in

Γυναίκες μποξερ μπορούν πλέον να φορούν μαντίλα στο Ρινγκ

Η Διεθνής Ένωση Πυγμαχίας ενέκρινε νέες στολές που τονίζουν την «δέσμευση για την ισότητα των φύλων και τη θρησκευτική ανοχή»

Οι γυναίκες μποξέρ έχουν το δικαίωμα πλέον να φορούν τις μαντίλες τους στο Ρινγκ. Η AIBA (Διεθνής Ένωση Πυγμαχίας) ανέφερε ότι τα «χιτζάμπ και οι ολόσωμες στολές» έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να μην παρεμβαίνουν στον ανταγωνισμό και να μην θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των μποξέρ. Προηγουμένως η Ένωση ήταν αρνητική στις […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

1297543126636 original
Credit: Darren Brown, Ottawa Sun

Οι γυναίκες μποξέρ έχουν το δικαίωμα πλέον να φορούν τις μαντίλες τους στο Ρινγκ.

Η AIBA (Διεθνής Ένωση Πυγμαχίας) ανέφερε ότι τα «χιτζάμπ και οι ολόσωμες στολές» έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να μην παρεμβαίνουν στον ανταγωνισμό και να μην θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των μποξέρ.

Προηγουμένως η Ένωση ήταν αρνητική στις μαντίλες και στην κάλυψη του κεφαλιού κατά τη διάρκεια του αγώνα, καθώς το χιτζαμπ μπορεί εύκολα να τραβηχτεί και να αποπροσανατολίσει τις παίκτριες.

Η Ένωση αναφέρει ότι η αλλαγή του κανόνα υπογραμμίζει την «δέσμευση της στην ισότητα των φύλων και τη θρησκευτική ανοχή».

«Είμαι περήφανη ως μουσουλμάνα- μποξέρ, να βλέπω τις θετικές αλλαγές, που κάνει η Διεθνής Ομοσπονδία, δείχνοντας το μέγιστο ενδιαφέρον για τους αθλητές της» δήλωσε η Zeina Nassar, Γερμανίδα μποξέρ που φοράει χιτζάμπ.

5 nike zeina nassar boxerin boxen fight for your dreams

«Το μποξ αγκαλιάζει την ποικιλομορφία και είμαι απόλυτα ικανοποιημένη μπροστά στην εξέλιξη και την πρόοδο που σημειώνει το άθλημα» συνεχίζει η Nassar. «Εκτιμώ επίσης την αναγνώριση των θρησκευτικών διαφορών και την ιδέα της Ομοσπονδίας να δημιουργήσουν νέες στολές που να μας εξυπηρετούν».

Η κίνηση της Ομοσπονδίας διερευνάται εξονυχιστικά από την  Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία διέκοψε τον επίσημο σχεδιασμό των τουρνουά πυγμαχίας ανδρών και γυναικών στους Αγώνες του Τόκυο το 2020.

Το κύριο ζήτημα της Ολυμπιακής Επιτροπής είναι ο πρόεδρος της Διεθνής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας, Gafur Rakhimov, ο οποίος έχει δεχτεί κυρώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών των Η.Π.Α.

με πληροφορίες από HuffPost

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

12 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Muse
Muse
5 χρόνια πριν

Απ’ τη μια σκέφτομαι, καλά έγινε και εγκρίθηκε,έτσι θα μπορούν να συμμετέχουν μουσουλμάνες που διαφορετικά θα αναγκάζονταν να απέχουν λόγω της αυστηρότητας στην ενδυμασία τους.
Όμως, ακόμη κι έτσι,δεν ενισχύουμε την κουλτούρα της μαντίλας ότι ναι, παντού και πάντα να φοριέται η μαντιλα; Δεν θα έπρεπε να αρχίσει να απορρίπτεται στον σύγχρονο τρόπο ζωής; Θα προτιμούσα να γίνουν αλλα βήματα για την βελτίωση ζωής των μουσουλμάνων γυναικών και όχι η καθιέρωση της μαντίλας.

Sofie Rosie
Sofie Rosie
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Muse

Το άρθο αναφέρεται σε γερμανίδα μποξερ. Φοράει την μαντίλα από επιλογή. Γιατί να σταματήσουν να την φοράνε όσες θελούν? Πρεπεί σε μια δυτική κοινωνία να είμαστε ελεύθεροι να φορέσουμε οτι μας εκφραζει.

Muse
Muse
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Sofie Rosie

Μάλλον αναφέρεται σε Γερμανίδα μουσουλμάνα μπόξερ. Και δεν νομίζω ότι φοράει την μαντιλα από επιλογή. Έτσι έμαθε (της έμαθαν), έτσι κάνει.

Sofie Rosie
Sofie Rosie
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Muse

Οποτε εμείς οι πολιτισμένοι ας της δοσουμε να καταλάβει οτι κακώς την εκφράζουν αυτά τα ρούχα και καλύπτει τα μαλλιά της. Επείδη εχώ γνωρίσει πολλούς μουσουλμάνους και ζώ στο εξωτερικό. Εχώ συζήτησει επι ώρες με φίλη που ενώ η οικογένεια της ηταν αντίθετη με το να φορέσει μαντίλα καθώς στη χώρα της φοράνε κυρίως οι γυναίκες μεγάλης ηλικίας, εκείνη αποφάσισε να την φορέσει κατα τη διάρκεια των σπουδών της. Δεν μπορούμε να υποθέτουμε οτί η επιλόγη κάποιου σε μια Δυτική κοινωνία δεν είναι δίκη του. Όλοι μας κάνουμε επιλογές που ίσως πηγάζουν απο πλύση εγκεφάλου του περίγυρου μας και της… Διαβάστε περισσότερα »

I_am_the_law
I_am_the_law
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Muse

Ναι, αλλά έτσι θα τις πλακώσουν στα μπουνίδια για την απαράδεκτη επιλογή τους. Win-win.

I_am_the_law
I_am_the_law
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  I_am_the_law

Τώρα που το σκέφτομαι, σίγουρα οι αρμόδιοι πόνταραν στον θρησκευτικό φανατισμό και την μισαλλοδοξία που θα δημιουργήσει η εμφάνιση της μαντίλας στα ρινγκ. Λυπηρό.

Chaotic Jester
Chaotic Jester
5 χρόνια πριν

«Η Ένωση αναφέρει ότι η αλλαγή του κανόνα υπογραμμίζει την “δέσμευση της στην ισότητα των φύλων”».

Για αυτό και φρόντισε να μπορούν οι γυναίκες μποξέρ να φοράνε χιτζάμπ, ακριβώς όπως φοράνε και οι άντρες μποξέρ. Μια μεγάλη νίκη για τις γυναίκες!

Λουκρητί@
Λουκρητί@
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Chaotic Jester

…στην ισότητα των φύλων και στη ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΑΝΟΧΗ. Για αυτές τις γυναίκες δεν θα υπήρχε καμία προοπτική συμμετοχής αν δεν μπορούσαν να λύσουν το ενδυματολογικό τους θέμα. Πριν κάποια χρόνια δεν θα μπορούσαν καν να σκεφτούν ότι μπορούν να ασχοληθούν με κάτι τέτοιο. Δεν γίνεται, έτσι ξαφνικά, να αποτινάξουν τα πάντα από πάνω τους. Θέλει μικρά βήματα κάθε φορά, υπομονή και χρόνο. Και όσο να πιστεύουμε ότι οι θρησκείες, τα ήθη και έθιμα κάθε κοινωνικού συνόλου συνιστούν, πάρα πολλές φόρες, αν όχι όλες, καταπίεση και διαιωνίζει στερεότυπα δεν γίνεται να μη παραδεχτούμε την ύπαρξή τους. Δε γίνεται να λειτουργούμε σα… Διαβάστε περισσότερα »

idril
idril
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Chaotic Jester

Η λύση δεν είναι να απαγορεύεις τη χιτζάμπ, όπως μέχρι τώρα. Η λύση είναι να μπορεί η καθεμία και ο καθένας να φορά ό,τι θέλει για να αισθάνεται καλά, χωρίς κίνδυνο (εξ ού και οι ειδικές στολές για να μην μπορεί κανείς να τραβήξει το μαντήλι) και να έχει επιλογή αν θα το κάνει. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια κοπέλα που ερχόταν στην πισίνα για κολύμβηση με μαγιό από το λαιμό ως τον αστράγαλο και ενσωματωμένο σκουφί. Είχαμε πιάσει κουβέντα κάποια στιγμή. Μου είχε εκμυστηρευτεί πως αν δεν επιτρεπόταν αυτό σε αγώνες, δεν θα είχε άλλη επιλογή για πρωταθλητισμό, επειδή τα περισσότερα… Διαβάστε περισσότερα »

Rainbow
Rainbow
5 χρόνια πριν

Από πότε η θρησκεία είναι υπεράνω του αθλητισμού; Έλεος πια

Tropique
Tropique
5 χρόνια πριν

Oλοταχώς προς τα πίσω πάμε.

Haifischnet
Haifischnet
5 χρόνια πριν

“Το κύριο ζήτημα της Ολυμπιακής Επιτροπής είναι ο πρόεδρος της Διεθνής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας, Gafur Rakhimov, ο οποίος έχει δεχτεί κυρώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών των Η.Π.Α.”

Κατά πρώτον, είναι “της Διεθνούς”.

Κατά δεύτερον, τι εννοεί η παράγραφος; Ότι τα έχουν όλα λυμένα και τους προβληματίζει ο πρόεδρος; Ας τον ξεπροεδρέψουν να βάλουν άλλον.