Αγαπητή «Α, μπα»: Να αρχίσω να φοβάμαι μην με χωρίσει και με διώξει κι από τη δουλειά;

Τώρα στα 50 μας;

με αφορμή τα σχόλια της ερώτησης αυτής θέλω να εκφράσω έναν προβληματισμό. με τον σύζυγο αποφασίσαμε απο κοινού να κάνω πίσω στα επαγγελμάτικά μου (ο κλάδος μου άλλωστε περνάει μεγάλη κρίση) και να στηρίξω το σπίτι όσο αυτός παλεύει για την επιχείρηση. ήταν μια κοινή και λογική απόφαση αφού τα δικά μου λεφτά ίσα θα έφταναν για νταντά και τα δικά του μας ζουν παραπάνω απο καλά. η επιχείρηση λοιπόν πάει καλά, τα παιδιά μεγαλώνουν και εγώ σκέφτομαι σοβαρά να μη ψάξω δουλειά στον τομέα μου αλλά να βοηθήσω τον άντρα μου, δηλ.να απορροφηθώ στην επιχείρηση. και εδώ έρχομαι να πω πως ειλικρινά το μόνο που με κρατάει είναι αυτά τα υποτιμητικά σχόλια περί εξάρτησης, έτοιμων καταστάσεων, βολέματος, διαζυγίου κτλ. Να φοβηθώ μη με χωρίσει και με διώξει και απο τη δουλειά στα 50 μας? πως θα πορευτώ μαζί του, πως να είμαστε οικογένεια αν σκέφοτμαι έτσι?

– τζένη

 

Αξιολόγηση κινδύνου λέγεται. Ζήτημα πιθανοτήτων είναι, την αξιολόγηση για την δική σου ζωή με τις δικές σου περιστάσεις, εσύ θα την κάνεις (και μόνο εσύ μπορείς, φυσικά).

Υποτιμητικά σχόλια για την απόφαση σου να δουλέψεις, να μην δουλέψεις, να δουλέψεις εδώ ή εκεί, να δουλέψεις πολύ ή λίγο ή μέτρια, θ’ ακούσεις ό,τι κι αν κάνεις, επειδή είσαι γυναίκα με παιδιά, κι επειδή είσαι γυναίκα σκέτο. Μην παίρνεις αποφάσεις για τη ζωή σου σύμφωνα με το πώς θα ακούσεις τα λιγότερα σχόλια.

Άλλο τα υποτιμητικά σχόλια, και άλλο η προειδοποίηση, όμως. Η εξάρτηση και το διαζύγιο είναι προειδοποιήσεις.

Ο λόγος για να δουλέψεις ενώ τα λεφτά σου φτάνουν μόνο για νταντά είναι για να έχεις δουλειά παγιωμένη όταν δεν χρειάζεται πια η νταντά, αλλιώς η επάνοδος μπορεί να είναι πολύ δύσκολη. Κοινή απόφαση μπορεί να ήταν η δική σας, λογική, ναι, αλλά δεν είναι η μόνη λογική απόφαση. Υπάρχουν κι άλλες, εξίσου λογικές.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

31 points
Upvote Downvote

26
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
19 Θέματα σχολίων
7 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
22 Συντάκτες σχολίων
Κεραμιδί ΚεραμιδόγαταTropiqueΜάνα Κουράγιο Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μάνα Κουράγιο
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Όταν ήμουν νιόπαντρη και μες στα μέλια, ο άντρας μου γύρισε κάποια στιγμή και μου είπε το εξής: Μη δεχτείς ποτέ ομηρία από κανέναν. Να μη σε κρατάει κανείς με τίποτα. Ούτε με ένα μυστικό που θα τρέμεις μην αποκαλυφθεί, ούτε με υποχρεωτικές φιλίες με σκοπό μελλοντική εξυπηρέτηση, ούτε με οικονομική εξάρτηση από κανέναν, ούτε καν από μένα. Γιατί εγώ μπορεί μια μέρα να χάσω το μυαλό μου και στα 60 να αρχίσω να κυνηγάω εικοσιπεντάχρονες. Εννοείται ότι έπεσα να πεθάνω. Γιατί μου τα λέει αυτά, δε μ’ αγαπάει αρκετά, θα με χωρίσει κτλ. Δεκαπέντε χρόνια μετά, δεν έχει περάσει… Διαβάστε περισσότερα »

Κοσμική Νεράιδα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Πολλη αυτοπεποίθηση έχει κ άντρας σου να πιστεύει ότι στα 60 του αν κυνηγήσει 25χρονες,εκείνες θα του κάτσουν.εκτος κι αν έχει λεφτά.αυτος δεν φοβάται ότι θα τον παρατήσεις για κάποιον μικρότερο;

Lou
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Κοσμική Νεράιδα, στη συγκεκριμένη περίπτωση νομίζω ότι ο σύζυγος χρησιμοποίησε ένα υπερβολικό σχήμα λόγου, για να πείσει τη Μάνα Κουράγιο πόσο σημαντική είναι η ανεξαρτησία της. Γύρω μας έχουμε άπειρα παραδείγματα που η οικονομική εξάρτηση έφερε τη γυναίκα και τα παιδιά της σε δεινή θέση.

