in

Αγαπητή «Α, μπα»: Είναι τόσο κακό που δεν υιοθέτησα αλλά αγόρασα κατοικίδιο;

Δεν με ρωτάνε τίποτα για το καινούργιο ζωάκι, πώς το λένε, αν είναι θηλυκό η αρσενικό, αν είναι γλυκούλι.. ερωτήσεις που είναι η φυσική εξέλιξη της κουβέντας. Νιώθω ότι με κρίνουν.

Δεν με ρωτάνε τίποτα για το καινούργιο ζωάκι, πώς το λένε, αν είναι θηλυκό η αρσενικό, αν είναι γλυκούλι.. ερωτήσεις που είναι η φυσική εξέλιξη της κουβέντας. Νιώθω ότι με κρίνουν. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Καταγραφή 15

Α,μπα κ α,μπο-παρεα, γεια χαρά! Είσαι σχολείο! Στο ψητό. Θα ήθελα πολύ να ακούσω την δική σου άποψη κ των φίλων της κοινότητας. Μετακομισα από την Ελλάδα στο Τορόντο του Καναδά εδώ κ μια δεκαετία με τον σύντροφό μου. Αρχικά για σπουδές κ μετά για δουλειά,όπως κ έγινε. Πριν 7 μήνες κ ενώ το συζητούσαμε για ενάμιση χρόνο με τον σύντροφό μου, αποφασίσαμε να πάρουμε ένα κατοικίδιο, ένα σκυλάκι. Δεν υιοθετήσαμε, ψάξαμε πολύ για πολλούς μήνες, βρήκαμε έναν αξιόλογο breeder κ αγοράσαμε το κουταβάκι. Θέλαμε κ οι δυο μια συγκεκριμένη ράτσα. Την ράτσα αυτήν, είναι από πολύ δύσκολο έως απίθανο θα ελεγα, να την βρεις σε κάποια δομή φιλοξενίας ζώων ως αδεσποτο- υποψήφιο για υιοθεσία. Στο σήμερα. Όταν λέω σε γνωστούς αλλά κ φίλους ( στην δουλειά, σε κοινωνικές συναθροίσεις) ότι πήρα κουταβάκι, η πρώτη ερώτηση τους είναι αν το υιοθέτησα. Απαντώ όχι. 9 στις 10 φορές, η έκπληξη στο βλέμμα τους είναι λες κ είπα ότι βασανίζω ζώα. Κατανοώ πλήρως, αλλά πλήρως, την διαφορά του να υιοθετήσεις ένα ζωάκι από το να το αγοράσεις. Εγώ η ίδια, όπως κ ο σύντροφός μου, έχω εκφράσει την πολύ μεγάλη πιθανότητα, στο μέλλον το δεύτερο κατοικίδιο να το υιοθετήσουμε. Όταν λοιπόν μαθαίνουν οι γνωστοί- φίλοι ότι αγόρασα κατοικίδιο αντί για να υιοθετήσω, σταματάνε την κουβέντα. Δεν με ρωτάνε τίποτα για το καινούργιο ζωάκι, πώς το λένε, αν είναι θηλυκό η αρσενικό, αν είναι γλυκουλι.. ερωτήσεις τελοσπαντων που είναι η φυσική εξέλιξη της κουβέντας. Νιώθω ότι με κρίνουν. Δεν θέλω να ρωτήσω “είναι κακό αυτό που έκανα” γιατί ξέρω ότι δεν είναι. Θα ήθελα την τοποθέτηση σου κ των αναγνωστών. Σκέφτομαι πραγματικά ότι αυτή η αντίδραση τους, θα είναι γνώμονας για μένα στο μέλλον αν θέλω να συνεχίσω να κάνω παρέα με τους συγκεκριμένους. Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου

 

Δεν γίνεται να ρωτάς άλλους ποιος πρέπει να είναι ο δικός σου γνώμονας για το πώς θα είναι οι δικές σου παρέες. Η απάντηση εξαρτάται από το τι πιστεύει ο καθένας για το θέμα και πώς το αξιολογεί σε σχέση με τα υπόλοιπα. Οι γνωστοί-φίλοι εκτός από αυτή, έχουν και άλλες γνώμες και σας συνδέουν κι άλλα πράγματα, φαντάζομαι. Βρίσκεις ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι τόσο ψηλά στην ιεραρχία που δικαιολογεί διακοπή φιλίας; Εσύ ξέρεις. Οι φίλοι και οι γνωστοί μας κρίνουν όλη την ώρα, όπως τους κρίνουμε κι εμείς. Δεν μας ενοχλούν όλες οι κριτικές το ίδιο.

