Αγαπητή «Α, μπα»: O αδερφός της φίλης μου με κακοποίησε

Μίλησα στη φίλη μου και πλέον αδιαφορεί

Χαίρετε. Διατηρώ μια φιλία έντεκα χρόνων με ένα κορίτσι δύο χρόνια μικρότερο. (Δεν ξέρω κατά πόσο μετράει, αλλά είμαστε πλέον ενήλικες και οι δύο). Πρόπερσι, κρυφά από εκείνη, τραβιόμουν με τον αδερφό της – τίποτα σοβαρό• απλά ήμουν ο πασατέμπος του για να περνάει η ώρα. Ένα βράδυ, ενώ όλοι κοιμόντουσαν στο σπίτι του, με κακοποίησε σεξουαλικά. Τελικά, έπειτα από δύο μήνες, με άφησε γιατί δεν είμαι «κοπέλα για σχέση». Στην αρχή, ομολογώ ότι με πλήγωσε το ότι με παράτησε, καθώς ένιωθα «χρησιμοποιημένη». Πρόσφατα, χάρη και στα Φεμινιστικά Παραληρήματα, συνειδητοποίησα ότι ήμουν πολύ τυχερή που έληξε έτσι, αλλά ακόμα κι αν το μυαλό μου έμενε τόσο καιρό στο ότι ο άλλος έκανε σεξ μαζί μου και τελικά δεν εξελίχθηκε σε δέσμευση, εκείνη η νύχτα που με κακοποίησε παραμένει νύχτα βιασμού. Τελικά τα είπα όλα στη φίλη μου και, ενώ πρώτα μ’έπαιρνε στα σοβαρά όσον αφορά το όλο ζήτημα, τον τελευταίο καιρό νιώθω ότι την αφήνει όλο και πιο παγερά αδιάφορη. Δεν επιτρέπεται να πω το παραμικρό κακό για τον αδερφό της – μη θιχτεί ο βιαστής! Ώρες ώρες, θέλω να της φωνάξω «Γιατί φέρεσαι λες και είμαι μια υστερική που ο άλλος δεν της έκανε τίποτα το τρομαχτικό;» Έχω καταλήξει ότι δε θέλω να της ξανανοιχτώ ποτέ για τα ψυχολογικά μου προβλήματα, αλλά θέλω να σώσω αυτή τη φιλία. Πώς προτείνεις να ξεκινήσω συζήτηση για να γίνει αν όχι πιο υποστηρικτή, έστω να λάβει πιο σοβαρά υπόψη της τα συναισθήματά μου;
-Δάφνη

Δεν καταλαβαίνω πώς γίνεται να λες ότι δεν θέλεις να της ανοιχτείς ποτέ ξανά για τα ψυχολογικά σου προβλήματα, αλλά θέλεις να σώσεις αυτή τη φιλία.

Δεν γίνεται να κάνεις και τα δυο. Αν δεν της ανοιχτείς ποτέ ξανά, δεν θα είναι φιλία. Αυτό που γίνεται είναι να απομακρυνθείς και να έχεις μια τυπική σχέση μαζί της, που λόγω παρελθόντος θα παριστάνετε ότι είναι φιλία, αλλά από κάτω θα χάσκει ένα τεράστιο ρήγμα.
Δε νομίζω ότι της λείπουν πληροφορίες που θα την κάνουν να λάβει στα σοβαρά αυτό που έγινε. Κατάλαβε μια χαρά, αλλά διάλεξε στρατόπεδο. Δεν ξέρω γιατί, μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε, αλλά έχει σημασία; Δεν είναι και πολύ δύσκολο να καταλάβουμε το γιατί.

Κάνε την κουβέντα αν θέλεις, αλλά χωρίς να είναι το κριτήριο να σωθεί η φιλία. Νιώθω πολύ αμήχανα γράφοντας αυτή τη λέξη για την περίπτωση σας. Ποια φιλία; Δεν είναι το πιο ασφαλές να απομακρυνθείς για πάντα από αυτή την οικογένεια; Τι προσπαθείς να αποδείξεις στον εαυτό σου;

