in

H Ρένα απαντά: Τι πιστεύεις για την χρήση μαντήλας σε ναούς από ετερόδοξους;

Δε θέλω σε καμία περίπτωση να φορέσω μαντήλα στο κεφάλι για να μπω, είμαι εντελώς αντίθετη ιδεολογικά σε αυτό. Απλώς δε θα μπω καν. (Θα πάμε μια εκδρομή με φίλους)

Η χρήση μαντήλας είναι φορτισμένο θέμα. ________________ Η ιστορία της Ούτε Καν όπως την ξεχώρισα σήμερα.  Ρένα, θέλω τη γνώμη σου για κάτι που με απασχολεί πάρα πολύ. Ποια είναι η γνώμη σου για το dress code κάποιων ναών; Για την μαντήλα; Δε θέλω σε καμία περίπτωση να φορέσω μαντήλα στο κεφάλι για να μπω, […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

hijab

Η χρήση μαντήλας είναι φορτισμένο θέμα.

________________

Η ιστορία της Ούτε Καν όπως την ξεχώρισα σήμερα. 

Ρένα, θέλω τη γνώμη σου για κάτι που με απασχολεί πάρα πολύ.
Ποια είναι η γνώμη σου για το dress code κάποιων ναών;
Για την μαντήλα;
Δε θέλω σε καμία περίπτωση να φορέσω μαντήλα στο κεφάλι για να μπω, είμαι εντελώς αντίθετη ιδεολογικά σε αυτό. Απλώς δε θα μπω καν.
(Θα πάμε μια εκδρομή με φίλους)
Είμαι λάθος σε αυτό;
Πρέπει να απολογηθώ για κάτι;
Βλέπω κάτι στραβα;

ΑΠΟ ΤΗΝ – Ούτε καν

___________________
Ας οργανώσουμε τη συζήτηση.

Η ερώτηση θέτει ερώτημα dress code και συγκεκριμένα κάλυψης κεφαλής, αλλά δεν είναι απολύτως σαφής: μιλάμε για ισλαμικούς ναούς, δηλαδή τεμένη; Ή ναούς άλλων πίστεων που ορίζουν κάλυψη σεμνότητας; (Και ποιοί είναι αυτοί; Πχ. στα χριστιανικά μοναστήρια προτείνεται η κάλυψη των γυμνών σημείων -μπράτσων, μηρών, γονάτων- και στα δύο φύλα, αλλά όχι κεφαλής για τους επισκέπτες.).

Το τζηζ θέμα βέβαια είναι η μουσουλμανική μαντήλα κι όχι οτιδήποτε άλλο.

Είναι τζηζ επειδή:

1.η επιβολή ή η σιωπηλή υποταγή στο καθεστώς της μαντήλας είναι καρφί στο μάτι του φεμινισμού για την αυτοδιάθεση του σώματος

2.η μαντήλα συνδέεται με το Ισλάμ κι άρα η κριτική επ’αυτής μπορεί να παρεκτραπεί προς ισλαμοφοβία

3.ο φεμινισμός έχει αριστερή απόχρωση, αλλά η αριστερή ιδεολογία κατακρίνει την κριτική της μαντήλας από τη Δύση ως ισλαμοφοβία

(Αν με ρωτάς προσωπικά, έτσι που τα έκαναν οριμένες ομάδες, προμοτάροντας κάθε αντιαμερικανική τάση, ενώ ο φεμινισμός βιώνεται στη Δύση βασικά, ας τα ξεδιαλύνουν κιόλας!)

Στο δικό σου ερώτημα, ανάλογα με το πού θα πάτε, η κάλυψη της κεφαλής χρωματίζεται από το πλαίσιο.

Θα πάτε σε κάποιο τέμενος όπου επιθυμοτυπικά και για λόγους πολιτιστικού σεβασμού θα ήταν καλό να καλύψεις το κεφάλι ως ένδειξη αυτού του σεβασμού ή να μην μπεις καθόλου; (Ας πούμε εκείνο το φοβερό που έψηναν επιδεικτικά χοιρινά σουβλάκια έξω από τέμενος είναι καφρίλα και μισαλλοδοξία, δεν είναι δήλωση ότι δεν αλλοιώνεται ο μπολιτισμός μας…) Νομίζω σε τέτοια περίπτωση δεν είναι φοβερό, είναι μια προσωρινή αποδοχή του διαφορετικού στο χώρο του διαφορετικού. Η επιλογή να μην μπεις είναι ήδη στο μυαλό σου κι είναι κι αυτή σεβαστή.

