Πού να πάω για ψυχοθεραπεία

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο Φαίνια Ξανθοπουλίδου.

Η Rosa nera είχε πει, αν θέλουμε να κάνουμε ψυχανάλυση, να βρούμε ένα μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, ψυχίατρο-ψυχαναλυτή. Επειδή βλέπω ότι οι συγκεκριμένοι είναι λίγοι, και το κόστος μάλλον απαγορευτικό, οι υπόλοιποι ψυχολόγοι σε τι διαφέρουν; Αν εγώ έχω ένα πρόβλημα συμπεριφοράς, π.χ. δεν μπορώ να στρωθώ στο διάβασμα για να τελειώσω τη σχολή μου, πρέπει να πάω οπωσδήποτε σε ψυχίατρο – ψυχαναλυτή; Μπορώ να πάω και σε “απλό” ψυχολόγο, που έχει τελειώσει το Πάντειο αντί για την Ιατρική; Ή μήπως μετά είναι ρουλέτα; Και απλά χάνω χρόνο ψάχνοντας τον ένα που θα με βοηθήσει επειδή έτυχε να είναι έξυπνος και όχι επειδή το σπούδασε;

Ωραία ερώτηση! Μου δίνεις την ευκαιρία να απαντήσω σε κάτι που είχα σκοπό να γράψω έτσι και αλλιώς. Ετοιμαστείτε για απάντηση σεντόνι και ζητώ συγγνώμη προκαταβολικά.

Λοιπόν, πράγματι, αν θέλει κάποιος να κάνει ψυχανάλυση, οι δύο πιο γνωστές σχολές που «βγάζουν» ψυχαναλυτές στην Αθήνα είναι η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία και η Ελληνική Εταιρεία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας, αλλά όχι οι μόνες. Ο κάθε ψυχαναλυτής φαντάζομαι θα υποστηρίξει τη σχολή του. Σε όλες τις σχολές μπορούν να φοιτήσουν ψυχίατροι και ψυχολόγοι. Οπότε δεν ξέρω για ποιον λόγο η Rosa Nera είχε πει ειδικά για ψυχίατρο- ψυχαναλυτή.

Επιγραμματικά, η διαφορά του ψυχιάτρου με του ψυχολόγου, όταν και οι δύο είναι στον ρόλο του εκπαιδευμένου ψυχοθεραπευτή, κάθε είδους ψυχοθεραπείας, όχι μόνο της ψυχανάλυσης, είναι ότι ο πρώτος μπορεί να συνταγογραφήσει. Η ομοιότητα του ψυχιάτρου και του ψυχολόγου, ως αποφοίτου της ιατρικής σχολής με ειδικότητα στην ψυχιατρική και ως αποφοίτου της σχολής της ψυχολογίας, είναι πως δυστυχώς, αν και οι δύο έχουν τις ευλογίες του κράτους να εξασκήσουν το επάγγελμα του ψυχιάτρου και του ψυχολόγου, κανείς δεν θα ξέρει να κάνει ψυχοθεραπεία. Ενδεχομένως να μπορούν να κάνουν μία τυπική διάγνωση, κατά ICD11 και DSM5- τα διαγνωστικά εγχειρίδια των ψυχιάτρων και των ψυχολόγων αντίστοιχα- αλλά μέχρι εκεί. Οτιδήποτε άλλο, αισθάνομαι πως θα είναι στα πλαίσια συμβουλευτικής εργασίας και όχι ψυχοθεραπείας.

