Αγαπητή «Α, μπα»: Δεν είναι μια καλή λύση να κάνω το παιδί μου με δότη σπέρματος ή να προβώ σε διαδικασίες υιοθεσίας;

Μου φαίνεται πολύ ανακουφιστικό σαν σκέψη να έχω στο νού μου πως ναι! και στα 40 μου μπορώ να κάνω ή να υιοθετήσω μόνη μου παιδί γιατί θα μπορώ μόνη μου να του προσφέρω αυτά που θέλω

ποιά είναι η γνώμη σου για τις μητέρες που αποφασίζουν να έχουν μόνες τους παιδί είτε με υιοθεσία είτε με δότη σπέρματος? Ο προβληματισμός μου ξεκίνησε ως εξής και θα ήθελά πάρα πολύ να ακούσω την άποψή σου πάνω σε αυτό, έχουμε και λέμε: Eίμαι 32 ετών και βρίσκομαι σε σχέση τα τελευταία 4 χρόνια. Ο σύντροφός μου είναι καλος και μ αγαπά αλλά δεν θεωρώ ότι έχει το πλάνο παιδιού μέσα στα επόμενα χρόνια. Επίσης οπως καταλαβαίνεις στον κοινωνικό μου περίγυρο υπάρχουν πολλές γυναίκες που έχουν ήδη γίνει ή θα γίνουν μητέρες με αποτέλεσμα να έρχομαι συχνά σε επαφή με τα παιδάκια τους, γεγονός το οποίο δεν μου φαίνεται διόλου αποκρουστικό ίσα ίσα μ αρέσει κιολας να ασχολούμαι μαζί τους. Στο δια ταύτα, σκέφτομαι κάποια στιγμή στη ζωή μου πως θα ήθελα πάρα πολύ να αποκτήσω ένα παιδάκι, κυρίως όταν έρθουν έτσι οι συνθηκες έτσι ώστε να είναι πιο εύκολο (οικονομικά κυρίως αλλά και όταν θα αισθανθώ πραγματικά έτοιμη). Αν όμως έρθει εκείνη η εποχή και οικονομικά είμαι εξασφαλισμένη δεν υπαρχει όμως ο κατάλληλος σύντροφος δεν θα ήταν μια καλή λύση να κάνω το παιδί μου με δότη σπέρματος ή να προβώ σε διαδικασίες υιοθεσίας. Κυρίως σε ρωτάω διότι μου φαίνεται πολύ ανακουφιστικό σαν σκεψη να έχω στο νού μου πως ναι! και στα 40 μου μπορώ να κάνω ή να υιοθετήσω μόνη μου παιδί γιατί θα μπορώ μόνη μου να του προσφέρω αυτά που θέλω και δεν θα πρέπει στα 35 να αρραβωνιαστώ και στα 36 να μείνω έγκυος. Όπως και να το σκεφτείς το χρονικό περιθώριο για την τεκνοποιία στις γυναίκες υφίσταται, επομένως σκέφτομαι ότι αντί να υπάρχει άγχος για το πότε θα γνωρίσεις τον κατάλληλο ή πότε ο σύντροφος που έχεις θα θέλει να κάνει παιδί και προκειμένου να αποφύγεις κακοτοπιές με ακατάλληλους στο βωμό της τεκνοποίισης μήπως βοηθάει η αυτή η σκέψη ή έχω πάρει λάθος μονοπάτι και πάω για βρουβες. Η ερώτηση είναι εσύ πως το βλέπεις όλο αυτό?

-Ρίτα

Δεν είναι δουλειά μου να έχω γνώμη για το πώς εσύ, ένας άλλος άνθρωπος, θέλει ή δεν θέλει να επεκτείνει την οικογένεια του. Ούτε είναι δουλειά κανενός άλλου. Αυτά που σκέφτεσαι είναι ενέργειες που είναι δυνατόν να γίνουν, και νομικά, και τεχνολογικά. Το συναισθηματικό και κοινωνικό κομμάτι εσύ πρέπει να το ζυγίσεις.

