in ,

Η Ρένα απαντά: Γιατί δεν μιλάμε για τον εκφοβισμό στα αδύνατα άτομα;

Ενώ ας τολμήσει καποι@ να κάνει αρνητικό σχολιασμό προς κάποιο χοντρό άτομο, τότε θα βλέπαμε.

Ενώ ας τολμήσει καποι@ να κάνει αρνητικό σχολιασμό προς κάποιο χοντρό άτομο, τότε θα βλέπαμε. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

bodyshame1

Κι από δω, κι από κει υπάρχει δίκιο.

______________

Η ιστορία της Δεν Έχει Καμία Σημασία όπως την ξεχώρισα σήμερα.

Γεια σε όλες και όλους.
Γιατι όλ@ μιλούν για τον εκφοβισμό που δέχονται τα πιο χοντρά άτομα και κανείς δεν αναφέρεται ποτέ στον εκφοβισμό που περνάμε εμείς οι αδύνατες, κακοπροαίρετα σχόλια, μπηχτές και προσβολές επειδή δεν παχαίνουμε και στην τελική ποτέ δεν προκαλέσαμε κανέναν ούτε ασχοληθήκαμε με τα κιλά του; Γιατί ο «σεβασμός» στο σώμα του άλλου έχει πλέον γίνει μονομερής και κοπέλες, όπως πχ εγώ που δέχομαι bulling από άλλα άτομα επειδή είμαι αδύνατη, είναι συμπεριφορές που περνάνε στο ντούκου;

Είναι η 3η φορά που γράφω στο site σας και αμφιβάλλω για το αν θα πάρω απάντηση γιατί προφανώς και δεν θεωρείται «πρόβλημα» αυτό για άλλους. Έχω ρωτήσει ξανά και ξανά πώς μπορώ να διαχειριστώ τέτοια άσχημα σχόλια που γίνονται εις βάρος μου, αλλά μάλλον μικρό το κακό ε…. Ενώ ααααας τολμήσει καποι@ να κάνει αρνητικό σχολιασμό προς κάποιο χοντρό άτομο, τότε θα βλέπαμε….

– από την Δεν έχει καμία σημασία

______________

Ας οργανώσουμε τη συζήτηση.

Γειά και σε σένα! Κατ’ αρχάς δεν είχα διαβάσει εγώ συγκεκριμένα τα προηγούμενά σου μηνύματα, οπότε απαντώ τώρα, ελπίζω να συγχωρέσεις την καθυστέρηση.

Ανοίγεις ένα πάρα πολύ καλό θέμα, καθώς πράγματι το body positivity περισσότερο γέρνει προς το στρουμπουλό και μπορεί κανείς ν’αναρωτηθεί. Θα επανέλθω σ’αυτό.

Είναι απολύτως απαράδεκτο να υφίσταται κάποι@ αστυνόμευση σώματος, είτε προς το παχουλό, είτε προς το αδύνατο. Το σώμα του καθενός είναι η πατρίδα του, είναι ο χώρος που κατοικεί το είναι του. Μόνο ο γιατρός μας μπορεί να σχολιάσει, κι αυτό με επιστημοσύνη και την αναγκαία “επιχειρησιακή” διαχείριση, όχι ως προσωπική αξιολόγηση.

Έχω ακούσει αγενέστατες εως κακοποιητικές κουβέντες body shaming για αδύνατες κοπέλες και σε συμμερίζομαι. Από το “φάε κάτι, έχεις γίνει σκιάχτρο” στο “σαν να κάνει ναρκωτικά είναι” (wtf?) Όπως λέμε συχνά δεν υπάρχει φίλτρο κοινωνικής ευγένειας, πάσχουμε σε αυτό. Γι’αυτό πασχίζουμε να γίνουμε άνθρωποι με τρόπους. Ειδικά στα θέματα διατροφικών διαταραχών οποιαδήποτε τέτοια κουβέντα είναι πολύ ευαίσθητη. (Άκου εδώ μια συγκλονιστική μαρτυρία).