Η ψυχανάλυση είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας. Άλλα πολύ γνωστά είδη είναι η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία (το αντίπαλον δέος της ψυχανάλυσης), η θεραπεία σχημάτων, η συστημική θεραπεία, η προσωποκεντρική, η υπαρξιακή, η θεραπεία Gestalt, κα. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές ιδιωτικές σχολές που εκπαιδεύουν σε αυτές τις θεραπείες. Δεν αποκλείεται κάποιος ο οποίος έχει εμβαθύνει για χρόνια, διαβάζοντας για μια συγκεκριμένη σχολή ψυχοθεραπείας και κάνοντας ιδιωτικές εποπτείες (εποπτεία: ο εκπαιδευόμενος θεραπευτής φέρνει θέματα από τα περιστατικά του που συναντά δυσκολίες  σε έναν εκπαιδευμένο και έμπειρο θεραπευτή και τα εξετάζουν με την καθοδήγηση του δεύτερου) να μπορεί να εξασκήσει με επιτυχία το επάγγελμα του ψυχοθεραπευτή κάποιας σχολής, χωρίς να είναι απαραίτητο να φοιτήσει.

Ο λόγος που κάποιος εκπαιδευμένος ψυχοθεραπευτής, και κυρίως ψυχαναλυτής έχει απλησίαστο κόστος, είναι επειδή έχει διαθέσει ένα πραγματικά τεράστιο ποσό για την προσωπική του θεραπεία και εκπαίδευση. Κυρίως η ψυχαναλυτική σχολή έχει ως προαπαιτούμενο όχι μόνο την εκπαίδευση, αλλά και την προσωπική ανάλυση του εκπαιδευόμενου, σε βάθος χρόνου. Πολλές άλλες σχολές έχουν ως προαπαιτούμενο ή επιθυμητό ο εκπαιδευόμενος θεραπευτής να υποβάλλεται ο ίδιος θεραπεία, όμως η διαφορά με την ψυχανάλυση είναι πως α) καμία άλλη θεραπευτική σχολή δεν εμβαθύνει τόσο όσο η ψυχανάλυση, η οποία μπορεί να διαρκέσει πραγματικά πολλά χρόνια, και β) καμία άλλη θεραπευτική σχολή δεν απαιτεί πάνω από μία συνεδρίες την εβδομάδα, σε αντίθεση με την κλασική ψυχανάλυση. Όπως γίνεται κατανοητό το ποσό που έχει διαθέσει ένας άνθρωπος ώστε να γίνει ψυχαναλυτής είναι όντως υπέρογκο, ειδικά με τα σημερινά ελληνικά δεδομένα. Και δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως η ψυχανάλυση, παρόλα τα οφέλη της, είναι μια θεραπεία για εκλεκτούς. Παρόλ’ αυτά, η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία προσφέρει τη δυνατότητα να κάνει κάποιος συνεδρίες σε προσιτό κόστος, με εκπαιδευόμενους ψυχαναλυτές. Το τελευταίο ισχύει απ’ όσο γνωρίζω για τις περισσότερες σχολές.

Για να κλείσω, θα σου απαντήσω  στο ερώτημα- παράδειγμα που έφερες: «Αν εγώ έχω ένα πρόβλημα συμπεριφοράς, π.χ. δεν μπορώ να στρωθώ στο διάβασμα για να τελειώσω τη σχολή μου, πρέπει να πάω οπωσδήποτε σε ψυχίατρο – ψυχαναλυτή; Μπορώ να πάω και σε “απλό” ψυχολόγο, που έχει τελειώσει την Πάντειο αντί για την Ιατρική;». Νομίζω έγινε σαφές από τα παραπάνω πως όποια βοήθεια θα σου προσφέρει ο απόφοιτος της Παντείου, θα σου προσφέρει και ο μέσος ψυχίατρος. Όχι σπουδαία πράγματα δηλαδή. Ενδεχομένως ο ψυχίατρος να μπορέσει να σου βάλει καλύτερη διάγνωση, διότι δυστυχώς λίγοι ψυχολόγοι ασχολούνται ουσιαστικά με τη διάγνωση στο προπτυχιακό επίπεδο. Πολλοί συνάδελφοι και ψυχίατροι ενδεχομένως να διαμαρτυρηθούν, αλλά αυτή είναι η άποψη μου, στην όση εμπειρία έχω. Η σωστή λύση λοιπόν είναι να πας σε κάποιον ψυχοθεραπευτή.

