Αγαπητή «Α, μπα»: Πώς να πω στον εργοδότη ότι δεν είμαι ευχαριστημένη με τη θέση μου στη δουλειά;

Αντιλαμβάνομαι πως ως η μικρότερη στην εταιρία από θέμα εμπειρίας θα έκανα και το μεγαλύτερο μέρος της λάντζας, παρόλα αυτά νιώθω πως αντί να μαθαίνω την δουλειά, απαντάω όλη μέρα σε τηλέφωνα και κάνω αρχειοποιήσεις. Και καταλαβαίνω πως θα αργήσει αρκετά η εξέλιξη μου, ενώ υποτίθεται πως εξαρχής για άλλη θέση είχα πάει

Γειά σου Α,μπά και σχολιάστ@ς! Αρχικά να πω πως νιώθω πολύ τυχερή που ξεκίνησα να διαβάζω Α,μπα από τα 18 μου, μου άνοιξε σίγουρα τα μάτια για πολλά πράγματα αυτή η στήλη, και σε ευχαριστώ Λένα γι αυτό <3. Στο θέμα μας τώρα: εδώ και 4 μήνες εργάζομαι σε μία σχετικά νεοσύστατη, ωστόσο αρκετά πετυχημένη στον χώρο της εταιρεία. Είμαι 26 χρονών, έχω σπουδάσει το αντικείμενο στο οποίο εργάζομαι και δουλεύω στον χώρο από τα 19. Είχα δουλέψει ξανά στο παρελθόν για τον εργοδότη μου για κάποια χρόνια, κυρίως ως personal assistant, ανάλαμβάνοντας κυρίως δουλειές σχετικές με το επάγγελμα που σπούδαζα. Επειδή τότε είχαμε μια καλή συνεργασία, μου προτάθηκε να δουλέψω στην εταιρεία ως κανονική υπάλληλος πλέον, και μάλιστα με τίτλο αρκετά καλό, λόγω την προηγούμενης συνεργασίας μας αλλά και του μικρού μεγέθους της εταιρείας. Το θέμα ωστόσο είναι πως πέρα από τα χρήματα, τα οποία είναι βασικός μισθός, και τα οποία δέχτηκα καθώς πόνταρα στην εμπειρία που χρειάζομαι σε αυτή την ηλικία, στην πραγματικότητα εδώ κάνω κυρίως γραμματειακή/administrative υποστήριξη, κάτι που είχα πει εξαρχής πως δεν με ενδιέφερε. Αντιλαμβάνομαι πως ως η μικρότερη στην εταιρεία απο θέμα εμπειρίας θα έκανα και το μεγαλύτερο μέρος της λάντζας, παρόλα αυτά νιώθω πως αντί να μαθαίνω την δουλειά, απαντάω όλη μέρα σε τηλέφωνα και κάνω αρχειοποιήσεις. Και καταλαβαίνω πως θα αργήσει αρκετά η εξέλιξη μου, ενώ υποτίθεται πως εξαρχής για άλλη θέση είχα πάει. Και ερωτώ, πώς το θέτει αυτό ως συζήτηση κάποιος; Το θέτει βασικά, ή απλά αφού βλέπω ότι ‘δεν’ θα έπρεπε να ψάξω για κάτι άλλο; Και για να προλάβω κάποιες υποθέσεις, έχω ρωτήσει τι tasks έχουν σε άλλες εταιρείες άτομα σε αντίστοιχες θέσεις. Τέλος, για να κλείσω, εξαρχής μου είχε πει ο εργοδότης πως ΟΛΟΙ φροντίζουμε για την διατήρηση της καθαριότητας στο γραφείο, καθώς η καθαρίστρια δεν έρχεται καθημερινά. Ωστόσο, φυσικά, μόνο εγώ στην πραγματικότητα τα κάνω, και πολλές φορές μου λένε κιόλας “Βάλε μια σκούπα σήμερα πριν φύγεις”, το οποίο μου φαίνεται απαράδεκτό. Πώς θα το αντιμετωπίζατε εσείς; Με ενδιαφέρει πολύ η άποψή σου Λένα και των αναγνωστών, καθώς νομίζω ότι φοβάμαι απλά να γίνω δυσάρεστη.
– – κάποια

Κι εγώ αυτό φοβάμαι.
Είναι ώρα να μιλήσεις.
Και να ψάχνεις αλλού για δουλειά, παράλληλα.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

45 points
Upvote Downvote

15
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
11 Θέματα σχολίων
4 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
13 Συντάκτες σχολίων
Xiao MeiGhostwritermiakotaramojo jojodaria Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Εγώ αναρωτιέμαι ποιός να είναι αυτός ο “τίτλος αρκετά καλός” που έρχεται μαζί με βασικό μισθό και συμπεριλαμβάνει χρέη γραμματείας και καθαριότητας.

