in

Το πρώτο πιλοτικό δίδυμο μάνας και κόρης στην ιστορία

Η Αερόπλοια – όπως και ένα μεγάλο μέρος της ταξιδιωτικής βιομηχανίας -παραμένει μια βιομηχανία που παραδοσιακά κυριαρχείται από άντρες  με τις γυναίκες να εργάζονται συνήθως στην καμπίνα του αεροσκάφους, ως αεροσυνοδοί ή τουλάχιστον αυτή ήταν η -έως τώρα-πραγματικότητα. Ακόμη και το 2019, οι γυναίκες πιλότοι εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μόνο το 4,4% των εμπορικών πιλότων στις ΗΠΑ […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Καταγραφή 135

Η Αερόπλοια – όπως και ένα μεγάλο μέρος της ταξιδιωτικής βιομηχανίας -παραμένει μια βιομηχανία που παραδοσιακά κυριαρχείται από άντρες  με τις γυναίκες να εργάζονται συνήθως στην καμπίνα του αεροσκάφους, ως αεροσυνοδοί ή τουλάχιστον αυτή ήταν η -έως τώρα-πραγματικότητα.

Ακόμη και το 2019, οι γυναίκες πιλότοι εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μόνο το 4,4% των εμπορικών πιλότων στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το κέντρο Αεροπορίας. Πρόσφατα η ιστορία της αερόπλοιας άλλαξε, όταν ο επιβάτης Dr. John Watrel, έμαθε ότι το δίδυμο που διεύθυνε την πτήση Delta Boeing 757 ήταν στην πραγματικότητα μια μητέρα με την κόρη της.

Η πιλότος Wendy Rexon και η κόρη της υπαξιωματικός αεροπορίας Kelly Rexon, είναι το πρώτο ζευγάρι γυναικών που ανέλαβε εμπορική πτήση. «Η πτήση είναι μια οικογενειακή επιχείρηση όταν πρόκειται για τους Rexon» δηλώνουν οι δύο γυναίκες. Η Κelly και η Wendy είναι πιλότοι αεροπορικών εταιρειών.

Οι δύο γυναίκες πέταξαν μαζί για πρώτη φορά σε μια πτήση από το αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης, JFK. H πτήση τους αποδείχθηκε επεισοδιακή καθώς αντιμετώπισαν καπνούς και αναθυμιάσεις στο θάλαμο διακυβέρνησης. Παρά τις απρόβλεπτες επιπλοκές οι γυναίκες προσγείωσαν την πτήση με ασφάλεια στο Λος Άντζελες. «Ήταν μια δύσκολη στιγμή για μας, που όμως είχε θετική έκβαση λόγω της κατάρτισης και της ικανότητας της Kelly» θυμάται η Wendy.

Αν και η Αεροπορική βιομηχανία παραμένει ακόμα ένας ανδροκρατούμενος κλάδος, την τελευταία δεκαετία έχει παρατηρηθεί σταθερή αύξηση των γυναικών πιλότων. Από τον Δεκέμβριο του 2017, συνολικά 42.694 γυναίκες διαθέτουν ενεργά πιλοτικά πιστοποιητικά- συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών και ιδιωτικών πιλότων- τα οποία μεταφράζονται στο 7% όλων των πιλότων σύμφωνα με την FAA. Οι γυναίκες πιλότοι εμπορικών πτήσεων έχουν αυξηθεί κατά 19% την τελευταία δεκαετία.

Οι άνοδος των γυναικών πιλότων είναι αποτέλεσμα σημαντικών αεροπορικών εταιρειών που δίνουν έμφαση στην τοποθέτηση των γυναικών στο πιλοτήριο. Ειδικά προγράμματα όπως το Delta’s Women, αποσκοπούν στη μείωση του χάσματος μεταξύ των φύλων στην αεροπορία, ενθαρρύνοντας τις νέες γυναίκες να γίνουν πιλότοι. Το 2018, η Delta δημιούργησε ένα πρόγραμμα πτήσης, το WING, όπου όλοι στην πτήση, από το πλήρωμα, μέχρι τους πιλότους και τους εισπράκτορες εισητηρίων ήταν γυναίκες.

Καταγραφή 136

Παρά την πολλά υποσχόμενη μετατόπιση στον κλάδο των αερομεταφορών, υπάρχει ακόμα πολύ μέλλον μέχρι να κλείσει το χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα. Στην American Airlines το 4,8% του πιλοτικού προσωπικού είναι γυναίκες. Στη Delta το 5%, στη United το 7%. Συγκριτικά, τουλάχιστον το 10% των πιλότων στις μεγάλες αεροπορικές εταιρίες στην Ινδία είναι γυναίκες, σύμφωνα με έρευνα του BBC.

Παραδόξως, πολλά νέα κορίτσια δεν γνωρίζουν ότι το να γίνουν πιλότοι είναι ένα επάγγελμα που μπορούν να ακολουθήσουν. Η ιδέα ότι οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες προσπαθούν να πολεμήσουν τις εμφυλες διακρίσεις στοχεύοντας στην αύξηση των γυναικών στον κλάδο μέσα από πιλοτικά προγράμματα είναι πολύ ελπιδοφόρο.

Πηγή: Unearth Women 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

1 Comment
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
TER
TER
4 χρόνια πριν

Διαβάστε επίσης για τις Ελληνίδες της Aegean στο
https://el.aegeanair.com/taksidepste/en-ptisei/periodiko-blue/blue-81/
Σελ 118