Απαραίτητη σημείωση: Υπάρχουν πολλοί ψυχοθεραπευτές που δεν έχουν τελειώσει σε προπτυχιακό επίπεδο την ψυχιατρική ή την ψυχολογία. Αυτό για μένα είναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα, σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να βγάλω σκάρτους συλλήβδην όσους είναι ψυχοθεραπευτές και είχαν ως πρώτο πτυχίο κάτι σχετικώς άσχετο, αλλά ούτε και να σου πω πως είναι το ίδιο με κάποιον ψυχίατρο/ ψυχολόγο.  Το αναφέρω ώστε να έχω καλύψει το θέμα «ψυχοθεραπευτής», αλλά δεν παίρνω θέση.

Ποιο είδος ψυχοθεραπείας λοιπόν να επιλέξει κανείς; Νομίζω αξίζει τον κόπο να κάνει κάποιος μία μικρή διαδικτυακή έρευνα, να μάθει για τα είδη ψυχοθεραπείας, τι οδούς ακολουθούν, τις βασικές τους πεποιθήσεις, και να επιλέξει όποια νομίζει πως του ταιριάζει καλύτερα. Είναι βασικό πως εκτός της γνωσιακής/ συμπεριφοριστικής θεραπείας, που οφείλει να ακολουθεί πρωτόκολλο συγκεκριμένου αριθμού συνεδριών, να θέτει στόχο εξ’ αρχής και να προσπαθεί να το πετύχει με μεθοδικότητα, όλες οι άλλες θεραπείες θέλουν υπομονή, επιμονή, και αρκετό χρόνο ώστε να επιτευχθεί η αλλαγή. Εγώ προσωπικά δεν θα σου προτείνω κάποια συγκεκριμένη, αλλά θα πω πως κάποιος πρέπει να δοκιμάσει έστω και μία φορά στη ζωή του να κάνει ψυχοθεραπεία.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

51 points
Upvote Downvote

42
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
10 Θέματα σχολίων
32 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
21 Συντάκτες σχολίων
leasMariτοστογιεφσκιΑυτό είναι ψευδώνυμοπόντια ιντερνάσιοναλ Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Kanella
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Kanella

Κάτι βασικό που δεν λέγεται ξεκάθαρα είναι ότι στην Ελλάδα κανένας ψυχοθεραπευτής δεν εκπαιδεύεται επίσημα, δεν ελέγχεται και δεν παίρνει άδεια από πουθενά. Πολλοί δηλώνουν βαρύγδουπους τίτλους, πιστοποιήσεις και ότι είναι μέλη της εταιρείας τάδε κι όλα αυτά είναι αέρας. Ψυχοθεραπευτής μπορεί να δηλώσει κι ο ψιλικατζής της γειτονιάς σας αύριο κιόλας. Έχοντας γεννηθεί και ζήσει στο εξωτερικό, θεωρούσα αυτονόητο πως ο ψυχοθεραπευτής θα είναι τουλάχιστον διδάκτορας και με κάποια άδεια κρατική. Και με τα χρόνια εδώ κατάλαβα πως αυτό που θα δηλώσεις το υπαγορεύει η συνείδηση σου και η τσέπη σου. Το κράτος ανύπαρκτο.

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

@ Kanella, Για να εγγραφείς στην Εθνική Εταιρεία Ψυχοθεραπείας Ελλάδας (ο επαγγελματικός σύλλογος των ψυχοθεραπευτών στην Ελλάδα) πρέπει να έχεις τελειώσει μία σχολή τετραετούς φοίτησης, αναγνωρισμένη τόσο από την ΕΕΨΕ όσο και από τους αντίστοιχους συλλόγους στο εξωτερικό. Πράγματι, δεν υπάρχει πανεπιστημιακό πρόγραμμα εκπαίδευσης στην ψυχοθεραπεία (με εξαίρεση ίσως το πρόγραμμα του Παν. Θεσ/λίας “Συμβουλευτική στην Ψυχική Υγεία/ Ψυχοθεραπεία”, που και πάλι είναι συμβουλευτικής και όχι ψυχοθεραπείας), αλλά οι πιστοιποιημένοι πάροχοι εκπαίδευσης στην ψυχοθεραπεία τηρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές (αλλιώς δεν θα μπορούσαν τόσο οι σχολές όσο και οι απόφοιτοί τους να είναι μέλη των αντίστοιχων ευρωπαϊκών συλλόγων). Σε κάποιες περιπτώσεις… Διαβάστε περισσότερα »