Αλήθεια ξέρεις ότι δεν είναι κακό αυτό που έκανες; Δεν ξέρω πολλά για το θέμα, αλλά δεν ξέρω αν είναι τόσο απλή η απάντηση. Φαντάζομαι ότι θα μας διαφωτίσουν στα σχόλια.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

98 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
I_am_the_law
I_am_the_law
3 χρόνια πριν

“H έκπληξη στο βλέμμα τους είναι λες κ είπα ότι βασανίζω ζώα”. Όποιος έχει φιλοζωικά αισθήματα, δεν μπορεί να σταθεί αδιάφορος στην αγορά ζώου από καταστήματα ή breeders. Δεν μπορεί, γιατί γνωρίζει ότι, αφενός, με την αγορά ζώου ένα αδέσποτο θα στερηθεί μία ευκαιρία να ζήσει αξιοπρεπώς ή, βασικά, να ζήσει γενικώς και, αφετέρου, η αγορά ζώων από εκτροφείς ρίχνει νερό στο μύλο αυτής της διαδικασίας που αναμφίβολα δημιουργεί περισσότερα αδέσποτα (αφού πολλοί αγοραστές αντιμετωπίζουν το ζώο ως αντικείμενο προς αγορά, δεν το βάζουν στη ζωή τους συνειδητά, και όταν δουν ότι δεν τα βγάζουν πέρα το παρατάνε). Ναι, μπορεί… Διαβάστε περισσότερα »

Alethiometer
Alethiometer
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  I_am_the_law

Καλύτερα δε θα μπορούσα να τα γράψω. Κι εγώ αν ήθελα να είμαι ευγενής ή τυπική η καλύτερη εκδοχή που θα μπορούσα να σου προσφέρω είναι να μη σου πω τίποτα. Γιατί στο μυαλό μου είναι κακό. Για όλους τους λόγους που ανέφερε το παραπάνω σχόλιο. Και κυρίως γιατί βοηθάς να διαιωνίζονται οι breeders. Κι ακόμα κι αν βρήκες τον ιδανικό breeder, υπάρχουν άλλοι τόσοι κακοί που συντηρούνται από ανθρώπους που επιλέγουν να αγοράσουν ένα ζώο. Και μόνο που το ακούς, πώς σου φαίνεται; Να αγοράσεις κάτι που είναι ζωντανό. Το υποβιβάζεις σε προϊόν. Ενώ δεν είναι. Ενώ δεν πρέπει… Διαβάστε περισσότερα »

Dotti Kali Linnea
Dotti Kali Linnea
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Alethiometer

@I_am_the_law και @Alethiometer, συμφωνώ απολύτως. Σε έναν κόσμο που κανείς (πολίτες- πολιτεία) δε θέλει να πληρώσει για στειρώσεις και περιορισμό των αδέσποτων, υπάρχουν μιλούνια που θέλουν να πληρώσουν–surprise, surprise!–για μεθοδευμένη αναπαραγωγή ζώων! Γιατί, τι πιο λογικό, ας υπερπαράξουμε κάτι που ήδη έχουμε σε απόθεμα, ρίχνοντας κεφάλαιο..Γιατί, πώς να το κάνουμε, κάποι@ θέλουν σώνει και ντε το σκύλο άσπρο με μαύρες βούλες κι επουδενί μαύρο με άσπρες ρίγες! Κι όσον αφορά το επιχείρημα “μα κάποιοι ψάχνουν σκύλο με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για πρακτικούς λόγους”, ρωτήστε κτηνιάτρους να σας δώσουν τα στατιστικά παιδιά..Τα στατιστικά της εγκατάλειψης, της ελλιπούς φροντίδας, και κυρίως να σας… Διαβάστε περισσότερα »