Δεν θυμάμαι σε τεμένη σε χώρες ευρωπαϊκές να φορούσαμε μαντήλες για να εισέλθουμε ως επισκέπτες, πάντως επειδή δεν μας λες παραπάνω πληροφορίες δεν παίρνω όρκο τι ισχύει.

Θα πάτε σε κάποιο θεοκρατικό καθεστώς όπου διαφωνείς κάθετα με τον σεβασμό των έμφυλων δικαιωμάτων και βλέπεις την υποταγή στον κανονισμό ως υποταγή στην απολυταρχία; Τότε θα έλεγα να μην πας καθόλου σε χώρα που δεν εγκρίνεις το πλαίσιο της, δεν χρειάζεται να τους εγκρίνεις με τον παρά σου.

Πάντως τα τεμένη είναι συνήθως πανέμορφα.

Ας δούμε τι θα πουν κι οι αναγνώστ@ς μας.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

59 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Marie
Marie
10 μήνες πριν

Ωφειλουμε να σεβόμαστε την ιδεολογία του κάθε κράτους και της κάθε θρησκείας.
Κάποτε ζουσα σε χώρα της μέσης ανατολής, ισλάμ η θρησκεία.
Για να μπω σε μοσκαια έπρεπε να φορέσω Abaya.
Είναι αυτό το μακρύ ένδυμα με τη μαντηλα στο κεφάλι.
Δεν το μετάνιωσα ποτε-οι ισλαμικό ναοί είναι υπέροχοι με πολύ εντυπωσιακή αρχιτεκτονική.
Η παιδεία που έλαβα μου επιβάλλει να σέβομαι τις ιδιαιτεροτητες άλλων λαών και θρησκειών.

Jayts
Jayts
10 μήνες πριν
Απάντηση σε  Marie

Μα αυτό που λες, αν το σκεφτείς καλύτερα, δεν είναι σεβασμός της ιδεολογίας.

Ουσιαστικά σε αναγκάζουν να την ακολουθείς εφόσον θέλεις να έχει επαφή με τον πολιτισμό τους.

Καμία οργανωμένη θρησκεία, απ’τις μεγάλες που ξέρω τουλάχιστον, δεν σέβεται την διαφορετικότητα

Σεβασμός είναι να το κάνεις επειδή το θέλεις, και αν δεν το θέλεις να σεβαστούν την επιλογή σου.

Τελευταία επεξεργασία 10 μήνες πριν από Jayts
Marie
Marie
10 μήνες πριν
Απάντηση σε  Jayts

Καλώς ή κακώς αυτό είναι το ισλάμ.
Το ξέρουμε πολλά χρόνια δεν είναι κάτι καινούργιο.
Σε χώρους λατρείας έχουν δικούς τους κανονες( όπως υπάρχουν και σε βουδιστικους και ινδουιστικους ναους αντίστοιχοι).
Εάν θες να μπεις στο χώρο τους πρέπει να ακολουθήσεις δικό τους dress code.

Jayts
Jayts
10 μήνες πριν
Απάντηση σε  Marie

Το dress code, μια συγκεκριμένη αμφίεση σε κάποιες περιστάσεις είναι πολιτισμικό στοιχείο δεν λέω.

Η επιβολή αυτού σε άτομα διαφορετικά, είτε γιατί δεν θέλουν είτε άλλων πολιτισμών που τους ξενίζει και δεν τους αρέσει όπως στην περίπτωση μας, δεν δείχνει κανέναν σεβασμό πάντως.

Lioness
Lioness
10 μήνες πριν
Απάντηση σε  Marie

Έχω πάει κοριτσάρα με τη δουλεια. Πακιστάν και Ιράν. Σε κάτι κατσικοχωρια ξεχασμένα. Κιχ δεν έβγαλα. Συνοδεύομουν από τον πράκτορα που έκανε χρέη κηδεμόνα. Με μαντίλα βεβαίως βεβαίως. Βέβαια για τον κόσμο και για τους τύπους ήταν όλο αυτό. Τα εργοστάσια με τα μεταξωτά γυναίκες τα είχαν. Και ήταν και πολύ δυναμικές στη δουλειά και στο σπίτι τους.

Lioness
Lioness
10 μήνες πριν
Απάντηση σε  Lioness

Το φανταζομουν πιο τραγικό από αυτό που ήταν. Τρεις μέρες έμεινα στο Πακιστάν, δύο στο Ιράν. Δεν είδα και πολλά. Ο πράκτορας ήταν Έλληνας αλλά ήταν βλάκας εντελώς και δεν είχαμε πολλά πολλά για να τον ρωτήσω για τη ζωή εκεί. Πιο πολύ φοβήθηκα από αυτά που μου είχαν πει πριν πάω. Οι άνθρωποι ήταν πολύ ευγενικοί. Ίσως είδα μια υπερπροσπάθεια να μη δείξουν κάτι αρνητικό σε μια Δυτική. Ζοριστηκα πάντως.

Dimce
Dimce
10 μήνες πριν
Απάντηση σε  Jayts

Μα δεν ειναι υποχρεωτικο να μπεις σε εκκλησια,τζαμι ή συναγωγη.Εφοσον ομως θελεις να μπεις απο περιεργεια ή ενδιαφερον οφειλεις να σεβαστεις τους κανονες.Ειναι το ιδιο με το παραδειγμα με το τσιγαρο που ανεφερα ή να μπεις σε ενα αρχαιολογικο χωρο και να σκαρφαλωνεις στα μνημεια γιατι “ειναι επιλογη μου”.

Jayts
Jayts
10 μήνες πριν
Απάντηση σε  Dimce

Αν διαβάσεις τι γράφεις και καταλάβεις πόσο ανόμοια είναι τα πράγματα που συγκρίνεις θα καταλάβεις πόσο παράλογο είναι αυτό που λες.

Είναι υποχρεωτικό για να έρθεις σε επαφή με το συγκεκριμένο κομμάτι του πολιτισμού τους έγραψα πάντως.

Τελευταία επεξεργασία 10 μήνες πριν από Jayts
Dimce
Dimce
10 μήνες πριν
Απάντηση σε  Jayts

Ναι μονο που ΔΕΝ ειναι υποχρεωτικο να ερθεις σε επαφη με το συγκεκριμενο κομματι του πολιτισμου τους.Αν θελεις να ερθεις θα πρεπει να φορεσεις μαντηλα.

George Elliot
George Elliot
10 μήνες πριν
Απάντηση σε  Dimce

Ή τα τακούνια στο κατάστρωμα.
Εάν πραγματικά θες να πας ακολουθείς τους κανονες.

kokaki
kokaki
10 μήνες πριν
Απάντηση σε  Dimce

Σε πρώτη ανάγνωση μαζί σου, να σεβόμαστε τους κανόνες της θρησκείας. Ποιος θεσπίζει όμως τους κανόνες και ποιος αποφασίζει και γιατί; Πχ ο κανόνας λέει πως οι γυναίκες δεν κάνει να μπαίνουν στο ιερό. Αλλά ποιος αποφασίζει γι αυτό; Που ειναι ο λόγος των γυναικών σε αυτό; Ποιος αποφασίζει για την πρόσβαση και ποιος αποφασίζει ότι οι κανόνες πρέπει να είναι ῾έτσι είναι και αν θες῾; Ποιος νομιμοποιεί την εφαρμογή των κανόνων ως έχουν πέρα από την ίδια την διαδικασία εφαρμογής τους;

Ιφιγένεια
Ιφιγένεια
10 μήνες πριν
Απάντηση σε  Marie

Και μένα δεν μου αρέσει να βλέπω να φοράνε μαντήλα στην Ελλάδα, μου χαλάει την αισθητική, γιατί δεν το σέβονται και δεν την βγάζουν; Άρα δεν μας σέβονται; Εγώ δεν θα πήγαινα καν σε τέτοιες χώρες.

Najma
Najma
10 μήνες πριν
Απάντηση σε  Ιφιγένεια

Ισχύει και για τις γιαγιάδες στο χωριό αυτό και τις καλόγριες ή εχεις θέμα αποκλειστικά με τις μουσουλμάνος? Να πας να σε κοιτάξει γιατρός τότε για την ισλαμοφοβια σου. Μας χαλάνε την αισθητική οι ρατσιστές. Εύχομαι μόνο να μην σου χαλάνε την αισθητική και οι ομοφυλοφιλοι, μην μας πάθεις κανένα σοκ όχι τίποτα άλλο. Στην Ελλάδα έχουμε ανεξιθρησκεια και θα φοράμε ότι γουστάρουμε. Είτε σ αρέσει, είτε όχι. Είναι επιλογή μας το θα φοράμε και δεν θα δώσουμε λογαριασμό σε κανέναν. Αν δες αρέσει να κάτσεις σπιτι σου (Ναι, Ελληνίδα Μουσουλμάνα με Χιτζαμπ είμαι)

Τελευταία επεξεργασία 10 μήνες πριν από Najma
e.t.
e.t.
10 μήνες πριν
Απάντηση σε  Ιφιγένεια

coe.int/t/dg4/intercultural/concept_EN.asp
H έννοια και ο ορισμός της διαπολιτισμικότητας…..

