Αγαπητή «Α, μπα»: Είμαι βαρύκοη και δυσκολέυομαι στην συνεννόηση

Έχω αρχίσει να νιώθω άσχημα στη δουλειά μου

Photo by Bára Buri on Unsplash

Αγαπημένη μου Ά.μπα, Σου γράφω με αφορμή το άρθρο της Ισμήνης το οποίο με συγκίνησε πάρα πολύ και με έκανε να νιώσω λιγότερο μόνη. Είμαι η Βίκη, είμαι 25 ετών και προέρχομαι από επαρχιακή πόλη. Περίπου στα 14 μου η μητέρα μου αντιλήφθηκε ότι είχα προβλήματα ακοής. Ακολούθησε μια πορεία εξετάσεων και ακουστικών ελέγχων. Η διάγνωση ήταν ότι η ιδιαιτερότητά μου ήταν καθαρά οργανική και ήταν άγνωστο πως θα εξελιχθεί. Παράλληλα, στο διάστημα αυτό, η παρέα που είχα στο γυμνάσιο το είχε αντιληφθεί εξίσου με τη διαφορά ότι το χρησιμοποιούσαν για να με μειώνουν. Μετά από αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος και παρεών και η θετική αποδοχή που είχα, με βοήθησε να το αποδεχτώ ως κομμάτι του εαυτού μου. Υπάρχει και δε μπορώ να κάνω τίποτα γι’ αυτό. Όταν επικοινωνώ με άλλους ανθρώπους και δεν τους ακούω, μπορεί να τους ρωτήσω τρεις και τέσσερις φορές τι είπαν. Κάποιοι καταλαβαίνουν ότι έχω κάποιο ακουστικό πρόβλημα λόγω της έντασης της φωνής μου που ανάλογα το θόρυβο του περιβάλλοντος γίνεται πολύ δυνατή. Όταν καταλαβαίνω ότι γίνομαι κουραστική τους εξηγώ το πρόβλημα. Στο σήμερα παρατηρώ ότι το πρόβλημα έχει επεκταθεί. Εργάζομαι ως ταμίας σε σούπερ μάρκετ και λόγω του θορύβου συν των μασκών δυσκολεύομαι να ακούσω τους συναδέλφους μου και τους πελάτες. Κάποιοι συνάδελφοι άρχισαν να δυσανασχετούν, αρκετοί πελάτες γίνονται αγενείς αν τους ρωτήσεις δεύτερη φορά και θυμώνουν με αποτέλεσμα να με ρίχνει ψυχολογικά, να μου δημιουργείται άγχος και να αισθάνομαι ελλιπής. Επιπρόσθετα, βρίσκομαι και πάλι στη φάση των εξετάσεων για να δω πόσο έχει προχωρήσει και τι μπορώ να κάνω πρακτικά. Δε γνωρίζω κάποιο βαρήκοο ή κωφό άτομο ώστε να το ρωτήσω πως ανταποκρίνεται στην επαφή με τους ανθρώπους στην καθημερινότητά, στη δουλειά κτλ ή τι τρόπο χρησιμοποιούν για να καταλάβουν τον συνομιλητή τους. Όπως επίσης το ψυχολογικό κομμάτι πως το διαχειρίζεται.

 

Στην ερώτηση απάντησε η Ισμήνη αυτοπροσώπως

 

