Αγαπητή «Α, μπα»: Νιώθω πιο πολύ σαν ψυχολόγος παρά σαν φίλη του

Τι εισαγωγή να κάνω για να τον ξεκόψω με ωραίο τρόπο;

Αγαπητή Α,μπα και σχολιαστές καλησπέρα. Ας μπω κατευθείαν στο ψητό. Κάνω παρέα με ένα παιδί από τη σχολή μου, κοντά στα 5 χρόνια φιλίας δηλαδή και έχουμε και οι 2 την ίδια ηλικία (23). Αυτός έχει περάσει δύσκολα παιδικά χρόνια όσον αφορά το οικογενειακό του περιβάλλον και είμαι από τα λίγα άτομα που το έχει εκμυστηρευτεί, όπως και το γεγονός ότι επισκέπτεται ψυχολόγο. Γενικά όποτε έχει κάποιο πρόβλημα προσπαθώ να τον βοηθάω, είτε έχει να κάνει με τη σχολή, είτε με πιο προσωπικά ζητήματα (ακόμα και για πράγματα που μάλλον δε θα ήθελα/έπρεπε να ξέρω). Τελευταία νιώθω όμως ότι εν τέλη μάλλον με βλέπει σαν σάκο του μποξ που τον χρησιμοποιεί μόνο όταν με χρειάζεται. Πολλές φορές ας πούμε όταν θα μου περιγράφει μια διαφωνία που είχε με κάποιο φίλο του και εγώ δεν περνώ το μέρος του, εξηγώντας παράλληλα τους λόγους που το κάνω, θα με διακόψει με ένα υποτιμητικό βλέμμα και θα αλλάξει θέμα. Ή κάτι άλλο που συμβαίνει συχνά είναι να υποτιμάει τον χρόνο μου (πιστεύει ότι είμαι συνεχώς 100% διαθέσιμη για να βγούμε για καφέ και να μιλάμε με τις ώρες -περισσότερο κουτσομπολιό και θέματα της σχολής παρά ουσιαστικά σημαντικά θέματα). Και επίσης όταν προσπαθώ να μοιραστώ μαζί του ένα δικό μου πρόβλημα συνέχεια το υποβιβάζει και αλλάζει γρήγορα θέμα, σαν να μην αξίζει καν να ασχοληθεί γιατί όπως το βλέπει αυτός κανενός τα προβλήματα δεν είναι τόσο σημαντικά όσο τα δικά του. Το θέμα μου είναι πως μέσα σε όλα τα άλλα μου βγάζει και κάποια vibes σεξισμού και γενικώς δεν νιώθω άνετα πλέον να κάνω παρέα μαζί του. Και συνήθως δεν έχω πρόβλημα με το να βγάζω άτομα από τη ζωή μου, απλά κόβω την επικοινωνία και ησυχάζω. Πολύ σπάνια θα πρέπει να αντιμετωπίσω face to face κάποιον και να του πω τους λόγους που θέλω να ξεκόψω, και στην περίπτωση αυτή δεν μπορώ να το αποφύγω, διότι και στη σχολή θα βλεπόμαστε σχεδόν καθημερινά, και επιπλέον με θεωρεί από τους πολύ κοντινούς του ανθρώπους και δεν θα περιμένει με τίποτα από μένα τέτοια στάση. Οπότε η ερώτηση μου είναι τι είδους εισαγωγή μπορώ να κάνω; Δεν εννοώ να του χρυσώσω και το χάπι, αλλά να ξεκινήσω την κουβέντα με τη φράση <> μου φαίνεται πολύ harsh. Και δυστυχώς να προσπαθήσω να τα συζητήσω όλα αυτά μαζί του είναι απίθανο, διότι μπαίνει κατευθείαν στην άμυνα και κοιτάει να δικαιολογηθεί ή να κατηγορήσει πρώτος πριν τον προλάβει ο συνομιλητής του. Δεν ξέρω… μπορεί και να είμαι υπερβολική και κακιά, και καταλαβαίνω ότι ένα άτομο όπως αυτός χρειάζεται φίλους να του συμπαραστέκονται, αλλά πλέον νιώθω σαν δεύτερη ψυχολόγος του παρά σαν φίλη του.

