Αγαπητή «Α, μπα»: Δώσανε αύξηση σε εκείνον αλλά σε μένα όχι

Έπαθα σοκ

Αμπα έχω άπειρα νεύρα αλλά δεν ξέρω και σε ποιον να τα πω. Είμαι 27 και δουλεύω σε μια εταιρεία εδώ κ 2 χρόνια. Έχω έναν συνάδελφο στην ίδια ηλικία με μένα και μπήκε στην δουλειά μια εβδομάδα πριν από μένα. Έχω πτυχίο ενώ αυτός όχι και κάνουμε την ίδια δουλειά, δλδ δεν δουλεύει παραπάνω από εμένα ούτε είναι πιο αποτελεσματικός και έχουμε αναλάβει τον ίδιο αριθμό πελατών. Ε Αμπα πριν δυο μήνες ζήτησα αύξηση και μου είπαν πολύ ευγενικά όχι. Και σήμερα πήρα την μισθοδοσία στα χέρια μου και αυτός πήρε αύξηση. Στην αρχή νόμιζα ότι έγινε λάθος αλλά μετά μου είπαν πως όχι. Έπαθα σοκ! Να πάω να ζητήσω τον λόγο; Μου φαίνεται εντελώς παιδικό το να πάω και να τους πω γιατί σε εκείνον δώσατε και σε έμενα μου είπατε ότι έχουμε κρίση και δεν πάμε καλά κτλ κτλ. Να ψάξω για αλλου; Πραγματικά δεν κάνει κάτι παραπάνω από εμένα αλλά κατάφερε την αύξηση του. Πως να το διαχειριστώ;

– Η δεν έχει αύξηση για σενα

Πάντως όχι αναφέροντας ότι έδωσαν αύξηση σε αυτόν. Δεν είναι παιδικό, είναι σκέτο λάθος, από τα μεγάλα. Μπορεί να του την έδωσαν επειδή πιστεύουν ότι δουλεύει καλύτερα από σένα, ας πούμε. Οι αυξήσεις δεν είναι πάντα δίκαιες, αλλά δεν είναι και πάντα άδικες, όταν ο ένας παίρνει και ο άλλος δεν παίρνει, όταν δυο ξεκινούν μαζί.

Φυσικά και να ψάξεις αλλού. Αν εσύ πιστεύεις ότι αυτός δεν είναι πιο αποτελεσματικός από σένα, αλλά παίρνει αύξηση, ενώ εσύ όχι, τότε δεν εκτιμούν την δουλειά σου όπως την εκτιμάς εσύ, και αυτό είναι πρόβλημα για μια δουλειά. Ή θα αποδείξεις ότι αξίζεις αύξηση και θα την διεκδικήσεις, ή θα πας αλλού.

Ποιος σου είπε ότι δεν έγινε λάθος; Ποιον ρώτησες (και γιατί σου απάντησαν; Το ξέρεις ότι τώρα όλο το γραφείο ξέρει ότι είδες την μισθοδοσία και έκανες ερωτήσεις; Ξέρεις ότι και τα δύο είναι λάθη;) Και ξέρεις ότι πήρε αύξηση, και δεν είχε από την αρχή μεγαλύτερο μισθό από σένα;

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

18 points
Upvote Downvote

20
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
10 Θέματα σχολίων
10 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
14 Συντάκτες σχολίων
EvilI_am_the_lawhcnokfox Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Παραβίαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης και διάκριση λόγω φύλου, με βάση τα πραγματικά περιστατικά. Βγάλε αντίγραφο από όσα φύλλα μισθοδοσίας του μπορείς για αποδεικτικά στοιχεία. Θα χρειαστείς και μάρτυρες για το ότι ασκείτε τα ίδια καθήκοντα, το ίδιο επιμελώς. Άντεξε όσο μπορείς και αν δεν σου κάνουν αύξηση, κάνε αγωγή.

hcnok
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ας έχουμε στο μυαλό μας και την περίπτωση ο προϊστάμενος της κοπέλας να έχει διαφορετική άποψη για το αν ασκούν τα ίδια καθήκοντα το ίδιο επιμελώς και να μην πρόκειται για διάκριση αλλά για διαφορετική αξιολόγηση. Εδώ γνωρίζουμε μόνο όσα ισχυρίζεται η μία πλευρά.

