in

Η Ρένα απαντά: Doomscrolling στα social media

Θα αποφασίσω να κάτσω στο κινητό μετά από μια κουραστική μέρα και το μόνο που εμφανίζεται στο feed μου είναι πόλεμοι, ποιος πέθανε από την κακή αρρώστια, glorifying τα ψυχικά τραύματα στο τικτοκ και κατάθλιψη

Η ενημέρωση από τα social media κρύβει πολλούς κινδύνους κι ένας απ’αυτούς είναι ακριβώς η παγίδα του doomscrolling… _____________ Η ιστορία της Όλγας όπως την ξεχώρισα σήμερα Αγαπητή Ρένα, Νομίζω αρχίζω και χάνω το μυαλό μου με όλη την αρνητικότητα που υπάρχει στον κόσμο και κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θα αποφασίσω να κάτσω στο […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

orig 1

Η ενημέρωση από τα social media κρύβει πολλούς κινδύνους κι ένας απ’αυτούς είναι ακριβώς η παγίδα του doomscrolling…

_____________

Η ιστορία της Όλγας όπως την ξεχώρισα σήμερα

Αγαπητή Ρένα,
Νομίζω αρχίζω και χάνω το μυαλό μου με όλη την αρνητικότητα που υπάρχει στον κόσμο και κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Θα αποφασίσω να κάτσω στο κινητό μετά από μια κουραστική μέρα και το μόνο που εμφανίζεται στο feed μου είναι πόλεμοι, ποιος πέθανε από την κακή αρρώστια, glorifying τα ψυχικά τραύματα στο τικτοκ και κατάθλιψη. Έχοντας περάσει μια πολύ συναισθηματικά φορτισμένη καλοκαιρινή περίοδο (έχασα γνωστούς μου από ασθένειες και τροχαία), δεν μπορώ να διαχειριστώ την αρνητικότητα που υπάρχει στον κόσμο πλέον, αντιμετωπίζω πολύ μεγάλο φόβο, ανασφάλεια, ψυχοπλάκωμα.

ΑΠΟ ΤΗΝ – Όλγα
________________

Ας οργανώσουμε τη συζήτηση

Λυπάμαι πολύ για όσα σου συνέβησαν στο περιβάλλον σου. Εύχομαι να ξεπεραστούν ψυχικά εν καιρώ.

Aυτό που περιγράφεις έχει όνομα. Λέγεται doomscrolling, δηλαδή κύλιση της καταστροφολογίας, κι είναι ένα φαινόμενο που συναντάται σε χρήτες κινητών που λαμβάνουν ειδήσεις κι ενημερώσεις αρνητικού, καταστροφολογικού περιεχομένου κι όσο περισσότερο μετακυλύουν στην οθόνη την ροή, τόσο περισσότερο τέτοιο περιεχόμενο εμφανίζεται. Εθίζεται κανείς έτσι κι αναζητά τις ειδήσεις με αρνητικό περιεχόμενο.

Οι άνθρωποι τείνουν να αναζητούν μέσα που επιβεβαιώνουν το πώς αισθάνονται. Μπορεί να ακούνε χαρούμενη μουσική όταν είναι χαρούμενοι και καταθλιπτική μουσική όταν είναι πεσμένη η διάθεσή τους. Η ίδια ιδέα εμπλέκεται και με τις πληροφορίες που καταναλώνουν οι άνθρωποι. Αν είναι αναστατωμένοι για μια συγκεκριμένη πολιτική εξέλιξη, τείνουν να αναζητούν ειδήσεις που επιβεβαιώνουν τα συναισθήματά τους. Αυτό κάνει τους ανθρώπους να έχουν προδιάθεση να κάνουν κλικ σε συνδέσμους σε ένα άρθρο με παρόμοια κομμάτια, δημιουργώντας έναν βρόχο ανατροφοδότησης που τόσο ενισχύει όσο και διαιωνίζει την αρνητικότητα.

Για να ξεφύγεις επομένως από το σπιράλ επανάληψης πρέπει να κόψεις την ανατροφοδότηση.

Υπάρχουν τεχνικές που θα σε βοηθήσουν.

