in ,

H Ρένα απαντά: Πώς αντιμετωπίζουμε τις έμφυλες διακρίσεις στην εργασία;

Παρατηρώ ότι υπάρχει σοβαρό θέμα κι αναζητώ έναν οδηγό διαχείρισης.

Πώς αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις; ____________ Η ιστορία της Έξαλλης Αναγνώστριας όπως την ξεχώρισα σήμερα Γειά σου Ρένα μου! Μήπως θα μπορούσες να μας ενημερώσεις πως να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα διάκρισης λόγω φύλου και ηλικίας στον εργασιακό χώρο? Παρατηρώ ότι υπάρχει σοβαρό θέμα. Ευχαριστώ. ΑΠΟ ΤΗΝ – Έξαλλη αναγνώστρια __________________ Ας οργανώσουμε τη συζήτηση Ένα πάρα […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

gender discr

Πώς αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις;

____________

Η ιστορία της Έξαλλης Αναγνώστριας όπως την ξεχώρισα σήμερα

Γειά σου Ρένα μου! Μήπως θα μπορούσες να μας ενημερώσεις πως να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα διάκρισης λόγω φύλου και ηλικίας στον εργασιακό χώρο? Παρατηρώ ότι υπάρχει σοβαρό θέμα. Ευχαριστώ.

ΑΠΟ ΤΗΝ – Έξαλλη αναγνώστρια

__________________

Ας οργανώσουμε τη συζήτηση

Ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα, που όσο κι αν το αρνούνται κάποιοι, συμβαίνει κι αποτελεί μάλιστα διαχρονικό ζητούμενο επί σειρά κυβερνήσεων.

Αρχικά σας παραπέμπω σε πανεπιστημιακή διπλωματική εργασία για το ζήτημα αυτό από το 2017 και άλλη μια πανεπιστημιακή εργασία του 2023 ώστε να δούμε κάποια δεδομένα.

Στις μεγάλες εταιρείες υπάρχει τμήμα Human Resources το οποίο είναι το αρμόδιο για την υποβολή παραπόνου σε πρώτο στάδιο (καλύτερα γραπτά, ώστε να υφίσταται τεκμήριο).

Η νομοθεσία εμποδίζει σαφώς τις διακρίσεις λόγω φύλου στην εργασία και το δικαίωμα σε αυτήν, και τις άμεσες, και τις έμμεσες.  Πρόσφατα όμως στα σχόλια εδώ στο ampa και τα Renatalks αναδείχθηκε αυτό που το περιοδικό Lawyer Magazine (και αντιγράφω) αναφέρει ως “ποινή της μητρότητας”: “Η λεγόμενη “ποινή της μητρότητας” συνοψίζει ένα σύνολο μειονεκτημάτων που αντιμετωπίζει η μέση γυναίκα στην αγορά εργασίας, αφότου γίνει μητέρα, είτε λόγω των λιγότερων ευκαιριών που της παρουσιάζονται είτε επειδή συγκεκριμένες επιλογές της, όπως π.χ. η μερική απασχόληση και η γονική άδεια, συνδέονται με αρνητικά αποτελέσματα στην εργασιακή της ζωή. Σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω, έμφυλα στερεότυπα, όπως η απαξίωση της γυναικείας αφοσίωσης στην εργασία της, παρουσιάζουν τη γυναίκα ως λιγότερο ελκυστικό εργαζόμενο για τον μέσο εργοδότη, καθιστώντας την ευάλωτη και δημιουργώντας σημαντική ανισορροπία ανάμεσα στα δύο φύλα.”

Προσθέτει επίσης:
“Ο νόμος 4604/2019 για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας στο άρθρο 2 παρ. 6β) ορίζει την έμμεση διάκριση ως “κάθε πράξη ή παράλειψη που θέτει σε μειονεκτική θέση τα πρόσωπα λόγω φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, δυνάμει μιας ουδέτερης εκ πρώτης όψης διάταξης, κριτηρίου ή πρακτικής, εκτός αν αυτή η διάταξη, το κριτήριο ή η πρακτική δικαιολογούνται αντικειμενικά από νόμιμο σκοπό και τα μέσα για την επίτευξη του εν λόγω σκοπού είναι πρόσφορα και αναγκαία.
Αντίστοιχη είναι και η διάταξη της Οδηγίας 2006/54/ΕΚ για την εφαρμογή της αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας και απασχόλησης, η οποία ενσωματώθηκε στην Ελλάδα με τον ν. 3896/2010.”.

H επίσημη σελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθορίζει πως η έμφυλη ισότητα είναι κρίσιμη.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ περί ισότητας, καθώς και σχετικά με το πού μπορείτε να αποταθείτε στη κάθε χώρα για συμβουλές και ενημέρωση, παρέχει συνδέσμους για την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα η κυβερνητική ψηφιακή πύλη για τα ζητήματα έμφυλης ισότητας στην εργασία βρίσκεται εδώ. (Αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων) Περιέχει εξαιρετικά σαφείς οδηγίες με λινκς, τηλέφωνα και email και τις αντιγράφω από το Gov.gr

Οι θιγόμενοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, μπορούν να απευθύνονται στο κατά τόπο αρμόδιο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας- ΣΕΠΕ (https://www.ypakp.gr/uploads/docs/11059.pdf ). Η παράβαση των διατάξεων για διακριτική μεταχείριση συνιστά παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας για την οποία μπορεί να επιβληθούν από το ΣΕΠΕ κυρώσεις.

