Αγαπητή «Α, μπα»: Έχω δικαίωμα να πω στην κολλητή μου να πάει σε ψυχολόγο;

Δε τρώει ξηρούς καρπούς γιατί φοβάται ότι θα πνίγει. Δεν ακουμπάει άλλους ανθρώπους γιατί φοβάται τα μικρόβια

Έχω δικαίωμα να πω στη καλύτερη μου φίλη ότι πρέπει να πάει σε ψυχολόγο για να αντιμετωπίσει τα θέματα τα οποία τη δυσκολευουν στη καθημερινότητα της;; Δε τρώει ξηρούς καρπούς γιατί φοβάται ότι θα πνίγει. Δεν ακουμπάει αλλούς ανθρώπους γιατί φοβάται τα μικρόβια. Δε μπαίνει σε ασανσέρ γιατί φοβάτα μη μείνει μέσα. Δε μπορεί να πει όχι στις πωλήτριες και αγοράζει ο,τι της δώσουν. Είναι απίστευτα υπερκαταναλωτικη. ΑΠΊΣΤΕΥΤΑ. Όταν βγαίνουμε να φάμε ντρέπεται να μιλήσει και παραγγέλνω εγώ. Όταν παίρνουμε ντελιβερι σπίτι της ντρεπεται να πάει και πάω εγώ. Ε έλεος. Πήγα να της κάνω μια κουβέντα ότι όλα αυτά τη δυσκολευουν στη ζωή της αλλά δε καταλαβαίνει… Και όλα αυτά μου σπάνε τα νεύρα. Τι να κάνω; ΥΓ εγώ επισκέπτομαι ψυχολόγο γενικά γιατί με βοηθαει πολύ. Αν και τέτοια ψυχαναγκαστικά δεν έχω.. ευτυχώς.

Βοήθεια

Αν έχεις δικαίωμα; Εγώ το κάνω κάθε μέρα, και δεν είναι καν φίλοι μου όλοι αυτοί. 😊

Όταν κάποιος πονάει, έχεις δικαίωμα να του πεις να πάρει παυσίπονο; Ακριβώς το ίδιο είναι.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

63 points
Upvote Downvote

14
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
11 Θέματα σχολίων
3 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
13 Συντάκτες σχολίων
Granita LemonialphafemaleFelisMafalda Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Frida
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πρέπει να υποφέρει πολύ αυτό το κοριτσι.

Mafalda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Οι ψυχαναγκασμοι είναι πολύ βασανιστικοι γι’αυτον που τις έχει και κάπως μου ακούστηκε το “μου σπάνε τα νεύρα”. Επίσης, δεν είναι όλα αυτά που αναφέρεις ακριβως ψυχαναγκασμοι, κάποια είναι φοβίες, κάποια ανασφάλειες (αυτό που δε μπορεί να παραγγείλει, που είναι και το μόνο που καταλαβαίνω να σου σπάει τα νεύρα γιατί σε βάζει να κάνεις κάτι εσύ).

Βεβαίως μπορείς να της πεις να πάει σε ψυχολόγο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα σε ακούσει. Αν δε δέχεται καν ότι της δυσκολεύουν τη ζωή, τότε χλωμό να πάει. Εδώ όταν δεχόμαστε ότι κάτι μας δυσκολεύει και πάλι δεν πάμε.

mm
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Εγώ μπορώ να δεχτώ το «όλα αυτά μου σπάνε τα νεύρα». Όταν ζεις τον άλλον αρκετά, σου μεταφέρει και ένα μέρος του προβλήματος. Σιγά σιγά μπαίνεις και εσύ στο τριπάκι να τον «προστατεύσεις» και αρχίζεις να περιορίζεσαι για να μην τον φέρεις σε δύσκολη θέση π.χ. προσέχεις πάρα πολύ να μην τον ακουμπήσεις, προσέχεις να μην τον κάνεις να σκεφτεί ότι υπάρχει περίπτωση να είσαι άρρωστος, αυτοπεριορίζεσαι στις επιλογές για μια κοινή σας έξοδο. Προφανώς αυτός που βασανίζεται είναι η φίλη, αλλά ακόμα και να μην είχε καμία απολύτως επίπτωση πάνω στο άτομο που κάνει την ερώτηση, πάλι, είναι δύσκολο… Διαβάστε περισσότερα »

Mafalda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

mm, το ξανασκεφτομαι και έχεις πολύ δίκιο. Δεν ξέρω, μπορεί να μου έφταιξε το πώς είναι γραμμένο το κείμενο, ειδικά εκεί που λέει ότι ευτυχώς εκεινη δεν έχει ψυχαναγκασμους η το ότι έναν απ’τους ψυχαναγκασμους που αναφέρει τον έχω κι εγώ και μυγιαστηκα. Μετά, όμως, σκέφτομαι αντίστοιχα χαρακτηριστικά παλιού φιλικού μου προσώπου που κι εμένα με εκνευριζαν και έπαιξαν ρόλο στο να απομακρυνθώ. Οπότε, μπορώ να μπω και στις 2 θέσεις κατά κάποιο τρόπο.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Έχω άνθρωπο στο οικογενειακό περιβάλλον με τέτοια θέματα. Στην αρχή ξεκίνησε ανώδυνα, τουλάχιστον έτσι το έβλεπαν όλοι. Τώρα που η κατάσταση ξέφυγε έμαθα λεπτομέρειες που θεωρούνταν ανώδυνες και ήταν τρομερά καμπανάκια είκοσι χρόνια πριν αλλά κανείς δεν τα άκουσε. Αυτή τη στιγμή χ εικάζεται ψυχίατρο, όχι ψυχολόγο, και αρνείται να πάει. Πίστεψέ με, όσο αφήνει αυτήν την κατάσταση τόσο θα χειροτερεύει. Φυσικά και θα της πεις ότι χρειάζεται ειδικό. Ομως δυστυχώς δεν μπορείς να σώσεις έναν άνθρωπο που δε θέλει να σωθεί. Μπορείς να το πεις και να το ξαναπείς και μακάρι να σε ακούσει.