Αγαπητή Βίκη,

Κατ’ αρχήν να σου πω ότι λυπάμαι πολύ που δυσκολεύτηκες στο γυμνάσιο με τους συμμαθητές σου. Είναι ωστόσο πολύ ευχάριστο ότι κατάφερες με την αλλαγή του σχολικού σου περιβάλλοντος να αποδεχτείς το θέμα της έλλειψης ακοής σου. Είναι πολύ σημαντική δουλειά αυτή που έκανες και από αυτό φαίνεται ότι είσαι άνθρωπος με σθένος. Εγώ στην ηλικία σου δεν είχα αυτή την δύναμη που έχεις, ούτε καν αυτοαποδοχή, χρειάστηκε να κάνω χρόνια αυτογνωσίας και ψυχοθεραπείας για να μπορέσω να αποδεχτώ πολλά πράγματα στον εαυτό μου. Λυπάμαι που το εργασιακό σου περιβάλλον σε ρίχνει ψυχολογικά με αποτέλεσμα να νιώθεις ελλιπής και έτσι να ακυρώνεται η όλη δουλειά αυτοαποδοχής που έχεις κάνει. Καταλαβαίνω ότι πρακτικά υπάρχει μεγάλη δυσκολία, κυρίως από τον θόρυβο που επικρατεί σε τέτοιο περιβάλλον.

Πάνω στα ερωτήματά σου θα σου απαντήσω από την δική μου προσωπική σκοπιά ως κωφό άτομο που φοράω ακουστικά και όλο και κάτι πιάνω αλλά τώρα με τις μάσκες δεν καταλαβαίνω απολύτως τίποτα. Σχετικά με την επαφή με τους ανθρώπους στην καθημερινότητα μου, στις περισσότερες περιπτώσεις, αναφέρω από την αρχή σχεδόν ότι είμαι κωφή και διαβάζω από το στόμα και ζητώ να μου γράψουν ότι λένε. Χρησιμοποιώ σημειωματάριο και στυλό ή μια ειδική επιφάνεια που είναι σαν ταμπλετ πάνω στην οποία μπορείς να γράφεις και να σβήνεις όσες φορές θέλεις με το ειδικό στυλό του. Συνήθως οι περισσότεροι άνθρωποι, δέχονται το γεγονός ότι δεν ακούω, και ανάλογα την περίπτωση κατεβάζουν την μάσκα κρατώντας απόσταση και μου λένε αυτό που έλεγαν και μετά την ξαναβάζουν την μάσκα.

Σε περιπτώσεις όμως που βρίσκονται σε περιβάλλον που απαγορεύεται να κατεβάσουν την μάσκα, μου γράφουν στο ειδικό μου σημειωματάριο. Φυσικά καθυστερεί πολύ η επικοινωνία μεταξύ μας με το να γράφουν στο σημειωματάριο. Αν όμως θέλουν να γίνει κάποια δουλειά τότε αναγκάζονται να μου γράφουν εκεί θέλοντας και μη. Βεβαίως εννοώ αναγκαία συζήτηση, για δουλειά ή για κάποιο συγκεκριμένο ζήτημα. Συζητήσεις για καφέ δεν κάνω πια, παρά μόνο από απόσταση δύο μέτρων και χωρίς μάσκα σε χώρο που δεν έχει άλλους ανθρώπους.

Σε άλλες περιπτώσεις που η επικοινωνία δεν είναι αναγκαία τότε απλά αποφεύγω να μπω στην διαδικασία επικοινωνίας, να εξηγώ κλπ παρά μόνο αν θέλω κάποια εξήγηση. Για παράδειγμα, αν είμαι σε ταμείο σε κάποιο κατάστημα και μου λένε κάτι φορώντας μάσκα, καταλαβαίνω ότι προφανώς μου λένε το ποσό που πρέπει ναπληρώσω. Εκεί τότε εξηγώ ότι πρέπει να δω γραμμένο το ποσό που πρέπει να πληρώσω επειδή δεν ακούω. Αν όμως για παράδειγμα με πλησιάσει μια πωλήτρια με το που θα μπω σε ένα κατάστημα, τότε θα σκεφτώ ότι με ρωτάει αν θέλω βοήθεια σεκάτι και τότε λέω «απλά κοιτάζω ή θέλω κάτι συγκεκριμένο». Μου έχει τύχει να μου πει κάτι μια πωλήτρια και από την στάση του σώματός της να καταλάβω ότι λέει κάτι διαφορετικό, οπότε της είπα «δεν καταλαβαίνω τι λέτε γιατί έτσι κι έτσι αλλά δεν πειράζει, ξέρω τι θέλω και πάω εκεί».

