in

Αγαπητή «Α, μπα»: Πόσο οκ είναι να σε καλεί το αφεντικό σου στο σπίτι του για δουλειά;

Έκανα καλά που δεν αρνήθηκα ευθέως;

Έκανα καλά που δεν αρνήθηκα ευθέως; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

molly belle WvXPoIKsmOM unsplash
Photo by Molly Belle on Unsplash

Χαιρετώ την όμορφη αμποπαρεα, σας διαβάζω ανελλιπώς και δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα ερχόταν η ώρα μου να σας στείλω το πρόβλημα μου αλλά ποτέ μη λες ποτέ! Είμαι γυναίκα, 30 και εδώ και δύο μήνες δουλεύω σε κάποιο φορέα σε μια μικρή κοινωνία. Μου αρέσει η δουλειά μου και το κλίμα είναι πολύ καλό. Ο προϊστάμενός μου, μου είναι πολύ συμπαθής είναι γύρω στα 55, έχει οικογένεια αλλά έχω την εντύπωση πως είναι χωρισμένος γιατί μένει μόνος του. Πρόσφατα, μου ζήτησε να πάω το απόγευμα για λίγο από το σπίτι του για να μου δείξει κάποια πράγματα που ήθελε σχετικά με την δουλειά και αν ήθελα μπορούσε να έρθει και το αγόρι μου μαζι, αν και του είπα πως το πιο πιθανόν είναι να δουλεύει μέχρι αργά. Δεν μου έχει δώσει ποτέ την εντύπωση ότι το πάει αλλού, μέσα σ’ αυτό το λίγο διάστημα που τον ξέρω, ίσα ίσα είναι φιλικός μαζί μου και ευδιάθετος – τίποτα παραπάνω. Εκείνη τη στιγμή πιάστηκα τελείως απροετοίμαστη οπότε του είπα πολύ χαλαρά “οκ, θα έρθω”. Παρόλα αυτά όμως, ένιωσα εξαιρετικά άβολα στην πορεία που το επεξεργάστηκα και δεν ήθελα με τίποτα να πάω. Η πρώτη μου σκέψη ήταν να του τηλεφωνήσω και να του πω ευθέως ότι αισθάνομαι κάπως να πάω σπίτι του, όμως συζητώντας το με το αγόρι μου κατέληξα να του πω απλώς μια δικαιολογία του τύπου “έχω δουλειές, θα αργήσει και το αγόρι μου, δεν θα μπορέσω να έρθω οπότε θα τα πούμε αύριο στη δουλειά”. Δεν ήθελα να δημιουργηθεί παρεξήγηση και ήθελα να προλάβω την περίπτωση που απλώς ήθελε όντως κάτι για δουλειά και έβρισκε ξαφνικά εμένα να του λέω ευθέως ότι μου την πέφτει . Δεν ξέρω αν έκανα καλά, ίσως και όχι, γιατί σκέφτομαι πως εάν επαναληφθεί τέτοιου είδους πρόταση, δεν θέλω να μπαίνω πάλι στη διαδικασία της δικαιολογίας. Αλλά από την άλλη, ίσως να κατέληγα τον προσβάλω χωρίς λόγο και να χαλούσα τελείως την καλή σχέση που έχουμε έως τώρα. Η ερώτηση είναι: πόσο “οκ” είναι να σε καλεί το αφεντικό σου στο σπίτι του για δουλειά, μετά τις ώρες γραφείου; Θεωρείτε πως έκανα καλά που δεν μίλησα ευθέως;

-Jelly Fruitcake

Δεν είναι καθόλου οκ να σε καλεί το αφεντικό στο σπίτι του για δουλειά. Ό,τι θέλει να σου δείξει μπορεί να το κάνει στη δουλειά, αλλιώς υπάρχει και το ζουμ.

 

Δεν ξέρω τι σκοπό είχε, μια χαρά το χειρίστηκες, γιατί αυτό που μετράει δεν είναι να μην χαλάσει κάποιο κλίμα, αλλά να μην κάνεις κάτι που σε κάνει να αισθάνεσαι πάρα πολύ άβολα. Εφόσον δεν το έκανες, καλά το χειρίστηκες. Αυτό είναι το κριτήριο.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

24 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
ακρίδα
ακρίδα
3 χρόνια πριν

Θεωρώ πως αν οι προθέσεις του ήταν καθαρά επαγγελματικές, αν του πεις ότι δε νιώθεις άνετα να δουλεύεις σε σπίτια συναδέλφων μετά τη δουλεια, δεν θα το πάρει στραβά. Αλλά κσι να το πάρει, sorry κιολας που δε θέλουμε να πηγαίνουμε εκτός ωραρίου να μας “δείχνουν κάτι”.

