Ο μαρμαράς της γειτονιάς

Ερώτηση απαντημένη από τη δικηγόρο του ‘Α, μπα’, Μαρίνα Μπούζη

Δίπλα στο σπίτι μου υπάρχει ένα  μαρμαράδικο. Δηλαδή υπήρχε, γιατί το γραφείο έκλεισε αλλά ο χώρος με τα μάρμαρα και τις εργασίες παρέμεινε. Ο μαρμαράς κόβει μάρμαρα κάτω από το παράθυρό μου όποτε του έρθει πρωί, μεσημέρι, Κυριακή,  γιορτή κλπ Πιο παλιά ήμουν χαλαρή, έλεγα δουλειά του είναι, τι μπορώ να κάνω,. Έλα όμως που μεγαλώνω, έκλεισα τα 40 και με απασχολεί η υγεία μου περισσότερο, έλα που έγινα μαμά και αναρωτιέμαι πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η σκόνη για το μικρό. Για το ότι πρέπει να ξεσκονίζω καθημερινά αν δε θέλω να ζωγραφίζω στα έπιπλα να μην πω, ή για τα ρούχα που τρέχω να βάλω μέσα αν ακούσω το γκζζζζζζζζ. Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω. Ρε γαμώτο η δουλειά είναι ιερό πράγμα , τρώει η οικογένειά του ψωμί. Αλλά εκτός από το θόρυβο και τη σκόνη φοβάμαι για την υγεία μας. Τι πρέπει να κάνω; Ευχαριστώ

 

Απάντηση:

Από τα στοιχεία της ερώτησης σου δεν είναι εφικτό να σου απαντήσω εάν η εν λόγω επιχείρηση λειτουργεί νόμιμα. Όμως η ύπαρξη μαρμαράδικου μέσα σε κατοικημένη περιοχή και χωρίς να λαμβάνει κάποια μέτρα για να μην ενοχλεί τους γείτονες ενέχει στοιχεία παρανομίας. Σε αυτή τη βάση και αφού συμβουλευτείς τον παιδίατρό σου σχετικά με τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που δύναται να έχει η σκόνη στην υγεία του μωρού θα έλεγα σε πρώτη φάση να προσπαθήσεις να μιλήσεις με το γείτονά σου μήπως και λάβει κάποια τεχνικά μέτρα (τα οποία δεν γνωρίζω αλλά θα μπορεί να είναι ένα στέγαστρο, ένα φίλτρο) που θα μειώσουν την όχληση. Απαραίτητο είναι η επικοινωνία αυτή να γίνει χωρίς εντάσεις. Εάν δεν τα καταφέρεις τότε θα πρέπει να απευθυνθείς σε συνάδελφο και να κινηθείς δικαστικά ενδεχομένως και με ασφαλιστικά μέτρα.

Σχετικά με το επιχείρημά σου ότι η δουλειά του είναι, και ζει τα παιδιά του. Συμφωνώ απόλυτα αλλά μόνο όταν ακολουθεί τους θεσπισμένους κανόνες, που έχουν ως σκοπό την προστασία της ζωής και της υγείας και των άλλων ανθρώπων. Σε αντίθετη περίπτωση δυστυχώς το μόνο που κάνει είναι να ασκεί το επάγγελμά του εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, μη σεβόμενος την περιουσία των άλλων και την υγεία τους. Για αυτό το λόγο ζούμε σε συντεταγμένες κοινωνίες με κανόνες και καλό θα ήταν ο καθένας μας όσο μπορεί από την πλευρά του και κατά την άσκηση της επαγγελματικής του δραστηριότητας να τους τηρεί.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

32 points
Upvote Downvote

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
  Εγγραφείτε  
Ειδοποίηση για