Wanderung
Wanderung
10 μήνες πριν

Θυμάμαι όταν είχα ταξιδέψει Κωνσταντινούπολη, είχα φορέσει ένα μαντήλι στο κεφάλι μου όταν είχαμε επισκεφτεί το μπλέ τζαμί όχι για να υποταχθώ στην μαντήλα, αλλά επειδή είναι καλό να σεβόμαστε την κουλτούρα των ανθρώπων τους οποίους επισκεπτόμαστε. Είναι η κουλτούρα τους, τα ήθη, τα έθιμα τους και τα ταξίδια κατά μία έννοια γίνονται και γι’ αυτόν τον λόγο. Για να γνωρίσεις την κουλτούρα των ανθρώπων εκεί ανεξαρτήτως του αν την ακολουθείς ή την ενστερνίζεσαι. Επίσης πέρα από το “υποχρεωτικό” της υπόθεσης, υπάρχουν και οι μουσουλμάνες γυναίκες που επιλέγουν να φοράνε την μαντήλα τελείως συνειδητά. Έχουν επιλέξει να ασπαστούν τον μουσουλμανισμό.… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 10 μήνες πριν από Wanderung
Ιφιγένεια
Ιφιγένεια
10 μήνες πριν
Απάντηση σε  Wanderung

Έλα καλέ και εσύ που φοράνε συνειδητά την μαντήλα. Δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, πέφτει ξύλο.

yvris
yvris
10 μήνες πριν
Απάντηση σε  Ιφιγένεια

Δεν ισχύει καθολικα αυτό που λες.

Najma
Najma
10 μήνες πριν
Απάντηση σε  Ιφιγένεια

Μιλάς εκ μέρους όλων των μουσουλμάνων γυναικών? Γιατί οι περισσότερες είτε σ αρέσει, είτε όχι την φοράμε επειδή την γουστάρουμε. Όπως και πάρα πολλές γυναίκες που έχουν ασπαστεί το ισλάμ την φοράνε από επιλογή. Συγνώμη που σου χαλάω το παραμύθι.

kokaki
kokaki
10 μήνες πριν
Απάντηση σε  Najma

Σορι, αλλα και εσύ μιλάς εκ μέρους όλων των μουσουλμάνων γυναικών, πως ξερεις ότι οι περισσότερες την γουστάρουν και τη φοράνε γι αυτό και όχι επειδή το επιβάλλει (οχι απαραίτητα δια της βίας) το πολιτισμικό (πατριαρχικό) πλαισιο; Αλλωστε τα όρια μεταξύ ατομικής επιλογής/ κοινωνικής επιβολης ειναι δυσδιακριτα (εδω δεν απαντησαν οι μεγαλύτεροι κοινωνιολογοι τι να πουμε εμεις). Πχ κατά ποσο γουσταρουν οι γυναίκες στον επονομαζόμενο δυτικό κόσμο πολιτισμικές πρακτικές του φύλου τους (πχ τα ρούχα) ;

Najma
Najma
10 μήνες πριν
Απάντηση σε  kokaki

Βλέπεις κάπου να μιλάω εκ μέρους όλων? Μιλάω για τις γυναίκες που θέλουμε και την φοράμε και ωω ναι είναι πολλές περισσότερες από όσες νομίζεις. Οι μουσουλμάνες γυναίκες δεν είναι άμοιρα όντα χωρίς κριτική σκέψη και ακολουθούν ότι τους πουν οι άντρες. Κούνια που σε κούναγε, σούζα τους έχουν οι περισσότερες, είναι γυναίκες φουλ δυναμικές και για να σε προλάβω μιλάω για τις εκατομμύρια που την φοράμε επειδή την θέλουμε, για να μην παρεξηγηθώ. Και εσύ με την ίδια σκέψη τότε φοράς τακούνια και σουτιεν, τι όχι? Μην μιλήσουμε για όσες ασπάζονται το ισλάμ, δυτικές γυναίκες, που την φοράνε. Αυτές… Διαβάστε περισσότερα »

kokaki
kokaki
9 μήνες πριν
Απάντηση σε  Najma

” Γιατί οι περισσότερες είτε σ αρέσει, είτε όχι την φοράμε επειδή την γουστάρουμε”
Ναι, εδώ χρησιμοποιείς το inclusive we, αναφερόμενη γενικά και αόριστα σε μουσουλμανες γυναίκες και βγάζεις το συμπερασμα ότι φορούν την μαντήλα οι περισσότερες επειδή γουστάρουν.
Οποτε ναι, μιλάς εκ μέρους όλων. Και μάλιστα θεωρείς ότι πρόκειται περί μιας αδιαφοροποιητης μάζας. Σαν να λέμε, τι να ζεις στο Ιραν, τι στη Σαουδική Αραβία, τι στη Νιγηρία, τι στην Αμερική, τι φτωχιά, τι πλούσια, τι σε πόλη, τι σε χωριό, ένα και το αυτό.
Δεν καταλαβα επισης τον συνειρμό με τα τακουνια και το σουτιέν.