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

48 points
Upvote Downvote

30
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
26 Θέματα σχολίων
4 Απαντήσεις θεμάτων
5 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
30 Συντάκτες σχολίων
TakisleeΚεραμιδί ΚεραμιδόγαταAndromeda Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Η φιλία σας πέθανε όταν πήρε το μέρος του βιαστή σου. Το ότι δεν παίρνει στα σοβαρά τα αισθήματά σου, το ότι αδιαφορεί, το ότι δεν σου επιτρέπει να μιλήσεις άσχημα για τον βιαστή σου (χέστηκα που είναι αδερφός της) είναι απλά φτιαριές από χώμα ανακατεμένο με κοπριά στον τάφο της “φιλίας” σας. Εγώ τρέμω από θυμό μόνο που διάβασα αυτό που έγραψες, δεν ξέρω πώς γίνεται να θες να μείνεις φίλη της (δεν γίνεται, δεν είσαι, δεν μπορείς να είσαι, δεν το αξίζει). Αλλά τουλάχιστον, σε παρακαλώ, απομακρύνσου από μια οικογένεια που σε έχει ήδη κακοποιήσει, όχι μόνο σωματικά,… Διαβάστε περισσότερα »

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Γιατί να σωθεί αυτή η φιλία ακριβώς ; Ποιο το νόημα; Γιατί να θέλεις να είσαι φίλη της όταν σε κάτι τόσο σοβαρό δε σε στηρίζει; Όμως εγώ δεν πολυκαταλαβα. Αναφέρεις ότι έκανες σεξ που δεν οδήγησε σε σχέση. Ελπίζω να μην εννοείς αυτό ως κακοποίηση αν το έκανες επειδή το ήθελες αλλά ταυτόχρονα νόμιζες ότι έτσι θα κάνεις σχέση. Δεν είναι ανταλλακτικό αγαθό το σεξ. Αν όμως όχι, γιατί δεν είναι σαφές από την ερώτηση, αν έγινε το οτιδήποτε χωρίς τη συγκατάθεση σου δεν έχεις καμία δουλειά να τη θέλεις ως φίλη σου.

Φριζαρισμένο μαλλί
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Να πω την αλήθεια μου συμφωνώ με την Μήτση. Έτσι όπως το διάβασα, και εγώ δεν είμαι σίγουρη για το τι ακριβώς εννοεί και αν το βλέπει σαν κακοποίηση επειδή κατέληξε να κάνει σεξ που δεν οδήγησε σε σχέση. Αναφέρει ότι πληγώθηκε που δεν έγινε σχέση και βάσει των προηγούμενων που γράφει, μπερδεύονται λίγο. Θα κάνω μία αυθαίρετη εικασία και θα πω ότι, εφόσον συνέχισε να βγαίνει με τον αδερφό της κοπέλας και πληγώθηκε που δεν έγινε σχέση τελικά, η κοπέλα δεν πιστεύει την γράφουσα, για αυτό και δείχνει αδιαφορία και δεν θέλει να ακούσει κάτι περαιτέρω. Πάρε τις αποστάσεις… Διαβάστε περισσότερα »

Κεραμιδί Κεραμιδόγατα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Θα συμφωνήσω! Δεν τα γράφει ξεκάθαρα και μπερδεύομαι… Έκανε κάτι που δεν ήθελε πιστεύοντας ότι έτσι θα κερδίσει σχέση; Ότι επειδή του ‘δόθηκε’ αυτός έπρεπε να τη δει σοβαρά και επειδή δεν συνεχίστηκε η σχέση το θεωρεί κακοποίηση ενώ αν ήταν μαζί θα ήταν οκ; Μήπως για αυτό η φίλη δεν τη στηρίζει;
Γενικά ένας σύμβουλος ψυχικής υγείας θα τη βοηθούσε να ξεκαθαρίσει τα πράγματα στο μυαλό της και θα την ανακούφιζε συναισθηματικά για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της και να μη χρειάζεται την αποδοχή της φίλης (η οποία δεν αξίζει).

Louise B.
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Μου είναι αδύνατον να αντιληφθώ τον λόγο για τον οποίον θέλεις να είσαι σε επαφή με ένα άτομο από το στενό περιβάλλον του βιαστή σου. Ειδικά την στιγμή που επέλεξε να υποστηρίξει τον αδελφό της. Είναι τραυματικό να είσαι με άτομα ή σε συνθήκες που σου θυμίζουν ένα τόσο τραγικό συμβάν της ζωής σου. Στη θέση σου θα πήγαινα σε κάποιον ψυχολόγο, οφείλεις να προστατεύσεις τον εαυτό σου, σε παρακαλώ πολύ σκέψου το. Ελπίζω να είσαι γρήγορα καλά.

Ponemenosspourgitis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Αγαπητή Δάφνη δεν υπαρχουν άνθρωποι πασατέμποι, ούτε μας κάνουν χάρη αν μας παρατάνε αφού μας κακοποιήσουν.
Βρες πρώτα από όλα αυτόν που θα σε αγαπήσει πραγματικά.. τον εαυτό σου.