  • Μην διαβάζεις τα σχόλια. Ενώ περιστασιακά υπάρχουν οξυδερκείς παρατηρήσεις, οι αναγνώστες είναι πιο πιθανό να δουν κάτι που θα τους ενοχλήσει, θα τους θυμώσει ή θα τους αναστατώσει και να σχολιάσουν ανάλογα παρασύροντας κι εκτροχιάζοντας τις συζητήσεις, ιδιαίτερα στο Facebook και το Youtube.
  • Δοκίμασε τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία. Ένας εξειδικευμένος θεραπευτής μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να κατανοήσει τι του συμβαίνει και να αναπτύξει υγιείς, παραγωγικούς τρόπους διαχείρισης όσων του συμβαίνουν κι επίσης των συνηθειών του.
  • Περιορισε την ίδια την χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τα άτομα που δυσκολεύονται να ελέγξουν την επιθυμία τους να ελέγξουν τις ροές κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ρυθμίσουν σύντομα ξυπνητήρια – 5λεπτα ή 10λεπτα- που θα τους ειδοποιούν όταν έρθει η ώρα να αφήσουν το τηλέφωνο ή το tablet τους μακριά. Το Android και το iOS προσφέρουν επίσης τρόπους περιορισμού της χρήσης μεμονωμένων εφαρμογών.
  • Απομακρύνσου συνειδητά από ειδήσεις και μέσα ενημέρωσης που προκαλούν αισθήματα καταστροφής, μην κλικάρεις, μην ανοίγεις αρχεία, μην βλέπεις βιντεάκια στο TikTok γιατί το ένα φέρνει το άλλο αυτόματα σε μια συνεχή ροή δίχως σταματημό. Ο περιορισμός των πιο στρεσογόνων παραγόντων μπορεί να σταματήσει τον κύκλο της οργής, του φόβου και του άγχους.
  • Άφησε το τηλέφωνο και τον υπολογιστή στην άκρη τουλάχιστον δύο ώρες πριν τον ύπνο. Το να μένεις ξύπνια, διαβάζοντας την μία αρνητική ειδοποίηση μετά την άλλη, δημιουργεί ρήξη στο μοτίβο του ύπνου και κουράζει.
  • Καθάρισε συστηματικά το feed σου και μην έχεις τις εφαρμογές των social media στην αρχική οθόνη του κινητού σου. Αναζήτησε ειδήσεις και άρθρα θετικά, ιδιαίτερα όσα επικεντρώνονται σε λύσεις, καθώς κι ιστότοπους εκτός των social media. Το Facebook και άλλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης διαθέτουν ισχυρούς αλγόριθμους. Εάν εκπαιδευτούν καλά (εδώ η εξήγηση πώς λειτουργούν), μπορούν να γίνουν ισχυρά εργαλεία για να σταματήσει το doomscrolling.

Γενικώς πάντως εάν ένας χρήστης αλληλεπιδρά με συνέπεια με θετικό περιεχόμενο, θα βλέπει περισσότερα θετικά στοιχεία στη ροή του – και το αντίστροφο.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

6 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Εγώ, ο υποφαινόμενος.
Εγώ, ο υποφαινόμενος.
5 μήνες πριν

Το σόσιαλ μίντια είναι εθιστικά. Είναι μια πραγματικότητα. Ούτε εγώ μπορώ να διαχειριστώ την χρήση τους. Τόσο σχετικά με τα θλιβερά τεκταινόμενα, όσο και με την αλόγιστη αυτοπροβολή και εικόνα, οι οποίες ενδύονται τον μανδύα της ευτυχίας και των υπέροχων στιγμών. Γι’ αυτό και τα έχω διαγράψει εδώ και μήνες. Το ίνσταγκραμ βασικά μού ήταν εθιστικό. Τικ τοκ δεν είχα ποτέ, παρόλο που είναι της γενιάς μου. Με κοιτάζουν λίγο σαν εξωγήινο, όταν λέω ότι δεν έχω, αλλά δεν πειράζει. Ήταν πολύ λυτρωτική η διαγραφή τους. Τώρα εσύ, μπορείς είτε να μην έχεις κατεβασμένες τις εφαρμογές στο κινητό σου, αλλά… Διαβάστε περισσότερα »