Wanderung
Wanderung
9 μήνες πριν
Απάντηση σε  kokaki

Εν τω μεταξύ νομίζω ότι το θέμα είναι να ενδυναμώνουμε γενικά τις γυναίκες και τις επιλογές τους,όχι να βγάζουμε αυθαίρετα ποσοστά και συμπεράσματα. Το δικό μου σχόλιο προήλθε από το ότι όντως γνωρίζω ότι κάποιες γυναίκες ασπάζονται τον μουσουλμανισμό από επιλογή (και όχι από κάποιο πολιτισμικό πλαίσιο που τους το επιβάλλει) και επιλέγουν και την μαντήλα. Οπότε υπάρχει και αυτή η πλευρά του νομίσματος είτε το δεχόμαστε, είτε όχι. Στο τέλος τέλος νομίζω ότι οφείλουμε να είμαστε κοντά και σε αυτές που θέλουν να πετάξουν την μαντήλα από πάνω τους και δεν μπορούν, αλλά και σε αυτές που μπορούν αλλά… Διαβάστε περισσότερα »

Najma
Najma
9 μήνες πριν
Απάντηση σε  Wanderung

Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου, είμαι μια από αυτές και χω ζήσει και σε ισλαμική χώρα. Όλες οι μουσουλμανες υποστηρίζουμε αυτό που λες, η κάθε μία να είναι ελεύθερη να κάνει και να φοράει ότι θέλει. Δεν έχουμε ανταγωνισμό μεταξύ μας, η κάθε γυναίκα να είναι ελεύθερη θέλουμε.

Najma
Najma
9 μήνες πριν
Απάντηση σε  kokaki

Μάλλον έχεις πρόβλημα στην κατανόηση γραπτού λόγου. Όταν γράφω οι περισσότερες και όχι όλες, αναφέρομαι στην μερίδα γυναικών που εκπροσωπώ, μιλάω για εμάς που την φοράμε επειδή την θέλουμε.
Το πρόβλημα σου βέβαια δεν το καταλαβαίνω πιο είναι.

Τελευταία επεξεργασία 9 μήνες πριν από Najma
Wanderung
Wanderung
9 μήνες πριν
Απάντηση σε  Ιφιγένεια

Το γνωρίζω από προσωπική εμπειρία. Έχω καλή μου φίλη που μάλιστα ασπάστηκε τον μουσουλμανισμό από δική της επιλογή και φοράει την μαντήλα συνειδητά. Καλό είναι να μην τσουβαλιάζουμε ανθρώπους και να σκεφτόμαστε ακούγοντας και προσπαθώντας να κατανοήσουμε το διαφορετικό. Υπάρχουν τα περιστατικά που αναφέρεις εννοείται. Απλά τονίζω την άλλη όψη του νομίσματος που πολλές φορές παραβλέπουμε.

MLisa
MLisa
10 μήνες πριν

Βιώνω κάτι αντίστοιχο με ένα μοναστήρι. Είναι πανέμορφο πραγματικά, αν μπορούσα θα ήμουν όλη μέρα εκεί, όμως οι καλόγριες που ζουν εκεί είναι φοβερά καταπιεστικές. Εκτός του ότι, αναλόγως με τα κέφια τους μάλλον επειδή δε συμβαίνει κάθε φορά, σε υποχρεώνουν να βάλεις κάτι σαν ποδιά-φούστα, φέρονται γενικά προσβλητικά και κοιτάζουν τις θηλυκότητες, ακόμη και μικρά κορίτσια δηλαδή, με ένα βλέμμα αηδιας. Αυτό με ξενερώνει, να το πω απλά, και μου δημιουργεί δυσφορία που δε με αφήνει να απολαύσω το τοπίο. Επομένως, έχω πάρα πολύ καιρό να πάω, όχι μόνο επειδή διαφωνώ με αυτόν τον υποτιθέμενο καθωσπρεπισμό, αλλά επειδή επηρεάζομαι… Διαβάστε περισσότερα »

George Elliot
George Elliot
10 μήνες πριν
Απάντηση σε  MLisa

Ε…χμμμ
Τα μοναστηρια δεν ειναι για να απολαμβανουμε τα τοπία.
Νομιζω εγω δηλαδή. Μπορεί να είμαι και λάθος

