in ,

Ο αγώνας της Ινδίας για την ποινικοποίηση του βιασμού εντός γάμου

Με αφορμή δυο αντιφατικές πρόσφατες αποφάσεις στα δικαστήρια της χώρας

Με αφορμή δυο αντιφατικές πρόσφατες αποφάσεις στα δικαστήρια της χώρας ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

abhinav srivastava Z5P82kii8 s unsplash
Photo by Abhinav Srivastava on Unsplash

Στην Ινδία, μια κοινωνία ριζωμένη σε πατριαρχικές παραδόσεις, οι γάμοι είναι ιεροί και δεν είναι έγκλημα για έναν άντρα να βιάζει τη γυναίκα του.

Tις τελευταίες εβδομάδες, ορισμένα δικαστήρια εξέδωσαν αντικρουόμενες αποφάσεις σχετικά με τον βιασμό εντός γάμου, οδηγώντας σε νέες εκκλήσεις εκστρατειών για ποινικοποίησή του.

Την προηγούμενη Πέμπτη, ο δικαστής του ανώτατου δικαστηρίου Chhattisgarh αποφάσισε ότι “η σεξουαλική επαφή ή οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη από έναν σύζυγο με τη σύζυγό του δεν μπορεί να είναι βιασμός ακόμη και αν έγινε με τη βία ή ενάντια στην επιθυμία της”.

Η απόφαση συνάντησε οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μόλις λίγες εβδομάδες πριν, το ανώτατο δικαστήριο στη νότια πολιτεία της Κεράλα αποφάνθηκε ότι ο βιασμός εντός γάμου ήταν βάσιμος λόγος για να ζητήσει η γυναίκα διαζύγιο.

“Η άσεμνη διάθεση του συζύγου που αγνοεί την αυτονομία της γυναίκας είναι βιασμός, αν και μια τέτοια συμπεριφορά δεν μπορεί να τιμωρηθεί, εμπίπτει στο πλαίσιο της σωματικής και ψυχικής σκληρότητας”, δήλωσαν στην εντολή τους 6 Αυγούστου οι δικαστές, ενώ πρόσθεσαν ότι “μια τέτοια έννοια δεν έχει θέση στη σύγχρονη κοινωνική νομολογία”.

Ο νόμος τον οποίο επικαλέστηκε το πρώτο δικαστήριο, είναι το άρθρο 375 του Ινδικού Ποινικού Κώδικα.

Ο βρετανικός νόμος της εποχής της αποικιοκρατίας, που ίσχυε στην Ινδία από το 1860, αναφέρει αρκετές «εξαιρέσεις» – καταστάσεις στις οποίες το σεξ δεν είναι βιασμός – και μία από αυτές είναι και το σεξ εντός γάμου, όταν η γυναίκα είναι ενήλικη. 

Παρά τη μακρά και συνεχή εκστρατεία για την ποινικοποίηση του έγγαμου βιασμού, η Ινδία παραμένει μεταξύ 36 χωρών όπου ο νόμος ισχύει ακόμα με τις εξαιρέσεις, αφήνοντας εκατομμύρια γυναίκες παγιδευμένες σε βίαιους γάμους.

Σύμφωνα με κυβερνητική έρευνα, το 31% των παντρεμένων γυναικών – σχεδόν μία στις τρεις – έχουν αντιμετωπίσει σωματική, σεξουαλική και συναισθηματική βία από τους συζύγους τους.

Στη δεκαετία του 1980, είχε ήδη γίνει προσπάθεια αλλαγής από μια διακεκριμένη ομάδα δικηγόρων, που είχαν κάνει πολλές συστάσεις για την τροποποίηση του νόμου για τον βιασμό σε μια επιτροπή βουλευτών, η οποία δέχτηκε όλες τις προτάσεις, εκτός από αυτήν για την απαγόρευση του βιασμού στον γάμο.

Οι επόμενες προσπάθειές να πείσουν τις αρχές να ποινικοποιήσουν τον βιασμό στον γάμο παρέμειναν επίσης ανεπιτυχείς.

Εντωμεταξύ, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η ποινικοποίηση του συζυγικού δικαίου θα μπορούσε να “αποσταθεροποιήσει” τον θεσμό του γάμου. 

Τα Ηνωμένα Έθνη, η Human Rights Watch και η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασαν επίσης ανησυχίες σχετικά με την άρνηση της Ινδίας να καταργήσει τις διατάξεις.

Ο νόμος είναι μια σαφής παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών και η ασυλία που παρέχει στους άνδρες είναι “αφύσικη” και ο κύριος λόγος πίσω από τον αυξανόμενο αριθμό δικαστικών υποθέσεων. 

Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ορισμένα δικαστήρια έχουν παραδεχτεί το παράλογο και κακοποιητικό αυτό της ασυλίας, ωστόσο τέτοιες περιπτώσεις είναι πολύ μικρές νίκες. Ο αγώνας στην Ινδία συνεχίζεται και είναι απαραίτητος. 

Πληροφορίες BBC

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

2 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Κιμ Απίθανη
Κιμ Απίθανη
2 χρόνια πριν

Άρα αν η σύζυγος αποφασίσει να χώσει εναν δονητη στο κ*λο του άνδρα της και να του κάνει “σεξ”, παρότι αυτός δεν θέλει, το δικαστήριο δεν θα δώσει στον άνδρα το δικαίωμα καταγγελίας βιασμού.
Σωστά;

Tinuviel
Tinuviel
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Κιμ Απίθανη

Κιμ Απίθανη, όχι βέβαια! Αυτό είναι μια παρά φύσιν άρρωστη σεξουαλική πράξη ενώ ο σύζυγός όταν θέλει να κάνει “σεξ” στη σύζυγο του, επιτελεί το θεαρεστο έργο της διαιώνισης του είδους! Ο κάθε Ινδός που βιάζει τη γυναίκα του είναι γνωστό τοις πάσι ότι το μόνο που έχει στο μυαλό του είναι η διαιώνιση του είδους, τι όχι;