in ,

Marilyn Loden: Πέθανε η φεμινίστρια στην οποία χρωστάμε τον όρο “γυάλινη οροφή”

Ήταν δραστήρια μέχρι τέλους, ενώ εκείνη η κουβέντα που ξεστόμισε το 1978 έμελλε να γίνει από τις επιδραστικότερες του φεμινισμού

Ήταν δραστήρια μέχρι τέλους, ενώ εκείνη η κουβέντα που ξεστόμισε το 1978 έμελλε να γίνει από τις επιδραστικότερες του φεμινισμού ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

mlll

Η γυναίκα που πρώτη ξεστόμισε τον φεμινιστικό όρο “γυάλινη οροφή” ως έναν τρόπο ενθάρρυνσης των γυναικών στον εργασιακό χώρο, πέθανε από καρκίνο.

Η Marilyn Loden πέθανε σε ηλικία 76 ετών στις 6 Αυγούστου μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο του πνεύμονα – ωστόσο η είδηση του θανάτου της άρχισε να φιλοξενείται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του εξωτερικού με καθυστέρηση ενός ολόκληρου μήνα.

Όπως και να ‘χει το έργο της για την υποστήριξη των γυναικών, αλλά και της διαφορετικότητας στον εργασιακό χώρο και η εκστρατεία ενθάρρυνσης για γυναικεία ηγεσία στις επιχειρήσεις και εν γένει στον εργασιακό χώρο παραμένει.

Στη Loden μεταξύ άλλων χρωστάμε τον περίφημο όρο της “γυάλινης οροφής”, ο οποίος “κατοχυρώθηκε” μετά την απροσδόκητη εμφάνιση της Loden σε ένα πάνελ στο συνέδριο της Συμμαχίας Γυναικείας Δράσης στη Νέα Υόρκη το 1978. Η Loden, που εργαζόταν στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού της AT&T, δεν επρόκειτο να μιλήσει, αλλά της ζητήθηκε να αντικαταστήσει μια συνάδελφό της.

ml 1

‘Ελπίζω ότι αν αυτή η φράση ζήσει περισσότερο από εμένα, στο μέλλον θα είναι μία παρωχημένηφράση’, είχε δηλώσει παλαιότερα η Loden στην Washington Post, εννοώντας ότι ήλπιζε στο μέλλον να μην υπάρχει “γυάλινη οροφή” για τις γυναίκες στο εργασιακό πεδίο (φευ).

‘Οι άνθρωποι θα λένε: ‘Υπήρξε μια εποχή που υπήρχε γυάλινη οροφή’, είχε συμπληρώσει.

Εκείνη την εποχή, η Loden δήλωσε ότι δεν σκέφτηκε πολύ τις λέξεις που της ήρθαν ενώ μιλούσε στην ομάδα των γυναικών, αλλά αργότερα βομβαρδίστηκε από φεμινίστριες που ήθελαν να συνομιλήσουν μαζί της.

“Για να είμαι ειλικρινής μαζί σας, δεν πίστευα ότι ήταν κάτι το σπουδαίο’, είχε πει. ‘Μου φάνηκε λογικό εκείνη τη στιγμή”.

Η φράση της Loden “γυάλινη οροφή” έχει αποκτήσει παγκόσμια απήχηση και αντιμετωπίστηκε ακόμη και από Αμερικανούς νομοθέτες το 1991. Οι νομοθέτες δημιούργησαν την Επιτροπή “Γυάλινη οροφή” για να βοηθήσουν στην εξάλειψη των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες για να επιτύχουν την ανέλιξη στο εργατικό δυναμικό και να αυξήσουν τις ευκαιρίες.

Οι νομοθέτες, συμπεριλαμβανομένης της Χίλαρι Κλίντον, χρησιμοποίησαν συνεχώς τη φάση. Η Κλίντον τη χρησιμοποίησε ακόμη και το 2008, αφού έχασε την προεδρική κούρσα από τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

“Αν και δεν καταφέραμε να σπάσουμε αυτή τη φορά την υψηλότερη, πιο σκληρή γυάλινη οροφή. Χάρη σε όλους εσάς, έχει περίπου 18 εκατομμύρια ρωγμές”, είχε πει τότε η Κλίντον.