Μοναχική ψυχή
Μοναχική ψυχή
3 χρόνια πριν

Επανέλαβε μετά από μένα: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΚ ΝΑ ΣΕ ΚΑΛΕΙ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΣΟΥ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ! Ο,τιδήποτε αφορά τη δουλειά, θα μπορούσε να στο πεί ενώ είστε στο χώρο εργασίας σας και οχι σπίτι του, ιδιωτικά! Επίσης, το να φέρεις και το αγόρι σου στο είπε απλά για ξεκάρφωμα, ώστε να μη φανεί τι πραγματικά έχει στο μυαλό του. Όπως και να έχει το πράγμα, μπράβο σου που δεν πήγες και εμπιστεύτηκες το ένστικτό σου. Το έχουμε πει πολλές φορές και θα το λέμε μέχρι να εμπεδωθεί: όταν αισθανόμαστε άβολα με κάτι, δεν το κάνουμε

Barbie ζωντοχήρα😘
Barbie ζωντοχήρα😘
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μοναχική ψυχή

Εμενα το” φερε και το αγορι σου ” πιο πολυ σαν καρφωμα μου ακουστηκε, δεν ξερω γιατι…

Franny
Franny
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Barbie ζωντοχήρα😘

σαν “ξεκαρφωμα” μαλλον. δλδ “δενε χω κανεναν περιεργο σκοπο που σε καλω σπιτι μου, να αν θες φερε το αγορι σου”. βεβαια, αν το φερει, αυτος δεν θα επαναλαβει την προσκληση κι αν δεν το φερει, κανεις δεν ξερει αν θα το παρει σαν ΔΙΚΗ ΤΗΣ διαθεση να ξεμοναχιαστουν “μα, κυριε προεδρε, εγω της ειπα να φερει το αγορι της κι αυτη προτιμησε να ερθει μονη της!!! δεν μου κουνηθηκε;;;;;” #ζαφειρης _μελας#, #κουνιστρες

Αιλουροειδέστατο
Αιλουροειδέστατο
3 χρόνια πριν

Όχι, δεν είναι οκ. Είναι αντιεπαγγελματικό, φέρνει τον εργαζόμενο σε δύσκολη θέση, καταπατά κάθε έννοια προσωπικού χώρου, χρόνου και ωραρίου, ΚΑΙ: η φράση-κλειδί είναι “φέρε και το αγόρι σου μαζί”. Καμπανάρα. Είναι κλασική ατάκα τύπου που έχει σκοπό να σ’ την πέσει αλλά για να μην πονηρευτείς σου λέει κι αυτό για ξεκάρφωμα. Ένας αθώος εργοδότης θα ζητούσε συγγνώμη που σου ζητάει τέτοια αγγαρεία, θα σου έδινε έναν πειστικό λόγο για τον οποίο θα ήταν των αδυνάτων αδύνατον να γίνει η συγκεκριμένη δουλειά στο γραφείο ή στο Zoom, θα σου εξηγούσε ακριβώς τι θέλει να σου δείξει και τέλος, δεν… Διαβάστε περισσότερα »

mongrel
mongrel
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αιλουροειδέστατο

Αυτό το τελευταίο ας το έχουμε πάντα στο μυαλό μας αντί να αναρωτιομαστε αν είμαστε υπερβολικές.

Αιλουροειδέστατο
Αιλουροειδέστατο
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mongrel

Mongrel, με έχει βοηθήσει πολύ αυτή η σκέψη σε περιστάσεις που αναρωτιέμαι αν είμαι το μεγάλο Υ! “Τι θα θεωρούσα σωστό να κάνω αν ήμουν στη θέση του;” “θα το έκανα ποτέ εγώ αυτό κι αν όχι, γιατί;” Ξελαμπικάρει το μυαλό σου έτσι. Με την ευκαιρία, να αναφέρω πως δεν θεωρώ καθόλου κακό ερώτημα per se το “μήπως υπερβάλλω;”. Αλίμονο αν δεν αμφιβάλλουμε ποτέ για τον εαυτό μας και, ειδικά όταν είμαστε νέοι, είναι αναπόφευκτο ερώτημα λόγω έλλειψης εμπειρίας. Με τα χρόνια, με τη γνώση που αποκτούμε, έχουμε μεγαλύτερη σιγουριά. Το θέμα είναι να μην εθελοτυφλούμε και να μην έχουμε… Διαβάστε περισσότερα »

soukaivou
soukaivou
3 χρόνια πριν

Θα τρελαθούμε εντελώς. Από που κι ως που να πας ΑΠΌ ΤΟ ΣΠΊΤΙ ΤΟΥ. Ενώ την άλλη μέρα θα πηγαίνατε στο γραφείο. Ενώ πλέον υπάρχουν δεκαεφτά χιλιάδες τρόποι να σου δείξει από τον υπολογιστή αυτό που θέλει.
Αν ήταν επαγγελματίας θα ήξερε πολύ καλά ότι δεν έπρεπε καν να σε φέρει στη θέση να αρνηθείς. Γιατί δεν πρότεινε να έρθει αυτός από το δικό σου σπίτι; για μάντεψε.