Σχετικά με την διαχείριση του ψυχολογικού κομματιού, για μένα ο μόνος τρόπος είναι η αυτοαποδοχή. Δεν είναι εύκολο αυτό, καθόλου. Μπορεί να συμβεί κάτι που να με κάνει να σκεφτώ «αν μπορούσα να μιλήσω στο τηλέφωνο θα το έλυνα το ζήτημα σε χρόνο dt, που να πάρει και να σηκώσει». Εδώ χρειάζεται να υπενθυμίζω στον εαυτό μου ότι αυτή είμαι και ότι στην πραγματικότητα δεν έχω εγώ το πρόβλημα ,αλλά ο άλλος που με κάνει να σκέφτομαι κάτι τέτοιο. Γιατί αυτή είναι η αλήθεια, αν ο άλλος, ο οποιοσδήποτε άλλος δεν μπορεί να κατανοήσει και να δεχτεί ότι ένα άτομο με έλλειψη ακοής χρειάζεται κάποιο χρόνο για να κάνει κάποια πράγματα, τότε έχει ο ίδιος πρόβλημα. Βέβαια, όπως είπα και στην αρχή, έκανα χρόνια ψυχοθεραπεία και αυτογνωσία για να φτάσω σε αυτό το σημείο.

Για το εργασιακό σου περιβάλλον, ίσως να σε βοηθούσε να ενημερώσεις τους συνάδελφούς σου και τον προϊστάμενό σου ότι τώρα που φοράνε όλοι μάσκες δυσκολεύεσαι πολύ και ότι ζητάς συνεργασία για να βρείτε λύσεις επικοινωνίας για πιθανόν επαναλαμβανόμενα ζητήματα που βλέπετε την ώρα της εργασίας. Εγώ αυτό κάνω όταν πρέπει να πάω σε κάποιο εργασιακό περιβάλλον που δεν με γνωρίζουν, λέω αμέσως ότι είμαι κωφή και προτείνω λύσεις για να μπορέσουμε να συνεργαστούμε. Στις περισσότερες περιπτώσεις το δέχονται. Βέβαια αν δεν το δεχτούν, τότε δυσκολεύουν τα πράγματα και οπλίζομαι με υπομονή και επιμονή. Δεν είναι εύκολο όμως.

Για τους πελάτες που σου λένε διάφορα, αρχικά θα ήταν ίσως πολύ καλό να ζητήσεις από πριν συνεργασία με τους συναδέλφους σου στα διπλανά ταμεία και έτσι όταν σου λένε κάτι οι πελάτες να λες αμέσως κάτι τύπου «δεν ακούω είμαι κωφή και παρακαλώ πείτε στο διπλανό ταμείο τι θέλετε». Αντιλαμβάνομαι ότι ακούς λίγο, απλά λέω να πεις την λέξη κωφή για να καταλάβουν γιατί οι περισσότεροι αν τους λες «έχω έλλειψη ακοής» δεν αντιλαμβάνονται πλήρως ότι πραγματικά δεν ακούς.

Εάν λοιπόν έχεις ήδη συνεννοηθεί με τους συναδέλφους σου στα διπλανά ταμεία και έχεις εξασφαλίσει την συνεργασία τους, τότε ίσως να βοηθούσε για τους πελάτες. Επίσης πιθανώς να βοηθούσε να κατεβάσεις μια εφαρμογή τύπου live transcribe (κυκλοφορούν διάφορα app) στο κινητό σου που μετατρέπουν το προφορικό λόγο σε γραπτό. Βέβαια δεν τα μεταφέρει επι λέξει, αλλά ίσως το νόημα να το πιάσεις και να σε βοηθήσει να μην έχεις τόσο άγχος. Αλλιώς σημειωματάριο και στυλό. Ένα μικρό κολπάκι που εμένα με έχει βοηθήσει είναι να λέω στον άλλο κάτι τύπου «θέλω πολύ να σας βοηθήσω αλλά επειδή δεν ακούω δυσκολεύομαι να καταλάβω τι λέτε, παρακαλώ γράψτε μου εδώ και θα δω τι μπορώ να κάνω». Δηλαδή προσπαθώ να δώσω στον συνομιλητή μου την ευκαιρία να κατανοήσει ότι είμαι πρόθυμη να τον καταλάβω αλλά ότι αδυνατώ επειδή δεν ακούω.