Kanella
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Kanella

@ Mary Jane, Η Εταιρεία που αναφέρεις λέει στην ιστοσελίδα ότι είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία. Αυτό απέχει πάρα πολύ από το να είναι ο επίσημος φορέας των ψυχοθεραπευτών. Πώς είναι ο επαγγελματικός φορέας των ψυχοθεραπευτών αφού δεν έχει έχει την ομπρέλα του κράτους, δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για το ποιος μπορεί να δηλώσει ψυχοθεραπευτής και φυσικά δεν υπάρχει ούτε καν η υποχρέωση να είναι κάποιος μέλος στην εν λόγω εταιρεία; Δεν λέω, μπορεί οι άνθρωποι να προσπαθούν να αναβαθμίσουν τις ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες, αλλά το πρόβλημα που ανέφερα στο πρώτο μου μήνυμα παραμένει: ο οποιοσδήποτε, χωρίς κατάλληλο πτυχίο, χωρίς… Διαβάστε περισσότερα »

Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Μπερδευτηκα.

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Μέντορας

Πιστεύω βαθιά ότι όποια/ος έστειλε την ερώτηση, αφού διάβασε την απάντηση, αποφάσισε να στρωθεί στο διάβασμα.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Γεια σου ρε Πόντια! 😀

Τι άλλα;
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν κατάλαβα πολλά. Και μάλιστα ήθελα πολύ γιατί τελειώνω τις συνεδρίες της γνωστικης συμπεριφοριστικής και θέλω να συνεχίσω.

Ευαγγελία Σχοινά
Μέλος
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Περιεχομένου
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Maggie, συνοπτικά:
1) Ο ψυχίατρος συνταγογραφεί, ο ψυχολόγος όχι
2) ‎Ό,τι από τα δυο κ αν έχει σπουδάσει κανείς, για να γίνει ψυχοθεραπευτής πρέπει να κάνει επιπλέον εξειδίκευση
3) ‎Δεν υπάρχει μόνο μία μέθοδος ψυχοθεραπείας, αλλά περισσότερες

Αν ενδιαφέρει κάποιον η γνώμη μου, είναι σημαντικό ο άνθρωπος στον οποίο απευθύνεται κανείς να είναι ειδικευμένος ψυχοθεραπευτής. Τα βλέπω στην πράξη αυτά μέσω της δουλειάς μου, η διαφορά είναι τεράστια, πιστέψτε με.

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Ευαγγελία, θα συμφωνήσω. Οι ψυχοθεραπευτές σε αντίθεση με απλούς ψυχολόγους/ψυχιάτρους έχουν, πέρα από την απαραίτητη ειδίκευση, και επιπλέον “δικλείδες ασφαλείας”. Όλες οι σχολές ψυχοθεραπείας και οι αντίστοιχες επαγγελματικές ενώσεις τους, έχουν ως προϋπόθεση τόσο για την απόκτηση του πτυχίου όσο και για την άσκηση του επαγγέλματος εποπτεία και προσωπική θεραπεία. Στην Ελλάδα, αντίθετα, δυστυχώς το επάγγελμα του ψυχολόγου δεν έχει την προσοχή που χρειάζεται από το ίδιο το κρατος καταρχάς, αλλά και από τις αντίστοιχες επαγγελματικές ενώσεις. Αυτό που βλέπω π.χ. εδώ επαρχία που μένω, είναι ότι δεν υπάρχει συνήθως κατάλληλη εξειδίκευση αλλά τα κάνουν όλα και συμφέρουν. Και συνήθως… Διαβάστε περισσότερα »

Ευαγγελία Σχοινά
Μέλος
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Περιεχομένου
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Είναι έτσι ακριβώς όπως τα λες Mary Jane!
Μη νομίζεις, κ στην Αθήνα υπάρχουν οι “λίγο απ’ όλα”, απλά με λίγο ψάξιμο βρίσκεις τουλάχιστον κ τους κατάλληλα ειδικευμένους.