MLisa
MLisa
10 μήνες πριν
Απάντηση σε  George Elliot

Είναι, όμως, για να νιώσει γαλήνη η ψυχή σου, να αναστοχαστεί, να βρει ίσως το Θεό μέσα της. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίες οι τοποθεσίες των περισσότερων μοναστηριών και ορισμένων εκκλησιών, καθώς αυτή η διαδικασία ενισχύεται σημαντικά από την ομορφιά της φύσης και ταυτόχρονα μολύνεται από τις προαναφερόμενες συμπεριφορές

Penthesilea
Penthesilea
9 μήνες πριν
Απάντηση σε  George Elliot

Γιατί όχι; Μπορεί κάποιος να επισκεφθεί ένα μοναστήρι ως μνημείο, με τον ίδιο τρόπο που θα πάει να δει τον Ναό του Ποσειδώνα ή την Αγία Σοφία.

Penthesilea
Penthesilea
10 μήνες πριν

Όταν ήμουν Β Λυκείου είχα πάει Ρωσία για ένα μαθητικό συνέδριο κι απ’ όσο θυμάμαι, μπαίναμε σε όλους τους ναούς με κάλυψη κεφαλιού. Μας είχαν πει δηλαδή οι καθηγητές να έχουμε μαζί εσάρπες για αυτό.
Τι να σου πω, στο συγκεκριμένο πλαίσιο δεν με ενόχλησε γιατί ήθελα απλά να δω όλα αυτά τα μνημεία. Και σήμερα μάλλον το ίδιο θα έκανα, χωρίς να νιώθω ότι καταπατώ τα πιστεύω μου.
Ενώ όμως αγαπώ να ταξιδεύω και να ανακαλύπτω άλλους πολιτισμούς, υπάρχουν κάποια μέρη που δεν θα πήγαινα, γιατί συμφωνώ με αυτό που είπε η Ρένα.

Μῆτις / Mêtis
Μῆτις / Mêtis
9 μήνες πριν
Απάντηση σε  Penthesilea

Και μια που έγινε και η παρατήρηση για την Ρωσία, έκανα μια παρουσίαση για τις ανάγκες των πιστών της ορθοδοξίας στην δουλειά (π.χ. για άδειες το ορθόδοξο Πάσχα, στο πλαίσιο της προσωπικής υποστήριξης μου στο inclusion της ελληνικής μας κοινότητας, προσωπικά δεν έχω θρησκεία) και έβαλα και μια φωτογραφία από Ρωσία που έχω πάει και εγώ. Και έρχεται ένας συνάδελφος μουσουλμάνος και με ρώτησε γιατί δεν έγινε κάποιο σχόλιο ότι το θεωρούν καταπιεστικό. Και έκανα μια έρευνα και βρήκα ότι και στην Ελλάδα οι γυναίκες, τουλάχιστον της καλής κοινωνίας, φορούσαν μαντήλα μέχρι τους πολέμους του περασμένου αιώνα για λόγους σεμνότητας.… Διαβάστε περισσότερα »

CookieMonster
CookieMonster
10 μήνες πριν

Φυσικά αν θέλεις να επισκευτείς ένα θρησκευτικό χώρο οφείλεις να ακολουθείς τους κανόνες, όσο γελοίοι κ αν σου φαίνονται. Δεν ξέρω που ακριβώς θέλεις να πας αλλά συχνά υπάρχουν κ κανονισμοί για τα ρούχα (ανδρικά κ γυναικεία) οπότε καλό είναι να το ψάξετε από πριν. Το Μεγάλο Τζαμί στο Άμπου Ντάμπι πχ είναι αρκετά αυστηρό κ θέλει έρευνα αν δεν σκοπεύεις να αγοράσεις κάτι παραδοσιακό από εκεί. Πάντως αυτή η πρακτική είναι φουλ συνιθισμένη και στο χριστιανικό κόσμο. Θυμάμαι άπειρες φάσεις σε ταξίδια στην Ευρώπη με τους γονείς μου (δημοτικό) που μας έδιναν μαντήλια για να καλύψουν ώμους κ δέρμα… Διαβάστε περισσότερα »

