in

Αγαπητή «Α, μπα»: Είναι αυτό σεξισμός απέναντι στους άντρες φοιτητές;

Τις βραβεύουν επειδή είναι γυναίκες;

Αγαπημένη Α, μπα. Η μία από τις κολλητές μου κάνει διδακτορικό σε μυστηριώδη χώρα της υφηλίου. Με αφορμή την ημέρα της γυναίκας, το πανεπιστήμιο της θα βραβεύσει όλες τις ξένες διδακτορικές φοιτήτριες ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

51368c9cd9e517cfa3748a640bd8182a

Αγαπημένη Α, μπα. Η μία από τις κολλητές μου κάνει διδακτορικό σε μυστηριώδη χώρα της υφηλίου. Με αφορμή την ημέρα της γυναίκας, το πανεπιστήμιο της θα βραβεύσει όλες τις ξένες διδακτορικές φοιτήτριες. Φυσικά στο άκουσμα αυτού χάρηκα πάρα πολύ για τη κολλητή, γιατί αυτό που κάνει είναι αξιέπαινο λόγω της αφοσίωσης, της συνέπειας και της θέλησης που απαιτεί. Παρόλα αυτά, σε δεύτερη σκέψη αναρωτιέμαι δεν θεωρείται αυτό διαχωρισμός ανάμεσα στις φοιτήτριες που κατάγονται από αυτή τη χώρα; Δεν είναι σεξισμός για τους άντρες φοιτητές , είτε κατάγονται από εκεί είτε όχι; Τις βραβεύουν για ποιο πράγμα τελικά; Το φύλο τους; Τις γνώσεις τους; Την ακαδημαϊκή εξέλιξη τους; Την μετοίκηση τους προκειμένου να εξελίξουν το αντικείμενο τους; Ένα τόσο ευχάριστο γεγονός στη θεωρία, μου δημιούργησε πικρές σκέψεις, τις οποίες ελπίζω εσύ κι οι φίλοι αναγνώστες να μην βρείτε πικροχολες, γιατί πραγματικά είμαι περήφανη για τη φίλη μου!

Περήφανη φίλη

Τι βραβείο είναι; Αν μιλάμε για καμία πλακέτα σε μια απογευματινή τελετή, νομίζω ότι δεν χρειάζεται τόσος προβληματισμός. Επιβραβεύονται, γιατί ως γυναίκα από άλλη χώρα είναι μεγαλύτερα τα βήματα που πρέπει να κάνεις σε σχέση με τις γυναίκες από την ίδια χώρα, και ακόμα μεγαλύτερα αυτά που πρέπει να κάνεις σε σχέση με τους άντρες, γενικώς. Δεν είναι κακό να αναγνωρίζεται η ανισότητα, δεν πρόκειται για κάτι άλλο, είναι τελείως συμβολικό. Δεν είναι όμως και λόγος να είσαι περήφανη για τη φίλη σου. Θα πάρει ένα βραβείο λόγω πολιτικής του πανεπιστημίου το οποίο δεν αναγνωρίζεται κάπου, δεν έχει κάποια αξία, δεν είναι κάτι που κατάφερε η ίδια προσωπικά. Έχει αξία ως απόφαση ιδρύματος, όχι για την καθεμία που το λαμβάνει. Αν ήταν σε άλλο πανεπιστήμιο, που δεν θα κάνουν κάτι ανάλογο, θα ήταν λιγότερο άξια; Να είσαι περήφανη που κάνει διδακτορικό, αυτό, μάλιστα.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

12 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
luckystrike
luckystrike
4 χρόνια πριν

Πάμε ξανά. Όταν λέμε μυστηριώδης χώρα και δεν αναφέρουμε.τη χώρα δεν είναι αστείο

Eleanor Oliphant
Eleanor Oliphant
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  luckystrike

Ούτε αν την αναφέρουμε είναι αστείο πλέον.

trapezokathismata
trapezokathismata
4 χρόνια πριν

Οι γυναικες στα πανεπιστημια, ειδικα σε καποιες συγκεκριμενες ειδικοτητες, ειμαστε ακομα λιγες αριθμητικα. Πχ εγω ειμαι η μονη στο γκρουπ μου και ημουν η μονη και στο προηγουμενο γκρουπ μου. Ολοι οι συναδελφοι και προϊσταμενοι ειναι αντρες. Για την ιστορια ασχολουμαστε με τους υπολογιστας. Ειναι σημαντικο να ανεβουν τα νουμερα των γυναικων. Παραλληλα θα πω και συγκεκριμενων εθνικοτητων καθως ειναι εντελως underrepresented, οπως και αναπηρων. Μεχρι να ανεβουν τα νουμερα, χρειαζονται πρωτοβουλιες που θα βοηθησουν προς αυτην την κατευθυνση και μια τετοια ακουγεται να ειναι αυτη η βραβευση.

Κυριος Μιρκατ
Κυριος Μιρκατ
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  trapezokathismata

Διαφωνώ. Ναι σίγουρα πρέπει να γίνουν κάποια βήματα (ή και όχι) όσον αφορά να νοιώθουν οι γυναίκες πιο δέκτες σε κλάδους/ πτυχία που υπάρχει μεγάλο χάσμα, αλλά δε νομίζω ότι μια “επιβράβευση” όπως γίνεται από το εν λόγω πανεπιστήμιο είναι το σωστό βήμα. Αυτό πρέπει να έρθει από το σχόλειο όταν διαμορφώνεται η ιδέα του τι θέλει ο καθένας να σπουδάσει. Και προφανώς πολλά άλλα βήματα. Το να κάνει αυτή την “επιβράβευση” το θεωρώ ανόητο. Πολυ καλύτερο θα θεωρούσα πχ ένα εβεντ/φεστιβάλ που να διαρκέσει μέρες ή βδομάδα γύρω από την γιορτή της γυναίκας, με συζητήσεις, ταινίες, αναφορές σε σημαντικές… Διαβάστε περισσότερα »

Shadow play
Shadow play
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  trapezokathismata

Στο πρώτο μάστερ μου, πάντως, ήμασταν 27/27 κοπέλες (στην Ελλάδα). Στο δεύτερο (Ολλανδία) 17/25 κοπέλες. Το αντικείμενο, νομική.