Εγώ προσωπικά τον έχω σε μεγάλη εκτίμηση τον κλάδο. Ελπίζω σταδιακά να ξεπεραστεί το ταμπού που ακόμη υπάρχει στην Ελλάδα κ περισσότερος κόσμος να ενημερώνεται σωστά για την σημασία της ψυχικής υγείας.

Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Ευχαριστω Ευαγγελία!

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Ευαγγελία, κι εγώ τον έχω σε εκτίμηση τον κλάδο, γι’ αυτό στενοχωριέμαι και νευριάζω, γιατί βλέπω πως το ίδιο το κράτος και οι ίδιοι οι Σύλλογοι των Ψυχολόγων δεν έχουν δημιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο ώστε να μπορούν να ασκούν το επαγγελμά τους αποτελεσματικά και κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του κόσμου.

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Μέντορας

Το είχα πει στην ψυχολόγο μου ότι υπάρχει μεγάλο κενό στην ενημέρωση σχετικά με ό,τι αφορά Ψ και αυτό λειτουργεί εις βάρος και των ενδιαφερομένων και των ειδικών. Κάνοντας οποιοσδήποτε πτυχιούχος εκπαίδευση πάνω σε κάποια θεραπευτική προσέγγιση, του επιτρέπεται δια νόμου να κάνει ψυχοθεραπεία. Οπότε αν ένας ψυχίατρος, ένας ψυχολόγος κι ένας φιλόλογος π.χ. εκπαιδευτούν πάνω σε κάποια προσέγγιση, και οι τρεις θα λέγονται ψυχοθεραπευτές και θα κάνουν ψυχοθεραπεία, πάνω στη προσέγγιση που επέλεξαν. Και το πρόβλημα ξεκινάει από εδώ ακριβώς και από τον ανταγωνισμό και το κόμπλεξ του ποιος την έχει μεγαλύτερη. Οι εκπαιδευμένοι ψυχίατροι θεωρούν ότι είναι οι… Διαβάστε περισσότερα »

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Μέντορας

Θα σε παραπέμψω στην τελευταία παράγραφο του σχολίου της Leas, όπου εξηγεί την ενόχλησή της για την ίδια λέξη, επειδή συμφωνώ από αρχής μέχρι τέλους με αυτά που λέει. Ότι οι λέξεις έχουν σημασία (κάνοντας ψυχοθεραπεία, παρατήρησα πόσο προσεκτική είναι στην επιλογή τους η ψυχολόγος μου), ότι υπάρχουν ιδιαίτεροι άνθρωποι που έχουν τον δικό τους τρόπο να κοστολογούν, όχι πάντα βάσει τιμοκαταλόγου. Έχω γνωρίσει τέτοιους ανθρώπους. Και στην Αθήνα.

leas
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Λένα, καλή επιτυχία στο νέο site! Φένια, πολύ εύστοχη η απάντηση σου! Ωστόσο, αν μου επιτρέπεις, να πω μερικές σκέψεις. Ψυχαναλυτές βγάζει μόνο η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία, στην Ελλάδα. Η Ελληνική Εταιρεία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας βγάζει ψυχαναλυτικούς ψυχοθεραπευτές, οι οποίοι κάνουν διαφορετική δουλειά με τον θεραπευομένο, από ότι οι ψυχαναλυτές. Υπάρχουν ομοιότητες αλλά και διαφορές μεταξύ των δύο. Υπάρχει στο ιντερνετ ένα εξαιρετικό άρθρο με τίτλο ‘Ψυχανάλυση και Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία’ του Χ.Ιωαννίδη, για όποιον ενδιαφέρεται περαιτέρω. Το κόστος της ψυχανάλυσης είναι όντως τεράστιο, όχι μόνο επειδή η εκπαίδευση για να γίνει κάποιος ψυχαναλυτής του κόστισε πολύ, που του κόστισε όντως, αλλά… Διαβάστε περισσότερα »

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Μέντορας

Ειλικρινά, εσένα είχα στο νου μου Leas και έλεγα, πάει, τη χάσαμε κι αυτή.
Σε εκτίμησα ακόμα περισσότερο, ήθελα να το πω.

leas
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Ω ευχαριστώ Πόντια! Η εκτίμηση είναι αμοιβαία.

