in , ,

Η Δήμητρα Αδαμοπούλου κάνει (viral) ψυχανάλυση στα ελληνικά τραγούδια

…και μας μαθαίνει ότι είναι “ok” να μη νιώθουμε πάντα καλά, αποδομώντας υπέροχα την ποπ κουλτούρα

…και μας μαθαίνει ότι είναι “ok” να μη νιώθουμε πάντα καλά, αποδομώντας υπέροχα την ποπ κουλτούρα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

adamopoulou

Λένε πώς η ψυχανάλυση είναι το νούμερο ένα δώρο που μπορεί να κάνει κάποιος στον εαυτό του. Πολλές φορές το “πριν” και το “μετά” από την ψυχανάλυση είναι τόσο αποκαλυπτικό, νιώθεις τόσο διαφορετικά, αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα με άλλον τρόπο που αγγίζει το όριο του «mindblowing».

Στο ελληνικό Instagram αυτό το διάστημα τρεντάρει και ίσως έχεις πετύχει και σε insta- stories ένα account το οποίο παίρνει iconic στιγμές από την ποπ κουλτούρα, τραγούδια, παραμύθια, τα self test, τσιτάτα, θέματα που μας έχουν απασχολήσει κατά καιρούς, τα ψυχαναλύει, τα θεραπεύει και τα ποστάρει.

Η @dimidrawing, κατά κόσμον  Δήμητρα Αδαμοπούλου φτιάχνει πανέξυπνα σκίτσα και μέσα από αυτά εξετάζει και ακουμπάει θέματα ψυχικής υγείας με ένα απόλυτα δικό της, sui generis πρίσμα.  Το ampa μίλησε μαζί της και μας εξήγησε πώς της έρχονται αυτές οι ουρανοκατέβατες ιδέες.

αδαμοπούλου
Η Δήμητρα Αδαμοπούλου

 

— Πες μας λίγα πράγματα για σένα και με τι ασχολείσαι αυτό το διάστημα;

Ασχολούμαι γενικώς με το να αγχώνομαι. Έχω σπουδάσει κόμικς και εικονογράφηση και αργότερα ζωγραφική στην Καλών Τεχνών. Έχω εικονογραφήσει βιβλία, έχω εκδώσει μερικά κόμικς και τα τελευταία χρόνια έχω τη χαρά να μεταδίδω τις γνώσεις μου διδάσκοντας κόμικς, εικονογράφηση και ζωγραφική.

— Πες μας μερικά λόγια για το πρότζεκτ σου και πώς ξεκίνησες να καταπιάνεσαι με την συγκεκριμένη θεματολογία;

Τελευταία κάνω ψυχοθεραπεία στην ποπ κουλτούρα. Τυχαία κάποια στιγμή ήμουν στην μάνα μου και (κλασικά) βλέπαμε τηλεόραση και κάπου ακούστηκε το παλιό τραγούδι της Άντζελας Δημητρίου “Ποια θυσία” . Εκεί στα ξεκούδουνα μου ήρθε ουρανοκατέβατη η ιδέα πώς θα ήταν το τραγούδι αν είχε κάνει ψυχοθεραπεία ο στίχος. Δεδομένου ότι έχω κάνει κι εγώ ψυχοθεραπεία, βλέπω πολλά πράγματα πια διαφορετικά. Γέλασα μόνη μου και όταν πήγα σπίτι, το ζωγράφισα σαν κόμικ, μην έχοντας ιδέα ότι θα είχε τόση απήχηση! Ήταν τόσο θετική η ανταπόκριση του κόσμου που μου έδωσε το κίνητρο να συνεχίσω και με άλλα τραγούδια. Όταν δε έκανα ένα τραγούδι της Καίτης Γαρμπή και εκείνη το αναδημοσίευσε με χιούμορ, τρελάθηκα! Ε μετά έπιασα και παραμύθια και ταινίες κι όποιον πάρει ο Χάρος.

— Πώς διαλέγεις τι θα σχεδιάσεις; Τι είναι αυτό που σε αγγίζει και πυροδοτεί την δημιουργική σου διαδικασία;

Τα πιο πολλά είναι ιδέες που μου έρχονται από μόνες τους σε τελείως άκυρες στιγμές, όταν κάνω μπάνιο, όταν μου μιλάει κάποιος, όταν ασχολούμαι με κάτι άλλο ή όταν θέλω να αποφύγω μια υποχρέωση. Βασικά ο εγκέφαλος μου είναι σαν ένα ραδιόφωνο που πιάνει 100 διαφορετικούς σταθμούς ταυτόχρονα και απλά σημειώνω κάποια πράγματα που πιάνω πού και πού. Νομίζω κάνει μόνος του κάνει άκυρες συνδέσεις πραγμάτων και μου λέει “κάνε αυτό αντί να ζήσεις σαν φυσιολογικός άνθρωπος”. Επίσης πολύ συχνά οι φανς μου μου πετάνε πολύ ωραίες ιδέες.