Για την ιστορία, η Λόντεν εκτός από ακτιβίστρια του φεμινισμού ήταν και συγγραφέας και έγραψε πολλά βιβλία για τη γυναικεία ηγεσία που εξηγούσαν το πώς οι γυναίκες μπορούν να διαπρέψουν στην καριέρα τους και να οδηγηθούν προς ‘ορατούς ηγετικούς ρόλους”

Το πρώτο της βιβλίο ήταν το “Feminine Leadership, or How to Succeed in Business Without Being One of the Boys” (Γυναικεία ηγεσία ή πώς να πετύχετε στις επιχειρήσεις χωρίς να είστε ένα από τα αγόρια). Η Loden δημοσίευσε το βιβλίο το 1985, ενώ ακολούθησαν πολλά άλλα που επικεντρώνονταν στη διαφορετικότητα στον χώρο εργασίας.

“Είναι αλήθεια ότι οι γυναίκες έμοιαζαν να μην μπορούν να ανέβουν την κλίμακα της καριέρας πέρα από το χαμηλότερο σκαλί της μεσαίας διοίκησης, αλλά υποστήριζα ότι η “αόρατη γυάλινη οροφή” – τα εμπόδια στην ανέλιξη ήταν πολιτισμικά, όχι προσωπικά”, είχε υποστηρίξει η Loden σε ένα σχόλιο για το BBC News το 2017.

Η φεμινίστρια μίλησε ανοιχτά για τους δικούς της αγώνες στον εργασιακό χώρο ως γυναίκα τη δεκαετία του 1970 και του 1980, ανακαλώντας στη μνήμη της τη δουλειά της στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και την έλλειψη νόμων για την προστασία των γυναικών από την παρενόχληση στο χώρο εργασίας.

“Ήμουν μια έμπειρη επαγγελματίας του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού στη βιομηχανία τηλεπικοινωνιών, κι όμως μου έλεγε συχνά το αρσενικό αφεντικό μου να “χαμογελάω περισσότερο”. Είχε σκοπό να σχολιάζει την εμφάνισή μου κυριολεκτικά σε κάθε συνάντηση μας στη δουλειά. Στην περίπτωση που υπήρχαν περισσότερες από μία γυναίκες μάνατζερ σε μια συνάντηση, συνήθως γίνονταν σχόλια αν οι δύο κάθονταν μαζί.

62130645 11186375 image a 11 166

Σε αρκετές περιπτώσεις, μου έλεγε ότι η προώθηση των γυναικών στη μεσαία διοίκηση “υποβαθμίζει τη σημασία” αυτών των θέσεων/ Μια φορά μου είπαν ότι, παρά την καλύτερη επίδοσή μου, μια προαγωγή που ήλπιζα να πάρω θα πήγαινε σε έναν άνδρα συνάδελφό μου. Ο λόγος που μου δόθηκε ήταν ότι ήταν “οικογενειάρχης” – ότι ήταν ο κύριος βιοπαλαιστής και έτσι χρειαζόταν τα χρήματα περισσότερο από εμένα”, είχε αποκαλύψει η Loden.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από περίπου 10 χρόνια, η Loden είχε κατηγορήσει τη Sheryl Sandberg του Facebook ότι μέσω άρθρου της επέρριπτε ευθύνες στις γυναίκες για την αποτυχία τους να “προοδεύσουν” στον εργασιακό χώρο.

“Η κ. Sandberg ήταν τυχερή που δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσει διακρίσεις λόγω φύλου στην καριέρα της”, έγραψε η Loden σε μια επιστολή προς τον συντάκτη των New York Times που είχε φιλοξενήσει το άρθρο της COO του Facebook.

“Ενώ τα επιτεύγματά της είναι αξιοθαύμαστα, εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει τη γυναικεία εξαίρεση και όχι τον κανόνα στον αμερικανικό εργασιακό χώρο”.

Και για το MeToo είχε διατυπώσει την άποψή της η ιστορική φεμινίστρια.

“Όταν διαβάζω για το #MeToo και το είδος του κύματος των ανθρώπων που αναγνωρίζουν τι συμβαίνει, μου κάνει εντύπωση ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλος φόβος για την αμφισβήτηση του status quo”, δήλωσε η Loden στην Washington Post το 2018.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια