Πως μπορούμε να βοηθήσουμε κάποιον με κατάθλιψη;

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο Φαίνια Ξανθοπουλίδου

Kαλημέρα / Καλησπέρα. Η ερώτηση απευθύνεται μάλλον στην ψυχολόγο του site και ελπίζω να απαντήσει, μια και έχουν υπάρξει σχετικα παρόμοιες ερωτήσεις και απαντήσεις στο παρελθόν. Η ερώτηση μου είναι απλή: Τι κάνεις όταν ένας φίλος σου σου εκμυστηρεύεται και σου λέει επανειλημμένως και με διαφορετικούς τρόπους ότι έχει σκεφτεί και σκέφτεται να αυτοκτονήσει; Να γίνω πιο συγκεκριμένη. Στην προκειμένη περίπτωση, μια παλιά συνάδελφός μου (στο ίδιο γραφείο ήμασταν 7 χρονια και θα την χαρακτήριζα και φίλη μου), λίγο πριν παραιτηθώ από τη δουλειά σε μία συζήτηση που είχαμε μετα τη δουλειά μου αποκάλυψε ότι δεν είναι καλά και σκέφτεται να αυτοκτονήσει (Ναι χρησιμοποίησε τη λεξη) αλλά μετα μάλλον το μετάνιωσε γιατί αρνούνταν να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση μου και άλλαζε συνέχεια συζήτηση, ούτε που το ξανάφερε στην κουβέντα όσο δουλεύαμε μαζί. Τα δύο χρόνια που μεσολάβησαν από τότε (που δεν τη βλέπω καθημερινά διότι μετακόμισα εκτός Ελλάδος), όταν την έβλεπα ή της μιλούσα καταλάβαινα ότι δεν είναι καλά ψυχολογικά, αν και έλεγε ότι είναι καλά. Μόνο μια φορά επανέφερε στη συζήτηση το θέμα αυτο αλλά για πολύ λίγο και μετά άλλαξε αμέσως κουβέντα. Και φτάνω στο σήμερα που λόγω κορωνοιου και κλειστών συνόρων, είχα γύρω στους 6 μήνες να τη δω και να της μιλήσω. Τη συνάντησα και έπαθα σοκ, δεν έχω καν συνέλθει ακόμα. Επί δύο ώρες μου μιλούσε για την αυτοκτονία, όχι με το όνομα της αλλά περιγραφικά. Με ύφος και βλέμμα που δεν είχα ξαναδεί, όλο κατάθλιψη. Της είπα όσο πιο ήρεμα μπορούσα να δει ψυχολόγο ή ψυχίατρο ή να ζητήσει κάποια βοήθεια και μόνο με υποτιμητικά λόγια μιλούσε για τους Ψ και έλεγε ξέρω τι έχω δεν θέλω βοήθεια. Το θέμα είναι ότι έχω τρομάξει απίστευτα με όσα είδα και άκουσα. Μίλησα με κοινούς γνωστούς και φίλους που τη βλέπουν πιο συχνά και είπαν ότι δεν τους έχει πει κάτι παρόμοιο με αυτά που έλεγε σε εμένα ούτε ότι έχουν καταλάβει κάτι. Τους είπα να έχουν το νου τους, μια και εγώ σε λίγο θα ξαναφύγω. Οπότε, πως θα μπορούσα να ο χειριστώ το θεμα; Πραγματικά δεν ξέρω τι μπορώ να κάνω, μια και από ότι φαίνεται μόνο σε έμενα εκμυστηρεύεται αυτό που νιώθει και εγώ είμαι κάτι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά τον περισσότερο καιρό, ειδικά εφόσον αρνείται να πάει σε Ψ. Ευχαριστώ προκαταβολικά για την απάντηση

 

Μια τέτοια κατάσταση δυστυχώς μόνο με ψυχιάτρους ή/και ψυχολόγους μπορεί να αντιμετωπιστεί. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποια άλλη λύση, εκτός από το να της προτείνεις κάποιον συγκεκριμένα, που ίσως ξέρεις ότι βοήθησε κάποιον άλλο δικό σου άνθρωπο πάρα πολύ. Ίσως θα είναι ο μόνος τρόπος να πειστεί να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη της. Σαφώς, από μεριάς σου μπορείς να είσαι δίπλα της όσο μπορείς, ακόμα και μακριά. Μην την ξεχνάς και θα είναι καλό να επικοινωνείς μαζί της αν το θέλεις, ώστε να νιώθει ότι έχει ένα δικό της άνθρωπο.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