Μάνα Κουράγιο
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Αν δεν ήμουν οικονομικά ανεξάρτητη θα ήμουν ίσως στην τραγική θέση να ανέχομαι το κέρατο και να κρατάω το στόμα μου κλειστό. Αυτό μου έλεγε ο άνθρωπος όχι ότι θα με παρατήσει ντε και καλά! (Του μένουν ωστόσο 7 χρόνια μέχρι τα 60. Ας έχω το νου μου 😛)

mm
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Ξέρεις, το πρόβλημα με τις 50ρες που μένουν χωρισμένες χωρίς δουλειά, δεν είναι μόνο η ηλικία είναι ότι έχουν κοπεί και από τον «εργασιακό» κύκλο. Εγώ πχ που δουλεύω σε ένα μικρό γραφείο με λίγες επαφές με τον έξω κόσμο, αν γίνει κάτι και χάσω την δουλειά μου, έχω 5-10 τηλέφωνα συνεργατών να πάρω και να πω, ξέρετε δεν έχω δουλειά, αν ακούσετε κάτι παρακαλώ να μου το πείτε. Και αυτοί οι άνθρωποι με έχουν δει να δουλεύω, ξέρουν να με συστήσουν κάπου. Αν είχα περάσει 30 χρόνια κλεισμένη σπίτι που θα ζητούσα δουλειά; Άντε μόνο στο σουπερμάρκετ και στον… Διαβάστε περισσότερα »

Lou
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Στη συνέντευξη για δουλειά παίζει ρόλο δυστυχώς και η ηλικία.

bella ciao
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Επίσης, γιατί τα λεφτά της νταντας πρέπει ΠΑΝΤΑ να αφαιρούνται από το εισόδημα της γυναίκας και όχι από το οικογενειακό, για να αποφασίσει ένα ζευγάρι αν πρέπει να προσλάβει ή οχι; Ξέρω γιατί, αλλά εκνευρίζομαι!!

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Ευχαριστώ γι αυτό.

Εύα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Advocate

Πολύ σωστό point! Και: αυθόρμητα ειπωμένο το “τα χρήματα που θα πάρω αρκούν μόνο για να καλύψουν το έξοδο της νταντάς” θα το ακούσουμε μόνο από γυναίκες, ενώ θα μπορούσαμε πχ. να λέμε “τα χρήματα που θα πάρω αρκούν μόνο για να καλύψουν τους λογαριασμούς/ τα τρόφιμα/ το ρουχισμό της οικογένειας”.

Tropique
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Οχι δεν εννοεί αυτό. Δίνει τάξη μεγέθους μισθού για συγκριση και λέει πως όσα λεφτά μπαίνουν με το μισθο θα βγαίνουν από την οικογένεια για τη νταντά, ενώ αν καθήσει σπίτι αυτά δε θα ξοδεύονται. Δε λέει ότι θα τα δίνω εγώ. Eπί του ζουμιού της υπόθεσης, έχω να πω πώς αν δεν έχεις άλλη πηγή εισοδήματος εκτός της δουλειάς σου (κάποιο σχετικά καλό ενοίκιο πχ) καλό είναι να μην αφήσεις τη δουλειά. Αν σ’ αρέσει η δουλειά στο γραφείο του άντρα σου πιο πολύ από την παρούσα δουλειά, τότε να πας, αλλά όπως λένε όλοι οι σχολιαστές, με κανονική… Διαβάστε περισσότερα »

Cycling in the rain
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Εμένα η παγιωμένη άποψη μου είναι ότι η γυναίκα πρέπει να δουλέυει ακόμα και αν φτάνουν μόνο για τη νταντά. Τα παιδιά μεγαλώνουν και οι ισορροπίες αλλάζουν άρδην .
Επίσης, όταν είσαι ανεξάρτητη από τον άντρα σου μπορείς να αντιμετωπισεις με θάρρος και τις δικές του αλλά και τις δικές σου επιλογές.