Η άμυνα λοιπόν σε τέτοιου είδους σχόλια, που γίνονται για να τα ακούσεις, είναι να τα κόψεις, ανάλογα με την περίπτωση, με κάποια παραλλαγή των παρακάτω:

  • “έτσι θέλω, λογαριασμό θα δώσω;”
  • “δουλειά σου”
  • “δεν σας αφορά το σώμα μου, δεν σας επηρεάζει σε κάτι”
  • “καλύτερα, περισσότερο φαΐ για σένα”
  • “είμαι αδύνατη επειδή μπορώ” (λίγο χτύπημα κάτω από τη μέση αυτό, κράτα το ως ύστατη άμυνα).

Κατάλαβες το πνεύμα. 😉

Θέλω όμως λίγο να εξηγήσω τον λόγο που βλέπεις την εστίαση στο body shaming στα παχουλά σώματα. Για να μην νομίζεις ότι αποτελεί διάκριση εναντίον των αδυνάτων.

Πρώτον, σύμφωνα με τις διεθνείς έρευνες στον δυτικό κόσμο είναι περισσότεροι οι υπέρβαροι σε σχέση με τους ελλιποβαρείς. Mάλιστα δεν είναι ζήτημα ευζωΐας και πλούτου αλλά αυξανόμενης φτώχειας, το καλό ποιοτικό φαγητό κοστίζει ενώ το junk είναι φθηνό.
Η σωματική αδυναμία όταν δεν εμπίπτει στις παραμέτρους της νευρικής ανορεξίας δεν αντιμετωπίζεται με την δέουσα προσοχή, επειδή ακριβώς υπερτερούν τα πρότυπα της λεπτότητας και του fitness (που αναδεικνύεται σε ένα λεπτό κορμί, κακά τα ψέμματα, η γράμμωση δεν φαίνεται οπτικά στο γεμάτο κορμί).

Επιπλέον, επειδή είναι περισσότεροι οι υπέρβαροι, η βιομηχανία οφείλει να παρέχει παροχές ρουχισμού που να τους χωράνε. Πώς να χωρέσει μια γυναίκα στο small, ενώ το σώμα της είναι διαστάσεων large? Ή που πρέπει να βαφτιστεί το large ως medium ή και ως small καμμιά φορά (συμβαίνει αυξανόμενα τα τελευταία χρόνια). Ή που πρέπει να γίνει ορατή από την βιομηχανία, ώστε το αμερικανικό νούμερο 12 να θεωρηθεί νόρμα πλέον και να γίνει accepted, να γίνει αποδεκτό. Γι’αυτό μιλάμε για body acceptance. Όταν λχ. ένα 75% του πληθυσμού φοράει νούμερο 12, το να πουσάρεις το 8 ως το ιδεατό παρουσιάζει το εξής πρόβλημα: απαξιώνει το αγοραστικό κοινό σου, το απομακρύνει, δεν το ενθαρρύνει να γίνει λεπτότερο και “ελκυστικότερο” (Ποιός ορίζει άραγε το ελκυστικό; Τροφή για σκέψη) Η όρεξη για ψώνια υπάρχει όταν νιώθεις ότι ταιριάζεις.

Τέλος, και σημαντικότερο, πίσω από το body shaming των παχουλών κρύβεται μια ηθική ανωτερότητα, ότι το βάρος τους οφείλεται σε έλλειψη προσπάθειας. Ότι δεν εκπληρώνουν το χρέος τους, με την ποπ φιλοσοφία της αυτοβελτίωσης, στον εαυτό τους, αλλά και στην κοινωνία συνολικά. Δεν πασχίζουν να είναι αποδεκτοί, ελκυστικοί, θετικοί, στον αγώνα για το καλύτερο, το δυσκολότερο, το ψηλότερο. Γιατί, εδώ σε θέλω, πώς στο καλό θα πουληθούν ακριβά προϊόντα κι εξειδικευμένες υπηρεσίες αν είναι εξαρχής παραιτημένοι; Κι επειδή το body positivity έμοιασε να τους κάνει να βρίσκουν ένα δρόμο, αλώθηκε κι αυτό με μεγάλες καμπάνιες που πουλούν είδη ειδικά για παχουλούς σε τιμές…παχουλές.

