in

Αγαπητή «Α, μπα»: Πώς ζητάω αύξηση;

Ξέρω ότι σε πολλούς ίσως φανεί ανόητο αλλά πραγματικά δεν ξέρω πως να την διεκδικήσω. Να πω εδώ ότι ο προϊστάμενος είναι κάπως σφιχτοχέρης και ευνοεί περισσότερο πάντα τους άντρες συναδέλφους ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Καταγραφή 81

Γεια σε όλους! Η ερώτηση που έχω να κάνω αφορά την αμοιβή μου και θα ήθελα τα φώτα και την εμπειρία όλων μιας και εμένα είναι η πρώτη μου δουλειά. Πως ζητάω αύξηση ;;; Ξέρω ότι σε πολλούς ίσως φαανεί ανόητο αλλά πραγματικά δεν ξέρω πως να την διεκδικήσω. Να πω εδώ ότι ο προϊστάμενος είναι κάπως σφιχτοχέρης και ευνοεί περισσότερο πάντα τους άντρες συναδέλφους ( surpise !), οπότε σκεφτόμουν να του παραθέσω επιχειρήματα όσον αφορά την απόδοσή μου αλλά μήπως δεν πρέπει και απλά να πάω να ζητήσω παραπάνω χρήματα; Δουλεύω 4 χρόνια σε αυτή τη δουλειά και είναι η πρώτη φορά που θα το επιχειρήσω. Κάθε συμβουλή θα είναι πολύτιμη!!

Την ζητάς βασιζόμενη στις δικές σου επιδόσεις, χωρίς να ανακατεύεις συναδέλφους στο επιχείρημα. Μετά από τέσσερα χρόνια είναι απολύτως αναμενόμενο και επόμενο να το κάνεις. Θα σου πουν πολλά χρήσιμα στα σχόλια.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

21 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Ladida
Ladida
4 χρόνια πριν

Φανταζομαι για να μην αναφέρεις κάτι τέτοιο ότι δεν έχετε επίσημη διαδικασια αξιολόγησης και αναθεωρησης μισθού ανα έτος με στόχους κλπ. Όποτε θα σου πρότεινα να μην πας απλά μια μέρα στο γραφείο του προϊσταμένου και να ζητησεις αύξηση. Ζήτησε του να κανονισετε μια συνάντηση μισής ώρας για να συζητήσετε για την πορεια σου στην εταιρεία ή κάτι τέτοιο (θα καταλάβει φυσικά περί τινος πρόκειται) στην οποία να πας προετοιμασμένη. Ετοίμασε μια λίστα με τα πράγματα που θεωρείς ότι έχεις πετύχει το τελευταίο διάστημα, τις ικανότητες που θεωρείς ότι ανέπτυξες κλπ με ο,τι αποδείξεις μπορείς να βρεις (πχ έμαθα αυτό… Διαβάστε περισσότερα »

φρίκη
φρίκη
4 χρόνια πριν

Καλησπέρα και καλώς σας βρίσκω. Μήνες σιωπηλή αναγνώστρια, είπα να γραφτώ για να σας ευχαριστήσω επί της ευκαιρίας, για τις τόσο χρήσιμες συμβουλές. Πάνε λίγες μέρες τώρα που έγινε η συζήτηση και δεν απέδωσε δυστυχώς, οπότε για αυτό και έχω φάει μία φρίκη. Πάνω κάτω κινήθηκα όπως συμβουλεύουν και τα περισσότερα σχόλια αλλά ο άτιμος είναι μεγάλο χέλι και όλο ξεγλιστρούσε. Αναγνώρισε τη συνεισφορά μου στην εταιρεία και παραδέχτηκε ότι θα έπρεπε να λάβω αύξηση αλλά δηλώθηκε αδυναμία λόγω ανώτερης διοίκησης (μπαρούφες). Για αυτό το λόγο πήρα και εγώ απόφαση ότι πρέπει να ξεκινήσω να αναζητώ αλλού δουλειά 🙂

este
este
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  φρίκη

Ααα κριμα μωρε…δεν πειραζει ομως καθε εμποδιο για καλο. Οπλισου με υπομονη και ξεκινα. Καλη επιτυχια!

πόντια ιντερνάσιοναλ
πόντια ιντερνάσιοναλ
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  φρίκη

“Καταλαβαίνω κυρ Τάδε μου ότι σας βάζω δύσκολα, πιστεύω όμως στις ικανότητες σας και είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρετε! Λοιπόν, παραμένω αισιόδοξη και αναμένω θετικά νέα, καλή συνέχεια, φιλάκια.”

Τι, μόνο αυτοί;

no-no
no-no
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  φρίκη

Δεν πειράζει, καλύτερα που έκανες τη συζήτηση για να ξέρεις κι εσυ ότι δεν έχει σκοπό να σου δώσει κάτι καλύτερο. Οπότε βάλε μπρος τώρα το επόμενο βήμα, να βρεις μια άλλη καλύτερη δουλειά. Πιο εύκολα παιρνεις αύξηση μισθού αλλάζοντας δουλειά παρά μένοντας πολλά χρόνια στην ίδια εταιρία, ειδικά αν είναι μικρή εταιρία δεν προσφέρονται πολλές ευκαιρίες. Καλή τύχη, κάθε εμπόδιο για καλό.

πόντια ιντερνάσιοναλ
πόντια ιντερνάσιοναλ
4 χρόνια πριν

Τι ανόητο παιδί μου, εμένα δε θα μου περνούσε καν απ’το μυαλό, νόμιζα ότι μου κάνουν χάρη που με πληρώνουν στην ώρα μου! Επίσης νόμιζα ότι είναι όλοι σαν εμένα, οπότε δεν έβλεπα ότι είμαι καλύτερη από άλλους που πληρώνονται τα ίδια μ’εμένα. Λοιπόν δες το πρώτο επεισόδιο του MAD MEN και πάρε μαθήματα μάρκετινγκ. Αν βαριέσαι να το δεις (κακώς, δες το) να σου πω: Ο Ντον πρέπει να έχει έτοιμη πρόταση για τη διαφήμιση των τσιγάρων Λάκι Στράικ. Έχει κολλήσει το μυαλό του, δεν μπορεί να σκεφτεί τίποτα, συν το ότι ήδη έχει ξεκινήσει να κυκλοφορεί ότι το… Διαβάστε περισσότερα »

Cycling in the rain
Cycling in the rain
4 χρόνια πριν

Ακολουθεί σεντόνι: Το έγραψα και χτες, αυτές οι συζητήσεις χρειάζονται προετοιμασία και προγραμματισμό. Κανόνισε μια συνάντηση μαζί του όπου θα έχεις ατζέντα πχ : η απόδοση μου, εξέλιξη, απολαβές κτλ. Στη συνάντηση να είσαι πάρα πολυ ξεκάθαρη ότι θέλεις αύξηση και μη προσπαθήσεις να το φέρεις πλαγίως. Η σύγκριση δε βοηθάει ΠΟΤΕ ακόμα και όταν έχεις δίκιο. Αυτό που βοηθάει είναι να αναφέρεις ότι συγκριτικά με συναδέλφους με τα ίδια προσόντα και ίδια θέση, είσαι πιο χαμηλά μισθολογικά. Απέφυγε όμως να μπεις σε διαδικασία σύγκρισης με.συγκεκριμενα άτομα γιατί τότε τα επιχειρήματα από πλευράς του δε θα μπορείς να τα αντικρουσεις.… Διαβάστε περισσότερα »

Trine
Trine
4 χρόνια πριν

Στην αρχή θα το σκέφτεσαι πολύ,θα κάνεις την συζήτηση στο μυαλό σου,θα σου φαίνεται βουνό θα έχεις άγχος πρίν μιλήσεις αλλά μόλις τελικά το πάρεις απόφαση κ χτυπήσεις την πόρτα θα δεις ότι τζάμπα σπαταλησες τόση ενέργεια.Εγω μπήκα κ ρώτησα αν έχει σκεφτεί ότι θα έπρεπε να πάρω αύξηση γιατί ήταν ολοφάνερο ότι ήμουν πλέον πολύ αποδοτική στην δουλειά μου κ μου είπε πως ναι το είχε κατά νου….Κ γιατί λοιπόν δεν με έπιασε από μόνος του να μου το πει; Διότι τον συνέφερε να δίνει λιγότερα,κ όσο εγώ κοιμόμουν κ έκανα συζητήσεις στο μυαλό μου για το που θα… Διαβάστε περισσότερα »

Louk Ritia
Louk Ritia
4 χρόνια πριν

Μην κάνεις το λάθος και αναφερθείς σε άλλους συναδέλφους. Έχω βρεθεί στην ίδια θέση και ένιωθα τόση αδικία που έκανα αυτό το λάθος. Δούλευα πολύ, πάρα πολύ, μου χε κάνει ήδη μια αύξηση αλλά στον άντρα του γραφείου που δούλευε μισή ώρα τη μέρα έκανε μεγαλύτερη αύξηση και μετά ξανά αύξηση και ένιωσα αδικία. Το επιχείρημα του διευθυντή ήταν ότι αυτός είναι ο πωλητής και φέρνει τα λεφτά. Το θέμα είναι πως πίσω απ τον πωλητή βρισκόμουν εγώ που φρόντιζα να φτάσουν αυτά τα λεφτά στην εταιρεία και να είναι ικανοποιημένος ο πελάτης, αλλά αντί να προβάλλω αυτό ως επιχείρημα,… Διαβάστε περισσότερα »

Natali!
Natali!
4 χρόνια πριν

Θα σου πω πώς το ειχα ζητησει εγω κατα καιρους. 1. Χρησιμοποιησα διαφορα app οπου μπορεις να δεις τι μισθοι υπαρχουν στην αγορα για καποιον σε παρομοια θεση με τη δικη σου κ παρομοιο επιπεδο εμπειριας. Οπως linkedIn κ Glassdoor. Εκει ειδα ενα περιπου τι παιζει σε μισθους κ εθεσα ως επιχειρημα οτι εκανα μια ερευνα για το τι μισθοι υπαρχουν για αυτη τη θεση κ επιπεδο στην αγορα κ ειδα οτι ημουν “vastly underpaid” (αυτη ακριβως τη φραση χρησιμοποιησα). 2. Ηξερα οτι οι μισθοι γινονται review στο τελος του χρόνου. Οποτε γυρω στον Ιουλη εκανα ενα meeting με το… Διαβάστε περισσότερα »

κουκουρούκου
κουκουρούκου
4 χρόνια πριν

Γράφεις το τι έχεις πετύχει μέχρι τωρα, κανονίζεις συνάντηση, και αναλύεις γιατί και πόση αύξηση αξίζεις. Δοκίμασε το, θα τα καταφέρεις!

ντισκολάτα
ντισκολάτα
4 χρόνια πριν

Επειδή βλέπω πως έχουν δοθεί ήδη εξαιρετικές απαντήσεις, το μόνο που έχω να προσθέσω είναι α) μην κωλώσεις, β) μην τα παρατήσεις εύκολα και γ) τα γραπτά μένουν.
Προσωπικά, μου πήρε 3 μήνες να πάρω την γαμωαύξηση (που δεν ήταν και αύξηση, ήταν επαναδιαπραγμάτευση μισθού αλλά τέλος πάντων), και άκουσα ότι μπαρούφα μπορείς να φανταστείς, από μισθούς συναδέλφων για να “δω πόσο καλά είμαι” μέχρι ότι δεν πληρώνω νοίκι γιατί ο σύντροφός μου έχει καλή δουλειά.

Επιμονή και υπομονή. Καλή επιτυχία!

πόντια ιντερνάσιοναλ
πόντια ιντερνάσιοναλ
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ντισκολάτα

Ναι καλέ μου κύριε, για τον μισθό που αξίζει σ’εμένα μιλάμε τώρα, τι συναδέλφους, νοίκια και συντρόφους μου τσαμπουνάς; Είπαμε, εγώ δεν είχα σκεφτεί καν να ζητήσω αύξηση, που πρώτον έκανα δουλειά ΠΕ ενώ ήμουν ΔΕ, που σημαίνει ότι γλίτωνε κάτι λεφτάκια έτσι κι αλλιώς ο εργοδότης, συν ότι έκανα πολλή και πολύ καλή δουλειά. Αλλά μόνο που διαβάζω τέτοιου είδους επιχειρήματα μου σηκώνεται η τρίχα. Άσχετο με το θέμα αύξηση αλλά σχετικό με την αποφυγή και την προβολή άκυρων επιχειρημάτων: Έχω μπλέξει στη δουλειά με μια ανισόρροπη, του γιατρού όμως κυριολεκτικά. Αυτή έχει στείλει επιστολή στον εργοδότη μου, όπου… Διαβάστε περισσότερα »

ντισκολάτα
ντισκολάτα
4 χρόνια πριν

Κάτι τέτοια διαβάζω και μετά απορώ γιατί μας φαίνεται τραβηγμένος ο Παπακαλιάτης και η γεμάτη ίντριγκα ζωή της Μαρίας Ντομίνγκας ντε λα Παντιέρα.

Υγ. ο παραλογισμός της εργασιακής πραγματικότητας με κάνει να θέλω να γυρίσω στα 5 όπου το μεγαλύτερο μου πρόβλημα ήταν ότι δεν με άφηναν να φάω το μεγάλο παγωτό.

We were too greedy babe..
We were too greedy babe..
4 χρόνια πριν

Δεν εχω ζητησει ποτε αυξηση και ειμαι 30. Αναμενω οδηγιες…