Γιατί ρωτάς εμένα; Τι σημασία έχει τι πιστεύω εγώ; Άσε που μάλλον ξέρεις τι πιστεύω. Γιατί χρειάζεσαι επιβεβαίωση; Δεν θα μεγαλώσουμε μαζί το παιδί, αν τελικά αποφασίσεις να το κάνεις – με οποιονδήποτε τρόπο – ούτε θα μου ζητήσεις να σου το κρατάω τα πρωινά, φαντάζομαι.

Η γνώμη μου είναι η Α, η γνώμη της διπλανής Β, και η γνώμη της κοινωνίας μάλλον γνωστή. Δεν χρειάζεται να κάνεις γκάλοπ για να αποφασίσεις κάτι τέτοιο. Βασίσου στην δική σου κοσμοθεωρία και φρόντισε να είσαι σίγουρη ότι είναι πολύ στιβαρή. Μη ρωτάς άλλους για να σιγουρευτείς ότι σκέφτεσαι σωστά, σιγουρέψου ότι σκέφτεσαι σωστά, και μη ρωτάς κανέναν. Οι γνώμες είναι αυτό, γνώμες.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

27 points
Upvote Downvote

16
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
12 Θέματα σχολίων
4 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
15 Συντάκτες σχολίων
SouziKatMia ideaTropiqueΛένα Φουτσιτζή Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Στο σήμερα τι σκέφτεσαι να κάνεις; Γιατί όπως λες είσαι 4 χρόνια με κάποιον λες ότι εκείνος σ’αγαπά λες ότι εσύ δεν θεωρείς ότι εκείνος θέλει παιδιά τα επόμενα χρόνια λες ότι εσύ θέλεις να αποκτήσεις παιδί. Είσαι σίγουρη ότι δεν έκανες αυτές τις ανακουφιστικές σκέψεις, ώστε να μπορείς σήμερα ανακουφισμένη να πεις “ωραία, δε χρειάζεται λοιπόν να χωρίσω, ούτε να του πω ότι θέλω παιδιά και να ρισκάρω να με χωρίσει εκείνος”; Εμένα δε μου φαίνεται καλή ιδέα να σχεδιάζεις το μέλλον επειδή κάτι σε τρομάζει στο παρόν. Στο παρόν ζεις. Καλό είναι να έχουμε πλάνα αλλά όχι να… Διαβάστε περισσότερα »

este
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Ακριβώς έτσι. Συμφωνώ απόλυτα.

Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Άλλο να σου αρέσει να ασχολείσαι κι άλλο να τα έχεις. Τα παιδιά δεν είναι ασχολία.

Ghostwriter
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Βασικά ό,τι θα λάμβανες υπόψιν πριν κάνεις παιδί με σύντροφο, πρέπει να λάβεις υπόψιν κι αν κάνεις παιδί μόνη σου. Οικονομική επάρκεια, συνειδητή απόφαση, ενδεχόμενη κοινωνική κατακραυγή. Τίποτα από αυτά δε τα γλιτώσεις αν απλά έχεις σύντροφο και δεν τηρείς τις νόρμες. Ναι, ένα παιδί χρειάζεται και πατέρα όπως λένε. Εγώ λέω ένα παιδί χρειάζεται έναν καλό πατέρα. Χρειάζεται χρήματα. Χρειάζεται στήριξη. Χρειάζεται δικό του δωμάτιο, παιχνίδια, δραστηριότητες, φαγητό, ιατρική περίθαλψη, παππούδες-γιαγιάδες, θείους και ξαδέρφια, κάθισμα αυτοκινήτου και χίλια δυο άλλα. Όλα σημαντικά και ασήμαντα είναι, εξαρτάται πως βλέπει ο καθένας τι θέλει να προσφέρει στο παιδί του. Άλλος θεωρεί… Διαβάστε περισσότερα »

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Νομίζω ότι η κοινωνία μας, η ελληνική τουλάχιστον, δεν είναι σε θέση να στηρίξει αρκετά αποτελεσματικά μια μονογονεικη οικογένεια, εδώ που τα λέμε δεν είναι σε θέση να στηρίξει καμία οικογένεια. Ωστόσο, αν επιθυμείς να προχωρήσεις σε μία τέτοια ενέργεια, οφείλεις να σκεφτείς από πριν πολλά πολλά πράγματα μα πάνω απ όλα να έχεις χρήματα. Επίσης να ξέρεις πως ακόμα κι αν έχεις βρει σύντροφο είναι πιθανό και πάλι μόνη σου να μεγαλώνεις το παιδί που θα κάνεις μαζί του.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Aν μπορείς να συντηρήσεις οικονομικά το παιδί, όλα τα υπόλοιπα (κοινωνικά, ψυχολογικά κτλ) αντιμετωπίζονται.