Ελπίζω να σε κάλυψα κάπως με όλα αυτά που σου έγραψα, όπως ελπίζω να απαντήσουν στα σχόλια από κάτω, άνθρωποι που δεν ακούνε και να μας πουν κι εκείνοι για την δική τους καθημερινότητα και τι τρόπους επικοινωνίας χρησιμοποιούν για να καταλάβουν τον συνομιλητή τους. Εάν θέλεις πάντως, υπάρχουν πολλές ομάδες κωφών και βαρήκοων στο facebook και ίσως και σε άλλες ιστοσελίδες όπου θα μπορούσες να απευθυνθείς για να ρωτήσεις τι κάνουν κι εκείνοι για την επικοινωνία με άλλους ανθρώπους.

Εάν θέλεις μπορείς να ζητήσεις το e-mail μου από την Α-ΜΠΑ για να έχουμε και μια επιπλέον επικοινωνία, θα χαιρόμουν πολύ αν είχα e-mail σου. Σου εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία για τις εξετάσεις που κάνεις.

Ισμήνη

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

105 points
Upvote Downvote

74
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
20 Θέματα σχολίων
54 Απαντήσεις θεμάτων
4 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
26 Συντάκτες σχολίων
JJIsminiLillyfeeΣεξτίνα Ακουαφίνα Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
MarinaK
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Καταρχάς, στο γράφω για να είμαι σίγουρη οτι άρχίζω από το σημαντικότερο, δεν έχεις να ντρέπεσαι για τίποτα. Δεν κάνεις κάτι λάθος και επίσης, όπως σου έγραψε και η Ισμήνη, είσαι ένας άνθρωπος με σθένος. Πολλά συγχαρητήρια από ΄μενα. Λογω ενός προβλήματος που είχα εκ γεννετής και ενός χειρουργείου που πήγε πολύ λάθος ( χρειάστηκε και δεύτερο για να διορθωθεί το πρώτο), δεν ακούω καθόλου από το αριστερό μου αυτί. Δεν μπορώ να ακολουθήσω ήχους (πάω παντα από την κατευθυνση του αυτιού που ακούει), δεν μπορώ να ακούσω όλους τους ήχους και φυσικά, τώρα με τις μάσκες δεν μπορώ να… Διαβάστε περισσότερα »

Μοναχική ψυχή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Δεν καταλαβαίνω πως κάποιοι είναι οχι απλά αγενείς αλλά βγάζουν κακία απέναντι σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας και τους περιθωριοποιούν με τρομακτική ευκολία! Είναι άνθρωποι γαμώτο μου, όπως είμαστε όλοι, γιατί πρέπει να τους κάνουν πέρα απλά και μόνο επειδή έχουν σωματική αναπηρία;

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

❤❤❤

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Τώρα μωρέ σε αγαπάμε ένα τσικ πιο πολυ!

MarinaK
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Είμαι και παιδί χωρισμένων γονιών… Τι άλλο θα χρειαστεί να πω για φτάσει στον πικ της η αγάπη σας;;

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Ότι μαζεύεις αβέρτα αδέσποτα από τον δρόμο
& ότι δίνεις τροφή σε όσα δε μπορείς να βουτήξεις
και να φέρεις σπίτι?