Smurfakos
Smurfakos
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  trapezokathismata

Φερ ιναφ. Το γεγονος οτι στις STEM ειδικοτητες οι γυναικες ειναι “underrepresented” ειναι αρνητικο και ειναι σημαντικο να ανεβουν τα νουμερα τους. Φανταζομαι επισης το γεγονος οτι στην Βιολογια και τα ανθρωπιστικα οι γυναικες ειναι “overrepresented” ειναι επισης αρνητικο και ειναι σημαντικο να πεσουν τα νουμερα τους correct?

Chopy
Chopy
4 χρόνια πριν

Τελειωνω αυτη τη στιγμή σχολή Πολυτεχνείου στην Ελλάδα και ψάχνω μεταπτυχιακά και διδακτορικά στο εξωτερικό. Σε πολλες περιπτώσεις είδα ότι σε περίπτωση αντίστοιχων προσόντων θα προτιμηθουν οι γυναικες υποψήφιες. Με προβλημάτισε κι εμενα καπως στην αρχη, αλλα μετά συνειδητοποίησα τις τρομακτικές αναλογίες ανδρών/γυναικων σε σχολές θετικών επιστημών και μηχανικών και συνειδητοποίησα οτι πρέπει να γίνει αυτή η διάκριση μεχρι αυτη η αναλογία να εξισορροπηθεί. Γιατι δεν ειναι μονο οι αντικειμενικές δυσκολίες που εχει μια γυναίκα να αντιμετωπίσει για να φτασει στο διαδακτορικο, αυτές μειώνονται με τα χρόνια (εκτος αν αποφασίσει μια γυναίκα να κανει παιδι). Το πραγματικά δύσκολο ειναι να… Διαβάστε περισσότερα »

Smurfakos
Smurfakos
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Chopy

Στην καποιες χωρες της Α. Ευρωπης στα 70ς και 80ς οι κομμουνιστες ως κλασσικοι συμπεριφοριστες ειχαν εφαρμοσει ποσοστοσες 50% 50% αγορια/κοριτσια επι του numerus fixus των εισακτεων σε σχολες που παρουσιαζαν μεγαλη αποκληση. Κοινως αν ηταν να μπουν 100 ατομα, επαιρναν τα 50 καλυτερα κοριτσια και τα 50 καλυτερα αγορια που ειχαν δηλωσει την σχολη αυτη. Το αποτελεσμα περα απ’την προφανη αδικια ηταν και μια (αναμενομενη) αποτυχια. Εαν ησουν μετριος μαθητης και ηθελες να μπεις καλα και σωνει στο πανεπιστημιο μπορουσες να δηλωσεις το αντιστοιχο ΦΠΨ οπου ειχες μικροτερο συναγωνισμο και αν ησουν μετρια μαθητρια ισχυε το ιδιο πχ για… Διαβάστε περισσότερα »

Ο καλόκαρδος λύκος
Ο καλόκαρδος λύκος
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Smurfakos

Από το σχόλιό σου φαίνεται να πιστεύεις ότι είναι πολύ λίγες οι μαθήτριες που τα πηγαίνουν το ίδιο καλά με τα αγόρια στα Μαθηματικά και στις Φυσικές Επιστήμες, ώστε να μπορούν να εισαχθούν (με αξιοκρατικό τρόπο) για σπουδές στο Πολυτεχνείο σε ποσοστά περίπου ίσα με αυτά των αγοριών. Ειλικρινά δεν γνωρίζω τι συνέβαινε στη δεκαετία του 70 στις ανατολικές χώρες. Έχω υπόψη μου ωστόσο αρκετά στοιχεία για το τι συμβαίνει τώρα και αυτά δείχνουν ότι είναι αρκετά σύνθετοι οι λόγοι για τους οποίους τα ποσοστά των γυναικών που σπουδάζουν σε τμήματα Μηχανολόγων και Πληροφορικής είναι χαμηλά. Για παράδειγμα, από μελέτες… Διαβάστε περισσότερα »

Ιζόλδη
Ιζόλδη
4 χρόνια πριν

Είναι μια συμβολική κίνηση. Με αφορμή τη μέρα της γυναίκας (το λες κιόλας) βραβεύουν τις γυναίκες μετανάστριες. Κανένας σεξισμός, κανένας διαχωρισμός των φοιτητών, μη μπερδεύεσαι. Να είσαι περήφανη που η φίλη σου κάνει το διδακτορικό της με αφοσίωση, θέληση, συνέπεια, όχι που θα πάρει ένα συμβολικό βραβείο

trailblazer
trailblazer
4 χρόνια πριν

Για όλους τους λόγους που προανέφερες ναι, γι αυτό είναι άξιες οι γυναίκες που κάνουν διδακτορικό. Γιατί σε μερικές άλλες μυστηριώδεις χώρες της υφηλίου λιθοβολούνται και βιάζονται χωρίς έλεος…

Karamouza
Karamouza
4 χρόνια πριν

Δε μπορούμε να πούμε πολλά γιατί δεν ξέρουμε τι βραβείο είναι ακριβώς…