Pearl
Pearl
5 μήνες πριν

Διέγραψα το Instagram γιατί έβλεπα πόσο καλά περνούσαν οι άλλοι, έβλεπα που ανέβαζαν βίντεο από διακοπές, από εξόδους κλπ και ένιωθα μειονεκτικά γιατί ούσα εσωστρεφής δεν μπορώ εύκολα να γνωρίσω κόσμο και αναρωτιόμουν πως γίνεται όλοι αυτοί να κάνουν τόσο εύκολα φίλους, να βγαίνουν παρέες 10-15 άτομα και εγώ να δυσκολεύομαι να μιλήσω έστω σε ένα άτομο. Έβλεπα το πόσο τέλειες ήταν οι ζωές τους και ένιωθα μίζερη με τον εαυτό μου, μου έριχνε πολύ την ψυχολογία γι αυτό πήρα την απόφαση να διαγράψω το λογαριασμό μου

Ola
Ola
5 μήνες πριν

Διαμόρφωσε εσύ το feed σου. Ότι πατάς θα σου βγάζει. Δεν έχει νόημα να διαβάζουμε ειδήσεις πλέον, μόνο τόσο όσο για να ξέρουμε τι γίνεται στον κόσμο. Εμένα πλέον μου βγάζει νύχια, επιστημονικά νέα, ρούχα τοπ μέρη να επισκεφθώ στην πόλη που ζω τέτοια

zoia
zoia
5 μήνες πριν

Ο αλγόριθμος των social σου εμφανίζει αυτά που πιστεύει ότι προτιμάς, με βάση την δραστηριότητά σου. Οπότε μπορείς να αλλάξεις το περιεχόμενο του feed σου επιλέγοντας να διαβάζεις άλλου είδους post. Εγώ πάντως επειδή δεν θέλω να χαζεύω όλη μέρα στα σοσιαλ, το έριξα στο πλέξιμο. Τώρα με το πλέξιμο πάντως το feed μου είναι γεμάτο με χρωματιστά μαλλιά και τέλεια πλεκτά!

Woooo
Woooo
5 μήνες πριν

Ναι μεν είναι σημαντικό να επιλέγουμε τι ειδήσεις θα διαβάζουμε και να φροντίζουμε την ψυχική μας ισορροπια, ωστόσο ταυτόχρονα είναι πολύ σημαντικό να ενημερωνόμαστε για το τι συμβαίνει στον κόσμο και στη χώρα μας και πως δεν είναι “καταστροφολογία” οι αρνητικές ειδήσεις. Στην Ελλάδα φέτος έχουμε πλημμύρες, φυσικές καταστροφές, κλιματική αλλαγή, διαφθορά, απάθεια όσον αφορά τον κοινό βίο, ακρίβεια, μία κυβέρνηση καταστολής που αποτρέπει τους πολίτες της από το να ασκούν κριτική, και τις αρχές που είναι εξαιρετικά διεφθαρμένες. Όλα αυτά είναι σοβαρά πράγματα και μας αφορούν. Θεωρώ πλέον πως το να μην ασχολούμαι με τα στενάχωρα αυτά, εκτός από… Διαβάστε περισσότερα »

Penthesilea
Penthesilea
5 μήνες πριν

Οι αλγόριθμοι των σόσιαλ δεν νοιάζονται για την ψυχική μας υγεία, “νοιάζονται” όμως για το να μας εμφανίζουν το περιεχόμενο που καταναλώνουμε και μας κάνει να παραμένουμε περισσότερο χρόνο κολλημένοι. Οπότε όσο τους τροφοδοτείς δείχοντας ενδιαφέρον σε συγκεκριμένα θέματα, τόσο θα σε βομβαρδίζουν με το αντίστοιχο περιεχόμενο.Τα καλά νέα είναι ότι μπορείς να τους εκπαιδεύσεις να σου δείχνουν πιο ευχάριστα πράγματα. Εμένα π.χ. πλέον το feed μου στο instagram και το youtube μου δείχνει σχεδόν αποκλειστικά χαριτωμένα ζωάκια, συνταγές μαγειρικής και asmr. Απόφυγε επίσης τα comment sections, το twitter και το facebook, καθώς θεωρώ ότι είναι ειδικά σχεδιασμένα για να… Διαβάστε περισσότερα »