I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Είπα, με βάση τα πραγματικά περιστατικά. Μπορεί ο εργοδότης να το έκανε γιατί είναι gay και του άρεσε ο νέος υπάλληλος. Κατ’ αρχήν είναι αδιάφορο.

Στην διάκριση λόγω φύλου, που είναι απαγορευμένη, αν η εργαζόμενη αποδείξει τα prima facie στοιχεία ότι δηλαδή είναι γυναίκα, ο άλλος άντρας, κάνουν την ίδια δουλειά και υφίστανται διαφορετική-διακριτική μεταχείριση, τότε υπάρχει αντιστροφή του βάρους απόδειξης και ο εργοδότης πρέπει να αποδείξει ότι είχε συγκεκριμένο και βάσιμο λόγο να το κάνει.

Evil
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Evil

Η αγωγή ειδικά θα κάνει καλή εντύπωση και στην επόμενη εταιρία!

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Παρόμοια ερώτηση είχα στείλει κάποτε στην Α,μπα, με τη διαφορά ότι εγώ είχα τελείως διαφορετικα καθήκοντα από το συνάδελφο που ήταν άντρας. Αυτός ερχόταν πάντα αργοπορημενος, δούλευε 4ωρο στα χαρτιά αλλά έπιανε το στόχο στο πρώτο μισάωρο και μετά δεν έκανε τίποτα, πράγμα που χτυπούσε άσχημα σε άλλους. Επίσης, είχε κάποια καθήκοντα πέρα από τις πωλήσεις στα οποία δεν ήταν σε θέση να ανταπεξέλθει και πολλές φορές κάναμε καβγάδες γιατί αυτό είχε αντίκτυπο στη δική μου δουλειά. Από την άλλη εγώ δούλευα 6ωρο, στην ώρα μου, συνεπής στα καθήκοντά μου, γραμματεία, λογιστήριο, hr, υποδοχή διαφήμισης κ.α. Και έρχεται μια μισθοδοσία… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Δηλαδή αυτός που είναι πιο αποδοτικός, πρέπει να κάνει τριπλάσια δουλειά (με τα ίδια λεφτά), αλλιώς “κωλοβαράει”.

BabyDoll
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Λουκρητία, αν έπιανε τους στόχους που του είχε θέσει η επιχείρηση σε μια ώρα τις υπόλοιποες τι πειράζει αν κωλοβαράει; Δηλαδή θα έπρεπε να προσποιείται οτι δουλεύει (κάτι που στην Ελλάδα συμβαίνει κάργα, να φεύγουν αργά για να δείξουν οτι και καλά δουλεύουν πολύ) για να μην δυσαρεστεί τους υπόλοιπους;

Αν αμελούσε άλλα του καθήκοντα και η εταρεία ενδιαφερόταν μόνο για τους στόχους αυτό ειναι οργανωτικό θέμα της εταιρείας. Ομως για μένα εφ όσον έπιανε κάθε μέρα τους στόχους του (και μπράβο του αν το έκανε σε μισή ώρα, πρέπει να ήταν πολύ αποδοτικός) δεν μου φαίνεται άδικο να πάρει αύξηση.

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Έγραψα κι αυτό “Επίσης, είχε κάποια καθήκοντα πέρα από τις πωλήσεις στα οποία δεν ήταν σε θέση να ανταπεξέλθει και πολλές φορές κάναμε καβγάδες γιατί αυτό είχε αντίκτυπο στη δική μου δουλειά”, η δουλειά του δεν περιοριζόταν στις πωλήσεις. Έπρεπε για παράδειγμα να μου φέρνει τα χαρτιά για οποιαδήποτε πώληση γινόταν, αυτός βαριόταν να τα φέρνει ένα ένα (δικά του λόγια) και μου τα έφερνε στο τέλος. Αυτό επηρέαζε και τη δική μου δουλειά όμως γιατί έπρεπε να κόψω τιμολόγια και με καθυστερούσε. Ή γιατί συχνά ξεχνουσε εντελώς να τα φέρει και με καθυστερούσε ακόμα περισσότερο. Καταληγαμε συνεχώς σε καυγάδες.… Διαβάστε περισσότερα »