Καταγγελίες στο ΣΕΠΕ γίνονται επίσης τηλεφωνικά στη γραμμή 15512 (εργάσιμες ημέρες, ώρες 09:00-15:00) καθώς και ηλεκτρονικά μέσω του portal https://www.sepenet.gr/liferayportal/archike .

Επίσης, τόσο οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, όσο και του δημόσιου τομέα, μπορούν να υποβάλουν αναφορά στο Συνήγορο του Πολίτη (https://www.synigoros.gr/), ο οποίος είναι ο αρμόδιος φορέας προώθησης της αρχής της ίσης μεταχείρισης.

Τέλος, η αρμοδιότητα της παρακολούθησης της εφαρμογής των πολιτικών για την ίση μεταχείριση στον τομέα της εργασίας και της απασχόλησης, καθώς και της ενημέρωσης του κοινού, ιδίως των εργαζομένων και των εργοδοτών, σχετικά με την αρχή της ίσης μεταχείρισης, ανήκει στο Τμήμα Στήριξης Ελλήνων Εργαζομένων στην Αλλοδαπή, Εργασίας αλλοδαπών στην Ελλάδα και Ίσης Μεταχείρισης στην Εργασία της Διεύθυνσης Ατομικής Ρυθμίσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Μπορείτε να επικοινωνείτε με την ανωτέρω Υπηρεσία στα 2131516540 / 025 / 080 και στα thstathopoulou@ypakp.gr, margiri@ypakp.gr, mbitha@ypakp.gr .

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

5 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
I_am_the_law
I_am_the_law
6 μήνες πριν

Στον Ν.4443/2016 οι διακρίσεις λόγω ηλικίας. Καλύτερα να αντιμετωπίσεις όποιο πρόβλημα έχεις στην εργασία σου με καθοδήγηση από δικηγόρο, εξειδικευμένο και έμπειρο. Υπάρχουν λύσεις που δεν ξέρει το ευρύ κοινό σε διάφορα ζητήματα, αλλά και πολλές παγίδες.

Γιώργος
Γιώργος
6 μήνες πριν
Απάντηση σε  I_am_the_law

Δικηγόρο ή εργατολόγο;

I_am_the_law
I_am_the_law
6 μήνες πριν
Απάντηση σε  Γιώργος

comment image
Ο εργατολόγος, όπως π.χ. και ο ποινικολόγος, αν δεν μιλάμε για κάποιον καθηγητή ή θεωρητικό νομικό, είναι συνήθως δικηγόρος, συνήθως εξειδικευμένος στο εργατικό δίκαιο, γιατί ως εργατολόγοι αναφέρονται ακόμα συχνότερα και δικηγόροι “εξειδικευμένοι” στο δίκαιο κοινωνικής ασφάλισης, που είναι κάτι διαφορετικό (συνταξιοδοτικά κλπ). Ο θεωρητικός δύσκολα θα προσφέρει λύσεις σε μία συγκεκριμένη υπόθεση. Επομένως, δικηγόρο που εξειδικεύεται στο εργατικό δίκαιο.

Mary Rho
Mary Rho
6 μήνες πριν

Πέρα από τους νόμους, τους κανονισμούς και το θεωρητικό πλαίσιο, υπάρχει και η πραγματικότητα που απαιτεί σαφή όρια, προσοχή και συνέπεια, γερά νεύρα, αντοχή και σταθερότητα. Επιπλέον, χρειάζεται κι ένα υποστηρικτικό πλαίσιο (μεταξύ συναδέλφων) ώστε να υπάρχει βοήθεια αν και όταν χρειάζεται. Καλή δύναμη σε όλες μας!

Margaret
Margaret
6 μήνες πριν

Υπάρχει και το θέμα-όπως αναφέρει και ένα σχόλιο νωριτερα-των πραγματικών σχέσεων: Παραδειγμα: Στα καλλιτεχνικά επαγγέλματα παρατηρώ λιγότερο χώρο έκφρασης στις γυναίκες, ανισες ευκαιριες. Όπου χρειάζεται συνεννόηση με άντρες, πχ σε ομάδες που είναι μικτές, οι άντρες συνήθως υπερισχύουν ενώ η γυναίκα οφείλει να αποδείξει την επιθυμία της και όσα ζητάει-μιλαω σε επαγγελματικό επίπεδο. Είναι αρκετά κουραστικό και με φέρνει συχνά σε αδιέξοδο, χάνω την όρεξη μου για δουλειά, εκνευρίζομαι. Ακόμα και και αυτοί οι άντρες είναι η θέλουν να νομίζουν ότι είναι inclusive. Είναι τόσο έντονο και ξεκάθαρο σε μένα που με αποθαρρύνει από το να δουλέψω παραπάνω. Γιατί δε… Διαβάστε περισσότερα »