Έχουμε και εμείς προβλήματα…

Η ερώτηση σου είναι τι εισαγωγή να κάνεις;

Δε νομίζω ότι είναι αυτό που θα καθορίσει το αποτέλεσμα. Δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να είσαι ειλικρινής, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τα συναισθήματα του άλλου.

Μου φαίνεται ότι σε αυτή τη σχέση αυτός που χρειάζεται την προστασία είσαι εσύ, οπότε χαίρομαι που αποφάσισες να προστατέψεις τον εαυτό σου.

Όλοι χρειάζονται φίλους που τους συμπαραστέκονται. Αυτό περιλαμβάνει κι εσένα την ίδια. Αν κάποιος αποφασίσει να σου εκμυστηρευτεί προσωπικά του ζητήματα, είναι δικό του θέμα. Δεν υποχρεώνει εσένα σε φιλία ή σε άλλου είδους σχέση με αυτόν τον τρόπο. Μπορείς να κρατήσεις τα μυστικά του, να τα σεβαστείς, να τα ακούσεις, αλλά δεν είσαι υποχρεωμένη να ανταποδώσεις την εμπιστοσύνη ή την εγγύτητα.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

39 points
Upvote Downvote

10
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
10 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
10 Συντάκτες σχολίων
dreammakerSailorMoon86papiaMafaldaKatfisakis Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις την τακτική του fade out. Σταδιακά θα είσαι όλο και λιγότερο διαθέσιμη, δε θα μπορείς γιατί κάτι έχεις να κάνεις, δε θα παίρνεις εσύ τηλέφωνο και αν παίρνει αυτός θα τον κόβεις γρήγορα λέγοντας κάποια δικαιολογία κτλ. Επίσης μπορείς να του κάνεις το ίδιο, να του λες τα δικά σου διακόπτοντας τον συνέχεια , σε αυτόν γιατί πιανει;

Διαλεχτή Κιούση
Μέλος
Δημιουργός Εικόνων
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

Από τη στιγμή που σε κουράζει κράτα μια απόσταση.
Νομίζω ότι θεωρεί ότι είσαι πάντα διαθέσιμη γι αυτόν γιατί είσαι .

Pianist
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Η πρώην κολλητή μου ήταν έτσι ακριβώς. Και λέω πρώην φυσικά γιατί όταν χώριζε με τον φίλο της (ναι ναι γινόταν συχνά), το θεωρούσε δεδομένο ότι έπρεπε να το ζήσω κι εγώ μαζί της και με αυτό εννοώ ότι το ζούσα σαν να χώριζα εγώ. Δε σεβόταν τον χρόνο μου, το διάβασμά μου, τις σπουδές μου, τα δικά μου προβλήματα.. Μέχρι που μετά από έναν χωρισμό τους (για πολλοστή φορά) είπα τέρμα. Να σου σταθώ, να σε ακούσω, να σε συμβουλέψω όσο θέλεις αλλά δε γίνεται αυτό να είναι μονόπλευρο. Ένιωθα σαν να είχα αναλάβει το ρόλο του ψυχολόγου και… Διαβάστε περισσότερα »

Χορτοφάγος Καρχαρίας
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

Βασικά, δεν έχω καταλάβει, γιατί είναι εμπόδιο να ξεκόψετε το ότι θα βλέπεστε κάθε μέρα. Θα κόβεις κάθε μέρα όλο και περισσότερο. Μια θα έχεις μια δουλειά, μια θα πρέπει να πας το σκύλο της αγαπημένης σου γειτόνισσας βόλτα, μια θα σε έχει επισκεφτεί ο ξάδερφός σου από την Αυστραλία. Κάποια στιγμή θα πάρει το μήνυμα…

Στην προκειμένη περίπτωση: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2040471072729962&id=697514977025585