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Ακριβώς, Μήτση, ψυχίατρο χρείαζεται η κοπέλα αρχικά.

City
Μέλος
Συμμετέχων

Συνήθως ό,τι δεν φροντίζουμε, χειροτερεύει. Οι φοβίες και οι ψυχαναγκασμοί της κοπέλας μπορεί να πολλαπλασιαστούν με τον χρόνο, και θα είναι πολύ πιο δύσκολο να τις αντιμετωπίσει αργότερα. Είναι καλό να πάει τώρα σε ψυχολόγο. Αν δεν ξέρεις πως να της το προτείνεις χωρίς να διακινδυνεύσεις τη φιλία σας, γιατί δεν ζητάς συμβουλές από τον/την ψυχολόγο σου; (Εγώ προσωπικά θα έλεγα να της μιλήσεις για το πόσο ασφαλής αισθάνεσαι να μιλάς με ψυχολόγο και να βρίσκεις καθοδήγηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζεις… Πιστεύω ότι πολλοί αρνούνται να δουν ψυχολόγο γιατί φοβούνται ότι θα κριθούν).

Tawn Tawn
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Πες της το, αλλά νομίζω για να πάει όντως πρέπει να το έχει αποφασίσει η ίδια, εκείνη πρέπει να συνειδητοποιήσει πόσο την δυσκολεύουν οι φοβίες της καθημερινά. Αλλά εσύ αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να της παρουσιάσεις πόσο έχει βοηθήσει εσένα ο ψυχολόγος.

prince frog
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πόσους τέτοιους ανθρώπους έχω συναντήσει στη ζωή μου… η κολλητή μου στο σχολείο όταν έβλεπε άντρες από μακριά περνούσε στο απέναντι πεζοδρόμιο, μια γνωστή μου στο φροντιστήριο δεν αγκάλιαζε ποτέ ούτε φιλούσε σταυρωτά γιατί “εγώ δεν τα μπορώ αυτά”, φίλη μου δεν ανεβαίνει ούτε ακουμπάει σε λεωφορεία ούτε θέλει να την ακουμπάς αν έχεις λίγο λερωμένα ρούχα… πολλές οι φοβίες και οι καταναγκασμοί, πολλά τα αμαρτήματα των γονέων και πολλοί οι ψυχολόγοι. Οσες φορές και να το πεις αν δεν θελήσει η ίδια να τα δει ως προβλήματα δεν θα γίνει τίποτα. Προς το παρόν νομίζει πως έτσι προστατεύεται…

papia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Είναι καλό να της το προτείνεις, αλλά πες της το με ωραίο τρόπο. Πολλές φορές επειδή κάποιος είναι πιο μαζεμένος δε σημαίνει οτι δεν αντιλαμβάνεται πώς είναι η ζωή του και τι συμβαίνει γύρω του. Επειδή ήμουν κι εγώ σαν τη φίλη σου, απο τη μια θα χαιρόμουν που η φίλη μου με νοιάζεται και θέλει το καλό μου, απο την άλλη είναι λίγο απελπιστικό να ξέρεις πόση προσπάθεια κάνεις και να βρεθεί κάποιος να σου επισημάνει ξανά το θέμα. Και λογικά το να ντρέπεται να παραγγείλει μπορεί να είναι ψυχοφθόρο και για την ίδια. Δε νομίζω κανείς ποτέ που… Διαβάστε περισσότερα »

alphafemale
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ναι. κι εμενα αυτυχως που καποιος μου το ειπε.

Dina voudouri
Μέλος
Συμμετέχων

Από τη μεριά μου θα έλεγα πως ναι, έχεις το δικαίωμα να πεις στην καλύτερη σου φίλη ότι πρέπει να πάει σε ψυχολόγο. Χαίρομαι πολύ που αναφέρεις πώς πηγαίνεις και εσύ, και ακόμη πιο πολύ, που λες πως βοηθιέσαι πολύ. Αν κάτι σου σπάει τα νεύρα, αναζήτησε τρόπους για να νιώθεις πιο ήρεμη. Καμιά φορά είναι σαν άσκηση φαντασίας.

Felis
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί το σκέφτεσαι τόσο, η ουσία της -πραγματικής- φιλίας είναι αυτό: Να μιλάς όταν βλέπεις τον/την φίλο/η σου να βασανίζεται ή να έχει τελοσπάντων κάποιο πρόβλημα. Από αγάπη κι ενδιαφέρον θέλουμε οι φίλοι μας να μας λένε αυτό που οι άσχετοι θα προσπεράσουν. Φυσικά με έναν καλό τρόπο και χωρίς πίεση και απειλές, γιατί τελικά είναι δική της η ζωή και η απόφαση.