Τα συμπεράσματα δικά σου.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

13 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
WonderWoman
WonderWoman
2 χρόνια πριν

Κάθε μορφή του body shaming είναι κατακριτέα, αλλά κανείς δε λέει τα αδύνατα άτομα αποτυχημένους τεμπέληδες, κανείς δεν τα αποτρέπει από το να μπορούν να βρουν κάτι να φορέσουν στα περισσότερα γνωστά καταστήματα και ίσως να υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να περιθωριοποιούνται για το βάρος τους. Ναι, η κοινωνία θα βρει κάτι να προσάψει σε κάθε γυναίκα για το σώμα της, αλλά όχι, αυτό δε γίνεται σε καμία περίπτωση κατά ίσα μέρη, και το thin privilege είναι ίσως κάτι που πρέπει να κοιτάξεις.

Κιμ Απίθανη
Κιμ Απίθανη
2 χρόνια πριν

Έχω διαβάσει πάμπολλες φορές στο σάιτ ερωτήσεις από κοπέλες αδύνατες,που δέχονται την ίδια αστυνόμευση σώματος με σενα επειδή ” δεν έχουν καμπύλες,και τι θα πιάνει ο άνδρας”(μπλιαχ), “πετσι και κόκκαλο εισαι” κλπ.
Δεν φταίμε εμείς αν δεν τις έχεις παρατηρήσει,ή αν έχεις εστιάσει στο μπουλινγκ των άλλων ατόμων. Στην ίδια πλευρά βρίσκεσαι και εσύ ως αδύνατη και οι άλλοι ως παχουλά άτομα, όταν υφίστανται την ίδια επίθεση: απέναντι στο σώμα σας.

Kona97
Kona97
2 χρόνια πριν

Συμπάσχω. Είμαι 26 168 47 κιλά. Το χειρότερο που έχω ακούσει είναι ότι οι εμείς οι αδύνατες κοιμόμαστε από τις 8 επειδή πεινάμε και ενώ τρεφόμαστε με μαρουλοφυλλα έχουμε το θράσος να λέμε ότι τρώμε για να πικαρουμε αυτούς με παραπάνω κιλά ότι εμείς τρώμε πολύ και δεν παχαινουμε…. Τι να πεις??? Τι να πειςςςς? Άπειρες φορές με έχουν προσβάλει λέγοντας μου πως είσαι ετσι φάε κάτι… Πως να τους κάνω κατανοητό ότι τρώω… ??😤😤

Γιακουμης ο Κρικκος
Γιακουμης ο Κρικκος
2 χρόνια πριν

Εχω ακριβώς το ίδιο θεμα, με την μόνη διαφορά οτι ετυχε να γεννηθώ άντρας. Δυστυχώς, πολλές φορές οι άνθρωποι με περιττά κιλα(δικαιωμα του καθενός να είναι οσα κιλα θελει!) βγαζουν τα κόμπλεξ τους σε λεπτούς ανθρωπους. Υπάρχουν 3 βασικοί τυποι σώματος. Το πιο πιθανόν, να εχεις ectomorph body type. Το οποιο αποτελείτε από στενη μέση, στερνο, λεκάνη και κατα συνέπεια λιγότερο βάρος και γρήγορο μεταβολισμό . Εχω ακούσει διάφορα σχόλια του τύπου : “εισαι στέκα”, “αχ, αν ειχες περισσότερα κιλά θα μου άρεσες – θα κάναμε κατι”, “φαε, γιατι δεν τρως?” “γιατί δεν κάνεις γυμναστική” και το κορυφαίο ενω πιναμε… Διαβάστε περισσότερα »

Tzoum-triala-la-tzom
Tzoum-triala-la-tzom
2 χρόνια πριν

Γενικά η κακεντρέχεια και η τοξικότητα πάει σύννεφο. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.. Κ μασκαρεμένη με δήθεν νοιάξιμο, πάλι κακεντρέχεια είναι.

athena m
athena m
2 χρόνια πριν

Ρένα σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Και όλους για τα σχόλια. Εγώ είμαι η συγχισμένη κοπέλα που έγραψε. Το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να φάνε υγιεινά για οικονομικούς λόγους το κατανοώ απόλυτα και το σέβομαι όπως και το ότι μπορεί ο άλλος απλά να μην θέλει να φάει υγιεινά, δικαίωμα του. Δεν χρειάζεται κανένας να πασχίζει για να αποδείξει κάτι στον άλλον ή στην κοινωνία. Γίνεται απλά ο καθένας να κοιτάζει τον εαυτό του και την δουλειά του και το σώμα του;;;; Ζητάω πολλά;;; -WonderWoman, δεν πιστεύω σε κάποιο προνόμιο του να είσαι λεπτός, σέβομαι την διαφορετικότητα… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 2 χρόνια πριν από athena m
Ίσιδα18
Ίσιδα18
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  athena m

