Αγαπητή «Α, μπα»: Πρέπει να αποδεικνύω κάθε ώρα και στιγμή ότι αξίζω αυτή τη θέση

Πώς να παρουσιάζω τον εαυτό μου;

Αγαπητή αμπα. Έχω την εντύπωση ότι φαίνομαι χαζή. Αν όχι χαζή, ελαφριά. Εργάζομαι σε ένα άκρως συντηρητικό χώρο που απαιτεί γνώσεις, ικανότητες και επιστημονικό υπόβαθρο. Αυτά τα κατέχω, ξέρω ότι στο αντικείμενο μου είμαι πολύ καλή, ίσως και καλύτερη από τους περισσότερους συναδέλφους. Όμως, παρά το ότι κόπιασα υπερβολικά πολύ γι αυτή τη δουλειά, μου φαίνεται ότι πρέπει να αποδεικνύω κάθε ώρα και στιγμή ότι αξίζω τη θέση αυτή. Επί της ουσίας, στη δουλειά μου είμαι πολύ καλή. Υστερώ στο φαίνεσθαι. Πως να το πω. Δεν με βλέπουν και λένε “ααα μια επιστήμονας”. Θεωρούν ότι επειδή είμαι όμορφη, χαρούμενη και κοινωνική και αρκετά νέα γι΄αυτή τη θέση, θα κάνω τη δουλειά μου επιπόλαια. Το θέμα είναι ότι την αμφισβήτηση αυτή τη δέχομαι και από γνωστούς που δεν έχουν σχέση με το χώρο αλλά και από πολλούς συναδέλφους. Το πρόβλημα είναι σοβαρό, διότι την ίδια κρίση έχουν και κάποιοι ανώτεροι μου. Για παράδειγμα, σε ένα προτζεκτ που είχα αναλάβει, κ ενώ στην αξιολόγηση -πριν την παρουσίαση- είχα πολύ καλές κριτικές, ο ανώτερος μου άλλαξε την αξιολόγηση μετά την παρουσίαση μου, προς το χειρότερο. Σε αντίθεση με τους άλλους συναδέλφους, οι οποίοι είχαν χειρότερη αξιολόγηση από εμένα, αλλά αξιολογήθηκαν εκ των υστέρων, λόγω της παρουσίασης τους, με καλύτερα σχόλια. Καταλαβαίνω, λοιπόν, ότι υστερώ πολύ στο να παρουσιάζω τον εαυτό μου και τη δουλειά μου με τέτοιο τρόπο, ώστε να ανταποκρίνεται στην αξία μου. Τι προτείνεις να κάνω για να αλλάξει όλο αυτό;

Για αυτή την ερώτηση επιστράτευσα την Ελένη Χατζή, καθηγήτρια Δομοστατικής στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Ζυρίχης, η οποία βρήκε το χρόνο να μας απαντήσει:

Αγαπητή φίλη, η θέση σου είναι μάλλον πιο κοινότοπη από όσο νομίζεις. Χαίρομαι που διατυπώνεις ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές αυτήν την ερώτηση, γιατί για αρκετές η διατύπωση και μόνο του προβλήματος αποτελεί παραδοχή του, εξ’ ου και σπάνια τελικά διατυπώνεται ώστε να αντιμετωπισθεί.

Σε τομείς όπως η ακαδημία, η έρευνα και η ανάπτυξη, οι γυναίκες συνιστούν συχνά τη μειοψηφία η οποία αισθάνεται ότι πρέπει διαρκώς να αποδεικνύει ότι αξίζει εκείνα τα οποία έχει χτίσει. Αντιθέτως, οι άντρες συνάδελφοι εμφανίζουν μια πιο νηφάλια συμπεριφορά, θεωρώντας ό,τι έχουν καταφέρει ως κεκτημένο και χτίζοντας εν συνεχεία πάνω σε αυτό. Αυτή η διαφορά νοοτροπίας δεν έχει να κάνει με έλλειψη εμπειρίας ή ικανότητας, αλλά είναι σύμπτωμα μιας προβληματικής κουλτούρας. Πρόκειται για την κουλτούρα που διδάσκει πως τα κορίτσια είναι εύθραυστα και χαριτωμένα, ενώ τα αγόρια παίζουν με μηχανές και computer games, την κουλτούρα που επιτρέπει σε διεθνούς φήμης πανεπιστήμια να δίνουν 15 λεπτά επιπλέον χρόνο εξετάσεων σε γυναίκες και της κουλτούρας που δίνει βήμα σε απροκάλυπτα σεξιστικές απόψεις .

