in ,

Η πιθανότητα οργασμού κατά τον βιασμό: ένα τραγικό ταμπού

Η  απάνθρωπη, απέραντα μισογυνιστική προέκταση της σκέψης ενός κακοποιητικού ιερέα και μερικά πράγματα που καλό είναι να ακούγονται.

Η  απάνθρωπη, απέραντα μισογυνιστική προέκταση της σκέψης ενός κακοποιητικού ιερέα και μερικά πράγματα που καλό είναι να ακούγονται. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

viasmos

Θέλει ο μισογυνισμός να κρυφτεί και η χαρά δεν τον αφήνει: αυτό που πραγματικά εννοούσε χθες με την βαθιά κακοποιητική δήλωσή του ο Χρυσόστομος Δωδώνης (σ.σ.: αδιάφορη η δήλωση συγνώμης μετά τον σάλο) είναι ένα επιχείρημα – σήμα κατατεθέν της κουλτούρας του βιασμού, βασική υπερασπιστική γραμμή άπειρων παιδοβιαστών και ελεεινό επιχείρημα βιαστών και δραστών σεξουαλικών εγκλημάτων.

Τι είπε ο Χρυσόστομος; «Δεν κάθεται μια γυναίκα να βιαστεί χωρίς να το θέλει…» και «δεν μπορεί να γίνει σύλληψη όταν υπάρχει βιασμός». Και στις δύο περιπτώσεις, ο παντελώς άσχετος με τις λειτουργίες του γυναικείου σώματος ιερωμένος, σε ένα απολύτως παράλογο συνειρμικό άλμα, υπονοεί ότι αν υπάρξει οργασμός δεν υπάρχει βιασμός.

Κι όμως… Το να πατάει κανείς εκεί για να υποστηρίξει το χυδαίο επιχείρημά του έχει καταρριφθεί επιστημονικά και έχει κλασματοποιηθεί / εξηγηθεί από επιζήσασες / επιζώντες / επιζώντ@ βιασμού, ασχέτως αν αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ταμπού και ένα από τα δυσκολότερα και πλέον ευαίσθητα θέματα που μπορούν να τεθούν προς συζήτηση.

Πρώτη είχε σπάσει αυτό το ταμπού το 2017 μία γυναίκα, θύμα βιασμού η ίδια, η οποία σε 11 tweets είχε εξηγήσει τα πάντα με την πλέον ενδεδειγμένη προσέγγιση.

Παραθέτουμε τη μετάφραση των Tweets της που τότε είχαν γίνει viral ακριβώς για την τόλμη και το θάρρος της να μιλήσει για κάτι που σχεδόν κανείς μέχρι σήμερα δεν τολμά να αγγίξει, καθώς όλοι γνωρίζουν –θύματα, θύτες και κυρίως οι συνήγοροι υπεράσπισής τους- το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάτι τέτοιο μέσα στις δικαστικές αίθουσες.

«Αν ένα πέος μπει βίαια στον κόλπο μιας γυναίκας, θα την πονέσει, γι’ αυτό το σώμα θα προσπαθήσει να αυτο-λιπανθεί, επειδή αυτό πρέπει να κάνει».

1

«Δεν είναι κάτι που γίνεται συνειδητά, είναι κυριολεκτικά η αντίδραση του κορμιού: δεν σημαίνει ότι η γυναίκα το απολαμβάνει».

2

«Ακόμα κι αν “νιώθει καλά”, ακόμα κι αν έρθει σε οργασμό, δεν σημαίνει ότι το ήθελε ή ότι το απόλαυσε».

3

«Το σώμα αντιδρά, αυτό κάνει… δεν είναι δύσκολο να το κατανοήσει κανείς».

4

«Με τον ίδιο τρόπο που εκείνοι οι οποίοι γαργαλιούνται, μπορεί να μην τους αρέσει να τους γαργαλούν, αλλά και πάλι γελούν, όταν συμβαίνει».

