H εμπειρία μου με τις στολές εργασίας

Όταν έπιασα την δεύτερη δουλειά της ζωής μου με ενημέρωσαν ότι πρέπει να φοράω στολή.

Ήταν σε ένα κατάστημα ένδυσης και η στολή μου αποτελούνταν από 1 μαύρο παντελόνι και 1 μαύρη μπλούζα. Ακόμη θυμάμαι το πόσο ανόρεχτα πήρα την σακούλα με τα νέα αυτά ρούχα που θα με συνόδευαν πολλές ώρες της τότε ζωής μου. Μέχρι τότε δεν είχε περάσει από το μυαλό μου ότι στο εργασιακό μου περιβάλλον θα έπρεπε κάποια στιγμή στολή. Και πέρασε καιρός να καταλάβω το νόημα αυτής της στολής. Την επόμενη φορά που με έστειλαν να ραφτώ για να μπορώ να λάβω μετά από λίγες μέρες την στολή εργασίας στα μέτρα μου ένιωσα ότι χάνεται το στυλ μου. Ήμασταν 5 κοπέλες με πανομοιότυπα μπεζ – εκρού φορέματα που αν και ”ραμμένα” πάνω μας δεν ταίριαζαν σε καμία μας. Ήταν στολές. Κυριολεκτικά.

Το επόμενο χτύπημα ήρθε όταν ξεκίνησα να εργάζομαι σε ένα περιβάλλον που δεν απαιτούσε την τυπική στολή που αναφέρω παραπάνω αλλά απαιτούσε την στολή του εργαζομένου σε γραφείο. Όταν κάποιος πλέον λέει ντύσιμο γραφείου εννοεί κάτι πολύ συγκεκριμένο που διαμορφώνεται ανά δεκαετία. Κάθε δεκαετία, χρόνο, σεζόν διαμορφώνεται το τι ”πρέπει” να φοράμε στην δουλειά. Άραγε πρέπει να πρέπει;

Όταν έπρεπε να φοράω κανονική στολή εργασίας αν και στην αρχή δυσαρεστούσα, μετά συνειδητοποίησα τα 2 θετικά που μου προσέφερε. Τα θετικά ήταν να έχω έτοιμα ρούχα κάθε πρωί χωρίς να σπαταλάω χρόνο να ψάχνω τι πρέπει να φορέσω κάθε μέρα και να εξοικονομώ χρήματα. Ακόμη και τώρα αρνούμαι να κατανοήσω γιατί πολλές εταιρείες δεν έχουν ειδικό μισθολογικό κομμάτι για την αγορά ρούχων εργασίας εφόσον δεν υπάρχει ”στολή” εργασίας. Ακόμη θυμάμαι χαρακτηριστικά μια μεγάλη και αναγνωρίσιμη εταιρεία η οποία έδινε κατώτατο μισθό και μια από τις πρώτες ερωτήσεις από την σειρά απαράδεκτων ερωτήσεων που έκανε ήταν ”αν είμαι διατεθειμένη να έχω ένα συγκεκριμένο στυλ ντυσίματος”. Όταν λοιπόν την ρώτησα αν περιλαμβάνεται αυτό στον μισθό με ενημέρωσε ότι όχι και ότι προτείνει σε όλους τους εργαζόμενους να αγοράζουν τα ρούχα τους από συγκεκριμένες αλυσίδες ένδυσης. Αρνήθηκα καθ’όλα ευγενικά αλλά αμέσως στεναχωρήθηκα για την επόμενη υποψήφια που θα κρατούσε κάθε μήνα χρήματα από τον ήδη χαμηλό μισθό της για να αγοράσει ένα ίσως άχρηστο για αυτή παντελόνι σε ίσια γραμμή χρώματος σκούρο γκρι. Σύμφωνα με το positive branding μια επιχείρηση πρέπει να προτρέπει τους εργαζόμενους της να είναι περιποιημένοι και καθαροί ενώ παρουσιάζουν τον εαυτό τους όσο καλύτερα μπορούν χωρίς να τους καταπιέζουν με αυστηρούς κανόνες ντυσίματος. Εφόσον λοιπόν μια επιχείρηση δεν μπορεί  και δεν είναι δυνατόν να έχει στολές εργασίας θα πρέπει να σέβεται τον παραπάνω κανόνα.