Pro
Μέλος
Συμμετέχων

Καλησπέρα, είμαι ο Pro και – ναι – είμαι βαρύκοος! Έχω κώφωση στο αριστερό αυτί και βαρηκοΐα στο δεξί. Πριν από όλα να σου πω ότι δεν είσαι μόνη σου. Είμαστε πολλοί με αντίστοιχα προβλήματα σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Το σύμπαν των ανθρώπων με προβλήματα ακοής είναι σύνθετο αλλά έχει ενδιαφέρον. Έχει δική του γλώσσα (που άλλοι την αποδέχονται και κάποιοι δεν τη προτιμούν). Έχει πρακτικά προβλήματα και λύσεις που ο καθένας επιλέγει ανάλογα με το τί τον εξυπηρετεί. Δεν ξέρω αν σε βοηθήσει η δικιά μου ιστορία. Εγώ τη πάτησα από λάθος χορήγηση φαρμάκου από ιατρό στα 5… Διαβάστε περισσότερα »

TNR
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Τα λες πολύ ωραία. Γέλασα πολύ με το πάτωμα και τη ντουλάπα αν και καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι.

Μέλος
Συμμετέχων

Αγαπητή Βικη, Αρχικά να σου πω ενα ΤΕΡΆΣΤΙΟ μπραβο που παρόλο που εχεις βαρηκοΐα βρισκεσαι σε μια θέση εξυπηρέτησης πελατών, προσπαθείς και ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΡΆΤΑΣ.. Ειμαι 27 χρονών και στα 13 μου αναλακαλυψα τη βαριας μορφής βαρηκοΐα μου. Οι τελευταίοι μηνες ειναι ενας καθημερινός αγωνας δρόμου το κομμάτι της επικοινωνίας για ολους εμας τους μη ακοουντες. Τα τελευταία 3χρονια μενω εξωτερικό οπότε καταλαβαίνεις ποσο πιο δύσκολο ειναι να συνεννοουμαι σε μια ξενη γλωσσα με μασκα ή/και ενα γυάλινο τοίχο αναμεσα σε εμενα και όποιον θελω να μιλησω.. Ωστοσο δεν το βαζω κατω και προσπαθώ με διάφορους μηχανισμουε οπως αυτους που… Διαβάστε περισσότερα »

Σοκοφρέτα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Βρίσκω πολύ καλή την ιδέα της ειδικης κονκάρδας, ειδικά για τον εργασιακό χώρο. Νομίζω έτσι, χρειάζεται να εξηγείς τα μισα, άσε που λειτουργεί και σαν μινι ενημερωτική καμπάνια.

Leeloo Dallas
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Γεια σου φιλη, ειμαι και γω βαρηκοη! Δεν μας γραφεις την παθηση σου,και ειναι σημαντικο γιατι υπαρχουν πολλα ηδη βαρηκοίας και το καθενα αντιμετωπιζεται διαφορετικα. Εγω εχω ωτοσκληρηνση, που ειναι κατι σαν “οστεοπορωση” των οστων του μεσου αυτιου, συγκεκριμενα του αναβολεα, και το αποτελεσμα ειναι οτι ο ηχος δεν μεταφερεται σωστα απο το τυμπανο στο εσωτερικο αυτι. Τα καλα νεα ειναι οτι το ακουστικο νευρο ειναι αθικτο, τα κακα οτι επιδεινωνεται με το χρονο και την ηλικια. Επισης ειναι ασυμμετρικη βαρηκοία, εχω δηλαδη περισσοτερη απωλεια στις χαμηλες συχνοτητες (βαριες φωνες, βουητα κλπ δεν τα ακουω καθολου, αλλα ψιλες φωνες και… Διαβάστε περισσότερα »