-11 points
Upvote Downvote

15
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
8 Θέματα σχολίων
7 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
12 Συντάκτες σχολίων
ΓβρμGranita LemoniBetween WorldsEla NinetaΕντελβάις Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
The other Moomin
Μέλος
Ενθουσιώδης

Είναι πολύ δύσκολο ζήτημα αυτό. Εφόσον τίθεται θέμα ζωής ή θανάτου προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να προσπαθήσεις να έρθεις σε επαφή με συγγενείς της πρώτου βαθμού και να τους ειδοποιήσεις. Οι φίλοι και γνωστοί δεν μπορούν να κάνουν πολλά για να βοηθήσουν το άτομο σε τέτοιες περιπτώσεις. Η στενή οικογένεια της πρέπει να ναι ενήμερη ότι σκέφτεται να αυτοκτονήσει και να δουν αν μπορούν να την πείσουν να δει ψυχίατρο.

Lou
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Δυστυχώς ούτε το συγγενικό περιβάλλον μπορεί να βοηθήσει, αν ο ασθενής αρνείται να λάβει βοήθεια.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Εφόσον μιλάμε για αυτοκτονικές τάσεις το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να επικοινωνήσεις με το άμεσο οικογενειακό της περιβάλλον αν έχεις τρόπο. Και φυσικά οσο μακριά και αν είσαι να επικοινωνείς μαζί της συχνά. Δυστυχώς δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο.

CookieMonster
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Δεν υπάρχει δυνατότητα ακούσιας νοσηλείας με εισαγγελική παρέμβαση αν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο άνθρωπος μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τον εαυτό του ή τους γύρω του;

Κοσμική Νεράιδα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Αυτό σκέφτηκα κι εγώ.Δεν ξέρω βέβαια αν μπορεί μια φίλη να το κάνει η συγγενής πρώτου βαθμού;ας μας διαφωτίσει κάποιος

Lou
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Υπάρχει με εισαγγελική παρέμβαση.

Ohlala!
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Συγγνώμη αλλά ένας άνθρωπος που σκέφτεται σοβαρά να αυτοκτονήσει πρεπει να δει ψυχίατρο ΚΑι ψυχολόγο, (αν ο πρώτος δεν κάνει ψυχοθεραπεία). Όχι “ψυχίατρους Η/και ψυχολόγους”.

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Οι σχολιαστές απάντησαν καλύτερα κατά την ταπεινή μου άποψη 😐

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Thank you! Αυτό που οι ψυχολόγοι στην Ελλάδα τα κάνουν όλα και συμφέρουν δεν θα το καταλάβω ποτέ. Σαφώς και η φίλη της ερωτώσας πρέπει να επισκεφτεί ψυχίατρο και μάλιστα άμεσα κι αυτός να την καθοδηγήσει πώς θα συνεχίσει.

Γβρμ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Χθες είπα να μην απαντήσω αλλά τελικά επειδή διαφωνώ με όλα τα σχόλια ανεξαιρέτως και είναι αρκετά σημαντικό για μένα το θέμα, ας πω κι εγώ την αποψάρα μου. Λοιπόν πρώτον δεν έχει σημασία που είσαι μακριά. Αν έχει σημασία για σένα, άλλο, δηλαδή νιώθεις ότι δεν μπορείς/θέλεις/αντέχεις να ασχολείσαι με κάτι που είναι τόσο μακριά από σένα και σωματικά και ψυχικά, τότε δεκτον. Αλλά την ίδια την κοπέλα αποκλείεται να την πειράζει. Για κάποιον λόγο ανοίγεται σε σένα, ίσως ακριβώς επειδή είσαι τόσο μακριά και σε θεωρεί εξωτερική παρατηρήτρια. Δεύτερον, τα έχουμε ξανασυζητήσει στο σαιτ με αφορμή μια προσωπική… Διαβάστε περισσότερα »