BabyDoll
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Το οτι έχετε τον ίδιο αριθμό πελατών δεν σημαίνει οτι αποδίδεται το ίδιο, ούτε το γεγονός οτι δεν έχει πτυχίο τον κάνει κατώτερο ή ανώτερο. Οπως λέει και η Αμπά ίσως να μπήκε με υψηλότερο μισθό έχοντας περισσότερη προυπηρεσία από σένα. Ισως όντως είναι πιο αποτελεσματικός από σένα, ίσως όχι αλλά να είναι πιο αρεστός. Αν νοιώθεις οτι αδικείσαι ή οτι δεν αμοιβεσαι ανάλογα με τη δουλειά σου τότε πες το στον προιστάμενό σου. Οχι λέγοντάς του οτι στον άλλον έδωσαν αυξηση. Μίλα μόνο για τον εαυτό σου και μην μπεις στο τρυπάκι να αρχίσεις να συγκρίνεσαι με άλλους. Κι… Διαβάστε περισσότερα »

FallenA17
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Τι θα πει δεν είναι πιο αποτελεσματικός; Πως το μετράς, με ποια κριτήρια; Και ξέρεις αν τα δικά σου metrics είναι τα ίδια με τα δικά του, ή ακόμα, αν αυτά που εσύ θεωρείς ως πιο σημαντικά είναι τα ίδια με αυτά που το management κρίνει ως πιο σημαντικά; Σίγουρα δεν πάει με τον αριθμό πελατών πάντως… Χίλια δυο μπορεί να ισχύουν, εμένα προσωπικά θα με προβλημάτιζε όταν ο συνάδελφος χωρίς πτυχίο ήταν το ίδιο αποτελεσματικός με μένα – θα πίστευα δε, πως οι ανώτεροι θα είχαν παραπάνω απαιτήσεις από εμένα. Κι αν εγώ σαν αφεντικό έβλεπα κάποιον χωρίς τα… Διαβάστε περισσότερα »

Evil
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Evil

Very good point..

Dioni
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Πως είδες την μισθοδοσία του άλλου;

fox
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αν η δουλειά της είναι στο Οικονομικό Τμήμα (πχ Λογιστήριο ή ΗR) δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να πέσει η μισθοδοσία συγκεντρωτικά στα χέρια της. Πολύ πιθανό να είναι μέσα στις αρμοδιότητες της η καταχώρισης της μισθοδοσίας, οι πληρωμές της ή και η αρχειοθέτηση της.

BiggerOnTheInside
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Υπάρχει η πιθανότητα να είχε ο συγκεκριμένος χαμηλότερο μισθό εξαρχής λόγω έλλειψης πτυχίου και ουσιαστικά η αύξηση να ήταν για να τον φέρει στα ίσα με την ερωτώσα; Σε διαφορετική περίπτωση, όντως μεγάλο φάουλ της εταιρείας να δώσει αύξηση μόνο στο ένα άτομο. Λειτουργεί και αρνητικά για την εταιρεία την ίδια, γιατί η κοπέλα της ερώτησης με τα δίκια της θα μπορούσε να χάσει το κίνητρό της να κάνει καλή δουλειά και, γενικότερα, θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις όλο αυτό στο κλίμα στον εργασιακό χώρο. Μια καλή προσέγγιση ίσως θα ήταν να ζητήσει η κοπέλα ένα γενικό feedback από τους… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

όπου βέβαια, παίζει και το ενδεχόμενο, μετά από αυτή τη συζήτηση να καταλάβει ότι δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο νομίζει.
Δεν ξέρω αν είναι κατάλληλη εποχή για αυτή τη συζήτηση τώρα. Ήδη (πιθανόν) να έχει δημιουργηθεί θέμα στο γραφείο, η μισθοδοσία είναι απόρρητη και σε πολλές εταιρείες απαγορεύεται ρητά να συζητώνται οι μισθοί.

Η πιο λάθος προσέγγιση αγαπητή φίλη είναι να συγκριθείς με κάποιον άλλο συνάδελφο. Μπορείς να τονίσεις τι κάνεις καλά εσύ, τα αποτελέσματά σου, τις επιτυχίες σου.