Τα ρούχα εργασίας στην εποχή μας όσο ποτέ άλλοτε θέλουν να δώσουν την αίσθηση της στολής της επιτυχίας και για να επιτευχθεί αυτό πρέπει αυτός που τα φοράει να νιώθει άνετα και να είναι ο εαυτός του. Όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρεται στο Βusiness Insider σε σχέση με το παρελθόν όπου οι εταιρείες ήθελαν άτομα που τηρούσαν όλες τις διαδικασίες τώρα θέλουν άτομα που φέρνουν αποτελέσματα. Και για να φέρουν αποτελέσματα πρέπει να νιώθουν ότι είναι άνετα και κοντά στις προτιμήσεις τους. Σε σχέση με παλιότερες δεκαετίες όπως του ’50 και ’60 οι εργαζόμενοι έχουν υιοθετήσει ένα πιο χαλαρό στυλ στον χώρο εργασίας που τους βοηθάει να είναι πιο αποδοτικοί. Με την έκρηξη χρωμάτων και με την ποικιλία υφασμάτων την δεκαετία του ’80, άρχισαν να αλλάζουν και οι επιλογές των εργαζομένων στον χώρο εργασίας. Αν το δούμε πιο σφαιρικά το ντύσιμο στον χώρο εργασίας διαφέρει ανάλογα με το κομμάτι εργασίας του κάθε ένα, καθώς και με την κουλτούρα της χώρας στην οποία κινείτε.

Κατά την γνώμη μου το ντύσιμο εργασίας πρέπει να κινείτε στα πλαίσια που ο εργαζόμενος νιώθει άνετα χωρίς να γίνεται παράταιρος. Το να μην ασφυκτιά κάποιος μέσα σε μια στενή φούστα, ή σε ένα ζεστό σακάκι που θα τον κάνει να είναι μαγκωμένος και αμήχανος είναι το πιο σημαντικό για την απόδοση του εργαζόμενου. Σε μια δουλειά δεν πρέπει να χάνουμε τα κομμάτια της προσωπικότητας μας που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε, και τα οποία πολλές φορές εκφράζονται μέσα από το ντύσιμο. Η αρχή έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες παρόλα αυτά ελπίζω οι άνθρωποι μελλοντικά να μπορούν μην χάνουν το προσωπικό τους στυλ και την προσωπικότητα τους ενώ δουλεύουν.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in ,

Αξιολογήστε το άρθρο

26 points
Upvote Downvote

16
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
7 Θέματα σχολίων
9 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
14 Συντάκτες σχολίων
HaifischnetSoukoEvilΚοσμική ΝεράιδαMitsi Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Τετράγωνη Λογική
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Κατά τη γνώμη μου οι στολές εργασίας είναι εξαιρετικά χρήσιμες. Υπάρχουν πολλές θέσεις εργασίας στις οποίες απαιτείται ο εργαζόμενος να ξεχωρίζει για να διευκολύνει τον πελάτη (πχ ξενοδοχείο, υπάλληλος καταστήματος, ελεγκτής τρενου). Σκέψου πόσο άβολο θα ειναι για εναν πελάτη ξενοδοχείου να γυρνάει ανάμεσα σε 100,200, 300 ανθρώπους να εντοπίσει έναν υπάλληλο από ένα καρτελάκι που ίσως φοράει στο πέτο. Επιπλέον, οι στολές εργασίας εξασφαλίζουν την απαιτούμενη ομοιομορφία ως προς τους κανόνες ένδυσης. Όταν δούλευα σε ένα ξενοδοχείο, τις πρώτες μέρες τις σεζόν που δεν είχαν καταφτασει οι στολές μας, μια συνάδελφος ερχόταν με τζιν 2 νουμερα μικρότερο και κοντή… Διαβάστε περισσότερα »

