Νιώθω ότι έχω κατάθλιψη

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο Φαίνια Ξανθοπουλίδου.

Φωτο: Gabriel Isak

Χαιρετώ την ομάδα! Να, τώρα δεν ξέρω από πού να αρχίσω και πως να το πιάσω. Λοιπόν, νιώθω ότι έχω κατάθλιψη. Ψάχνοντας πολύ, διαβάζοντας πολύ, έχω ανακαλύψει ότι έχω όλα τα συμπτώματα συν ότι καταλαβαίνω ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά μέσα μου. Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρω τι να κάνω. Με όλα αυτά που διαβάζω έχω μπερδευτεί και τι εννοώ με αυτό: έχω διαβάσει πάμπολλες φορές ότι αν νιώθεις τα “τυπικά” συμπτώματα της κατάθλιψης πας σε ψυχολόγο ενώ αν αυτά γίνουν πιο σοβαρά, τύπου αυτοκτονικές σκέψεις κλπ, πας σε ψυχίατρο. Ισχύει; Τα συμπτώματα που εγώ εμφανίζω είναι αρχικά αυτή η βαριά στεναχώρια που υπάρχει στην καθημερινότητά μου, καθόλου ενέργεια, κούραση, απομόνωση, υπερφαγία, διαταραχές στον ύπνο, αδικαιολόγητες εκρήξεις θυμού ,εμμονικές σκέψεις γύρω από το θάνατο (σε καμια περίπτωση αυτοκτονικές τάσεις μην ανησυχήσετε), το μέλλον φαίνεται μαύρο, όλα ανούσια κλπ κλπ και το σεντόνι δεν έχει τελειωμό… Η ερώτηση είναι: που πρέπει να απευθυνθώ; Σε ψυχολόγο ή σε ψυχίατρο; Για να μην παρεξηγηθώ, δεν έχω κάνει κάποια διάγνωση στον εαυτό μου ούτε θέλω να το παίξω ειδικός απλά παρατηρώ ότι συγκεντρώνω πολλά από τα συμπτώματα αυτά. Ίσως στο τέλος να είναι κάτι τελείως άλλο

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Θα πας σε ψυχίατρο αν θέλεις να λάβεις φαρμακευτική αγωγή που θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις κάποια από τα συμπτώματα. Αν πάρεις αντικαταθλιπτική αγωγή που σου ταιριάξει, μέσα σε 1 με 2 μήνες κάποια από τα συμπτώματα που νιώθεις θα υφεθούν ή θα ξεπεραστούν. Παρόλα αυτά, με το που κόψεις τα φάρμακα, αν τα κόψεις, τα συμπτώματα θα επανέλθουν. Για αυτό τον λόγο επισκεπτόμαστε κάποιον ψυχοθεραπευτή (που μπορεί να είναι είτε ψυχολόγος είτε ψυχίατρος, απλώς δεν είναι όλοι οι ψυχίατροι ψυχοθεραπευτές, κάποιοι μόνο συνταγογραφούν) που θα μας βοηθήσει να διερευνήσουμε τους λόγους που μπορεί να μας οδήγησαν να αισθανόμαστε έτσι, και μέσω της θεραπείας να τους αντιμετωπίσουμε. Αν τα συμπτώματα είναι μη υποφερτά, εγώ είμαι πάντοτε υπέρ μιας συνδυαστικής θεραπείας, αντικαταθλιπτικών και ψυχοθεραπείας.

Καλή τύχη!

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

46 points
Upvote Downvote

3
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
2 Θέματα σχολίων
1 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
3 Συντάκτες σχολίων
mongrelBlanche DuboisKassandra with a K Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Kassandra with a K
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αυτό που περιγράφεις ακούγεται όντως σαν κατάθλιψη αλλά ακούγεται και σαν απορρυθμισμένος θυροειδής. Δεν είμαι γιατρός, δεν κάνω τηλεδιάγνωση, όμως μήπως να άρχιζες με μια γενική αίματος; Ίσως υπάρχει κάποια σωματική αιτία που έχεις όλα αυτά τα συμπτώματα και καλό είναι να αποκλείουμε πρώτα κάποια πράγματα πριν αρχίσουμε τα αντικαταθλιπτικά.

mongrel
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

/

Blanche Dubois
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Συμφωνώ με την απάντηση σε γενικες γραμμες εκτός από ένα σημείο. Δεν νομίζω ότι ισχύει de factο ότι όταν κόψεις την φαρμακευτική αγωγή τα συμπτώματα θα επανέλθουν. Αν την κόψεις στο διάστημα που πρέπει – σίγουρα όχι κάτω από το εξάμηνο – υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μην επανέλθουν. Η ψυχοθεραπεία εννοείται ότι επίσης βοηθάει αλλά δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να κάνουν δουλειά τα φάρμακα. Θεώρησα την παρέμβαση αυτή αναγκαία γιατί είναι χρήσιμο να γνωρίζει ο κόσμος, και φυσικά το ατομο που κάνει την ερωτηση, ότι τα αντικαταθλιπτικα μπορούν – όχι πάντα αλλά σε πολλές περιπτώσεις-να δώσουν μακροχρόνια… Διαβάστε περισσότερα »