Kanella
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Kanella

Η εκτός σπιτιού εργασία δεν δίνει μόνο εισόδημα. Έχει πολλά οφέλη, αλλά και δυσκολίες φυσικά, όπως οτιδήποτε κάνουμε. Αλλά είτε με είτε χωρίς εργασία, το σημαντικό είναι να έχουμε όλοι: εισόδημα, ασφάλεια, σύνταξη και κάποιες αποταμιεύσεις. Επομένως είναι ίσως ΟΚ να εργάζεσαι κανονικά σε μια οικογενειακή επιχείρηση (επίσημα, με μισθό, ένσημα, ή με μερίδιο στα κέρδη), αλλά όχι απλά να “βοηθάς”. Χρειάζεται κατοχύρωση κι όχι απλά αγνά αισθήματα κι εμπιστοσύνη. Επίσης έτσι όπως τα λες, είναι σαν να έχεις “σωστή” οικογένεια μόνο αν δείξεις τυφλή εμπιστοσύνη, ή όταν πορευτείς σε όλα από κοινού με το σύζυγο, ενώ η ανεξαρτησία είναι… Διαβάστε περισσότερα »

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Εγώ θα πρότεινα αν αποφασίσεις να απορροφηθείς στην επιχείριση του άντρα σου να το κάνεις τελείως νόμιμα (με κανονική πρόσληψη) έτσι ώστε ότι και στραβή και να γίνει να έχεις τα ένσημά σου. Άλλωστε σε οποιαδήποτε δουλειά διατρέχεις κίνδυνο απόλυσης, τουλάχιστον να έχεις εξασφαλίσει τα βασικά. Και μη σε τουμπάρει με σχόλια “τζάμπα εισφορές”, “δε συμφέρει” κτλ, γιατί ξέρω περιπτώσεις που κάηκαν από τέτοια μαύρη εργασία.

Εύα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Advocate

Εγώ πάλι θα επικαλεστώ τον compact αξιόπιστο οδηγό ζωής -Everybody is free (to wear sunscreen): “Don’t expect anyone else to support you Maybe you have a trust fund Maybe you have a wealthy spouse But you never know when either one might run out” Πρόσφατα ήρθα σε αντίστοιχο δίλημμα, αφού αποφάσισα να ακολουθήσω το σύντροφό μου στο νέο τόπο εργασίας του, το οποίο για εμένα συνεπάγεται ότι θα πάρω άδεια άνευ αποδοχών και θα ψάξω κάτι καινούργιο εκεί. Εκείνος επέμενε πως δε χρειάζεται να δουλέψω (η νέα του θέση σημαίνει και ένα αρκετά καλό οικονομικό ποσό). Όμως, έχοντας ζήσει το… Διαβάστε περισσότερα »

Ladida
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Δεν είναι μόνο το θέμα του ρίσκου οπως το θετεις, ότι μπορει να σε χωρίσει ο αντρας σου στα 50 και να μείνεις στο δρόμο. Μπορεί σε μερικά χρόνια εσυ για οποιοδήποτε λόγο να θες να χωρίσεις και να μη μπορείς επειδή δεν είσαι οικονομικά ανεξάρτητη. Έπειτα, ακόμα κι αν οκά πάνε καλά μεταξύ σας, η επιχείρηση μπορεί να αντιμετωπίσει καποιο πρόβλημα, καλό δεν είναι να μην έχετε στηριχθεί και οι δυο εκεί οικονομικά;

Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Τα 50 είναι δηλαδή μαξιλαράκι; Αν το φτάσεις δεν υπάρχει περίπτωση να πέσεις από εκεί;
Τα υπόλοιπα είναι μόνο για τους άλλους, μεχρι να συμβούν σε μας.
Η φράση “έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου” δεν είναι τόσο ακραία τραγική αν έχεις μια δουλειά δική σου.

Open S
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Τα χρήματα που βγάζεις τώρα σου φτάνουν μόνο για την νταντά. Τώρα. Γιατί όμως να αποκλίσεις το γεγονός ότι μπορεί σε 2-3 ή και πέντε χρόνια μέσα από αυτήν την δουλειά να έχει προκύψει κάτι πολύ πιο κερδοφόρο; Μια άλλη πρόταση, μια εξωτερική συνεργασία, γνωριμίες που θα σε οδηγήσουν σε πιο επικερδείς καταστάσεις; Γιατί στην εξίσωση που έστειλες δεν υπάρχει καθόλου το ενδεχόμενο της εξέλιξής σου οικονομικά (αλλά και σε όλους τους άλλους τομείς που προκύπτουν από την κίνηση εκτός σπιτιού.) Επίσης έχεις δοκιμάσει αυτήν την σχέση-γάμο χωρίς να εργάζεσαι σε δικό σου αντικείμενο; Το να συναντιέσαι με τον σύντροφό… Διαβάστε περισσότερα »