in

Για πρώτη φορά στις ΗΠΑ παραπέμπεται σε δίκη γιατρός που πραγματοποιούσε κλειτοριδεκτομές

Ένα από τα πλέον γνωστά θύματα της αίρεσης, η 39χρονη σήμερα Mariya Taher, σχολιάζει την εξέλιξη με επιφύλαξη

Ένα από τα πλέον γνωστά θύματα της αίρεσης, η 39χρονη σήμερα Mariya Taher, σχολιάζει την εξέλιξη με επιφύλαξη ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

MariyaTaher1
Η Mariya Taher

Northville – H δρ. Jumana Nagarwala είναι κατά πάσα πιθανότητα η μόνη γιατρός που παραπέμπεται σε δίκη με την κατηγορία ότι του κατά παραγγελία ακρωτηριασμού γυναικείων γεννητικών οργάνων σε ανήλικα κορίτσια στις ΗΠΑ. Η αποκάλυψη έγινε από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς των ΗΠΑ την Πέμπτη, ενώ πιθανολογείται ότι η γιατρός είναι μόνο ένα από τα μέλη πολυάριθμου κυκλώματος που πληρώνονται αδρά για τέτοιες “επεμβάσεις”.

Όπως έγινε γνωστό, η Nagarwala ήταν ανήκε σε μυστικό δίκτυο γιατρών που συνεργάζονται με μία ινδική αίρεση, η οποία κατακρεουργούσε κορίτσια σε όλη τη χώρα για χρόνια, ως μέρος μιας θρησκευτικής υποχρέωσης και πολιτισμικής παράδοσης που ακολουθείται εδώ και χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας την προηγούμενη εβδομάδα, αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά ότι γυναίκες γιατροί στην Καλιφόρνια και το Ιλινόις προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στη μικρή ινδική μουσουλμανική αίρεση, γνωστή ως Dawoodi Bohras.

Έγινε επίσης γνωστό ότι η Nagarwala – η κύρια κατηγορούμενη σε αυτή την ιστορική υπόθεση ακρωτηριασμού γυναικείων γεννητικών οργάνων του Ντιτρόιτ – είχε ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον για να προχωρήσει στον ακρωτηριασμό πέντε ανήλικων κοριτσιών στην περιοχή.

Η δημοσιότητα που πήρε η υπόθεση, έφερε στο φως μια άλλη παλαιότερη, ίσως του πιο γνωστού θύματος της αίρεσης, της Mariya Taher, 39 ετών σήμερα, η οποία είχε αποκαλύψει τη συγκλονιστική ιστορία της, σπάζοντας τον κύκλο σιωπής που σκέπαζε το αποτρόπαιο έθιμο.

 Στην ηλικία των 7, η μητέρα και η θεία της την υπέβαλαν σε κλειτοριδεκτομή. Ως μέλη της κοινότητας  Bohra στην Ινδία ήθελαν να τηρήσουν το έθιμο και μέσω αυτής της βάναυσης πρακτικής να κρατήσουν «αγνή» και αυτή τη γυναίκα της οικογένειας…

«Θυμάμαι να κλαίω, επειδή πονούσα φριχτά. Με κόβανε ζωντανή, αλλά δεν μπορούσα να καταλάβω τι ακριβώς συμβαίνει. Θυμάμαι επίσης ότι η μητέρα μου για να με παρηγορήσει μου έδωσε ένα αναψυκτικό», εξηγεί η δραστήρια ακτιβίστρια. Γιατί μπορεί τα Ηνωμένα Έθνη να καταδικάζουν αυτή την πρακτική, μπορεί σε άλλες χώρες η κλειτοριδεκτομή να απαγορεύεται δια νόμου, ωστόσο, σε αρκετά σημεία της Ινδίας εξακολουθεί να εφαρμόζεται, καταστρέφοντας την ψυχή και το σώμα εκατομμυρίων γυναικών.

Η Taher είναι συνιδρύτρια της κυβερνητικής οργάνωσης “Sahiyo”, η οποία παρακινεί γυναίκες απ’ όλο τον κόσμο που υπέστησαν αυτή τη βαρβαρότητα να πουν την ιστορία τους, να τη γράψουν, να μιλήσουν ανοιχτά. Όπως εξηγεί, πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο, κάτι τόσο τρομακτικό παύει να είναι ιδιωτικό ζήτημα, έρχεται στο φως και αναγκάζει τους ανθρώπους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

«Αυτό που συμβαίνει είναι παρανοϊκό. Οι χειρισμοί του Κογκρέσου και των δικαστικών αρχών τα προηγούμενα χρόνια δυστυχώς ενίσχυσαν την πεποίθηση των μελών της αίρεσης ότι πρέπει να συνεχίσουν την παράδοση. Πρόκειται για καθαρή παραβίαση των σωμάτων ανθρώπων, για τη βία, τη φρίκη ενός εθίμου», εξήγησε η Taher, η οποία επισήμανε ότι αυτή είναι η χειρότερη μορφή έμφυλης βίας, που στιγματίζει το θύμα από την παιδική του ηλικία μέχρι το τέλος της ζωής του.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια