομορφη… Διαβάστε περισσότερα »

3Πουλάκια
3Πουλάκια
3 χρόνια πριν

Το γεγονός ότι για μια ακόμη φορά αστυνομεύεται η εμφάνιση μιας γυναίκας θα το προσπεράσουμε; Ναι μεν είναι διάσημη και έχει κοινωνική επιρροή, αλλά είναι καλλιτέχνιδα, όχι πολιτικός. Ας κάνει ότι θέλει, και αν υπάρχουν συνέπειες ας τις δεχτεί όπως όλοι. Γιατί να τίθεται θέμα συζήτησης στα μίντια; Α, ναι ξέχασα, γιατί πατριαρχεία.

3Πουλάκια
3Πουλάκια
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  3Πουλάκια

Κι όμως, το γεγονός οτι δέχεται περισσότερη κριτική είναι επειδή είναι γυναίκα. Εδώ μαχόμαστε τον μισογυνισμό, και οι καταπιεσμένες ομάδες πάσχουν (δυστυχώς) από μισογυνισμό όσο και ο υπόλοιπος κόσμος. Το γεγονός ότι θυματοποιούνται συστηματικά δεν δημιουργεί ξαφνικά ανοσία στον μισογυνισμό. Ίσα ίσα, πολλές φορές αυξάνεται. Διαφωνώ ότι θα έπρεπε ως γυναίκες να μαχόμαστε για κάθε καταπιεσμένη ομάδα, γιατί αυτή η αντιμετώπιση, ότι οι γυναίκες πρέπει να φέρουν την ευθύνη, το φορτίο, το emotional labour για ΟΛΟΥΣ είναι επίσης πατριαρχική.

Ζαμπόν- κασέρι
Ζαμπόν- κασέρι
3 χρόνια πριν

Θα πάω με την κυρία ateh.

saligari
saligari
3 χρόνια πριν

Emaero, δεν κατάλαβα τι εννοείς! Οτι σβήνονταν τα σχόλια εντελώς, ή οτι άλλαζαν θεση αναλόγως τα likes? Αν λες για το πρώτο, μήπως είναι λόγω των επισκευών-αλλαγων που γίνονται στο σάιτ τον τελευταίο καιρο; Γιατι κι εμενα μου εχει τελευταία, όταν κανω refresh να εχει εξαφανιστεί σχόλιο προσωρινα, και νομιζω είναι τεχνικό το θέμα! Επίσης σε εμενα συνήθως εμφανίζονται μόνο οι ερωτήσεις, ενω τα άλλα θέματα (όπως αυτο) για να τα βρω πρεπει να πηγαίνω μέσω της lifo..! Φαντάζομαι οτι γινονται εργασίες και αυτά θα λυθούν συντομα Όσον αφορα το οτι τα σχόλια κατατάσσονται με σειρα δημοφιλίας, είναι ενα θεμα,… Διαβάστε περισσότερα »

neuroburned
neuroburned
3 χρόνια πριν

Υπάρχει ορισμός για το cultural appropriation που να δικαιολογεί την ανάγκη του ως όρο; Δηλαδή εμπεριέχει κάτι σαν ορολογία, σαν νόημα που δεν καλύπτεται από τον όρο “ρατσιμός”; Αφορά όλες τις κουλτούρες; Με βάση τον ορισμό του όρου, πώς κρίνεται ένας λευκός που μαθαίνει κινέζικα και τα μιλάει με κινέζικη προφορά; Δεν ρωτάω την άποψη των αναγνωστών, θέλω να δω αν ο υπάρχει ορισμός του όρου όπου να φαίνεται σαφώς τι είναι κατακριτέο και τι όχι.