Kritikothessalonikia
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Κοψε λάσπη αγαπητή γραφουσα και γρήγορα! Μπορείς να γίνεις δυσάρεστη άνετα, γίνεσαι ήδη δηλαδή για εκείνον, διότι το άτομο αυτό καταλαβαίνει ότι δεν συμφωνείς με την νοοτροπία του, μιας και δεν του δίνεις πάντα δίκιο όμως επιλέγει να έρχεται να σε ζαλίζει με τά θέματα του.. γιατί; γιατί εσένα; Θέλει απλά κάποιον, χωρίς παρεξήγηση δεν έχει να κάνει με το πόσο φοβερό άτομο είσαι, είναι απλά δικό του θέμα να έχει κάποιον για σάκο του μποξ! Ξεκόλλα από τίς ευγένειες και προστατέψου από τον αρνητισμο και την επίμονη εισβολη αυτή!

Mafalda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Δεν είσαι υπερβολική και κακιά επειδή δε θες να κάνεις παρέα μαζί του, όταν, μάλιστα, σου έχει δώσει πολύ καλούς λόγους. Στη θέση σου θα απομακρυνόμουν σταδιακά κι αν μου ζητούσε τα ρέστα θα του έλεγα την αλήθεια. Κι αυτό γιατί έχεις κάνει ήδη προσπάθεια να μιλήσεις. Μια άλλη λύση είναι να ξαναμιλήσεις λέγοντας ότι αυτή η φιλία σε καταπιέζει. Να ξέρεις ότι το να γίνεις δυσάρεστη δεν το γλιτώνεις, όπως και μάλλον δεν γλιτώνεις το να γίνει αυτός δυσάρεστος και να τσακωθείτε, αφού όπως λες το’χει συνήθειο να μπαίνει στην άμυνα. Ας τσακωθείτε. Βγάλε από το μυαλό σου ότι… Διαβάστε περισσότερα »

Katfisakis
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Katfisakis

Αυτό που πάντα φταίνε οι άλλοι γιατί είναι έτσι κι αλλιώς … Εσύ φταις που δεν έβαλες όρια στην σχέση σας από την αρχή και του έδινες περιθώριο να λέει ότι θέλει και να μην σε σέβεται όταν θες να πεις εσύ ότι θέλεις … Πες του ανοιχτά και ειλικρινά ότι μου έχεις πρήξει τα “τέτοια” και θέλω λίγο χρόνο μακριά σου .

SailorMoon86
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Στρουμφοδίνη μου έχει συμβεί με φίλη παλιά, ήμουν 2-3 χρόνια μεγαλύτερη από σενα τοτε.. Συνέχεια τα δικά της προβλήματα ήταν σημαντικά, μπορεί πχ να περνάγαμε ενα απόγευμα 2-3 ώρες μαζί, θα μιλούσαμε 10-15 λεπτά το πολύ για τα δικά μου και τον υπόλοιπο χρόνο για τα δικά της. Και δεν είχα πρόβλημα να συμπαραστέκομαι και να δίνω συμβουλές, αλλά ήταν τα ίδια προβλήματα και οι ίδιες ιστορίες ξανά και ξανά, δεν υιοθετούσε ποτέ καμία συμβουλή, όυτε μαθαινε από τα λάθη της. Και το κορυφαίο ήταν ότι ήταν 6 χρόνια μεγαλύτερη και είχα καταντήσει να της κάνω τη babysitter/ψυχολόγο. Οταν κάποια… Διαβάστε περισσότερα »

dreammaker
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

καμμια εχθρα και καμμια φιλια , δεν κραταει περισσοτερο απο τις συνθηκες που την επιβαλλουν

papia
Επισκέπτης
Συμμετέχων
papia

”και καταλαβαίνω ότι ένα άτομο όπως αυτός χρειάζεται φίλους να του συμπαραστέκονται”

Καταλαβαίνω την καλή πρόθεση, αλλά σκέψου οτι αν τον ξεκόψυν 10 άτομα για τον ίδιο λόγο, ίσως να κάνει τη σύνδεση οτι κάτι δεν κάνει καλά. Ίσα ίσα τον βοηθάς και κοιτάς τι θα σε κάνει χαρούμενη. Αν έμενες μαζί του απο οίκτο και θα καταπιεζόσουν και δε θα ερχόταν αντιμέτωπος με την πραγματικότητα.