5

«Επειδή γελούν, δεν σημαίνει ότι το διασκεδάζουν κιόλας, είναι απλά η αντίδραση του σώματός τους. Δεν έχουν ουσιαστικό έλεγχο».

6

«Ορισμένοι από εσάς πρέπει να κατανοήσετε τις επιπτώσεις των όσων λέτε, δεν βγάζουν κανένα νόημα».

7

«Ξέρετε πόσοι άντρες και γυναίκες που έχουν βιαστεί, ΜΙΣΟΥΝ τους εαυτούς τους επειδή ήρθαν σε οργασμό κατά τη διάρκεια της επίθεσης;»

8

«Δεν απόλαυσαν την επίθεση, αλλά νιώθουν μια σύγκρουση μέσα τους επειδή το σώμα τους αντέδρασε με τέτοιον τρόπο σαν να το είχαν απολαύσει, το κορμί τους στράφηκε εναντίον τους».

9

«Αν ένας άντρας έρθει σε στύση ή εκσπερματώσει κατά τη διάρκεια μιας σεξουαλικής επίθεσης, δεν σημαίνει ότι το απόλαυσε – είναι ακούσιες αντιδράσεις».

10

«Αν το διαβάζεις αυτό και δε μπορείς να κατανοήσεις το γεγονός ότι τα θύματα βιασμού μπορούν να έρθουν σε οργασμό κατά τη διάρκεια της επίθεσης, και να παραμένει ΒΙΑΣΜΟΣ. Μπλόκαρε με. Τώρα».

11

Την ίδια στιγμή, χρόνια τώρα, το Τμήμα Επιμόρφωσης για θέματα σεξουαλικής βίας του Πανεπιστημίου του Ρίτσμοντ αναφέρει ρητά, στο πλαίσιο κειμένου για τους «Μύθους του Βιασμού», ακριβώς το λεπτό σημείο της διέγερσης πολλών θυμάτων κατά τη διάρκεια του βιασμού τους.

Παραθέτουμε τη σχετική παράγραφο >>>

«Μύθος: Εάν ένα άτομο έχει οργασμό, τότε δεν έχει υποστεί σεξουαλική επίθεση.

Γεγονός: Ο οργασμός δεν σημαίνει ότι κάποιος “απολαμβάνει” το σεξ ή ότι το ήθελε. Ο οργασμός μπορεί να είναι μια φυσική βιολογική αντίδραση που κάποιος δεν μπορεί να ελέγξει- δεν σημαίνει ότι πρόκειται περί συναινετικού σεξ. Συχνά αυτό χρησιμοποιείται για να φιμωθεί ο επιζών».

Αν ούτε αυτό είναι αρκετό, αξίζει να δει κανείς αυτό το διαφωτιστικό βίντεο της δρας Nina Burrowes, ψυχολόγου, συγγραφέως και ακτιβίστριας σχετικά με θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης και ορίων της συναίνεσης. Η ίδια σε ένα εξαιρετικά διαφωτιστικό βίντεο αναφορικά με το ταμπού της διέγερσης κατά τη διάρκεια του βιασμού είχε ξεκαθαρίσει ότι το «μέρος του σώματος μας που δίνει τη συναίνεση στη σεξουαλική πράξη δεν είναι ο κόλπος, ούτε το πέος, αλλά ο εγκέφαλος, γιατί πέρα και πάνω απ’ όλα η συναίνεση είναι μία κατάσταση του μυαλού».

Αξίζει να παρακολουθήσετε το βίντεο, το οποίο είναι εξαιρετικά διαφωτιστικό και για τις «γκρίζες ζώνες» της συναίνεσης που πολύ συχνά επικαλούνται βιαστές, παιδοβιαστές και οι υπερασπιστικές γραμμές που συνήθως τους διασώζουν και τους ρίχνουν μαλακά στα δικαστήρια.