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Δεν είναι θέμα κολλήματος με τους ψυχιάτρους, απλά ο ψυχίατρος είναι ο μόνος ειδικός που μπορεί να κάνει διάγνωση (γιατί μπορεί π.χ. να μην είναι κατάθλιψη αλλά κάτι άλλο) και να χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή, αν χρειάζεται. Καλός χρυσός και απαραίτητος ο ψυχοθεραπευτής, αλλά αν χρειάζεται φαρμακευτική παρέμβαση, η ψυχοθεραπεία από μόνη της τι να σου κάνει; Επίσης, όχι, μπορεί να μην έχει περάσει από το μυαλό της κοπέλας να ενημερώσει τους δικούς της, μπορεί να μην έχει συνειδητοποιήσει καν ότι έχει κατάθλιψη (ή ό,τι άλλο). Μπορεί να μην είναι σε θέση να σκεφτεί να ενημερώσει τους δικούς της. Επίσης, αν… Διαβάστε περισσότερα »

Γβρμ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Κοίταξε, απαντάς με φοβερή σιγουριά για κάποια πράγματα (όπως πχ οτι η κοπέλα ειναι άρρωστη και χρειαζεται βοήθεια) κι εγω μιλάω καθαρά εμπειρικά οπότε μάλλον ειναι απο τις περιπτώσεις που θα συμφωνήσουμε απλώς να διαφωνούμε. Στις διάφορες ερωτήσεις που έθεσες, συμφωνώ κατ’αρχήν με τις απαντήσεις που έδωσες. Αυτο δεν αναιρεί την αρχική μου θέση: είτε σας αρέσει είτε όχι, ο άνθρωπος που σκέφτεται να αυτοκτονήσει δεν ειναι υποχρεωτικά άρρωστος. Ούτε αναγκαστικά, αν δεν μπορούν να τον κάνουν ευτυχισμένο ο εαυτος του και οι γύρω του, θα τον κανει ο γιατρός, ούτε ειναι σίγουρο οτι ολοι πρεπει να θελουμε να ζούμε… Διαβάστε περισσότερα »

Trillian (Tricia McMillan)
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Eλπιζω να εχεις απευθυνθει και στις γραμμες βοηθειας. Μπορεις να καλεσεις και να τους ζητησεις να σε κατευθυνουν στο πως μπορεις να αναφερεις αυτες τις δομες και στην ιδια. Ευχομαι να ζητησει και να παρει βοηθεια συντομα.

Ela Nineta
Μέλος
Συμμετέχων

Δεν ξέρω πως θα φανεί η γνώμη μου γιατί δεν είμαι ειδική οπότε μπορεί να λέω μπαρούφες. Όταν κάποιος λέει αρκετές φορές ότι θέλει να αυτοκτονήσει, για μένα 2 πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Ή ότι ζητάει βοήθεια ή ότι ζητάει προσοχή. Εφόσον μόνο σε εσένα δείχνει ότι έχει κατάθλιψη/θέλει να αυτοκτονήσει τείνω προς το δεύτερο. Δεν ξέρω αν η κατάθλιψη κρύβεται και το ελέγχει σε όλους τους άλλους εκτός από εσένα. Ελπίζω πραγματικά να σε έχει βρει μπόσικη και να βλέπει ότι ανησυχείς με την κατάστασή της. Προσωπικά έχω γνωρίσει αρκετούς ανθρώπους που λειτουργούν έτσι και ίσως να μου ξυπνάει… Διαβάστε περισσότερα »

Between Worlds
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Πέρα από παραπομπή σε ειδικό, λίγα πράγματα μπορείς να κάνεις.
Είχα ακούσει μία ειδικό που έλεγε να μην αποφεύγουμε την συζήτηση και να ρωτάμε λεπτομέρειες , δηλ.με ποιο τρόπο σκοπεύει να αυτοκτονήσει. Γιατί αν ξέρουμε τον τρόπο , μπορούμε να αφοπλισουμε το άτομο με κατάθλιψη. Αν π.χ. πει με χάπια , κρύβουμε/πετάμε τα χάπια. Αν περάσουν πέντε λεπτά, που είναι έντονο το συναίσθημα, συνήθως δεν θα συνεχίσει.