BiggerOnTheInside
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Καλά, εννοείται ότι η συζήτηση θα πρέπει να απέχει λίγο χρονικά, αν και μάλλον το κακό έχει ήδη γίνει με τις ερωτήσεις που έγιναν. Αυτό με τη μισθοδοσία με παραξένεψε κι εμένα. Κυκλοφορούν στη συγκεκριμένη εταιρεία οι μισθοδοσίες όλων χωρίς κανένα έλεγχο; Αν δεν υπάρχει συγκεκριμένη, γνωστή αμοιβή για τη Χ θέση εργασίας (που μάλλον δεν υπάρχει), όλα αυτά είναι προσωπικά δεδομένα. Ή απέκτησε πρόσβαση η κοπέλα στις μισθοδοσίες με άλλο τρόπο;

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Εγώ πάντως σε καταλαβαίνω. Άσε, που όπως τα λες, αυτός πήρε αύξηση γιατί είναι άνδρας. Έχεις παρατηρήσει γενικά τέτοιες συμπεριφορές στην επιχείρηση που δουλεύεις ? Όπως σου λέει και ο/η δικηγόρος της παρέας, μάζεψε ό,τι χαρτιά μπορείς (μισθοδοσίες, πρόσληψη), δεν χωράνε ευγένειες σε τέτοια θέματα αλλά εννοείται θα το κάνεις “διακριτικά” και έχετε τα μήπως κάνεις αγωγή, αν σε παίρνει. Αλλιώς ή κάνεις το μαλάκα και κάθεσαι και τρως πίκρα ή ψάχνεις για άλλη δουλειά. Ζύγισε τι σε συμφέρει.

-Liliuth_CopyCat
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Θα κάνω μία μαντεψιά για το πώς είδες τη μισθοδοσία. Είναι πολύ πιθανόν να δουλεύεις λογιστήριο. Όταν λες πελάτες, να εννοείς ότι διαχειρίζεσαι πληρωμές (collector) ή κάτι αντίστοιχο. Μπορεί εκτός από αυτό, να περνάς και πληρωμές μισθοδοσίας, ή να τις καταχωρείς, δεν είναι ασυνήθιστο, ειδικά σε μικρότερες εταιρείες. Κι ίσως και γι’ αυτό να μπορούσες να ρωτήσεις αν έχει γίνει λάθος στη μισθοδοσία του, καθώς είναι εν μέρει στα καθήκοντά σου. Από την άλλη, μπορεί να κάνω εντελώς λάθος, να έχεις κάποιον μέσα στο λογιστήριο που να σου έδειξε τη μισθοδοσία. Και σε αυτήν την περίπτωση, είσαστε και οι δύο… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πολλά τα “μπορεί” σε όλο αυτό. Κρίνοντας από την δική μου εμπειρία ως εργαζόμενος σε εταιρίες μπορεί να παίζει: -Συμπάθεια προς αυτόν -Αντιπάθεια προς εσένα -Διάκριση με βάση το φύλο (αν κατάλαβα είσαι γυναίκα και αυτός άντρας) -Να παίζει συγγένεια ή φιλία ή υποχρέωση του αφεντικού -Να είναι ρουφ… του αφεντικού (παίζει σχεδόν παντου) -Να είναι όντως αποδοτικότερος απο εσένα. -Να ΔΕΙΧΝΕΙ πιο ικανός απο εσένα και να πιστεύουν πολυ σε αυτόν (άσχετα αν δεν είναι) καθώς και διάφοροι συνδυασμοί των παραπάνω. Γενικά στην Ελλάδα (άλλα και πάλι όχι μόνο σε αυτη), που οι συντριπτικά περισσότερες επιχειρήσεις είναι προσωπικές και… Διαβάστε περισσότερα »

Evil
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Evil

Δεν ξέρω τι εννοεί ο καθένας με το “ειμαι παραγωγικός, αποτελεσματικός κτλ” αλλα στη δουλειά μου ακούω απο αρκετό κόσμο ότι αδικείται αλλά το χαριέντισμα στους διαδρόμους πάει σύννεφο. Συνήθως αυτοί που κάνουν φασαρία κάνουν το μίνιμουμ και μετά χτυπιούνται γιατί δεν παίρνουν αύξηση και για τον καπιταλισμό. Μπορεί ο χωρίς πτυχίο να δουλεύει από το σπίτι, νύχτες, αργίες κτλ που η κοπέλα δεν το ξέρει και να δείχνει έμπρακτα ότι τη δουλειά του τη γουστάρει και τον απασχολεί. Ή μπορεί να παίρνει πρωτοβουλίες και να μην θέλει να τον κρατούν από το χεράκι για να πάρει ένα “ρίσκο” για… Διαβάστε περισσότερα »