Lillyfee
Μέλος
Συμμετέχων

Να σε ρωτήσω, αν ζεις ελβετία με το καλό σύστημα γιατρών και κλινικών, γιατί δεν κάνεις χειρουργείο? στην ελλάδα να καταλάβω ότι πρέπει να το ψάξεις λίγο, να βρεις γιατρό κτλ, αλλά στην ελβετία γιατί? επίσης όταν το αφήσεις πολύ καιρό προχωράει και στο έσω αυτί και τα ακουστικά σταματάν να βοηθάνε όπως στην αρχή. Με το χειρουργείο σταματάς αυτή την εξέλιξη και έχει και φοβερά αποτελέσματα. Επειδή κάνει βαρηκοϊα αγωγιμότητας η ωτοσκλήρυνση, βοηθούν τα περισσότερα ακουστικά ικανοποιητικά, ακόμα και παλιότερου τύπου. Αν και οι περισσότερες βαρηκοϊες αυτού του τύπου πλέον διορθώνονται χειρουργικά. Η κοπέλα πρέπει πάντως σίγουρα να το… Διαβάστε περισσότερα »

JJ
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Γεια σου Lillyfee!! Αν η βαρηκοΐα είναι μικτού τύπου (αγωγιμότητας & νευροαισθητήρια) τι προτείνεις; Από όσο ξέρω η νευροαισθητήρια δεν διορθώνεται.

Lillyfee
Μέλος
Συμμετέχων

Αγαπητή/έ JJ, εξαρτάται κυρίως από την αιτία αλλά και τη βαρύτητα της μικτής βαρηκοϊας. Συνήθως προσπαθείς να διορθώσεις χειρουργικά την αγωγιμότητα και μετά με ακουστικό τη νευροαισθητήρια. Αλλά χωρίς εξέταση και ακουόγραμμα, δεν μπορώ να σου απαντήσω με ακρίβεια!

JJ
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Λογικά μου ακούγονται όσα γράφεις 😛 Είσαι Αθήνα;;

Lillyfee
Μέλος
Συμμετέχων

Γερμανία, Sachsen! Μακάρι να μπορούσα να βοηθήσω

Leeloo Dallas
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ηταν να κανω χειρουργειο και μου το ακυρωσανε λογω πανδημιας!!! Ελπιζω απο την ανοιξη να μπορεσω να το κανω. Και στην Ελλαδα οκ ειναι τα πραγματα, δλδ υπαρχουν καλοι γιατροι και ολα, ο πατερας μου που εχει την ιδια παθηση στην Ελλαδα χειρουργηθηκε επιτυχως πριν χρονια. Το ψαξιμο καλου γιατρου ισχυει παντου βεβαια! Τωρα ως προς την εξελιξη της ασθενειας, οχι δεν τη σταματα το χειρουργειο, αν ειναι να προχωρησει στο εσω αυτι θα προχωρησει, μετα ειναι θεμα πιθανοτητων, δλδ οταν φτασει ισως να εισαι πια σε μια ηλικια που ουτως η αλλως θα ειχες βαρηκοία, και τελωσπαντων παιζουν πολλα,… Διαβάστε περισσότερα »

Lillyfee
Μέλος
Συμμετέχων

Αγαπητή leeloo dallas είμαι γιατρός ωρλ και χειρουργώ αυτιά εδώ και πολλά χρόνια. Την πάθησή σας τη γνωρίζω καλά, θα σας πρότεινα να ενημερωθείτε λίγο περισσότερο! Καλή συνέχεια

I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Λυπάμαι πολύ που αντιμετωπίζεις αυτό το πρόβλημα και ειδικά στην εργασία σου. Υπάρχουν λύσεις για να βελτιώσεις την ακοή σου, ακουστικά βαρηκοΐας πολύ διακριτικά που μπορεί να σε βοηθήσουν πάρα πολύ στην επικοινωνία. Προφανώς, πρέπει να επισκεφθείς έναν ειδικό στον τομέα. Όσον αφορά την εργασία, σύμφωνα με τον νόμο (Άρθρο 5 – Νόμος 4443/2016): “Για την τήρηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης στον τομέα της εργασίας και της απασχόλησης έναντι ατόμων με αναπηρία ή χρόνια πάθηση, ο εργοδότης υποχρεώνεται στη λήψη όλων των ενδεδειγμένων κατά περίπτωση μέτρων, προκειμένου τα άτομα αυτά να έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε θέση εργασίας, να ασκούν… Διαβάστε περισσότερα »