Φίλη σε κοροϊδεύουν προφανώς, το καταλαβαίνεις και μόνη σου, και είναι καιρός να σταματήσουν. Το τί θα πεις το ξέρεις και μόνη σου, μια χαρά τα έγραψες εδώ. Αν πρώτα έχεις βρει άλλη δουλειά ακόμα καλύτερα, θα τα βροντήξεις πανηγυρικά και θα φύγεις.

mojo jojo
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Βοηθός Λογιστή και καταλήγεις να σαι μόνιμα στο φωτοτυπικό… όχι εγώ κάτι γνωστοί μου 😏
(άνετα θα μπορούσα να έχω στείλει την ερώτηση πριν κάνα χρόνο)

daria
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Και ποιός πρέπει να είναι μόνιμα στο φωτοτυπικό σε ένα λογιστήριο; ο Λογιστής ή ο βοηθός; Αν τα job description δεν είναι ξεκάθαρα απο την αρχή είναι άλλο θέμα, αλλα και πάλι δεν καταλαβαίνω πως ο τίτλος “βοηθός λογιστή”είναι αρκετά καλός; Αν ήσουν βοηθός κομμωτή θα καθάριζες με τη σκούπα τις τρίχες και θα έφτιχνες καφέδες, αν ήσουν Αν ήσουν βοηθός μάγειρα θα έκοβες χιλιάδες κρεμμύδια και θα καθάριζες πατάτες. Γιατί λοιπόν το να είσαι βοηθός λογιστή διαφέρει;

mojo jojo
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Για τους μη έχοντες πτυχίο με 5 χρόνια προϋπηρεσίας ως βοηθός Λογιστή παίρνεις άδεια β τάξης, αλλά ακόμα και στους αποφοίτους οικονομικών σχολών η προϋπηρεσία ως βοηθός Λογιστή είναι πολύτιμη για μια καλύτερη θέση και τελοσπαντων για να μάθεις τη δουλειά. Άρα για μένα ναι ο τίτλος βοηθός λογιστή είναι αρκετά καλός.
Φυσικά δεν είπα να μη κάνεις και λαντζοδουλεια, και αυτή χρήσιμη είναι έτσι και αλλιώς, αλλά να μη κάνεις μόνο αυτό βρε αδελφέ!

sktpsx
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

“τίτλος αρκετά καλός”
ευκολο.. κατι που εχει μεσα του το manag ή το admini

Ηλιοστάλλακτη - Κορίνα Μητροπούλου
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Προ αμνημονεύτων ετών, εργαζόμουν για μια εταιρεία, δηλ στην αντιπροσωπεία της στην Ελλάδα. Κάποια στιγμή, αποφάσισαν να αλλάξουν αντιπρόσωπο, κι εγώ τους ακολούθησα στο νέο γραφείο (έστειλα βιογραφικό, με κάλεσαν σε συνέντευξη και τελικά με επέλεξαν για τη θέση). Μου λέει τότε το νέο αφεντικό, ότι θα με βάλει σε μια άλλη, άσχετη θέση “για να μάθω τη δουλειά” προσωρινά, γιατί αυτή είναι λέει η πολιτική τους, όλοι περνούν από αυτή τη θέση (είχε 2 εταιρείες, ας πούμε παρεμφερούς αντικειμένου) Παρόλο που είπα πως ήξερα ήδη ακριβώς τη δουλειά και καλύτερα ίσως από οποιονδήποτε (ήταν κάτι πολύ συγκεκριμένο) δέχτηκα, γιατί… Διαβάστε περισσότερα »

Cycling in the rain
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Αυτό που λέω καθημερινα σχεδόν στην ομάδα μου είναι “you have to claim the 2 meters of space around you”. Προσωπικά μου πήρε πολύ καιρό να καταλάβω πως μεμονωμένες συζητήσεις με μάνατζερ δε βοηθάνε εάν δεν άλλαζα εγώ τη στάση μου και την εργασιακή συμπεριφορά μου . Πριν κάνεις την οποιαδήποτε συζήτηση ξεκινά σκεπτόμενη τι θα μπορούσες να αλλάξεις στη συμπεριφορά σου και στον τρόπο που λες όχι. Αν είναι να σκουπίσεις πες “λυπάμαι δεν προλαβαίνω σήμερα, ίσως κάποιος που έχει να σκουπίσει καιρό”. Θα σε συμβουλεύα όταν είναι να μιλήσεις να έχεις κλείσει μια προγραμματισμένη συνάντηση και όχι τύπου… Διαβάστε περισσότερα »