Αξίζει να το δείτε, αν βιώσατε ποτέ βιασμό, για να διαχειριστείτε το αίσθημα της ντροπής για μια λειτουργία του σώματός σας που δεν ελέγχετε, ειδικά όταν διατρέχετε κίνδυνο. Αξίζει να το δείτε, για να καταλάβετε έστω και για μια στιγμή το ασήκωτο φορτίο που οι παιδοβιαστές αφήνουν στις πλάτες ανήλικων παιδιών – θα σας είναι πολύ εύκολο τότε να κατανοήσετε το μοτίβο των αρπακτικών που ισχυρίζονται ότι “ναι, αλλά της/του άρεσε”, “ναι, αλλά είχαμε σχέση”.

Σε κάθε περίπτωση και για να τελειώνουμε με τις όποιες προεκτάσεις της δήλωσης του συγκεκριμένου ιερωμένου –αδιάφορη η συγνώμη στο τέλος της χθεσινής ημέρας- είναι πλέον απόλυτη ανάγκη να ανοίξει η κουβέντα για τους μύθους και τα ταμπού του βιασμού και στην Ελλάδα. Μόνο τότε ίσως η κοινωνία, που γι’ αυτά τα θέματα μιλά ακόμη ψιθυριστά, κατηγορώντας το θύμα, μπορέσει να κατανοήσει το μέγεθος του εγκλήματος και τις παραφυάδες της βλάβης που προξενείται όχι μόνο στις γυναίκες και εν γένει στις θηλυκότητες, αλλά στο σύνολο της κοινωνίας.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

3 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Lioness
Lioness
1 χρόνος πριν

Κα Χριστίνα Γαλανοπούλου σας ευχαριστώ. Επιτέλους αυτά τα θέματα ταμπού δημοσιοποιούνται και τα διαβάζουν και τα κορίτσια και τα αγόρια. Θα έπρεπε να διδάσκονται και στα σχολεία. Πόσα κορίτσια έχουν ακούσει τη φράση ” Δεν κατάλαβα ότι δεν ήθελες, αφού ήσουν υγρή”?? Πόσα βράδια η ερώτηση ” Μήπως τελικά ήθελα?” τα έχει κρατήσει ξύπνια? Εγώ ήμουν ένα από αυτά τα κορίτσια και σε ηλικία 19 χρόνων είχα μια τέτοια εμπειρία με ένα αγόρι επίσης στα 19. Ποτέ δεν ονομάστηκε “βιασμός” . Ονομάστηκε ” κακιά στιγμή”, ονομάστηκε ” σεξ τσακωμού” , “δεν έπρεπε να γίνει, δυστυχώς ξεφύγαμε”. Παρόλο που ήμουν πεσμένη… Διαβάστε περισσότερα »

Morgoth
Morgoth
1 χρόνος πριν

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο, δεν ήξερα ότι μπορεί να προκληθεί οργασμός από βιασμό οπότε ευχαριστώ για την επιμόρφωση! Θέλω να δώσω μια διαφορετική διάσταση στην δήλωση: Γιατί περιμένουμε από έναν παλαιολιθικό και σεξιστικό οργανισμό να μας πληροφορήσει σωστά για ένα μείζον θέμα; Πότε ακριβώς η εκκλησία ακολούθησε την επιστήμη για να το κάνει τώρα; Τον μεσαίωνα έκαιγαν κάποιες γυναίκες ως μάγισσες, πριν μερικά χρόνια είπαν ότι όποια γυναίκα απολαμβάνει το πρωκτικό σεξ θα γεννήσει ομοφυλόφιλα παιδιά, στην πανδημία μας έλεγαν ότι η αγία κοινωνία προστατεύει από τον κορονοϊό και τώρα ότι τα θύματα του βιασμού στην ουσία έδωσαν την συγκατάθεση τους.… Διαβάστε περισσότερα »

Jules
Jules
1 χρόνος πριν

Αυτο ηταν το θεμα σε ενα επεισοδιο του law and order SVU : Ποσο ενοχη ενιωθε η κοπελα που ειχε βιαστει επειδη ειχε οργασμο. Το πρωτο που της ειπαν ηταν το παραδειγμα με το γαργαλητο που αναφερεται κι εδω!