mm
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Έχω μια φίλη με μειωμένη ακοή. Δεν το είχα καταλάβει από την αρχή και για ένα διάστημα είχα αρχίσει να αμφιβάλω για την διανοητική της κατάσταση. Έλεγα «Αυτή ή είναι ηλίθια ή κάνει την ηλίθια». Συνεργαζόμασταν σε μια πολυπρόσωπη εθελοντική ομάδα, και τις μισές φορές ήταν όλα καλά και τις άλλες μισές γυρίζαμε σπίτι μετά από συνάντηση και μας έστελνε ένα email που έγραφε τα ακριβώς ανάποδα από αυτά που είχαμε συνεννοηθεί. Με το που κατάλαβα ότι είχε προβλήματα στην ακοή λύθηκαν και οι παρεξηγήσεις. Κατάλαβα ότι τις φορές που είχαμε συνεννοηθεί η ομάδα ήταν μικρότερη και μπορούσε να παρακολουθήσει… Διαβάστε περισσότερα »

Fenia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Όντως αγαπημένη….. η καλύτερη – χειρότερη ατάκα που έχω ακούσει είναι ¨καλε δεν είσαι χαζή…. είσαι κουφή!¨

Σοκοφρέτα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Κάτι ψιλοασχετο να πω, επειδή σχεδόν συγκινούμαι:
Είναι φοβερό το ποσο έχει εξελιχθεί η Αμποκοινοτητα. Γράφεις για ένα θέμα σου, αισθηματικό, οικογενειακό, υγείας, πρακτικο, φιλοσοφικό, και πάντα μα πάντα θα νιώσεις ότι δεν είσαι μόνος, ότι υπάρχουν κι άλλοι με τις ίδιες αναζητησεις ή τα ίδια προβλήματα, και άλλοι τόσοι που απλά θα σε κάνουν να νιώσεις έστω και λιιιιγο καλύτερα. Αγαπονια ολουθε!

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Ναι, κι εγώ συγκινήθηκα.
Κοίτα τελικά πόσοι άνθρωποι εδώ, μόνο, έχουν πει ότι
έχουν πρόβλημα ακοής, φαντάσου έξω τι γίνεται!
Και όντως, είναι συγκινητικό το πόσο αυθόρμητα προσφέρεται
αγάπη και υποστήριξη. Αν με τη Βίκυ μέναμε στην ίδια πόλη,
μη σου πω ότι θα πήγαινα να ψωνίζω από
το σούπερ μάρκετ που δουλεύει!

Leeloo Dallas
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Γεια σας παιδια, ξαναγραφω γιατι βλεπω πολλοι σχολιαστες βαρηκοοι λενε οτι ειναι μια ιδιαιτεροτητα και μαθαινεις να ζεις με αυτο κλπ, παιδια δεν χρειαζετε να υποφερετε !!! Ειναι σα να λες εχω μυωπια και δε βλεπω ειναι απλα μια ιδιαιτεροτητα ! Τα ακουστικα ειναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ !! Δειτε και το προηγουμενο σχολιο μου, φυσικα καταλαβαινω οτι μπορει να μην ειναι παντα δυνατο να χρησιμοποιηθουν ακουστικα βαρηκοίας (σε περιπτωση βλαβης του ακουστικου νευρου – απολυτης κωφωσης) αλλά σε ολες τις αλλες περιπτωσεις εαν υπαρχει απωλεια ακοης μπορει να αντισταθμιστει με ακουστικα και η ποιοτητα ζωης να βελτιωθει σε τρομερο βαθμο. Οι… Διαβάστε περισσότερα »

Pro
Μέλος
Συμμετέχων

Συμφωνώ μαζί σου. Αν η περίπτωσή μου ήταν διαφορετική και ήταν εφικτό, θα πήγαινα τρέχοντας να βάλω! Αλλά επειδή δεν επιδέχεται ούτε ακουστικού ούτε κοχλιακού εμφυτεύματος ούτε τίποτα, έμαθα να ζω με αυτό και – αν με ρωτάς – δεν νιώθω να υποφέρω.