Μην προσπαθήσεις να αλλάξεις το χαρακτήρα σου ως κοινωνικό ον, αλλά μην βλέπεις και το χώρο εργασίας ως χώρο για κοινωνικές συναναστροφές. Όπως πολύ σωστά διαπιστώνεις και η ίδια: είσαι σε αυτή τη θέση γιατί το κατέκτησες με την αξία σου, τις γνώσεις και τη δουλειά σου. Αν αμφισβητείς τον εαυτό σου, αυτό θα φανεί και στις παρουσιάσεις σου ως έλλειψη αυτοπεποίθησης, και πιθανώς να εξηγεί την αλλαγή αξιολόγησης μετά την παρουσίασή σου.

Από εδώ και εμπρός, δες ό,τι ακολουθεί ως το επόμενο βήμα και όχι ως προσπάθεια να μην γκρεμίσεις ότι έχεις ήδη κατακτήσει.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

55 points
Upvote Downvote

36
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
15 Θέματα σχολίων
21 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
20 Συντάκτες σχολίων
Theodore DeckerThe scientist_91MitsikikikaAloutero Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
bella ciao
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Υπέροχη απάντηση!! Κι εγώ πιστεύω πώς το κλειδί είναι να μην βλέπεις τη δουλειά σα χώρο κοινωνικής συναναστροφής..Πριν πολλά πολλά ΠΟΛΛΑ χρόνια,όταν ήμουν κι εγώ πιτσιρίκα αντιμετώπισα ακριβώς το ίδιο πρόβλημα! Πήγα Στην πρώτη μού δουλειά αερατη και χαμογελαστή φέρνοντας μάλιστα καφέδες και κρουασάν για όλους, και αντί να εισπραξω μια φιλική διάθεση, είδα καχυποψία και ειρωνικά χαμογελακια!πλέον στη δουλειά μου δεν έχω πολλά πολλά με κανέναν και όλα πάνε ρολόι! Έχει να κάνει βέβαια και το ότι δεν είμαι πλέον μικρή και λαχταριστή.. (Εκεί ευτυχώς ή δυστυχώς η πιο προχωρημένη ηλικία λειτουργεί υπέρ μίας γυναίκας)

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

{… πώς το κλειδί είναι να μην βλέπεις τη δουλειά σα χώρο κοινωνικής συναναστροφής.. …} Δυστυχώς βέβαια, για κάποιες γυναίκες επικρατεί η αντίληψη ότι ο χώρος της δουλειάς είναι ένα πολύ καλό μέρος για να βρεις γαμπρό, του οποίου ο μισθός θα είναι μεγαλύτερος από τον δικό της, άρα αυτός θα είναι καλύτερη {δουλειά} για να την συντηρεί απ’ ότι η δουλειά της. Άρα, σε αυτή την περίπτωση, το να είσαι κοινωνική στην δουλειά είναι υποχρεωτικό, για να μπορέσεις να βρεις μια καλύτερη {δουλειά}! Δεν πιστεύω βέβαια ότι φταίει μόνο η ίδια η γυναίκα γι αυτό το φαινόμενο αλλά και… Διαβάστε περισσότερα »

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Έλα ρε Φωτεινή τωρα, αυτά είναι τόσο παρωχημένα, ποια γυναίκα πάει στη δουλειά της για να βρει γαμπρό; Λες και βλέπω ασπρόμαυρη ελληνική ταινία όπου η φτωχή πλην τίμια κορασίδα πηγαίνει να δουλέψει γραμματέας με την ελπίδα να παντρευτεί το αφεντικό.

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας
Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Στο μυαλο μου είσαι Εντελβαις!

Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Φωτεινή είσαι η ζωντανή απόδειξη ότι οι time travelers υπάρχουν!