Glamazon
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Θα συμφωνήσω. Δυστυχώς η ερωτώσα νομίζει ότι όλοι έχουν την ίδια κατανόηση όταν μιλάμε για ντύσιμο χωρίς έντονα στοιχεία. Σε προηγούμενη δουλειά έπρεπε να επιβάλλω σε όλους τους υφισταμένους μου να φοράν τζιν παντελόνι χωρίς έντονα στοιχεία, και τα νύχια μόνο σε παλ χρώματα για να μην είναι έντονα. Δεν μπορώ να σου περιγράψω πόσες φορές ήρθαν εργαζόμενοι με τζιν με σκισίματα, τρουκς, ξεβαμένα και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς. Η με νύχια κοραλί, μπλε κτλ και όταν τους έκανα παρατήρηση μου έλεγαν “μα είναι απαλό το χρώμα δεν είναι έντονο”. Στο τέλος, ακριβώς επειδή δεν μπορείς να τους κυνηγάς… Διαβάστε περισσότερα »

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Ναι αλλά τι δουλειά είναι αυτή που τα νύχια βαμμένα κόκκινα ή ροζ ή μπλε αποτελούν πρόβλημα; Ειλικρινής απορία αυτή.

Κοσμική Νεράιδα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Mitsi αυτο με τα διακριτικά νύχια σε μένα είχε τύχη όταν δούλευα promotion.ετσι ώστε όταν δείχναμε το προϊόν αφενός να φαίνονται καθαρά τα χέρια και αφετέρου να μην διασπάται η προσοχή του πελάτη απ’ το έντονο χρώμα νυχιού

Haifischnet
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Haifischnet

Τα βαμμένα νύχια (ασχέτως χρώματος) δημιουργούν πρόβλημα όταν πιάνεις φακέλους, γιατί αφήνουν χρωματιστές γρατσουνιές στο χαρτί.

Η μπλε ώρα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Το κείμενο χτύπησε τις ευαίσθητες χορδές μου….Στην μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων που δουλεύω πρέπει να φοράω μπλούζα της επωνυμίας σε ένα υπέροχο πορτοκαλί χρώμα (νομίζω ότι καταλάβατε ήδη που εργάζομαι !:p) . Παιδιά το σιχαίνομαι κ το χρώμα και την μπλούζα κ η ποιότητα του υφάσματος χάλια ! Πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερα να φοράμε τα ρούχα μας , casual και με ένα στυλ πιο φιλικό στον πελάτη και απλά να φοράμε όπως και τώρα ταμπελακι με το όνομα μας ! Αχ ! Είπα πολλά αλλά το χω καημό αυτό το μπλουζάκι !:(

tsikampoum
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Αχ μπλε ωρα πρωην συναδελφος εδω! Στην εταιρεία που ημουν εγώ φορουσαμε τζιν με κοκκινη μπλουζα. Καλα τη μισουσα αυτη τη μπλουζα!!! Κοκκινο δεν φοραω ποτε, γενικα δεν φοραω εντονα χρωματα και μου την εδινε στα νευρα! Ασε δε που το υφασμα ηταν χειμωνα καλοκαιρι ιδιο. Μονο το μανικι αλλαζε. Οποτε οπως καταλαβαινεις το χειμωνα ξυλιάσαμε και το καλοκαιρι σκαγαμε γιατι στην εταιρειαρα μας καναμε οικονομια σε θερμανση και κλιματισμο..!

daria
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Και πως θα σας αναγνώριζε ο πελάτης στο κατάστημα; Απο το καρτελάκι; Οι στολές εργασίας εξυπηρετούν έναν σκοπό.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Σε κάποιες δουλειές νομίζω οι στολές είναι απαραίτητες για να ξεχωρίσει ο υπάλληλος. Σε μια καφετέρια, σε ένα ξενοδοχείο, σε ένα πολυκατάστημα. Προφανώς όχι σε ένα γραφείο, αλλα σε πολλές άλλες περιπτώσεις επιβάλλεται.