Dimce
Dimce
10 μήνες πριν

Αν θα μπεις σε ενα θρησκευτικο-λατρευτικο χωρο οφειλεις να σεβαστεις τις οποιες ιδιαιτεροτητες.Αλλιως μην πας καθολου αν π.χ σε ενοχλει η απαιτηση μαντηλας ή κατι αλλο.Κατ’εμε και σαν αθεος που ειμαι,το να μπεις σε μια εκκλησια,τεμενος,συναγωγη κτλ μη τηρωντας τους κανονες (που θα σου επιβληθουν για ενα μικρο χρονικο διαστημα) ειναι σαν να αναψεις τσιγαρο εν ωρα πτησης γιατι “δεν μου απαγορεψει το καπνισμα μια καπιταλιστικη αεροπορικη εταιρεια! ειναι δικαιωμα μου”.Κοινως ειναι οχι ασεβεια αλλα καθαρη ανοησια. Για το πονεμενο θεμα αριστερων/ελευθεριακων φεμινιστικων οργανωσεων και θρησκειων εκεινο που θα πω ειναι πως και οι 3 μεγαλες μονοθειστικες (και συγγενεις μεταξυ… Διαβάστε περισσότερα »

Najma
Najma
10 μήνες πριν
Απάντηση σε  Dimce

Η αδερφή μου πάντως μια χαρά κολυμπα τα καλοκαίρια στις παραλίες της Συρίας με μπικίνι, με πολλές γυναίκες ακόμα.

Eleni
Eleni
10 μήνες πριν

Και στην Ρώμη που είχα πάει ήταν πολύ αυστηρό το dress code στους καθολικούς ναούς. Απαγορεύονται σορτσάκια, φούστες και σαγιοναρες και υποχρεωτικά πρέπει να είναι καλυμμένοι οι ώμοι είτε με μακρυμάνικο είτε με κάποιο μαντήλι. Ομολογώ με ξένισε κάπως ως άθεη, αλλά σέβομαι ότι για κάποιους μπορεί να είναι σημαντικό. Και επιπλέον ήταν τόσο επιβλητικοί οι ναοί, που το τελευταίο που σε νοιάζει είναι το τι φοράς.

Μαριλού810
Μαριλού810
10 μήνες πριν

Γεια σας, εγώ έχω γράψει την ερώτηση. Πάμε να διευκρινίσουμε μερικά πράγματα. Αρχικα, δε λέω πουθενα να μπω μέσα χωρίς να φορέσω μαντήλα, οπότε τα περισσότερα σχόλια δε με βοήθησαν στον προβληματισμό μου. (“Οφείλεις να σεβαστεις το χώρο κλπ κλπ”) Έκανα ξεκάθαρο ερώτημα. Δε θέλω να φορέσω μαντήλα οπότε σκέφτομαι να κάτσω απέξω, είπα. Είναι αυτό στραβό; Έχω λαθος κάπου; Αυτό ρώτησα. Δεύτερον, θα πάω στην Τουρκία. Τρίτον, επειδή κάποιοι είπαν γιατί να πας σε τέτοιο μέρος αφού δε θες, ανθρωποι είμαστε, είπε η παρέα να πάμε, εγώ δε θα πήγαινα ποτέ ποτέ, αλλά αφού το είπαν τα παιδιά και… Διαβάστε περισσότερα »

Nienna
Nienna
10 μήνες πριν
Απάντηση σε  Μαριλού810

Αφου έχεις τόσο γερή και θεμελιωμενη άποψη που αντικρούεις άλλες οπτικές και σχόλια που γράφτηκαν (λες όλα τα άλλα είναι να χαμε να λεγαμε), τότε τι περιμένεις να σου απαντήσουν; Τι ρωτάς τελικα;
Αφού ξερεις τι θες, έχεις αποφασίσει να μην καλύψεις το σώμα σου, δεν θα μπεις και θα περιμένεις τους αλλους αν κανονίσουν να μπουν.

Τελευταία επεξεργασία 10 μήνες πριν από Nienna
Najma
Najma
10 μήνες πριν
Απάντηση σε  Μαριλού810

Εγώ ως γυναίκα με μαντίλα θα σου πω να κάνεις αυτό που εσύ αισθάνεσαι καλύτερα. Από την στιγμή που σε κάνει να νιώθεις άβολα να μην φορέσεις και μπορείς να περιμένεις έξω. Με το να φορέσει κάποια δυτική μαντίλα, ή όχι, εμάς μας είναι αδιάφορο, δηλαδη δεν έχουμε κόντρα μεταξύ μας οι γυναίκες σε ισλαμικες χωρες, ίσα ίσα θέλουμε η καθεμία να φοράει ότι εκείνη επιθυμεί. Και αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε. Γενικότερα είναι θέμα σεβασμού να μπει ένας άνθρωπος πιο “σεμνά” ντυμένος σε έναν ναό, ανεξαρτήτως θρησκείας. Δεν νομίζω να αλλάξει ποτέ αυτό και στο Άγιο όρος, ούσα γυναίκα δεν… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 10 μήνες πριν από Najma
e.t.
e.t.
10 μήνες πριν
Απάντηση σε  Najma

