in ,

“Θα έκανες catcalling στη μαμά σου;” – Πώς ένα παλιό, πικρό viral ξαναζεί μέρες δόξας στο Tik Tok

Πώς ένα παλιό “σκηνοθετημένο” βίντεο ευαισθητοποίησης για τη σεξουαλική παρενόχληση στον δρόμο, επανέρχεται συνεχώς στα social media

Πώς ένα παλιό “σκηνοθετημένο” βίντεο ευαισθητοποίησης για τη σεξουαλική παρενόχληση στον δρόμο, επανέρχεται συνεχώς στα social media ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

CatCall2

“Αν ήξερες ότι αυτή που παρενοχλείς, είναι η μητέρα σου, θα σταματούσες να φέρεσαι έτσι;”: το ερώτημα “τέθηκε” και έγινε viral video το 2015. Από τότε αυτό το πανέξυπνο που συνέβη στη Λίμα του Περού, με άνδρες που… εξαπατήθηκαν και πιάστηκαν να παρενοχλούν τις μητέρες τους, που ντυμένες νεανικά, πέρασαν από μπροστά τους, επανέρχεται συχνά – πυκνά στην επικαιρότητα.

Τώρα, ας πούμε, το τελευταίο διάστημα επανήλθε στο Tik Tok και ενώ πρόκειται για κάτι που συνέβη πολλά χρόνια πίσω, το ότι έγινε ξανά viral πρακτικά σημαίνει ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει, αναφορικά με το κατά πόσο το catcalling και ο τρόμος που προκαλεί, αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά.

Αλλά ας δούμε λίγο την ιστορία αυτού του βίντεο:

Το 2015, ένα βίντεο με τον τίτλο “Sílbale a tu madre” ή «Παρενόχλησε στον δρόμο στη μητέρα σου», δείχνει άντρες να λένε προστυχιές σε γυναίκες που περνάνε από μπροστά τους. Όμως, είναι οι μητέρες τους και τα ξεσπάσματά τους είναι ενδεικτικά της κατάστασης. Κάποιες φωνάζουν, άλλες ξεσπούν με κλάματα για τη συμπεριφορά του γιου τους και άλλες εξοργισμένες τους ζητάνε να πάψουν εδώ και τώρα αυτό που κάνουν. (“Φεύγουν” και μερικά χαστούκια και κάποιες τσαντιές, όταν η παρενοχλούμενη συνειδητοποιεί τον τρόπο με τον οποίο πολλές γυναίκες μπορεί να υπέφεραν από την απολύτως ανάρμοστη συμπεριφορά του γιου της…).

Πού η αλήθεια και πού το (διαφημιστικό) ψέμα εδώ;

Η Μαρία Παζ Ντελγκάντο, επικεφαλής του Τμήματος Μάρκετινγκ της εταιρείας Everlast, είχε εξηγήσει ότι έμπνευση για το βίντεο ήταν τα αποτελέσματα έρευνας για την έμφυλη βία.

«Διαπιστώσαμε ότι το πρόβλημα της παρενόχλησης γυναικών στον δρόμο έχει κανονικοποιηθεί στην κοινωνία μας και ότι αυτή η μορφή βίας απευθυνόταν κυρίως στις γυναίκες. Σε συμμαχία με την πολιτική ομάδα Paremos el Acoso Callejero («ας σταματήσουμε την παρενόχληση στο δρόμο») πήραμε μια σειρά δεδομένων και μετά από διάφορες εμπεριστατωμένες συνεντεύξεις, διαπιστώσαμε ότι μερικοί από τους ερωτηθέντες είχαν κακοποιήσει κάποια στιγμή κατά λάθος μια γυναίκα που ήταν μέλος της οικογένειάς τους”.

@justus1014

#part#2 #fypp #protect #women #men #catcall #wrong #walking #mom #son #wow

♬ original sound – Kris

Και εκεί σημειώθηκε η… γέννηση του «Catcall your mother». Λίγο αργότερα αποκαλύφθηκε ότι όλα τα βίντεο ήταν σκηνοθετημένο. Ωστόσο, οι… ερμηνείες ήταν αρκετά πειστικές, καθώς αναπαριστούσαν ένα τεράστιο πρόβλημα στους δρόμους της Λίμα – αλλά και παντού στον κόσμο.

Για την ιστορία, ας αναφέρουμε εδώ, ότι το πρώτο βίντεο έγινε viral τον Νοέμβριο του 2014 με 3 εκ. προβολές και περισσότερες από 100.000 κοινοποιήσεις τις πρώτες δύο εβδομάδες, κάνοντας την εκστρατεία του Περού την πιο επιτυχημένη μέχρι εκείνη τη στιγμή. Το 2015 έγινε ξανά viral σε όλον τον κόσμο στα αγγλικά, στα γαλλικά, στα ιαπωνικά και στα κορεάτικα. Το αρχικό βίντεο έχει πάνω από 6 εκ. προβολές, ενώ η αγγλική version πάνω από 5 εκ.

@fairygoodintentions##duet with @justus1014 ##greenscreen So SATISFYING 😈 ##react ##misogyny ##menarepigs ##patriarchy ##gethisass ##fyp♬ original sound – Kris

Και φυσικά, οι στατιστικές δικαιώνουν το viral του πράγματος, καθώς βάσει αυτών «οι γυναίκες όταν βρίσκονται στον δρόμο, τρέμουν κυρίως μην τις παρενοχλήσουν, παρά μην τις κλέψουν». 

Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν 8 στις 10 γυναίκες έχουν παρενοχληθεί στους δρόμους του Περού, τη στιγμή που οι περισσότεροι άντρες θεωρούν αυτή τη συμπεριφορά απολύτως αποδεκτή, φυσιολογική και… κολακευτική για τη γυναίκα. Σίγουρα, πάντως, δεν θεωρούν το catcalling αδίκημα και κάτι για το οποίο θα έπρεπε να λογοδοτήσουν.

@dabbyy.abbyy2##duet with @justus1014 GOTTEMMM😄😄 ##gotcha ##catcalling ##funny♬ original sound – Kris


Σημειώνεται, ότι το αρχικό βίντεο έκλεινε με την ολυμπιονίκη του βόλεϊ, Νατάλια Μάλαγα, η οποία έλεγε: «Μην περιμένετε μέχρι να παρενοχλήσουν τη μητέρα σας, για να αρχίσετε να σέβεστε τις γυναίκες».

Πάντως, το μέγεθος του προβλήματος δεν γίνεται αντιληπτό μόνο από τις αντιδράσεις και τη διαχρονική επιτυχία του βίντεο. Βάσει μελέτης του πανεπιστημίου Cayetano Heredia στο Περού, το 55% των ανθρώπων στη Λίμα θεωρούν ότι η κοινωνία του Περού είναι σεξιστική, ακόμα και έτσι όμως, μόνο το 3% των ανδρών αυτοπροσδιορίζονται ως σεξιστές.

Στα παραπάνω μπορεί κανείς να βρει και την απάντηση γιατί το συγκεκριμένο βίντεο γίνεται viral -σαν να γυρίστηκε χθες- κάθε τρεις και λίγο και μέσα σε διάρκεια περίπου 7 χρόνων…

@turannn20##duet with @justus1014 Remember, it’s like boomerang, comes back to your family! ##goviral ##fyp ##perte ##boredinthehouse ##summer2021vibes ##fürdich♬ original sound – Kris

@junebug87828##duet with @justus1014♬ original sound – Kris

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια