Πολλά μπορούν να πάνε στραβά κατά τη διάρκεια του σεξ και ας ξεκαθαρίσουμε από τις πρώτες κιόλας γραμμές ότι δεν αναφερόμαστε σε περιστατικά κακοποίησης, stealthing ή οτιδήποτε άλλο. Εννοούμε για όλες εκείνες τις άβολες, κάποτε και αστείες καταστάσεις: ένα φτέρνισμα, μία κράμπα, τάση προς ούρηση ή (ακόμη πιο σοβαρά) μια μικρή κρίση πανικού. Και όλα θεωρούνται -κατά τους επιστήμονες- φυσιολογικά.
Υπάρχει, όμως, και κάτι που μπορεί να μας εκπλήξει κάπως δυσάρεστα μετά το σεξ, μετά την κορύφωση, μετά από έναν ικανοποιητικό οργασμό: να ξεσπάσει ένας από τους δύο παρτενέρ σε λυγμούς..! Να βάλει τα κλάματα, χωρίς τίποτα να έχει πάει στραβά και χωρίς κανέναν προφανή λόγο. Ναι, αλλά γιατί;
Τι είναι αυτό το παράλογο κύμα θλίψης που μπορεί να μας κατακλύσει μετά το σεξ και αφού όλα πήγαν όπως έπρεπε; Αυτό σύμφωνα και με τους επιστήμονες είναι το φαινόμενο της μετασυνουσιακής δυσφορίας και είναι μία από τις πολλές αντιδράσεις που μπορούν να προκαλέσουν οι ορμόνες μετά από έναν οργασμό.
Δεκτόν, αλλά ποιος ξεσπάει σε κλάματα, αφού λίγες μόλις στιγμές πριν περνούσε καλά;
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη μελέτη με τίτλο “Postcoital Dysphoria: Prevalence and Psychological Correlates”, που διεξήχθη το 2015 από τους Schweitzer, O’Brien και Burri με 232 φοιτητές, το 46% των ερωτηθέντων είχε βιώσει παρόμοια εμπειρία τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Το να έχεις αισθήματα θλίψης, μελαγχολίας ή δυσφορίας μετά από μια σεξουαλική επαφή, που συχνά δεν αποδίδονται σε άλλους λόγους, είναι γνωστή στους επιστημονικούς κύκλους ως μετασυνουσιακή δυσφορία.
Αν το φαινόμενο παρατηρείται με επαναλαμβανόμενη συχνότητα, ναι, μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη σεξουαλική επιθυμία. Όμως, όπως αναλύει ο δρ Gil Vera στο άρθρο του “Postcoital Sexual Dysphoria in Conjugal Life”, αυτή η αντίδραση, η οποία διαρκεί συνήθως λίγα λεπτά, μπορεί να εμφανιστεί τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες και οφείλεται κυρίως σε μια φυσιολογική αντίδραση του εγκεφάλου ακριβώς μόλις αρχίσουν να μειώνονται οι επιδράσεις της ντοπαμίνης, των ενδορφινών, της ωκυτοκίνης και της προλακτίνης που παράγονται μετά τον οργασμό.
Κολεόσπασμος: Το σεξουαλικό πρόβλημα για το οποίο δεν μιλάμε
Μετά την ορμονική έξαρση έρχεται η ύφεση, επειδή οι ορμόνες είναι υπεύθυνες για τα ποικίλα συναισθήματα που μπορεί να νιώσει κάποιος μετά από έναν οργασμό.
Ορισμένες αντιδράσεις είναι πιο συχνές από άλλες. Για παράδειγμα, είναι σύνηθες για τους άνδρες να θέλουν να κοιμηθούν, λόγω της προλακτίνης, που παράγεται σε μεγαλύτερη ποσότητα στους άνδρες απ’ ό,τι στις γυναίκες. Η ωκυτοκίνη μπορεί να είναι υπεύθυνη για την επιθυμία να δημιουργηθεί μια σύνδεση με το άλλο άτομο, να δοθεί και να ληφθεί στοργή. Αν η αντίδρασή σας είναι να χαμογελάτε και να νιώθετε ότι βρίσκεστε σε μία κατάσταση μακάριας ευτυχίας, αυτό σημαίνει ότι οι ενδορφίνες σας λειτουργούν σωστά – για εκείνη τη δεδομένη στιγμή.
Η γνώση αυτών των επιδράσεων μας βοηθά να κατανοήσουμε γιατί συμπεριφερόμαστε με κατά συγκεκριμένο τρόπο, μετά από μία ικανοποιητική σεξουαλική επαφή. Προς Θεού: αν κάποιος νυστάζει μετά τη συνεύρεση, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι αναίσθητος ή αδιάφορος.