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Πολύ αισιόδοξη σε βρίσκω. Να σου πω και για μια πολύ πιο ακραία περίπτωση, η οποια βέβαια παραδέχομαι ότι είναι μεγάλη εξαίρεση: έχω ακούσει για μητέρα που έχει πει για την κόρη της (μαθήτρια λυκείου): {Εγώ την στέλνω στο σχολείο για να βρει γαμπρό.}

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Έλα ρε Φωτεινή , ξέρεις μια περίπτωση τόσο ακραία και μας το λες για παράδειγμα; Ναι οκ να σου πω ότι είδα μαθήτρια από Βουλγαρία Ρομά που ερχόταν έκτη δημοτικού βαμμένη και στολισμένη και ξέρανε όλοι ότι οι γονείς της ψάχνανε να την παντρέψουν. Και τι πάει να πει αυτό; Ότι έτσι είναι η πλειονότητα; Έχεις πιαστεί από παρελθοντικές καταστάσεις και ακραίες σημερινές και βγάζεις εντελώς λάθος συμπεράσματα.

bella ciao
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Aloutero χαχαχαχαχαχαχα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Σου κατακλέβω αυτή την έκφραση, θα τη χρησιμοποιώ για πάντα!!!

Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Bella ciao 😂😂😂

BabyDoll
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Συμφωνώ με την απάντηση μέχρι ενός σημείου γιατί δεν ξέρω αν ισχύει και στην περίπτωσή σου. Κι αυτό από την παρουσίαση που λες. Εκανες δηλαδή μια παρουσίαση για το πρότζεκτ που είχες και δεν πήρες την αξιολόγηση που περίμενες αν κατάλαβα σωστά. Κι ενώ πριν την παρουσίαση ο προιστάμενος, που προφανώς σε ήξερε και ήξερε οτι είσαι γυναίκα, έκανε μια καλή κριτική μετά την παρουσίαση την άλλαξε. Αρα, αν κατάλαβα καλά και η παρουσίαση ήταν επί του πρότζεκτ και η κριτική του προιστεμένου σου άλλαξε μήπως δεν ήταν καλή η παρουσίασή σου; Μηπως δεν ξέρεις να κάνεις παρουσιάσεις; (ένα πρόβλημα… Διαβάστε περισσότερα »

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Συμφωνώ. Έχω την αίσθηση ότι η φίλη της ερώτησης δεν εστίασε στο ότι είναι γυναίκα…θέλω να πω ότι ακόμα κι αν ένας άντρας ήταν όμορφος, χαρούμενος και κοινωνικός ίσως επίσης να μην ανταποκρινόταν στο στερεότυπο του “επιστήμονα” (nerd να το πω;). Αν κάνω λάθος, διορθώστε με. Επίσης, το γεγονός ότι το πρότζεκτ δεν πήρε την αξιολόγηση που περίμενες δε νομίζω ότι έχει να κάνει με το ότι είσαι μία όμορφη, χαρούμενη και κοινωνική γυναίκα εφόσον αρχικά είχε καλές κριτικές πριν την παρουσίαση, μετά κάτι δεν πήγε καλά και αυτό δεν οφειλόταν στο φύλο σου (επαναλαμβάνω: ΜΕ ΤΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ότι στην… Διαβάστε περισσότερα »

idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

BabyDoll, Γενικά συμφωνώ μαζί σου και πολύ καλά τα λες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η απάντηση έχει να κάνει όχι με το σεξισμό που λέει ότι ο κάθε άντρας συνάδελφος είναι καλύτερός της, και της στέρησε καλή αξιολόγηση στην περίπτωση που ανέφερε – αλλά με τον τρόπο που έχει μάθει η ίδια να συμπεριφέρεται στον εργασιακό χώρο και να αξιολογεί τον εαυτό της. Ο τρόπος αυτός, η κουλτούρα του αβοήθητου θηλυκού, είναι σεξιστικός, βαθιά ριζωμένος, και εμποδίζει πολλές γυναίκες να παραβλέψουν το φύλο στις συγκρίσεις τους και να εμπιστευτούν τις δυνάμεις τους. Όντως κάποιες προσπάθειες να ισορροπήσουν τα πράγματα διαιωνίζουν την… Διαβάστε περισσότερα »