Το_κοτσύφι
Το_κοτσύφι
3 χρόνια πριν

Δεν είμαι γνώστης και δεν το έχω ψάξει διεξοδικά το θέμα να τονίσω, παραθέτω απλά την άποψή μου με ο,τι γενικές γνώσεις επί του θέματος έχω. Το breeding έχει συσχετιστεί με απίστευτη κακοποίηση ζώων. Με puppy mills, pet shops, ζώα που ζουν σε φρικτές συνθήκες, αναπαραγονται συνέχεια και εξαντλητικά, μωρά που έχουν γενετικά προβλήματα και πετιούνται ως προβληματικά και ως παράπλευρες απώλειες. Εσύ λες ότι το πήρες από αξιόλογο breeder οπότε λογικά δε συμβαίνει τίποτα από όλα αυτά, αλλά και πάλι δημιουργούνται συνειρμοί. Μπορεί αυτοί που σε κρίνουν να νομίζουν ότι το πήρες από pet shop με αμφίβολες συνθήκες διαβίωσης… Διαβάστε περισσότερα »

εξωγήινη
εξωγήινη
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Το_κοτσύφι

Κοτσυφι επειδή έχω ασχοληθεί πάρα πολύ με σκυλιά και είχα κι εγώ στην Ελλάδα και ρατσατα και αδέσποτα, θα σου πω τη διαφορά. Συγκεκριμένες ράτσες έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ας πούμε αν θες φύλακα δεν θα παρεις Λαμπραντόρ γιατί πολύ απλά θα παίξει με τον κλέφτη. Αν θες να πηγαίνεις πεζοπορία με τον σκύλο σου θα πάρεις σκυλί εργασίας, υψηλής ενέργειας, δεν θα πάρεις ένα που θέλει (δηλαδή είναι έτσι η ράτσα του) να κάθεται όλη μέρα. Ο μόνος τρόπος να το πετύχεις αυτό είναι να πας με γνώμονα τη ράτσα. Επίσης, κάποιοι θέλουν να πηγαίνουν τα σκυλιά τους σε διαγωνισμούς… Διαβάστε περισσότερα »

larvatus prodeo
larvatus prodeo
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  εξωγήινη

Αυτό που λέτε ισχύει και για τα ημιαιαμα στα καταφύγια, άλλα είναι κατάλληλα για φύλακες, άλλα για υπαίθριες εξορμήσεις, άλλα για συντροφιά, άλλα είναι κοινωνικά και τα πάνε μια χαρά με άλλα ζώα και ανθρώπους άλλα όχι. Εξαρτάται τι ημίαιμο είναι, αλλά και αν ο χαρακτήρας του ταιριάζει με τον δικό μας. Πολλά καταφύγια, εδώ στο ΗΒ, όταν πας για υιοθεσία σου ζητούν πρώτα να περάσεις χρόνο με το ζώο (2 επισκέψεις την εβδομάδα για δύο εβδομάδες, όπως συνέβη σ’εμένα) το οποίο διάλεξες από φωτογραφία η βίντεο, γιατί μπορεί να μην δουλέψει η σχέση μεταξύ σας. Προσωπικά είμαι υπέρ της… Διαβάστε περισσότερα »

Aktinidio
Aktinidio
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Το_κοτσύφι

Σε αυτό που λες για τις γενετικές ανωμαλίες, είχα διαβάσει για κάποια ράτσα σκύλου που λόγω των cross breedings είχε αναπτύξει structural ανωμαλίες με αποτέλεσμα τα ζώα να αγωνίζονται να πάρουν ανάσα. Φρικιαστικό εντελώς. Νομίζω ήτανε τα γαλλικά μπουλντόγκ δεν είμαι τελείως σίγουρη.

Dotti Kali Linnea
Dotti Kali Linnea
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Το_κοτσύφι

@Το_κοτσύφι, συμφωνώ..Θα μπορούσα να γράψω παραγράφους πάνω στο θέμα (και “αποψάρες” και πιο εμπεριστατωμένα πράγματα, μιας και κάτι κατέχω επί του θέματος) αλλά για μένα χάνεται κάθε νόημα όταν μπαίνει η λέξη “γούστο” στη συζήτηση..Δεν υπάρχει στον εγκέφαλό μου και στο σύστημα αξιών μου ο χώρος για “γούστα” πάνω σε έμβια όντα λες και μιλάμε για παπούτσια.