Δυστυχώς πλέον υπάρχει ενδυματολογικός κώδικας στην Αγία Σοφία αν έχουν δίκιο τα άρθρα από 2020 που βρίσκω στο ιντερνετ–και λέω δυστυχώς όχι γιατί λειτουργεί σαν τέμενος όπως ήταν και πριν το 1936 για 400 χρόνια, αλλά γιατί κανονικά θα έπρεπε να ακολουθεί κανόνες μνημείου της UNESCO και λιγότερους κανόνες θρησκευτικού χώρου.

Jennaki
Jennaki
10 μήνες πριν
Απάντηση σε  Μαριλού810

Αρα ξερεις τι θελεις να κανεις και γιατι θελεις να το κανεις. Ολα καλα! Αν η ερωτηση σου ειναι “αυτο που αποφασισα ειναι λαθος; “, η απαντηση ειναι οχι, εφοσον δεν προσβαλλεται κανεις ουτε πιεζεται κανεις κι ολοι κανουν αυτο που πιστευουν. Νομιζω ομως οτι μερος του προβληματισμου σου ειναι οτι υποχρεωνεσαι να πας σε μια χωρα που δε θελεις για να μη χαλασεις την παρεα, και αυτο ισως να σε ενοχλει. Προσπαθηστε να πατε στα παραλια, με αλλου ειδους αξιοθεατα για να μπορεις να συμμετεχεις κι εσυ.

e.t.
e.t.
10 μήνες πριν
Απάντηση σε  Μαριλού810

Λάθος δεν έχεις, δικαίωμα στην άποψη σου και τα θέλω σου έχεις όπως και η παρέα σου. ίσως τότε να βοηθούσε να βρείτε κοινή γραμμή ώστε να μην χαλάσετε το ταξίδι σας. Αν θέλουν πολύ πας για ένα σιροπιαστό που έχει και ωραία η Κωνσταντινούπολη και τ@ς περιμένεις. Και αργότερα διαλέγεις εσύ κάποιο άλλο αξιοθέατο.

Τελευταία επεξεργασία 10 μήνες πριν από e.t.
kokaki
kokaki
10 μήνες πριν

Μόλις συνειδητοποίησα ότι σε κανένα τζαμί που έχω μπει (σε Ελλάδα και Τουρκία) δεν φορούσα μαντήλα, μόνο παπούτσια έβγαζα, δεν μου είχε περάσει καν από το μυαλό. Δεν έτυχε να μου πει κάποιος κάτι, ίσως επειδή μας έβλεπαν ως ξένους / αλλοθρησκους, ίσως ήταν μικρό δείγμα (από τεμένη) και δεν έτυχε.
Ακόμη μια ερώτηση όμως που δεν εδωσε αρκετες πληροφορίες αλλά και δεν κατάλαβα τον προβληματισμό.

kokaki
kokaki
10 μήνες πριν
Απάντηση σε  kokaki

Εε γι αυτό υπαρχουν και βρύσες έξω, αν θελει καποιος να πλυνει τα ποδια του. Δεν μυριζε ποδαρίλα πάντως κανένα τζαμί, τωρα όταν είναι πηχτρα, δεν ξερω, όλο και καποιος θα εχει ιδρωμενες καλτσες

e.t.
e.t.
10 μήνες πριν

Με ενέπνευσε η απάντηση της Ρένας, γιατί ήταν πολύ σφαιρική. Αρχικά, η προσωπική σου απόφαση για το αν θα κάνεις κάτι ή θα επισκεφτείς ένα θρησκευτικό χώρο είναι απόλυτα σεβαστή, εσύ επιλέγεις. Αν σε ενδιαφέρουν σχόλια από άλλα άτομα–αλλιώς δεν χρειάζεται να διαβάσεις συμβουλές και σκέψεις δικές μου– ένα ταξίδι σε άλλη χώρα (στην Ελλάδα νομίζω δεν είναι απαραίτητο να καλύψεις κεφάλι, αλλά υπάρχουν τυπικοί και άτυποι κανόνες ντυσίματος) προσφέρει πολλές διαφορετικές ευκαιρίες. Ποιες είναι οι δικές σου προσδοκίες από αυτή την εμπειρία; Η επαφή με άλλο πολιτισμικό πλαίσιο απαιτεί πάντα σεβασμό, όσο μεγαλύτερη ετερότητα υπάρχει, τόσο μεγαλύτερη η πρόκληση.… Διαβάστε περισσότερα »