BabyDoll
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Idril εννοείται πως συμφωνώ. Το σημαντικό είναι να πιστέψεις στις δυνάμεις της (φυσικά χωρίς την αίσθηση ανωτερότητας που διακρίνω) και το να βγει από την θέση της όμορφης και νεαράς κορασίδας που είναι αβοήθητη μέσα στην αγέλη των αντρών συναδέλφων. Και όπως λες η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί. Η Marissa Mayer πχ πρώην CEO της Yahoo (καθαρά αντροκρατούμενος χώρος) πήρε αυτή την θέση μόλις στα 37 της και αν δεις φωτογραφία της εμφανισιακά φαίνεται μια γλυκιά κοπέλα της διπλανής πόρτας (https://en.wikipedia.org/wiki/Marissa_Mayer). Κι αυτήν λόγω εμφάνισης και ηλικίας θα μπορούσαν να την είχαν παραβλέψει για την θέση όμως μάλλον η προσωπικότητα,… Διαβάστε περισσότερα »

idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Ε ναι, το ξέρω ότι συμφωνούμε σε τέτοια θέματα 🙂 Επίσης από τα σχόλιά σου έχω συμπεράνει πως η ίδια πράττεις αυτά που προτείνεις. Το θέμα είναι, τι σε έκανε εσένα να καταλάβεις πως η αβοήθητη κορασίδα είναι στερεότυπο που σε κρατά πίσω και πρέπει να χτίσεις έμπρακτα την αυτοπεποίθησή σου; Ήταν η διαπαιδαγώγηση που έλαβες και πρότυπα όσο μεγάλωνες, ή κάποια μετέπειτα διαπίστωση; Για την κοπέλα που ρωτά φαίνεται να χρειάζεται η διαπίστωση, επειδή παρατηρεί τι συμβαίνει αλλά δεν έχει τα στοιχεία να το αναλύσει ώστε να καταλάβει γιατί αισθάνεται έτσι και τι μπορεί να αλλάξει. Στην απάντησή σου… Διαβάστε περισσότερα »

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Μέντορας

Αχ εγώ πολύ συμφωνώ, έτσι και τολμήσει κανείς να φέρει αντίρρηση, θα γίνει χαμός, εντάξει; Μου άρεσε πολύ και η απάντηση της επιστρατευμένης κας Χατζή, γιατί ξεκινάει από το γενικό, λέγοντας πως υφίσταται αυτό ως πρόβλημα, αλλά ωραιότατα όταν περνάει στο ειδικό, λέει στην κοπέλα “Αν αμφισβητείς τον εαυτό σου, αυτό θα φανεί και στις παρουσιάσεις σου ως έλλειψη αυτοπεποίθησης, και πιθανώς να εξηγεί την αλλαγή αξιολόγησης μετά την παρουσίασή σου.” Εγώ θα έμενα στο “αν αμφισβητείς τον εαυτό σου, αυτό θα φανεί”. Είτε είναι η δουλειά, είτε η μητρότητα, είτε η μαγειρική, είτε το σπατουλάρισμα. Το ίδιο δυσάρεστα αποτελέσματα… Διαβάστε περισσότερα »

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Μέντορας

Αναρωτιέμαι αν έτσι αισθάνεται και συμπεριφέρεται έτσι μόνο στον εργασιακό χώρο. Εκεί ίσως γίνεται πολύ πολύ ξεκάθαρο σ’εκείνη ότι βρίσκεται συνεχώς υπό αξιολόγηση, επειδή είναι ένας χώρος όπου ξεκάθαρα αξιολογούμαστε. Νομίζω όμως ότι ένας άνθρωπος, μια γυναίκα στην προκειμένη, που γενικά στη ζωή της δεν αισθάνεται υπόλογη, λίγη, ότι κάτι δεν κάτι καλά, που δεν τρέμει το λάθος, αντιμετωπίζει την κριτική με ορθή κρίση. Αναγνωρίζει πότε αδικείται και πότε κάνει λάθος, οπότε αποφεύγει την ταλαιπωρία και το αίσθημα καταδίωξης. Σαφώς είναι θέμα αυτοπεποίθησης, ξεκάθαρα. Η αδερφή μου απέφυγε επιμελώς να διοριστεί ως νηπιαγωγός, εξασφαλίζοντας μισθό και σύνταξη (τέλος πάντων), ας… Διαβάστε περισσότερα »