Dorothy
Dorothy
3 χρόνια πριν

Εγώ προσωπικά το θεωρώ κακό ναι. Τα περισσότερα κατοικίδια στα καταφύγια καταλήγουν σε ευθανασία γιατί είναι ΠΑΡΑ πολλά και δεν υιοθετούν αρκετοί. Στην Αμερική ας πούμε πεθαίνουν έτσι γύρω στα 1.500.000 σκυλάκια/γατάκια τον χρόνο. Οι breeders είναι επιχειρηματίες. Όσο φιλόζωοι και να είναι δεν παύουν τα κουτάβια να είναι τα προιόντα τους και να έχουν στόχο το κέρδος. Αυτό συνεπάγεται ένα κάρο αιμομηξίες για να παραμείνει η ράτσα καθαρή, οπότε πολλά αρρωσταίνουν και πεθαίνουν, αμφιλεγόμενες οι συνθήκες ζωής των ζώων, επαρκής χώρος κλπ. Απορώ επίσης πώς δεν έκανες μια έρευνα πριν πάρεις σκυλί να δεις τι είναι το καλύτερο να… Διαβάστε περισσότερα »

larvatus prodeo
larvatus prodeo
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Dorothy

Ένα από τα καλύτερα καταφύγια αδέσποτων (παρατημένων, βασανισμένων, οστεωμένων, παράλυτων, κτλ) ζώων στον κόσμο είναι στην Κρήτη, το TakisShelter. Ο Τάκης (Θεόκριτος Προεστάκης) ανεβάζει σχεδόν κάθε μέρα βίντεο στο ΥΤ. Εγώ πρωτοέμαθα για το καταφύγιο από άλλους εθελοντές στο Battersea Dogs and Cat Home)

Το TakisShelter δεν έχει κλουβιά και η ευθανασία είναι το τελευταίο καταφύγιο (ακόμα και τότε ο Τάκης εξαντλεί ολα τα περιθώρια,, όπως στην περίπτωση του διάσημου πλέον, ο οποίος έζησε 15 μήνες παραπάνω από το αναμενόμενο, Black ,https://www.youtube.com/watch?v=ajKVq_R1t68)

https://takisshelter.org/

Το_κοτσύφι
Το_κοτσύφι
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  larvatus prodeo

Ναιιι είναι φοβερός και η φήμη του έχει φτάσει παντού!! Εννοώ και εκτός Ελλάδας και πολλές από τις δωρεές για το καταφύγιο είναι πλέον από ξένους.
Έχει αφιερώσει τη ζωή του ο άνθρωπος, είναι απίστευτη η δουλειά που κάνει.

Alethiometer
Alethiometer
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  larvatus prodeo

Τον αγαπώ αυτόν. Κάθε φορά που πληρώνομαι πάντα του βάζω ότι μπορώ. Θα ήθελα να ήμουν αυτός.

larvatus prodeo
larvatus prodeo
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Alethiometer

Το_κοτσύφι και Alethiometer συμφωνώ και επαυξάνω. Είμαι μηνιαία δωρητής και με την πρώτη ευκαιρία θα επισκεφτώ το καταφύγιο του.

elena Soulitzi
elena Soulitzi
3 χρόνια πριν

Χαίρομαι πολύ για την άποψη που έχουν οι φίλοι για την υιοθεσία. Πραγματικά, δείχνει το πόσο ευαισθητοποιημένες είναι αυτές οι χώρες στην υιοθεσία και όχι αγορά κατοικιδίων. Αν ήσουν Ελλάδα δεν θα είχες τέτοιες αντιδράσεις. Οι breeders έχουν κάνει επάγγελμα τους την εκμετάλλευση ζώων, όσο reputable breeders κι αν είναι. Προσωπικά, βλέποντας την κατάσταση με τα αδέσποτα στην Ελλάδα, κάθε φορά που κάποιος γνωστός μου μου λέει οτι αγόρασε κατοικίδιο, δεν ενδιαφέρομαι να ρωτήσω περαιτέρω γι αυτό,. Και τι να ρωτήσω άλλωστε ? Ράτσες και λοιπές αηδίες όταν ξέρω οτι πεθαίνουν ζώα στον δρόμο ? Σε αντίθεση με όσους υιοθετούν… Διαβάστε περισσότερα »