mm
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Πας και του λες: «Κύριε Κώστα μου, είπατε ότι θα είμαι «….κάτι βαρύγδουπο αγγλικό….» και εγώ κατάλαβα ότι θα ασχοληθώ με αυτό και αυτό που τα έχω σπουδάσει. Αν ήταν να είναι μόνο γραμματειακή υποστήριξη θα πήγαινα γραμματέας στο φροντιστήριο της θείας μου της Κούλας που μου έδινε και ένα πενηντάρικο παραπάνω. Επίσης, η κυρία Χριστίνα η καθαρίστρια παίρνει τόσα ευρώ την φορά (φοβάμαι περισσότερα από εσένα) οπότε, καταλαβαίνεται ότι αν είναι να καθαρίζω προτιμάω να έχω και τον μισθό της καθαρίστριας.» Επίσης: 26 – 19 = 7 χρόνια εμπειρίας, πόσα έπρεπε να είχες δηλαδή; Μετά τον πρώτο χρόνο δουλειάς… Διαβάστε περισσότερα »

este
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Εγώ στην θέση σου:
1. Θα έψαχνα μανιωδώς για άλλη δουλειά
2. Θα το έλεγα στο αφεντικό οτι κάνω αγγαρείες (τύπου σκούπισμα ΓΙΑ ΟΝΟΜΑ)
3. Θα σταματούσα να κάνω αγγαρείες (τύπου σκούπισμα) και θα ενημέρωνα και τους υπόλοιπους οτι δεν προτίθεμαι να γίνω η καθαρίστρια τους κυρίως γιατί δεν είναι στο job description που έχω υπογράψει.

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Φυσικά και μιλάς!
Του ζητάς να μιλήσετε και θέτεις απλά τα δύο θέματα που έθεσες κι εδώ.

Δεν κατάλαβα ωστόσο αν σου ζητάει ο ίδιος ή οι συνάδελφοι να κάνεις αγγαρείες, ή αν είναι κάτι που έχει συμφωνηθεί. Αν σου ζητάνε να κάνεις πράγματα που δεν οφείλεις, είναι σημαντικό να βάζεις όρια και μόνη σου. Και όχι μόνο να μην τα κάνεις, αλλά να εκφράζεις και τη δυσαρέσκειά σου.

Τσιτσίγκειος Πένα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Πρέπει να μιλήσεις ναι. Έχει αθετηθεί η αρχική συμφωνία με την οποία ξεκίνησες να εργάζεσαι εκεί και σου έχουν δώσει έναν τίτλο που συνοδεύεται από γενικόλογες προοπτικές εξέλιξης για να μετριάζεται η εύλογη δυσαρέσκειά σου. Και ειδικά στις πιο μικρές εταιρίες παίζει πολύ η καραμέλα ότι “είμαστε ομάδα, όλοι τα κάνουμε όλα” και άλλα τέτοια. Όταν παίρνεις τον βασικό, ο όποιος τίτλος ακυρώνεται στην πράξη άλλωστε. Πίστεψε στις δυνάμεις και τις ικανότητές σου και διαπραγματεύσου να καθοριστεί η θέση και τα καθήκοντά σου, ψάχνοντας παράλληλα για κάτι καλύτερο. Πολύ οικείο αυτό που αντιμετωπίζεις. Σου εύχομαι να βρεις καλύτερη δουλειά και… Διαβάστε περισσότερα »

miakotara
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Σε μια σοβαρή εταιρία θα έπρεπε να υπάρχει η περιγραφή της θέσης σου με βασικές και δευτερεύουσες αρμοδιότητες. Από ότι καταλαβαίνω δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Αυτό που βλέπω σαν πιθανότητα είναι να ανοίξεις μια συζήτηση με αυτόν που σε προσέλαβε αναφέροντας πως δεν αισθάνεσαι πως αξιοποιούνται όλες οι ικανότητές σου όπως είχατε συζητήσει κατά την αρχική συμφωνία και ότι θα σε βοηθούσε ιδιαίτερα στην απόδοσή σου να στοιχειοθετούσατε τις αρμοδιότητές σου για να κάνεις focus εκεί. Φυσικά υπάρχει η πιθανότητα να τα βρείτε στη συζήτηση, αλλά να μην αλλάξει τίποτα πρακτικά, οπότε είναι πάντα καλό να έχεις ανοιχτές κεραίες για… Διαβάστε περισσότερα »

Ghostwriter
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

1. Πας και το λες
2. Σχετικά με τη σκούπα: ο καθένας να καθαρίσει τα δικά του – πας και το λες.

daria
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Η απάντηση της Λένα είναι σωστή.