Χορτοφάγος Καρχαρίας
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

Βοηθάνε πολύ μαθήματα ρητορικής, εξάσκηση μέχρι να πονέσει ο λαιμός μπροστά στον καθρέφτη, βιβλία ψυχολογίας, βιβλία ανάγνωσης της γλώσσας του σώματος. Α και πολλές ομιλίες του TedX. Οι ομιλητές εκεί είναι πολύ ικανοί και πολλές φορές μπορείς να δεις τρικ που χρησιμοποιούν για να γοητεύουν το κοινό τους. Ήμουν σε ένα περιβάλλον μόνο με Γερμανούς, άντρες μηχανικούς κι ήμουν κι εγώ ακριβώς έτσι. Γλυκιά, χαριτωμένη και με έλλειψη αυτοπεποίθησης, κυρίως λόγω γλώσσας. Με το ίδιο αποτέλεσμα με σένα. Ήμουν συνεχώς απογοητευμένη με τον εαυτό μου… Μετά από όλα τα παραπάνω, δεν λέω ότι ξεπέρασα όλα τα προβλήματα, αλλά τώρα το… Διαβάστε περισσότερα »

The scientist_91
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Όσον αφορά την αξιολόγηση, ο βαθμός μειώθηκε μετά την παρουσίαση. Αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν έγινε και πολύ καλά εκείνη τη στιγμή και συμβαίνει συχνά-σε άντρες και γυναίκες. Γενικά, στον επιστημονικό κλάδο είναι σημαντικό να επικοινωνείς την έρευνα σου και να παρουσιάζεις το σκεπτικό σου και τα αποτελέσματά σου με έναν σαφή τρόπο. Αν υστερείς σε αυτό, ζήτα feedback και κάνε άπειρες πρόβες. Όσο για τα υπόλοιπα περί σεξισμού, δεν θα διαφωνήσω. Αλλά νομίζω πως στη συγκεκριμένη απάντηση, υποτιμμούνται τα προσόντα και τα αισθήματα των ανδρών. Έχουμε και εμείς τα άγχη μας και τις ανασφάλειες μας, όσον αφορά την απόδοση… Διαβάστε περισσότερα »

idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Να ‘σαι καλά Scientist. Έχουν και οι άνδρες τα άγχη τους, εννοείται. Αλλά στην πλειοψηφία τους καταφέρνουν πολύ καλύτερα να τα συγκαλύπτουν και να παρουσιάζονται σίγουροι και άνετοι. Δεν έχει να κάνει λες με την διαπαιδαγώγηση ότι μπορούν να επιτύχουν σε ανταγωνιστικά περιβάλλοντα βασιζόμενοι στις δυνάμεις τους, ενώ ελάχιστοι θα βρεθούν να πουν σε ένα αγόρι ότι “δεν είναι για σένα αυτά”;

The scientist_91
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Χαίρομαι πολύ για την απάντηση σου! 🙂 Θα σου απαντήσω βάσει των εμπειριών μου από Σκανδιναβία-που όσο να’ναι,ειναι πιο ισότιμα τα πράγματα εκεί, ως διδάκτορας στον κλάδο της βιολογίας. 1. Το να μπορείς να παρουσιάζεσαι σίγουρος και άνετος, δεν είναι θέμα φύλου. Είναι θέμα προσωπικότητας και το να μπορείς να παρουσιάζεις ο,τιδήποτε με άνεση. Πολλές φορές, έχει τύχει να παρουσιάζω με αποτελέσματα που έλεγα από μέσα μου “Τι μ@@@@@@ς λέω Θέε μου;” και προσπαθούσα να πουλήσω φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Άλλες φορές πετύχαινε, άλλες όχι. Με τον καιρό, βελτιώθηκαν λίγο τα πράγματα πρακτικά, είναι και θέμα διάθεσης και κινήτρου. 2.Το… Διαβάστε περισσότερα »

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Βέβαια στην Σκανδιναβία να πούνε οτι η ισότητα έχει φτάσει σε πολύ ανώτερα επίπεδα από ότι εδώ και αυτό διαφαίνεται σε όλους τους τομείς. Πολύ διαφορετικό επίπεδο εκπαίδευσης, είναι το παράδειγμα που πρέπει να κοιταμε εμείς εδώ

The scientist_91
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Σίγουρα- αν και στην Ελλάδα που σπούδαζα, πάλι αυτή η κατάσταση επικρατεί. Όσο να’ναι, υπήρχαν ανέκαθεν περισσότερες γυναίκες απ’ότι άντρες (στον κλάδο που ακοαλούθησα).

