Από τις αποτριχωτικές κρέμες μέχρι την παραγκώνιση: ο σεξιστικος κόσμος του αθλητισμού

Η μάστιγα του σεξισμού, ανάμεσα στις διάφορες του εκφάνσεις, δεν θα γινόταν να λείπει και από τον αθλητισμό

Το πιο χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα που μου έρχεται στο μυαλό όταν συνδυάζω τις λέξεις σεξισμός και αθλητισμός είναι το αίτημα προς την βραβευμένη με Ballon d’Or, Ada Hegerberg, να κάνει twerk, προς τέρψη του κοινού και για να πανηγυρίσει το βραβείο που κέρδισε (ένα εύστοχο μήνυμα που διάβασα σε πινακίδα έξω από παμπ ήταν το «How to twerk. Step 1: Reconsider»).

Δυο ενδιαφέροντα άρθρα που διάβασα την τελευταία εβδομάδα, και προφανώς δεν πήραν την ίδια διάσταση, υπογραμμίζουν πόσες διαφορετικές μορφές μπορεί να πάρει ο σεξισμός για τις γυναίκες που ασχολούνται με τον αθλητισμό.

Στο πρώτο παράδειγμα, ένα αθλητικό κλαμπ στο Oviedo της Ισπανίας διοργανώνει ένα ετήσιο τουρνουά squash. Στο φετινό τουρνουά, η γυναικεία ομάδα που κέρδισε, δέχτηκε το ανάλογο τρόπαιο αλλά και ένα πακέτο δώρων που αποτελούνταν από δονητές, αποτριχωτικές κρέμες και λίμες ποδιών. Μετά τις έντονες αντιδράσεις των γυναικών αυτών, το σκάνδαλο που δημιουργήθηκε ανάγκασε τρία άτομα της διοργάνωσης του τουρνουά να παραιτηθούν και μαζί με αυτά και τον πρόεδρο του αθλήματος squash του Oviedo. Όλα αυτά βέβαια συνοδεύθηκαν από την υπέρμετρη προσπάθεια του αθλητικού κλαμπ να πείσει ότι δεν υπήρχε πρόθεση σεξισμού με την συμπερίληψη αυτών των δώρων.

Και ερχόμαστε στο δεύτερο παράδειγμα, που αφορά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Γυναικών, που διοργανώνεται φέτος στη Γαλλία και ξεκινά στις 7 Ιουνίου. Και ενώ βρισκόμαστε μόλις λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η διοργάνωση, η εθνική Γαλλική ομάδα ποδοσφαίρου ανδρών ανάγκασε την αντίστοιχη γυναικεία ομάδα που θα διαγωνιστεί στο παγκόσμιο κύπελλο να εγκαταλείψει το εθνικό προπονητικό κέντρο στο οποίο διέμενε. Ο λόγος είναι ένα φιλικό παιχνίδι στο οποίο θα λάμβανε μέρος η ομάδα των ανδρών, αναγκάζοντας τις γυναίκες να μετακομίσουν σε διαφορετικό, κοντινό προπονητικό κέντρο. Ο προπονητής της ανδρικής ομάδας μάλιστα είπε χαρακτηριστικά: «Η γυναικεία ομάδα θα έχει στη διάθεση της το εθνικό προπονητικό κέντρο καθ’όλη τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου Γυναικών, η μετακίνηση τους είναι προσωρινή, έως ότου να ταξιδέψουμε στις 6 Ιουνίου για την Τουρκία».

Αυτά, και αλλά πολλά παραδείγματα, με κάνουν να αναρωτιέμαι, θα πάρουμε ποτέ τις γυναίκες του αθλητισμού στα σοβαρά; Θα πάψει να ισχύει η άποψη ότι τα περισσότερα αθλήματα ανήκουν στους άνδρες, και ότι οι γυναίκες σε αυτά είναι «δευτερευούσης σημασίας»;

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

32 points
Upvote Downvote