mm
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Χμ… δεν είμαι σίγουρη. Εγώ θεωρητικά θα μπορούσα να συντηρήσω οικονομικά ένα παιδί, αλλά δεν μπορώ να αντέξω να έχω 100% την ευθύνη του για πάντα. Εδώ για τον φίκο μου προβληματίζομαι, αν λείψω πάνω από 5 ημέρες και δεν είμαι σίγουρη ότι θα λειτουργήσει το αυτόματο πότισμα να ζητήσω από τους γονείς μου να περάσουν να τον τσεκάρουν, όχι να κάνω παιδί και να περάσω τα υπόλοιπα 20 χρόνια με το άγχος ότι αν πεθάνω θα το φορτώσω στην αδερφή μου. Πάλι, δεν εξαλείφονται οι κίνδυνοι αν είναι 2 άνθρωποι οι γονείς, αλλά όσο να πεις είναι λιγότεροι, και… Διαβάστε περισσότερα »

Elenalda
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Το να κάνεις παιδί μόνη σου μια χαρά μου ακούγεται, εφόσον είσαι έτοιμη ψυχικά κι έχεις υπολογίσει τα έξοδά του και μπορείς να τα καλύψεις. Ως προς το ιατρικό κομμάτι καλό θα ήταν να επισκεφθείς ένα γυναικολόγο, για να σε ενημερώσει σχετικά, διότι η γονιμότητα δεν είναι ίδια σε όλους τους ανθρώπους. Αυτό που ήθελα να σου πω είναι ότι είναι τελείως διαφορετικό να παίζεις με τα παιδιά γνωστών, συγγενών και φίλων και να έχεις ένα δικό σου παιδί. Επίσης δεν είμαι σίγουρη ότι κατάλαβα τι παίζει με τον σύντροφό σου. Δεν θέλει παιδί γενικά ή δεν θέλει παιδί άμεσα;… Διαβάστε περισσότερα »

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Ένα έχει σημασία. Σε ανακουφίζει αυτό που σκέφτεσαι; Σου αρέσει ως ενδεχόμενο; Οι γνώμες των άλλων δεν έχουν καμία απολύτως σημασία όταν μιλάμε για κάτι τόσο, μα τόσο προσωπικό. Δεν ξέρω αν ρωτάς για να επιβεβαιωθεις, ή για να σιγουρευτείς, αλλά αυτό που κάνεις ενέχει ρισκο. Ρίσκο οι αλλαγές γνώμες να σε μπερδέψουν και να σε αποπροσανατολίσουν. Δεν ρωτάς τι χρώμα να βάψεις το σαλόνι για να κάτσουμε να το συζητήσουμε!

pyrosvestiras
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Και εγώ νομίζω ότι αν έχεις τα χρήματα, μια χαρά γίνεται (το παιδί θέλει εργατικά χέρια βοήθεια, που αν δεν τα έχεις δωρεάν πληρώνεις και τα έχεις). Αρκεί να είσαι σίγουρη εσύ μέσα σου και να μην σε επηρεάζει κανενός η γνώμη και τα σχόλια. Οπότε, άντε, αποταμίευση για το οικονομικό, και ψυχολόγο για το κοινωνικό.

Mia idea
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Δεν σχολιάζει κάνεις όμως πως το ίδιο το παιδί θα αντιμετωπίσει την έλλειψη πατέρα και πόσο δύσκολο είναι να το διαχειριστές αυτό όταν θα είσαι μόνη χωρίς σύντροφο…

Tropique
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Αν και παραδέχομαι και σέβομαι απεριόριστα όσες επιλέγουν να κάνουν παιδί με αγορασμένο σπέρμα και/ή ωάριο, αυτό το overdose ευθύνης δεν θα το επέλεγα για μένα. Αν το θέλεις όμως, και τοχεις σκεφτεί καλά, go. Οι πιθανότητες να το μετανιώσεις δεν είναι και πολλές.