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Υπάρχει η δυνατότητα να ρωτήσεις τον ανώτερο τι λάθος έκανες στην παρουσίαση;

idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Ακριβώς Φωτεινή, είναι το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό. Αγαπητή γράφουσα, όχι σε σχέση με τους συναδέλφους, αλλά γνωρίζοντας ότι είχες καλή αξιολόγηση εξαρχής, μπορείς να το επικεντρώσεις στην παρουσίαση. Ίσως θα ήταν καλή ιδέα να πας με 2-3 θέματα που έχεις αντιληφθεί εσύ ότι πιθανόν επηρέασαν την παρουσίαση, και να ζητήσεις τη γνώμη του επιβλέποντα πάνω σε αυτά. Δείχνει ότι έχεις διάθεση για αυτοβελτίωση και αναλύεις ό,τι σου συμβαίνει για βγάλεις χρήσιμα συμπεράσματα. Επίσης πιθανότατα θα λύσει τη γλώσσα του για να υποδείξει και άλλα. Δέξου τα χωρίς σχόλια και υποσχέσου ότι θα τα σκεφτείς σοβαρά και… Διαβάστε περισσότερα »

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Μέντορας

Είχα την τύχη να βρεθώ σ’ ένα αναπτυξιακό συνέδριο, όπου μεταξύ των ομιλητών ήταν και η ιδιοκτήτρια μια πολύ μεγάλης ελληνικής επιχείρησης, που λειτουργεί πολλά χρόνια. Η κυρία αυτή ανέλαβε την επιχείρηση στα 17 της, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα της. Η μητέρα της δεν ήταν σε θέση να αναλάβει οτιδήποτε και είχε έναν μικρότερο αδερφό. Και έναν θείο με ειδικές ανάγκες, ο οποίος της είπε ότι μόνο εκείνη μπορεί, έχει την ικανότητα, να κρατήσει την επιχείρηση. Και το έκανε. Και σπούδασε και στο παν/μιο γνώρισε τον άντρα της και παντρεύτηκε και έκανε παιδί. Είχε λοιπόν στα 25 της,… Διαβάστε περισσότερα »

δήθεν
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Πολυ ωραία απάντηση!

Πάντως με βάση το παράδειγμα, αν η αξιολόγηση ήταν καλή πριν από την παρουσίαση, και μειώθηκε μετά, δε σημαίνει ότι δε σε εμπιστεύονται γενικώς, αλλά ότι πρέπει να βελτιώσεις τις ικανότητες σου στην παρουσίαση. Είναι κάτι που στα ελληνικά πανεπιστήμια δυστυχώς δε μαθαίνουμε αλλά είναι σημαντικό για το πώς βλέπουν οι άλλοι τη δουλειά μας. Ειναι ουσιαστικά η στιγμή που πουλάς τη δουλειά σου.

Κάνε εξάσκηση μόνη σου και με κόσμο πριν κάθε παρουσίαση, ζήτησε feedback, ψάξε κάποιο σεμινάριο για presentation. Γενικά δούλεψέ το και θα στρώσει η κατάσταση!

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Από τις πιο χρήσιμες ερωτήσεις στην ιστορία του Αμπα.

Διαλεχτή Κιούση
Μέλος
Δημιουργός Εικόνων
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

Απαντησάρα

Joan_Twist
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Χίλια ευχαριστούμε, δεν έχω λόγια αλήθεια. Πολύ σημαντική η τελευταία πρόταση, θα την κάνω το μάντρα μου. ❤️

Σοκοφρέτα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Κι εμένα μου άρεσε πολύ η τελευταία πρόταση, θα μπορούσε κάλλιστα να σταθεί ως αυτόνομη απάντηση.
Πολύ σημαντική η αναπλαισίωση μιας κατάστασης, το να μπορείς το ίδιο πράγμα να το δεις από τελείως άλλη σκοπιά.