Mari
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Συγχαρητήρια και ευχαριστούμε για τα εξαιρετικά συγκροτημένα σχόλια Leas!

leas
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Mari, σ’ ευχαριστώ τόσο πολύ! Ειδικά για τη λέξη συγκρότηση.

Η αλήθεια είναι πως πάλεψα με το χάρο στα μαρμαρένια αλώνια να κατακτήσω αυτή τη λέξη.

Κοντράριος (πρώην Παρίσιος)
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Κοντράριος (πρώην Παρίσιος)

Καλημέρα, 2-3 πράγματα να ρωτήσω πάνω στην απάντηση. Καταρχήν, καλά κατάλαβα ότι προτείνετε κυρίως τη γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία για τη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως λέει και η Ιζόλδη; Επίσης, αφού οι απλοί ψυχολόγοι/ψυχίατροι δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα, οι μαρτυρίες εδώ μέσα από άτομα που πήγαν σε ΚΨΥ και λένε ότι άλλαξε η ζωή τους, πώς προκύπτουν, έχουν θεραπευτές στα ΚΨΥ, ή με το ΚΨΥ φτάνεις ας πούμε στο 5, ενώ με τη θεραπεία στο 10 και απλά δεν έχουν μέτρο σύγκρισης; Και τέλος, μια προσωπική ερώτηση, αν θέλετε απαντάτε, γράφετε με ψευδώνυμο; Γιατί θέλω να επισκεφτώ το γραφείο σας… Διαβάστε περισσότερα »

Φούσκα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δοκίμασε το Φωτεινή, λογικά το Φαίνια από εκεί βγαίνει 🙂

idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Έχει δίκιο η Φούσκα, αλλά βρήκα από πού αποφοίτησε, την πτυχιακή της, άλλα δημοσιευμένα άρθρα της… τίποτε για γραφείο ή κλινική.
Φαίνια, πες μας αν θες!

Ophelia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Εμένα το Google μου βγάζει ότι είναι σε ιατρικό κέντρο στο Χαλάνδρι.
Πάντως πιστεύω ότι αν υπήρχε ένα μικρό βιογραφικό στο προφίλ θα ήταν καλύτερα. Αφού δηλαδή απαντά στις ερωτήσεις με την επαγγελματική της ιδιότητα.

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Εννοείται πως μπορεί να υπάρχουν και πάρα πολύ αξιόλογοι επαγγελματίες σε ΚΨΥ, άσε που μπορεί να έχουν κάνει και επιπλέον σπουδές (π.χ. να είναι κλινικοί ψυχολόγοι, ή ψυχολόγοι-ψυχοθεραπευτές ή κοινωνικοί λειτουργοί-σύμβουλοι ψυχικής υγείας). Το κακό με τα ΚΨΥ είναι ότι είναι λίγο ρώσικη ρουλέτα. Ειδικά αν μιλάμε για επαρχία που μπορεί να είναι 1 ΚΨΥ και να εξυπηρετεί 2-3 πόλεις με απόσταση 1 ώρα μεταξύ τους, δεν έχεις και πολλές επιλογές ώστε αν δεν σου αρέσει/δεν σου κάνει ο ψυχολόγος του κέντρου να απευθυνθείς κάπου αλλού (για Δημόσιο μιλάμε πάντα). Ένα ακόμη αρνητικό των ΚΨΥ (τουλάχιστον στην περιοχή που μένω)… Διαβάστε περισσότερα »