Σχεδόν στην ηλικία σου, λειποβαρής και έχω ακούσει όλα αυτά που περιγράφεις όπως και το πλέον-κλασικό για μένα-“μήπως έχεις πρόβλημα με τον θυρεοειδή σου? Να το κοιτάξεις!” (Και οχι, δεν εχω πρόβλημα!) Καταλαβαίνω πώς νιώθεις, ότι οι αδύνατοι αποτελούμε μειονότητα και ίσως να μην ακούγεται τόσο προσβλητικό όσο το να πεις κάποιον χοντρό (αλήθεια, αν φωνάξουν κάποιο χοντρό στο δρόμο, θα το θεωρήσουν όλοι βρισιά, αν φωνάξουν κάποιο αδύνατο, ακούγεται το ίδιο? Δε νομίζω!). Ωστόσο, θα σου συνιστούσα να μην προβληματίζεσαι με το γιατί δεν ασχολούνται οι άλλοι εξίσου με το body shaming στους αδύνατους, όπως είπα και νωρίτερα και… Διαβάστε περισσότερα »

athena m
athena m
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ίσιδα18

Σε ευχαριστώ πραγματικά 🙏🏻

Phishcat
Phishcat
1 χρόνος πριν

Εδώ πραγματικά κολλάει το ‘άσε μας κουκλίτσα μου’. ‘Οχι οτι δεν γίνεται body shaming σε αδύνατα άτομα, αλλα δεν είναι ουτε το 10% του body shaming που γίνεται σε χοντρούς. ”τότε θα βλέπαμε” τι ακριβώς; Πόσο χονδροφοβικοί είμαστε όλοι;

TZYKKOS
TZYKKOS
1 χρόνος πριν
Απάντηση σε  Phishcat

Έτσι νομίζεις. Το Body Shaming το έχετε κάνει σχεδόν αποκλειστικό για τις παχουλές ή χοντρές γυναίκες, λες και είναι οι μόνες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το σώμα τους, ενω πολλές από αυτές από μόνες τους νιώθουν κόμπλεξ και ανασφάλεια για το σώμα χωρίς να τις κακοχαρακτηρίζει κανείς μπροστά τους… Εγώ δηλαδή που ούτε γυναίκα είμαι ούτε χοντρός είμαι έχω δεχτεί πάρα πολλές φορές κακεντρεχή σχόλία για το σώμα μου, για το πόσο λεπτός είμαι, και ότι είμαι σαν στέκκα κτλ κτλ… Και αυτά τα σχόλια δεν τα λένε πίσω μου, τα λένε μπροστά μου… Και τα περισσότερα από αυτα τα… Διαβάστε περισσότερα »

Semiramis
Semiramis
1 χρόνος πριν

Γιατί και πάλι δεν θα κριθείς όσο αυστηρά κρίνονται τα παχιά σώματα. Έχω ακούσει πολύ περισσότερες φορές να λένε “τι φακλάνα είναι αυτή”, “παχύδερμο”, κλπ, παρά να λένε “αυτ@ κοντεύει να πεθάνει από ανορεξία”, “είσαι σκελετός”. Μπαίνεις σε ηλεκτρονικά καταστήματα ρούχων και μάλιστα πολύ γνωστά και τα 9/10 των μοντέλων είναι συλφίδες και μάλιστα τύπου μέγεθος small με ύψος 1.78.. Έχουν πει ακόμα και σε μένα για τα κιλά μου, που ούτε στα πρόθυρα της ανορεξίας είμαι, αλλά ούτε καν “στεγνή”, όπως λέει η Βίκυ. 60 κιλά είμαι και 1.73. Αλλά και να ήμουν τα δύο προηγούμενα, ποτέ δεν έχω… Διαβάστε περισσότερα »