Alethiometer
Alethiometer
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  elena Soulitzi

Συγγνώμη αλλά κάνεις λάθος. Και στην Ελλάδα πια, τουλάχιστον στην Αθήνα, είμαστε πολλοί αυτοί που είμαστε ευαισθητοποιημένοι. Κι επειδή εδώ δε φημιζόμαστε για την ευγένειά μας η γράφουσα κινδύνευε πολύ περισσότερο να της την πουν. (Να μην πω πόσες φορές με έχουν σταματήσει στο δρόμο άγνωστοι και με έχουν ψάλλει για το γεγονός ότι αγόρασα σκυλί και μπλα μπλα μπλα γιατί για κάποιον λόγο το ημιαιμάκι μου τους φαίνεται ότι είναι ράτσας).

δε σου λέω!
δε σου λέω!
3 χρόνια πριν

Φυσικά και δεν είναι τόσο απλό. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ο κόσμος δε συμπαθεί τους breeders, ο βασικότερος είναι μάλλον ότι πιέζουν με διάφορους τρόπους τα ζώα τους να ζευγαρώνουν και να γεννάνε. Το πού τοποθετείσαι σε σχέση με αυτό έχει να κάνει με τη γενικότερη φιλοσοφία σου απέναντι στα ζώα, αν δηλαδή δεν είσαι vegan/vegeterian και τρως κανονικά μπριζόλες από γουρουνάκια που μάλλον βασανίστηκαν, το να καίγεσαι για το δικαίωμα του σκύλου να ζευγαρώσει με όποια σκυλίτσα θέλει χωρίς να τους γεμίζουν ορμόνες, είναι μάλλον οξύμωρο. Επίσης, έχει φυσικά να κάνει με τον breeder, δεν έχουν όλοι την ίδια… Διαβάστε περισσότερα »

NaLola
NaLola
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  δε σου λέω!

Πριν σχολιάσω να πω ότι όλες οι απόψεις είναι προσωπικές για τον καθένα και έχεις παραθέσει πολλά εύστοχα παραδείγματα και ένα άτοπο. Δύσκολευομαι να εξισώσω την τεχνιτή γονιμοποόηση με τον εκτροφέα ζώων γιατι είναι συνειδητή επιλογή του ατόμου που θα μπει στην διαδικασία αυτή. Επίσης όσοι έχουν προσωπικές εμπειριες με ημίαιμα και καθαρόαιμα σκυλιά μπορούν να παραθέσουν πολλές διαφορετικές απόψεις. Στην οικογένεια μου είχαμε το αντίστροφο φαινόμενο με τα ημιαιμα να είναι πολύ πιο εύκολα στην εκπαίδευση και πολύ πιο έξυπνα με ενδιαφέροντες χαρακτήρες. Επίσης είναι γνωστό το ότι η συνεχής εκτροφή μιας ράτσας αποκλειστικά έχει συμβάλει σε προβλήματα υγείας… Διαβάστε περισσότερα »

δε σου λέω!
δε σου λέω!
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  NaLola

NaLola σίγουρα υπάρχουν και διαφορετικές εμπειρίες. Εγώ παρέθεσα απλώς τη δική μου. Για εμένα αυτή η εμπειρία συντέλεσε στο να μη βλέπω αρνητικά την επιθυμία για σκύλο ράτσας γιατί μπορεί να θες να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Υπάρχουν φυσικά και ράτσες με συμπεριφορικά θέματα, αλλά από την άλλη υπάρχουν π.χ. τα λαμπραντόρ που ξέρουμε ότι τα πάνε πολύ καλά με τα μικρά παιδάκια, οπότε είναι κατάλληλα για οικογένειες. ΥΓ. Δεν εξισώνω την τεχνητή γονιμοποίηση με τον εκτροφέα ζώων, απλώς τα επιχειρήματα πηγάζουν από την ίδια λογική: οι άνθρωποι αντιδρούν αρνητικά στο συναίσθημα ότι κάποιος πλήρωσε ένα τεράστιο ποσό για να αποκτήσει… Διαβάστε περισσότερα »

Lou
Lou
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  δε σου λέω!