Ιζόλδη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Επειδή το πρόβλημα που λες είναι πολύ συγκεκριμένο και αφορά στο τώρα (δε στρώνεσαι στο διάβασμα για να τελειώσεις τη σχολή σου), καλύτερα να αποφύγεις την ψυχανάλυση που θα δώσει καρπούς μετά από κάποια χρόνια. Χρειάζεσαι μια όσο το δυνατόν ταχύτερη αλλαγή στη συμπεριφορά σου, κάτι που μπορείς να πετύχεις με γνωσιακή συμπεριφορική

Påskeegg
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Πολύ καλή εξήγηση και παρουσίαση των διαφορων. Συμφωνώ απόλυτα με το ότι κάποιος θα πρέπει να δοκιμάσει έστω και μια φορά στη ζωή του να κάνει ψυχοθεραπεία, είναι το λιγότερο μια απίστευτη εμπειρία!

marylbo
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δυστυχώς η ψυχοθεραπεία είναι ένα θέμα ταμπου σήμερα.. Έστω και μία επίσκεψη μπορεί να αλλάξει αρκετά πράγματα μέσα σου.. αρκεί να έχεις την λογική σου “ανοιχτή”!

sktpsx
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

καλά όλα αυτά.. αλλά η rosa nera που είναι??

idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Πες τα sktpsx. Αυτή είναι και η δική μου ερώτηση από την πρώτη εβδομάδα του καινούριου site. Ελπίζω ολόψυχα να είναι καλά.

Εκτός κι αν Φαίνια Ξανθοπουλίδου = Rosa Nera, αλλά η γραφή τους είναι πολύ διαφορετική…

Πάντως το άρθρο θέλει προσεκτικό διάβασμα για να είναι κατατοπιστικό, τα εξηγεί όλα αλλά πάντα έβρισκα κι εγώ αυτές τις διαφορές πολύ λεπτές για να τις κάνω λιανά σε άλλους. Σίγουρα χρειάζεσαι να κάνεις μια έρευνα για τον εαυτό σου σχετικά με τις σχολές ψυχοθεραπείας και σε τι μπορεί να βοηθήσει η καθεμία. Η Ευαγγελία/Lisa πιο πάνω το συνοψίζει ωραία κ λιτά.

Ευαγγελία Σχοινά
Μέλος
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Περιεχομένου
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Ζητώ συγνώμη απ’ όλους για το εντελώς άσχετο σχόλιο:
Idril, μιας κ σε πέτυχα κ λογικά θα το δεις, δεν είχα απαντήσει σε παλαιότερο σου σχόλιο, γιατί απάντησα απ’ ευθείας στο ημέηλ σου. Ελπίζω να είχε έρθει η απάντηση κ να μην φάνηκε σαν να σε αγνόησα. Just checking. Χαιρετισμούς! 🙂

sktpsx
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

αποκλείω το = .. η Ροσα νερα μίλαγε με γρίφους.

idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

@Eυαγγελία
Σ ευχαριστώ πολύ. 3 λέξεις: junk mail filter. Αργκ.

τοστογιεφσκι
Επισκέπτης
Συμμετέχων
τοστογιεφσκι

😂😂😂 ψευδωνυμο!

Παντως δεν ειναι μονο η εψε και η εεψψ που βγαζουν πιστοποιημενους ψυχαναλυτες-ψυχοθεραπευτες. Υπαρχει το Ινστιτουτο Κλασσικης Ψυχαναλυσης καθως κ η ΕΕΨΨΟ για ομαδικη ψυχαναλυτικη ψυχοθεραπεια

Back to reality
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Για τετοιου ειδους προβλημα μπορείς να πας απλα σε εναν life coach! Ειναι θεματα που μπορουν να λυθουν πολυ πιο γρηγορα απο να μπεις σε διαδικασια ψυχαναλυσης επειδη δε μπορεις να στρωθεις στο διαβασμα! Ψαξτε λιγο για την προπονητικη ζωης, δεν ειναι ολα για ψυχολογο ή ψυχιατρο.

Αυτό είναι ψευδώνυμο
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

μία άλλη φανταστική ιδέα θα ήταν να διαβάζει τα ζώδια καθημερινά.