Lifoworm
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Άσχετο αλλά και λίγο σχετικό μιας και μιλάμε για απαιτησεις που έχουν βα κάνουν με εμφάνιση. Είχα ακούσει κάποτε ότι στην Aegean ζύγιζαν τις αεροσυνοδούς σε τα τα χρονικά διαστήματα και αν είχες βάλει πάνω από 2 κιλά έπρεπε μέχρι τονεπόμενο ελεγχο να τα χάσεις. Μπορεί κάποια να το επιβεβαιώσει;

Θάντερ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Επιβεβαιώνω. Ισχύει ότι τις ζυγίζουν συχνά και αν υπερβουν κάποιο όριο τους ζητείται να χάσουν κιλά, αλλά δεν θυμάμαι αν αυτό το όριο είναι τα δύο κιλά.

Inna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Kαι εγώ επιβεβαιώνω. Όπως επίσης και στα νυχιά επιτρέπεται μόνο γαλλικό ή κόκκινο ,όχι ψεύτικα. Και στο μακιγιάζ προϊόντα συγκεκριμένης εταιρίας καλλυντικών που συνεργάζεται η εταιρεία (αλλά οι αεροσυνοδοί πληρώνουν από την τσέπη τους) με συγκεκριμένη απόχρωση σκιάς και κόκκινου κραγιόν . Μαλλιά κότσο με τον ίδιο τρόπο χτενισμένο και στολή όχι πολύ στενή να μην διαγράφεται το σώμα.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Εγώ αυτό που σκέφτομαι είναι το εξής: Αν μια στολή εργασίας περιλαμβάνει ένα παντελόνι ή μια φούστα που είναι στενά και διαγράφουν τα οπίσθια ή μια μπλούζα που είναι στενή και διαγραφεί το στήθος, αν η εργαζόμενη γυναίκα πει: “Θέλω τα ρούχα της στολής εργασίας μου να είναι σε πιο φαρδιά γραμμή, για να μην κοιτάει το αφεντικό, ο συνάδερφος, ο πελάτης το σώμα μου , θα της το επιτρέψουν;”.

Κοσμική Νεράιδα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Δεν έχω συναντήσει ποτέ στολή που επίτηδες να είναι έτσι.Αντιθετως οι μπλούζες είναι φαρδιές.Τωρα αν σε κάποια δεν της κάνει,ζητάει μεγαλύτερο νούμερο

Evil
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Evil

Δεν βλεπω το προβλημα.. οπου εχω δουλεψει υπαρχει dress code η στολη πιο παλια που δουλευα στα ζαρα. Δεν με καταπιεσε ποτε. Η δουλεια εχει γενικα κανονες. Δεν το ανελυσα ποτε τοσο πολυ.

Souko
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Σε 4 απο τις δουλειές που έχω κάνει , υπήρχε στολή εργασίας / dress code. Σε κατάστημα κινητής τηλεφωνίας, σου δίνανε 2-3 μπλούζες, απο παντελόνι φόραγες ότι ήθελες. Σε κατάστημα καφε/τροφίμων σε αεροδρόμιο της επαρχίας, πάλι σου δίνανε 2 -3 μπλούζες , και τα υπόλοιπα οτι θες, αρκεί να καλύπτουν τους κανόνες υγιεινής ( κλειστό παπούτσι, νύχια καθαρά, χωρίς κοσμήματα) . Τέλος, σε εταιρία καλλυντικών/αρωμάτων σε κατάστημα, τα μπλουζάκια (εκεί ήταν πολλά) της εταιρίας (ή/και αν τύχει basic μονοχρωμα κατα προτίμηση λευκά ή στο χρώμα της εταιρίας σου) και μαύρο παντελόνι. Αν εξαιρέσεις το μαύρο παντελόνι που έπρεπε να αγοράσεις… Διαβάστε περισσότερα »