— Ποιο είναι το τελευταίο σου σχέδιο και τι είχες νιώσει για να φτάσεις στο σημείο να το οπτικοποιήσεις;

Έκανα ψυχοθεραπεία στο “50 Shades of Grey” , γιατί είπα ότι είναι κρίμα να περιοριστώ στα τραγούδια, γιατί και οι ταινίες χρήζουν θεραπείας φουλ!

— Από που εμπνέεσαι για τα σχέδια σου;

Στα κόμικς με εμπνέει το βαρετό και το συνηθισμένο. Γενικά με εμπνέει η καθημερινότητα και αυτά που βλέπω να εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια μου, αυτά που φαίνονται σε άλλους βαρετά και ανούσια για μένα είναι θησαυρός.

— Το σχέδια που έχουν κοινωνικό περιεχόμενο σου βγήκαν αβίαστα ή δίστασες αρχικά;

Πολύ αβίαστα ξεκινάνε όλα. Μετανιώνω πολύ αργότερα όταν μου γράφουν διάφορα από κάτω, αλλά ok, το ξεπερνάω.

— Ποιο είναι το πιο δημοφιλές σου σχέδιο και τι είχες νιώσει για να φτάσεις στο σημείο να το οπτικοποιήσεις;

Νομίζω η ψυχοθεραπεία στο “Ποιά Θυσία” της Άντζελας ήταν που έγινε πολύ viral και άγγιξε πολύ κόσμο. Όπως είπα και πριν ήταν απλώς μια ουρανοκατέβατη ιδέα.

— Τι θέλεις να πετύχεις μέσα από τα σχέδια σου;

Το εγωιστικό μου κομμάτι χαίρεται που υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι που νιώθουν όπως εγώ, οπότε αισθάνομαι λιγότερο περίεργη. Το αλτρουιστικό μου κομμάτι ελπίζει να βοηθήσει ψυχολογικά τον κόσμο, να τους κάνω να γελάσουν, να αποδεχτούν ότι ok,δεν είναι πάντα όλα καλά, δεν χρειάζεται στο φινάλε να υποκρινόμαστε όλοι ότι όλα είναι τέλεια διαρκώς. Να αλληλοβοηθούμε βασικά, να δούμε τα πράγματα αλλιώς, με αποστασιοποίηση αντί για δράμα, γιατί αλλιώς δεν παλεύεται η ζωή.

— Kαι πώς χρησιμοποιείς τις πλατφόρμες.

Οι πλατφόρμες με έχουν σώσει γιατί δεν είμαι πολύ κοινωνική, δε βγαίνω έξω να προωθήσω τον εαυτό μου, οπότε το να κάθομαι στην γωνίτσα μου και να ποστάρω πράγματα και να τα βλέπει όποιος θέλει να τα δει, είναι ιδανική κατάσταση.

— Ποια είναι τα θέματα που σε αγγίζουν περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο ;

Γεννήθηκα με μια φοβερή ευαισθησία για το περιβάλλον, ήμουν το παιδάκι που έβλεπε ΟΛΑ τα ντοκιμαντέρ στην Ετ2. Αργότερα μεγαλώνοντας και συνειδητοποιώντας ότι είμαι κορίτσι σε έναν κόσμο που αυτό είναι μείον, μου βγήκε έντονα και ο φεμινισμός. Μεγαλώνοντας στην Κυψέλη μου βγήκε και η ευαισθησία προς ευάλωτες ομάδες, μετανάστες, πρόσφυγες, τοξικομανείς κτλ. Πιστεύω ότι συνδέονται κιόλας. ‘Όταν σέβεσαι το περιβάλλον και δεν το εκμεταλλεύεσαι μέχρι να το καταστρέψεις, τότε σέβεσαι και τ υπόλοιπα. Συνειδητοποιείς ότι είσαι κομμάτι του κόσμου, όχι αρχηγός του. Συνεργάζεσαι και εκτιμάς το τι έχει να δώσει κάθε άνθρωπος, κάθε φύλο, κάθε ζώο και φυτό στο οικοσύστημα.  Η επιβολή και η αντίληψη του “να νικήσω, να επιβληθώ, να πατήσω για να βγω από πάνω ίσως ήταν κάποτε απαραίτητη όταν οι συνθήκες ήταν διαφορετικές, αλλά  είναι πλέον αχρείαστη στον πολιτισμό μας, αν θέλουμε να εξελιχθούμε. Γνωμούλα μου πάντα.

— Θα σκεφτόσουν ποτέ να ζωγραφίσεις κάτι για το περιβάλλον;

Έχω ήδη ζωγραφίσει πολλά πράγματα για το περιβάλλον και θα ξαναζωγραφίσω!

— Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον;

Να κερδίσω το Τζόκερ, να πάρω μια φάρμα κοντά στη θάλασσα που θα έχω πολλά ζώα και τουλάχιστον 4 σκυλιά, και να καταφέρω να ξαναρχίσω γυμναστική.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια