in

Τι λέει η πρώτη παγκόσμια έρευνα για τη μισθολογική ανισότητα στα νοικοκυριά;

Σε καμία χώρα οι γυναίκες δεν κερδίζουν τόσα όσα οι σύζυγοί τους

Σε καμία χώρα οι γυναίκες δεν κερδίζουν τόσα όσα οι σύζυγοί τους ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

frank mckenna cRLEVt6SZxI unsplash 1
Photo by frank mckenna on Unsplash

Σύμφωνα με μια νέα παγκόσμια μελέτη για τη διαφορά στις αποδοχές μεταξύ ζευγαριών, οι γυναίκες μειονεκτούν μισοθολογικά σε σχέση με τους συζύγους τους σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Η μελέτη εξέτασε τα διαθέσιμα μισθολογικά δεδομένα από 45 χώρες σε μια περίοδο τεσσάρων δεκαετιών – από το 1973 έως το 2016 – στην πρώτη παγκόσμια έρευνα για την μισθολογική ανισότητα των φύλων.

Οι ερευνητές καθηγητές Hema Swaminathan και Deepak Malghan, από το Indian Institute of Management στη Μπανγκαλόρ, χρησιμοποίησαν δεδομένα από 2,85 εκατομμύρια νοικοκυριά που αποτελούνται από ετεροφυλόφιλα ζευγάρια μεταξύ 18 και 65 ετών. Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν από μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, τη μελέτη εισοδήματος του Λουξεμβούργου (LIS).

“Οι συμβατικές εκτιμήσεις της φτώχειας βλέπουν το νοικοκυριό ως μονάδα”, λέει η Swaminathan. “Η γενική υπόθεση είναι ότι μέσα σε ένα νοικοκυριό, τα εισοδήματα συγκεντρώνονται και κατανέμονται εξίσου. Αλλά το νοικοκυριό είναι συχνά μονάδα μεγάλης ανισότητας, κάτι που θέλαμε να αποκαλύψουμε”.

Οι ερευνητές αποφάσισαν να αξιολογήσουν για πρώτη φορά την παγκόσμια εικόνα, είπαν. “Για παράδειγμα, οι σκανδιναβικές χώρες θεωρούνται φάρος ελπίδας για την ισότητα των φύλων, αλλά πώς είναι η μισοθολογική πραγματικότητα εκεί; Είναι η κατανομή της εργασίας – και του πλούτου – ίση;” 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους, η ανισότητα των φύλων επιμένει σε όλες τις χώρες, με την πάροδο του χρόνου, και σε πλούσια και φτωχά νοικοκυριά. 

“Το πιο πρόσφατο κύμα δεδομένων υποδηλώνει ότι όταν εργάζονται και τα δύο μέλη του ζευγαριού, δεν υπάρχει ούτε μία χώρα, ούτε στα πλουσιότερα ή πιο ανεπτυγμένα μέρη, όπου οι γυναίκες κερδίζουν όσα και οι σύζυγοί τους“, λέει ο καθηγητής Malghan. «Ακόμη και στις σκανδιναβικές χώρες, που έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα ανισότητας των φύλων στον κόσμο, διαπιστώσαμε ότι το μερίδιο των γυναικών είναι μικρότερο από 50%».

Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας από το 2018, παγκοσμίως, οι γυναίκες εκτελούν το 76,2% των συνολικών ωρών απλήρωτης οικιακής εργασίας, τρεις φορές περισσότερες ώρες απ’ ό,τι οι άντρες. Στην Ασία και τον Ειρηνικό, αυτό το ποσοστό αυξάνεται στο 80%.

Η έκθεση ανέφερε ότι η απλήρωτη οικιακή εργασία είναι “το κυρίως εμπόδιο για να μπουν, να παραμείνουν και να προοδεύσουν οι γυναίκες στο εργατικό δυναμικό”

“Η συνεισφορά της συζύγου ως νοικοκυράς είναι αόρατη, ενώ τα μετρητά είναι ορατά. Έτσι, μια γυναίκα που κερδίζει μισθό, φέρνει μετρητά στο οικογενειακό, ενισχύει την παρουσία, τη δύναμη και τη φωνή της”, λέει η καθηγήτρια που εποπτεύει την έρευνα. 

«Τα αυξημένα κέρδη της γυναίκας αυξάνουν τις διαπραγματευτικές της δυνάμεις, της δίνουν ένα εργαλείο και τη βοηθούν να βγει από μια καταχρηστική κατάσταση δίνοντάς της μια εναλλακτική λύση». Οι γυναίκες, ως αποτέλεσμα της μισθολογικής ανιστότητας, έχουν χαμηλότερες αποταμιεύσεις και πρόσβαση σε μειωμένα εισοδήματα σε μεγάλη ηλικία, καθώς οι συνταξιοδοτικές πολιτικές συνδέονται με τον μισθό τους.

Η ενδοοικογενειακή μισθολογική ανισότητα μειώθηκε κατά 20% μεταξύ 1973 και 2016 και οι ερευνητές κάνουν λόγο για αισιόδοξη συρρίκνωση του χάσματος μεν, αλλά έλλειψη αποτελεσματικών πολιτικών παγκοσμίως για την πλήρη εξάλειψη της ανισότητας σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο.

Πληροφορίες BBC 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

4 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Αιλουροειδέστατο
Αιλουροειδέστατο
2 χρόνια πριν

Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να βλέπαμε και τα αποτελέσματα έρευνας σε single νοικοκυριά ανδρών και γυναικών (δεν υπάρχουν μόνο ζευγάρια), καθώς και απλήρωτη οικιακή εργασία συν οικονομική βοήθεια σε άλλα νοικοκυριά (παιδιών, γονιών). Αναφέρω εδώ μεμονωμένα φαινόμενα από την εμπειρία μου που ίσως θα άξιζε να γίνουν αντικείμενο έρευνας: – Σε περίπτωση διαζυγίου γνωστών μου, τα δύο παιδιά του ζευγαριού (αγόρι 16 ετών, κορίτσι 14) κάνουν πολύ περισσότερες οικιακές δουλειές στο σπίτι του πατέρα τους παρά της μητέρας τους – το κορίτσι συμμετέχει περισσότερο από το αγόρι. Ακόμα, μέρος των οικιακών εργασιών στο σπίτι του πατέρα γίνεται από τη δική… Διαβάστε περισσότερα »

Marina P
Marina P
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αιλουροειδέστατο

Αιλουροειδέστατο,μ υπάρχουν πολλές κοινωνιολογικές έρευνες για αυτά τα θέματα που αναφέρεις. Θα προσπαθήσω να γράψω κάτι μόλις βρω λίγο χρόνο.

Lil
Lil
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Marina P

Ευχαριστούμε, κι εγώ ενδιαφέρομαι

hopeless
hopeless
2 χρόνια πριν

Πρόσφατα είδα αυτό το σύντομο ντοκιμαντέρ στο Netflix https://youtu.be/hP8dLUxBfsU . Το ενδιαφέρον ήταν το παράδειγμα της Ισλανδίας, με την υποχρεωτική πατρική άδεια.