Η γνώση των λόγων που κρύβονται πίσω από τις αντιδράσεις μας μπορεί να μας βοηθήσει να το κατανοήσουμε και να απολαύσουμε περισσότερο τη σχέση. Άλλωστε μία υγιής σεξουαλική ζωή -που είναι και το ζητούμενο- πολλές φορές δεν εξαρτάται μόνο από την εύρεση του ιδανικού συντρόφου. Είναι κάτι πολύ περίπλοκο, όπως όλα τα ανθρώπινα, που εξετάζεται ακόμη…
Ή αν μετά από μια καλή σεξουαλική επαφή με κάποιον / κάποια / κάποι@ που μόλις γνωρίσατε, έχετε όρεξη για φιλιά και αγκαλιές, μην θορυβηθείτε: αυτό δεν σημαίνει ότι είστε ερωτευμένοι. Αλλά η ανθρώπινη συμπεριφορά δεν μπορεί να αναχθεί μόνο στη βιολογία. Το ψυχολογικό και το κοινωνικό κομμάτι της \ αποτελούν θεμελιώδη μέρη της κατάστασής μας. Η μετασυνουσιακή δυσφορία έχει επίσης συσχετιστεί με την περιορισμένη σεξουαλική εκπαίδευση, την κακοποίηση και την ψυχολογική δυσφορία, αλλά και πάλι όχι πάντα.
Την ίδια στιγμή, αν και ορισμένες αντιδράσεις μετά από έναν οργασμό είναι κοινές, έχουν επιβεβαιωθεί και άλλες, πιο περίεργες. Εκτός από το κλάμα, στη μελέτη “Did You Climax or Are You Just Laughing at Me? Rare Phenomena Associated With Orgasm”, οι Reinert και Simon κατέγραψαν την καταπληξία (μυϊκή αδυναμία), τον πόνο στο πρόσωπο και/ή στα αυτιά, στα πόδια και στο κεφάλι, τη φαγούρα (μυρμήγκιασμα στο δέρμα που σας κάνει να θέλετε να ξυθείτε), το γέλιο, τις κρίσεις πανικού, τις επιληπτικές κρίσεις και το φτέρνισμα, μεταξύ άλλων φαινομένων που μπορεί να εμφανιστούν κατά την επίτευξη της κορύφωσης.
Το σύνδρομο μεταοργασμικής ασθένειας είναι ένα άλλο από αυτά τα σπάνια αποτελέσματα. Εμφανίζεται στους άνδρες όταν, μετά την εκσπερμάτιση, έχουν αντιδράσεις που μοιάζουν με…συμπτώματα γρίπης!
Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει κόπωση, χαμηλό πυρετό, εφίδρωση, εναλλαγές στη διάθεση, ευερεθιστότητα, προβλήματα μνήμης, δυσκολία συγκέντρωσης, συμφόρηση ή φαγούρα στα μάτια. Τα περισσότερα συμπτώματα διαρκούν δύο έως επτά ημέρες και υποχωρούν από μόνα τους.
Τα αίτια αυτών των αντιδράσεων δεν είναι σαφή. Υπάρχουν καταγραφές περίπου 50 περιπτώσεων που εντοπίζονται στην ιατρική βιβλιογραφία. Η ακριβής αιτία τους είναι επίσης άγνωστη, αν και οι εικασίες υποδηλώνουν ότι μπορεί να οφείλεται σε αλλεργία στο σπέρμα, η οποία θα προκαλούσε αντίδραση υπερευαισθησίας.
Το σύνδρομο αυτό, για το οποίο δεν υπάρχει ακόμη αποτελεσματική θεραπεία, επηρεάζει αρνητικά τη ζωή όσων πάσχουν από αυτό, καθώς περιορίζει και εξαρτά τις σεξουαλικές επαφές. Μπορεί να κάνει τους πάσχοντες να αποφεύγουν κάθε ερωτική πρακτική, τόσο μόνοι τους όσο και με άλλους.
Μια καλή σεξουαλική επαφή δεν έχει να κάνει μόνο με το τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εμπειρίας. Αυτό που συμβαίνει πριν και μετά είναι επίσης πολύ σημαντικό. Το απλό γεγονός της επίτευξης οργασμού δεν είναι συνώνυμο της ικανοποίησης. Η γνώση των λόγων που κρύβονται πίσω από τις αντιδράσεις μας μπορεί να μας βοηθήσει να το κατανοήσουμε και να απολαύσουμε περισσότερο τη σχέση. Άλλωστε μία υγιής σεξουαλική ζωή -που είναι και το ζητούμενο- πολλές φορές δεν εξαρτάται μόνο από την εύρεση του ιδανικού συντρόφου. Είναι κάτι πολύ περίπλοκο, όπως όλα τα ανθρώπινα, που εξετάζεται ακόμη…
Με στοιχεία από El País
Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News