Symbolis
Symbolis
3 χρόνια πριν

Προέχει η ασφάλειά μας και μετά το να μην κακοκαρδιστεί ο ένας και ο άλλος.

μιμόζα
μιμόζα
3 χρόνια πριν

Ακόμα και αν δεν ήταν η πρόθεσή του να σου την πέσει, πάλι δεν είναι οκ να πας στο σπίτι του το απόγευμα για δουλειά. Κινδυνεύουν να χαθούν τα όρια δουλειάς – ελεύθερου χρόνου. Αν το κάνεις μια, μπορεί μετά να σου πει να το κάνεις και δυο, και τρεις και τελικά να δημιουργηθεί η κουλτούρα στην οποία είναι εντάξει να δουλεύεις ό,τι να ‘ναι ώρες, σε ό,τι να ΄ναι περιβάλλον. Εσύ το θέλεις αυτό ή θες να δουλεύεις με σταθερό ωράριο, στο γραφείο.

αστροπελέκι
αστροπελέκι
3 χρόνια πριν

όσο καλόψυχος, συμπαθητικούλης και ακίνδυνος κι αν φαίνεται, δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ για να πάμε στο σπίτι κάποιου. Η δουλειά αφορά το ωράριο εργασίας και, αν υπάρχει ανάγκη, καθόμαστε και λίγο παραπάνω, για κάτι που επείγει ή είναι απαραίτητο να διευθετηθεί. Κανένας επαγγελματικός λόγος δε δικαιολογεί προσκλήσεις σε σπίτια, εκτός κι αν αφορούν ομάδες ατόμων και συγκεκριμένους λόγους κοινωνικής φύσης (πχ γιορτές, γενέθλια, γάμους κτλ). Προσπάθησε να το κάνεις σαφές κι αν δεις ότι δεν έχει αποτέλεσμα, είναι πιεστικός, χειριστικός κά, τότε σωστά κατάλαβες, σε παρενοχλεί.

Μοναχική ψυχή
Μοναχική ψυχή
3 χρόνια πριν

Προφανώς και ήταν στάχτη στα μάτια, για να μην κινήσει υποψίες

Franny
Franny
3 χρόνια πριν

αν ηταν τοσο σημαντικο να μιλησετε κι αλλο για δουλεια, μπορουσε να σου ζητησει να μεινεις κι αλλο στο γραφειο. ΠΟΙΟΣ ειναι ο λογος που φευγετε απο την δουλεια για να σε καλεσει σε εναν προσωπικο χωρο;;;
οχι, καθολου σωστο δεν ειναι.
αν σ το ξαναζητησει, αντιμετωπισε το σαν υπερωρια. πες του “αν δεν προλαβαινουμε εντος ωραριου, να τα πουμε εδω, μολις τελειωσουμε την δουλεια”. δεν χρειαζεται και να του εξηγησεις γιατι δεν δεχεσαι μια προσκληση σε προσωπικο του χωρο. δικαιωμα σου ειναι.
εκεινος θα πρεπε να εξηγησει γιατι πρεπει να σε καλεσει εκει.

Κεραμιδί Κεραμιδόγατα
Κεραμιδί Κεραμιδόγατα
3 χρόνια πριν

Βασικά μια χαρά το χειρίστηκες! Αυτό με το να φέρεις και το αγόρι σου κουλό τελείως! Βασικά ξεκαρφωμα δείχνει… Αν σε θέλει όντως για δουλειά τι σχέση έχει το αγόρι σου; Ποτέ κανένας σοβαρός προϊστάμενος δεν θα έλεγε κάτι τέτοιο. Επίσης βασικά γιατί να ξέρει ο προϊστάμενος ότι έχεις σχέση, πότε βλέπεστε, πότε δουλεύει κλπ; Μη συζητάς προσωπικά στη δουλειά και μην ανακατέψεις ξανά τη σχέση σου με τη δουλειά! Αν είναι καμάκι δεν πτοουνται αν έχεις σχέση και αν ήταν όντως για δουλειά δείχνεις ασοβαρη. Αν στο ξαναζητήσει θα πεις: τα απογεύματα έχω υποχρεώσεις και δεν γίνεται, να το… Διαβάστε περισσότερα »