Έχει όμως και το κάθε ζωάκι το δικό του χαρακτήρα, έτσι δεν είναι? Θέλω να πω, υπάρχουν και τα ατομικά χαρακτηριστικά.

tsoupra
tsoupra
3 χρόνια πριν

απορία, θα μπορούσαμε λοιπόν με την ίδια λογική να “κατηγορήσουμε” και αυτούς που προτίμησαν να κάνουν παιδί με παρένθετη μητέρα και δεν υιοθέτησαν;

bubuntu
bubuntu
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  tsoupra

Βρίσκω άστοχο το σχόλιό σου. Πώς γίνεται να συγκρίνουμε τη διαδικασία υιοθεσίας ενός παιδιού και ενός ζώου; Η υιοθεσία παιδιού είναι μια χρόνια γραφειοκρατική υπόθεση, που αφορά ετερόφυλα και οικονομικά ευκατάστατα ζευγάρια. Αν είσαι κάτι άλλο, απλά δεν έχεις καμιά ελπίδα.
Το να υιοθετήσεις ένα αδέσποτο ζωάκι, είναι πολύ εύκολη υπόθεση.
Νομίζω ότι το σχόλιο θα είχε νόημα αν το ερώτημα ήταν “μπορούμε να κατηγορήσουμε αυτούς που προτιμούν να υιοθετήσουν ένα λευκό παιδάκι ή ένα παιδάκι με καταγωγή Ρομά πχ;”.

fantasmataki
fantasmataki
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  tsoupra

Ναι αν η παρένθετη ηταν φυλακισμένη και εξαναγκαζόταν να κυοφορεί και κάποιος πουλούσε τα μωρά. Όχι απλά να τους κατηγορήσουμε, να τους φυλακίσουμε τρις ισόβια τύπου.

Lou
Lou
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  fantasmataki

Στην Ελλάδα νομίζω ότι δεν είναι νόμιμη η παρένθετη μητρότητα.

mm
mm
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Lou

Από όσο ξέρω στην Ελλάδα υπάρχει νομοθεσία μόνο για εθελόντρια παρένθετη μητέρα. Οι γονείς του παιδιού πληρώνουν μόνο τα ιατρικά έξοδα και δεν επιτρέπεται καμία αμοιβή για την παρένθετη μητέρα. Για αυτό άλλωστε συνηθίζουν να επιλέγονται συγγενείς για παρένθετες μητέρες (αδερφές/θείες του παιδιού ή μητέρες/γιαγιάδες του παιδιού). Από μια αναζήτηση στο Internet “Η δωρεά ωαρίων και η παρένθετη μητρότητα ορίζονται ως «πράξη αλτρουισμού» μη αμειβόμενη αλλά «αποζημιώνεται». Επίσημα και με την προσκόμιση δικαιολογητικών (φάρμακα, μεταφορά κλπ) μια δότρια ωαρίων μπορεί να λάβει μέχρι 1.000 ευρώ και μια παρένθετη μητέρα 10.000 ευρώ.” Αλλά πάνω από αυτό το ποσό είναι παράνομο.

mm
mm
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  tsoupra

Όχι, αλλά θα κατηγορούσαμε τους ανθρώπους που επέλεξαν να αγοράσουν παιδί από την Κίνα γιατί τους αρέσουν τα Κινεζάκια. Βασικά αν το κάνουν με παιδί (αν πληρώσουν δηλαδή για να τεκτοθετήσουν παιδί) είναι παράνομοι. Και αν πληρώσουν έξτρα χρήματα την παρένθετη μητέρα (εκτός των εντελώς απαραίτητων για την ιατρική κάλυψη) είναι πάλι παράνομοι. Όπως θα είναι παντελώς παράνομοι αν αγοράσουν ένα νεφρό για να σώσουν το παιδί τους που πεθαίνει, ή αν πληρώσουν για να αγοράσουν 1 φιάλη αίμα. Το πρόβλημα είναι στα χρήματα και στην αγοραπωλησία, αν έπαιρναν χωρίς να πληρώσουν ένα κουτάβι από την φίλη τους που είχε… Διαβάστε περισσότερα »

CookieMonster
CookieMonster
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  tsoupra