Leeloo Dallas
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Γεια σου Pro, καταλαβες πως το εννοουσα, φυσικα καθε περιπτωση ειναι διαφορετικη! Απλα το ξαναεγραψα γιατι υπαρχει αυτο το στιγμα με τα ακουστικα βαρηκοίας και ειναι πραγματικα τραγικο κουφοι ανθρωποι να μην τα δοκιμαζουν, αυτο ελπιζα να μεταδωσω μοιραζομενη την εμπειρια μου.
Εδω στην Ελβετια εχει πολυ καλο δικτυο επαγγελματιων και πραγματικα ειμαι ευγνωμων! Στην Ελλαδα ισως να ειναι πιο δυσκολο να γινουν οι δοκιμες των συσκευων κλπ.
Η βαρηκοία ειναι αναπηρια που επηρρεαζει ολη τη ζωη ! Και με τα ακουστικα βελτιωνεται θεαματικα, ειναι φοβερο ποσο η τεχνολογια εχει προχωρησει στον τομεα αυτο.

Joy Division
Μέλος
Συμμετέχων

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται ταμπού. Εάν μπορούμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας με ακουστικά τότε πρέπει να τα φοράμε και γενικά να ψάξουμε κάθε πιθανή λύση. Απλά ακόμα και για αυτό πρέπει να πρώτα να το αποδεχτούμε. Επειδή η βαρηκοΐα έχει διάφορες διαβαθμίσεις πολλοί δεν την παίρνουν στα σοβαρά και δεν την αντιμετωπίζουν καν ως πάθηση-αναπηρία, υποβαθμίζοντάς τη, ενώ σαφώς επηρεάζει την καθημερινότητα.

Mirka Janic
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

αχ, εκνευρίστηκα τώρα! Τι θα πει τσατίζονται οι συνάδελφοι;! Αυτό που μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να λάβουν υπόψη τους μια κατάσταση, λες και τους βάζεις να περεκκλίνουν από το δρόμο προς το όνειρο, μου γυρίζει τα μυαλά! Έλεος δηλαδή! Αγαπητή φίλη, συμφωνώ και εγώ πως θα πρέπει να ενημερώσεις στη δουλειά για το θέμα σου και γενικά εξ αρχής να ενημερώνεις ότι δεν ακούς καλά ή ακούς λίγο. Και ίσως αν φορούσες μια μπαταρία, κάνει δεν κάνει δουλειά στην περίπτωσή σου, να την έδειχνες ώστε μέχρι και οι μπετόστοκοι να καταλάβουν ότι πρέπει να μιλήσουν πιο δυνατά, πιο καθαρά, βγάλουν… Διαβάστε περισσότερα »

JJ
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Γεια σου Μίρκα!! Τι εννοείς ‘φοράει μπαταρία’ ;; Τι μπαταρία ;; Που τη φοράει ;;

Joy Division
Μέλος
Συμμετέχων

Αν και τακτική αναγνώστρια, έκανα λογαριασμό για να απαντήσω σε αυτό το σχόλιο διότι δεν είσαι η μόνη. Στο γυμνάσιο, εντελώς τυχαία (μου έπεσε το ένα ακουστικό-ψείρα), διαπίστωσα ότι ήμουν βαρήκοη στο δεξί αυτί. Η αιτία παραμένει άγνωστη, μια στο τόσο πάω για εξετάσεις για να δω εάν και πώς εξελίσσεται. Δεν πιάνω συγκεκριμένες συχνότητες, ας πούμε ότι εάν κάποιος σκύψει και μου πει κάτι στο βαρήκοο αυτί δεν θα καταλάβω τι μου λέει, εκτός εάν πιάσω κάποια λέξη και φανταστώ το νόημα. Από αυτή την άποψη όταν είμαι σε μέρη με δυνατή μουσική και μου μιλάει κάποιος/α ή μου… Διαβάστε περισσότερα »