Barracuda
Μέλος
Συμμετέχων

Πραγματικά η απάντηση με κάλυψε και αν γράφω είναι λόγω στεναχώριας από την ερώτηση. Είναι δύσκολο να παραδεχτεί ότι ο αδερφός της είναι βιαστής. Πολύ φοβάμαι μάλιστα ότι ούτε αυτός δεν το ξέρει οτι είναι βιαστής. Γράφεις βέβαια ότι στην αρχή σε έπαιρνε σοβαρά. Ισως να μη θέλει να το θυμάται. Ποια φιλία; Πως θα μπορείς να την βλέπεις χωρίς να θυμάσαι αν όχι ότι έγινε αλλά την αντίδρασή της. Επίσης, πόσες φορές το έχετε συζητήσει; Όταν λες “δεν επιτρέπεται να πω κάτι κακό για τον αδερφό της” καταλαβαίνω ότι της το αναφέρεις συχνά. Μου φαίνεται σα να κάνεις ομοιοπαθητική… Διαβάστε περισσότερα »

Andromeda
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

Πολύ σωστη τοποθέτηση. Με ενσυναισθηση και για τις 2 πλευρές.

αστροπελέκι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

εγώ δεν κατάλαβα κάποια πράγματα. Σε κακοποίησε και συνέχισες να έχεις σχέση μαζί του; Και μετά σε παράτησε, ενώ εσύ ήθελες να συνεχίσεις μαζί του, παρά τα όσα σου έκανε; Δηλαδή, αν δε σε παρατούσε, θα ήσουν ακόμη μαζί του; Θα συνέχιζες να έχεις σχέση μ’ αυτό το άτομο και να μη νιώθεις “χρησιμοποιημένη”; Υπάρχουν κενά στην αφήγηση ή εγώ δε μπορώ να δω καλά; Για το υπόλοιπο τμήμα δεν έχω να προσθέσω κάτι, συμφωνώ με τις προλαλήσασες. Καμία φιλία δεν υπάρχει που να χρειάζεται να σωθεί, δε χρειάζεσαι τέτοιους φίλους και, γενικά, μακριά από την οικογένεια

Fullhouse
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Καταρχην θα ηθελα να σου πω πως λυπαμαι πολυ που αναγκαστηκες να ζησεις μια τοσο τραυματικη εμπειρια και μαλιστα απο καποιον τον οποιο γνωριζες και ειχες δεθει συναισθηματικα. Δυσκολευομαι παρολλα λιγο, ισως και λογω νεαρου της ηλικιας, να καταλαβω για ποιο λογο παρεμεινες μαζι του ενω κακοποιηθηκες σεξουαλικα απο αυτον και μαλιστα ομολογεις πως σε πειραξε που αυτος δυο μηνες μετα εληξε την υποτιθεμενη σχεση σας. Ισως γι αυτο η αδελφη του να δυσκολευεται να σου συμπαρασταθει. Ισως πιστευει πως ο βιασμος ειναι προιον της φαντασιας σου και θελεις απλα να εκδικηθεις. Ισως απο την αλλη να αποφευγει την συζητηση… Διαβάστε περισσότερα »

Μάνα Κουράγιο
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συνεργάτης

ΔΕΝ. ΕΊΝΑΙ. ΦΙΛΗ. ΣΟΥ

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Λυπάμαι πολύ για αυτό που τράβηξες. Δεν ξέρω αν έχεις το σθένος να κάνεις μήνυση. Αν δεν έχεις, τουλάχιστον πες στη φίλη σου ξεκάθαρα ότι “δεν μπορώ να συνεχίσω τη φιλία μας αν δεν αναγνωρίσεις ότι ο αδερφός σου είναι βιαστής”. Και απομακρυνσου. Και βρες ψυχολόγο.

silver
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Πολύ σωστό.

kindknowing
Μέλος
Συμμετέχων

Βρε, κορίτσι, τους φίλους τους θέλουμε για να μας (υπο)στηρίζουν, να περνάμε καλά, να μας δέχονται όπως είμαστε. Πιστεύεις πως η φίλη σου δεν έχει μιλήσει με τον αδερφό της; Άκουσε εσένα, άκουσε αυτόν κι επέλεξε στρατόπεδο. Και κάπου είναι και αναμενόμενο. Η σκέψη πως ο αδερφός είναι βιαστής δεν είναι και πολύ ευχάριστη. Η παρουσία σου και μόνο της το υπενθυμίζει αυτό, πόσο μάλλον που εσύ χρειάζεσαι να το συζητήσεις. Και πιστεύω πως σύντομα θα αρχίσει να απομακρύνεται η ίδια η φίλη σου από εσένα. Και θα νιώσεις πάλι απόρριψη. Ή θα αρχίσει να γίνεται επιθετική και να τον… Διαβάστε περισσότερα »