Δεν νομίζω ότι είναι το ίδιο. Καταρχάς η διαιώνηση των γονιδίων μας είναι ίσως το μεγαλύτερο βιολογικό “κόλλημα” που έχουν όλοι οι οργανισμοί και πάνω σε αυτό βασίζεται η πιο σύχρονη εξήγηση της θεωρίας της εξέλιξης. Επίσης νόμιζω πολλοί καταφεύγουν και σε παρένθετες μητέρες γιατί θεωρούν την υιοθεσία υπερβολικά χρονοβόρα και αβέβαιη διαδικασία. 🙂

I_am_the_law
I_am_the_law
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  tsoupra

Ναι, γιατί τα παιδιά που είναι άμεσα έτοιμα να υιοθετηθούν, αλλιώς θα παραμείνουν σε ένα κλουβί για όλη τους τη ζωή, είναι χιλιάδες, ενώ η υιοθεσία παιδιού δεν είναι δα και μία σύνθετη γραφειοκρατική διαδικασία.

Ή, για να το πούμε αλλιώς, είναι σαν να μη υιοθετείς παιδί αλλά να αγοράζεις ένα με αντάλλαγμα ένα ipod, και όχι όποιο κι όποιο, όποια φυλή σ’ αρέσει, γιατί σε έχεις φανταστεί με ξανθωπό μωρό στην αγκαλιά ή μαύρο, γιατί γίνονται καλύτεροι αθλητές.

Απλά δεν έχει καμία σχέση η παρένθετη μητρότητα με την αγορά κατοικιδίου.

Lou
Lou
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  tsoupra

Η με εξωσωματική η απλά ένα παιδί βιολογικά δικό τους με τη φυσιολογική διαδικασία. Κι αυτό εγωιστικό δεν είναι, όταν υπάρχουν παιδιά στα ιδρύματα?

Blackstone
Blackstone
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  tsoupra

Όχι, γιατί η παρένθετη μητέρα θα είχε την επιλογή για το αν θα ήθελε να μπει σε αυτή τη διαδικασία η όχι. Τα σκυλάκια που χρησιμοποιούνται όμως για breeding όχι απλά δεν έχουν την επιλογή αυτή αλλά αντιμετωπίζονται σαν μηχανές αναπαραγωγής. Ζουν ως επί το πλείστον σε άθλιες συνθήκες και μόλις χάσουν την αναπαραγωγική τους ικανότητα “πετιουνται”.

Ιζόλδη
Ιζόλδη
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Blackstone

Blackstone μην παίρνεις όρκο για την ελεύθερη επιλογή. Από κάπου μπάζει ορθάνοιχτα η σύγκριση που κάνει η φίλη μας. Ωστόσο δε μπορώ να μην αναγνωρίσω το ενδεχόμενο ένα παιδί να είναι προϊόν καθαρής εξαγοράς και εκμετάλλευσης. Η παρένθετη δεν είναι πάντα η αλτρουίστρια που επιλέγει ελεύθερα να βοηθήσει ζευγάρια να τεκνοποιήσουν, έστω και επ’ αμοιβή. Ίσως είναι κάποια που έχει απόλυτη ανάγκη τα χρήματα, για την ίδια ή και την οικογένειά της. Σε αυτή την περίπτωση δεν ξέρω κατά πόσο δικαιούμαστε να μιλάμε για ελεύθερη επιλογή, όταν μπαίνει στη μέση ο βιοπορισμός. Πρόκειται για μια οικονομική συναλλαγή, κατά την οποία,… Διαβάστε περισσότερα »

bubuntu
bubuntu
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  tsoupra

Βρίσκω άστοχο το σχόλιό σου. Η διαδικασία της υιοθεσίας ενός παιδιού είναι μια τεράστια γραφειοκρατική διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια και αφορά μόνο ετερόφυλα, ευκατάστατα ζευγάρια. Για τους υπόλοιπους, οι ελπίδες είναι ελάχιστες ως μηδαμινές. Από την άλλη, η υιοθεσία ενός αδέσποτου είναι πανεύκολη.
Το σχόλιο κατ’εμέ θα είχε περισσότερο νόημα αν αυτοί που θέλουν να υιοθετήσουν παιδιά έθεταν περιοριστικούς όρους ως προς το φύλο και το χρώμα τους παιδιού που θα ήθελαν να υιοθετήσουν.

Ένα Μπλούμπερι
Ένα Μπλούμπερι
3 χρόνια πριν

Πιστεύω ότι παίζει ρόλο το πού είσαι και τι θέλεις από το ζώο. Αν θέλεις μια μικρή ή μεγάλη γλυκομπουκια για να κάνετε αγκαλιές στον καναπέ και να πηγαίνετε βόλτες, μπορείς άνετα να υιοθετήσεις. Αν έχεις συγκεκριμένες ανάγκες από το ζώο, πχ θέλεις να είναι φύλακας ή να μη μαδαει πολύ γιατί έχετε αλλεργίες ή να είναι πανέξυπνος για να εκπαιδευτεί για show ή να βοηθάει στο κυνήγι, τότε μπορείς να αγοράσεις. Είναι πιο εύκολο να δικαιολογησεις την αγορά στον Καναδά πάρα στην Ελλάδα σε κάθε περίπτωση. Σαφώς και τα καταφύγια είναι παντού γεμάτα ζώα αλλά η κατάσταση εδώ που… Διαβάστε περισσότερα »

jurkie
jurkie
3 χρόνια πριν

Δεν καταλαβαίνω πως η φίλη ‘ξερει’ ότι δεν είναι κακό. Αντιθέτως, καταλαβαίνω απόλυτα την συμπεριφορά των φίλων της στο άκουσμα της είδησης. Με το να αγοράζεις κατοικίδιο υποστηρίζεις στεγνά την εκμετάλλευση ζώων και δίνεις χώρο σε μια τεράστια βιομηχανία να συνεχίζει να βασανίζει ζώα. Και σε περίπτωση που νόμιζες ότι αυτό δεν είναι βασανιστήριο και η σκυλίτσα μάνα είναι τρισευτυχισμένη να ζει για να πηγαίνει σε διαγωνισμους πιστοποιήσεων και μετά να γεννάει, σκέψου τον εαυτό σου στην θέση της. Τι, όχι; Δεν θες να ρωτήσεις αν είναι κακό αυτό που έκανες γιατί ξερεις ότι είναι κακό αυτό που έκανες. Ψάξε… Διαβάστε περισσότερα »

S. Hamilton
S. Hamilton
3 χρόνια πριν

Καταλαβαίνω τις σκέψεις σου, αν και μου φαίνεται από τα λεγόμενά σου ότι κατα βάθος νιώθεις τύψεις που δεν υιοθέτησες αλλά αγόρασες κατοικίδιο. Προσωπικά δεν το βρίσκω κακό, για πολλούς λόγους: Πολλοι άνθρωποι, ειδικά άπειροι ιδιοκτήτες, προτιμούν ράτσα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, “εύκολη”, ή ένα κουτάβι που είναι πιο δεκτικό τις περισσότερες φορές στην εκπαίδεύση, κλπ. Από τη διήγησή σου καταλαβαίνω ότι το αποκτήσατε μέσω υπεύθυνου εκτροφέα και όχι από κάποιο petshop ή τυχαία γέννα γνωστού γνωστού. Τι σε ταλανίζει τόσο πολύ? Που δεν πήρες αδέσποτο? Που οι φίλοι σου είναι επικριτικοί? Είναι όντως έτσι ή εσυ το νίωθεις από τις… Διαβάστε περισσότερα »

Lela
Lela
3 χρόνια πριν

Λίγο που το είχα ψάξει, καταλαβα ότι το breeding είναι πρακτικά υποχρεωτική αναπαραγωγή και όπως το καταλαβα είναι άσχημες συνθήκες για τα ζώα. Επίσης απομακρύνουν σχετικά νωρίς τα ζωάκια από τις μητέρες τους – κανονικά πρέπει να αποδεικνύει ο breeder ότι οι συνθήκες στη «φάρμα» του είναι εγκεκριμένες και δεν εκτίθενται τα ζώα σε τραυμα. Δηλ η όλη κατάσταση παραβιάζει δικαιώματα των ζώων και τα κάνει αντικείμενο αγοραπωλησίας ανάλογα με την ράτσα τους, συγκεκριμένη τιμή, όχι ό,τι πιο φιλόζωο υπάρχει εκεί έξω. Πιστευω ότι αυτό είναι που τους «παγώνει» όταν ακούν ότι αγοράσατε αντί να υιοθετήσετε.